Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.x 2G] Domowe wi-fi - sieć kablowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#26 mirrr

mirrr
  • 127 postów
  • SkądWodzisław Śl

Napisano 28 grudnia 2007 - 22:00

Przede wszystkim, łącze nie ma żadnego znaczenia przy tworzeniu sieci WiFi. Ja mam DSL-a z sieci osiedlowej bez zewnętrzego IP. Wczoraj stawiałem sieć na tym: http://www.allegro.p..._voip_pap2.html - zależało mi na bramce VoIP. Śmiga bez problemów. Zmieniłem tylko MAC routera na taki sam jaki ma karta sieciowa podana operatorowi. Większość routerów obsługuje szyfrowanie WPA (mój model akutrat WPS PSK) więc zabezpieczenie jest, do tego jeszcze wpuściłęm tylko swój mac adres Airporta. Choć to drugie rozwiązanie nie jest 100% zabezpieczeniem. Dla chcącego nic trudnego - polecam to: http://warxing.pl/re...hp?article_id=7 :) Tak więc wydaje się,*że router jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż karta sieciowa WiFi: kompa macie wyłączonego a necik cały czas jest. Routery bez bramki to koszt ok. 120 zł. - mój "sprzedawca" z Allegro ma całkiem niezły wybór :)

O zabezpieczeniach WiFi poczytacie na http://www.wardriving.com.pl

#27 mrylka

mrylka
  • 59 postów
  • SkądZduńska Wola/Wrocław

Napisano 31 grudnia 2007 - 14:30

Nie ma możliwości zbudowania wifi kosztem mniejszym niż 100 zł ?

#28 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 31 grudnia 2007 - 15:53

Nie ma możliwości zbudowania wifi kosztem mniejszym niż 100 zł ?

Jest. Kupujesz tanią kartę Wi-Fi do komputera i budujesz udostępnianie sieci. Jak to zrobić znajdziesz bez problemu w google.

#29 galton

galton
  • 25 postów

Napisano 01 stycznia 2008 - 11:16

Witam. Posiadam internet radiowy od

http://www.bip.urtip...umber/1002.html

z racji że nie ma opisu co to za radiówka załaczam dwa zdjecia, które pokazują w jaki sposób podłączony jest internet z komputerem.

Posted Image
Posted Image

Teraz moje pytanie. Czy posiadając tak podłączona radiówkę mogę użyć polecanego w tym wątku ROUTERA:

http://www.allegro.p...l_gw_fv_ss.html

do stworzenia dostępu WI-Fi dla iPhone?? jeżeli tak to w jaki sposób mógłbym przerobić to połączenie aby wszystko śmigało:) pozdrawiam i prosze o kilka rad.

i jeszcze jedno pytanie czy wg tego sposobu który w sumie najbardziej by mi odpowiadał gdyz są najmniejsze koszty:) czy moge udostępnić w ten sposób internet??

Ok no to polecimy z tym ja też jestem informatykiem i nie mam z tym problemów, a więc tak mam dsl podłączonego do zwykłej sieciówki na stacjonarnym, system XP, potem ma w nim karte bezprzewodową (dość starą D-LINK DWL 520+ to jest 11mb - 802.11b) i dzięki programowi Ccproxy udostępniam sobie neta przez proxy dla lapka i dla iPhona.

TO WSZYSTKO żadnej filozofi w tym nie widze, niżej podaje opis dla Ccproxy, który tam kiedyś napisałem dla jednego z użytkowników forum:

A więc w prosty sposób przez proxy udostępnimy neta za pomocą laptopa:
ściągamy program Ccproxy, który pozwoli udostępniać netprzez proxy dla twojego iphona: http://rapidshare.co...939/Ccproxy.rar
1. Rozpakowujemy go np. do c:\program files i oczywiście przepuszczamy go w firewallu.
2. Np w laptopie ustwiamy adres ip: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 (dns i bramy nie ustawiamy - zostawiamy puste). Dalsze ustawienia to nazwa ssid nazwijmy go iphone w szywrowaniu wep możemy ustalić klucz 64bitowy czyli chasło z 10 znaków maxymalnie się może składać (najlepiej narazie popróbować bez ustawiania WEPu)
3. Przechodzimy do iPhona i w ustawieniach włączamy wi-fi i gdy wykryje naszą sieć czyli iphone (tak nazwaliśmy nasz adresrozgłoszeniowy "SSID") najeżdzamy naniego i tam będzie przy nazwie taka szczałka w niebieskim kółku naciskamy i wchodzimy w dalsze ustawienia i teraz:
AdresIP (zaznaczamy zakładkę "STATYCZNY") i wpisujemy:
Adres IP: np. 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Ruter: pustepole zostawiamy
DNS puste pole zostawiamy
Domeny przeszukiwania puste pole zostawiamy

A niżej pod tym pisze: Proxy HTTP (zaznaczamy zakładkę "RĘCZNIE") i wpisujemy poniżej:
Serwer(musi to być adres ip waszego laptopa - dlaczego: bo Ccproxy będzie przez ten adres udostępniać neta a więc wpisujemy): 192.168.0.1
Port: 808
Uwierzytelnianie: ustawiamy na "WYŁĄCZONE/OFF"

TO WZYSTKO: jeżeli macie odpalonego na laptopie program Ccproxy (musi być cały czas włączony można go zminimalizować) i cieszyć się internetem na swoim iPhonie.

POWODZENIA...

Karta bezpzewodowa ustawiona ma być w trybie "ad-hoc"

---- Dodano 28-12-2007 o godzinie 00:08 ----
Dokładnie taką:
http://www.allegro.p...ci_22_mb_s.html

nikt jej nie kupił napisz do tej pani z chęcią zakupu i już.

pytam gdyz użytkownik tu posiada DSLa, a ja mam radiówkę. Czy podłaczając kartę na PCI z WIFI będę w stanie wysyłac sygnał do iPhone?? PRzepraszam że tyle tego ale trochę się zakręciłęm

#30 adanadhel

adanadhel
  • 80 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2008 - 13:47

Jeśli mamy w domu łącze LAN (np. z kablówki z końcówką RJ-45) oraz notebooka lub komputera PC z kartą Wi-Fi nie potrzebujemy routera aby korzystać na naszym iPhonie z Wi-Fi. Nie potrzebujemy też dodatkowego oprogramowania typu Ccproxy.

Tutaj jest dokładny przepis krok po kroku co należy zrobić, aby korzystać z bezprzewodowego dostępu bez routera:

http://daniel-dudek....28B34!299.entry

#31 galton

galton
  • 25 postów

Napisano 02 stycznia 2008 - 16:36

no ale ja nie mam rj45!! wiec co mogę zrobić posiadając takie beznadziejne łacze jak to co na fotkach widnieje?? czy zakup dodatkowo na PCI karty z WiFi coś pomoze?? bo juz sam teraz nie wiem

#32 adanadhel

adanadhel
  • 80 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2008 - 17:19

no ale ja nie mam rj45!! wiec co mogę zrobić posiadając takie beznadziejne łacze jak to co na fotkach widnieje?? czy zakup dodatkowo na PCI karty z WiFi coś pomoze?? bo juz sam teraz nie wiem

Niestety w twoim przypadku nie potrafię pomóc ... mój post odnosił się do wcześniejszych wypowiedzi ...

#33 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 23:55

Witam ponownie

zakupiłem już kartę a własciwie wypożyczyłem za darmo od znajomej w celu sprawdzenia jak się sprawuje połączenie opisane przez sonicgt.

Pierwsze co się okazało to, że mam za mało slotów PCI ale ten problem na szczęscie rozwiązałem poprzez wyjęcie karty sieciowej i przełączenie się na tą z płyty głównej (ASUS P5GDC Deluxe). Przepisałem MAC, wpiąłem karte wi-fi (Planet WL-8305), poustawiałem chyba wszystko co trzeba no i w tle miałem uruchomiony ccproxy (choć nic w nim nie ustawiałem). Wszystko zapowiadało się wspaniale, w iphonie zobaczyłem nazwaną przeze mnie sieć. Niestety problem jest taki, że nie mogę się do niej podłączyć (żadnego hasła nie zalozyłem). Na tryb ad-hoc też chyba przerzuciłem na karcie wi-fi no ale podłączyć sie nie mogę bo dostaję komunikat "nie mozna się podłączyć do serwera" czy coś w tym stylu. Problemem jest pewnie jakiś drobiazg ale nie za bardzo wiem niestety jaki, troche kombinowałem i zmienialem ale problemu nie rozwiązałem. Czy wiesz może sonicgt lub ktoś inny, kto takie połączenie stosuje u siebie, co mogłem pominąć? Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

---- Dodano 09-01-2008 o godzinie 02:51 ----
Juz problem rozwiazany. W iphonie w Proxy HTTP w polu serwer zamiast tego wyimaginowanego adresu IP wpisalem swoj publiczny adres w sieci :) Dzieki serdecznie za pomoc, wszystko smiga super :)

#34 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 09 stycznia 2008 - 09:47

To nie ważne że masz internet doprowadzony przez karte bezprzewodową, a nie jak większość kablem do zwykłej sieciówki. Jak dokupisz kartę bezprzewodową na PCI (może być nawet 802.11b koszt ok 25zł) to przy użyciu CCProxy też będzie działać internet na twoim iPhonie.

---- Dodano 09-01-2008 o godzinie 11:52 ----
ps. Tylko nie ustawiaj w tej której dokupisz na ten sam kanał co masz ustawiony w tej pierwszej z której masz internet bo mogą być zakłócenia.

#35 piotrasso

piotrasso
  • 7 postów

Napisano 09 stycznia 2008 - 14:07

czy macie polecic jakas firme ktora zainstaluje wi-fi w domu??

#36 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 stycznia 2008 - 14:45

Korzystając, że jest w tym wątku dużo specjalistów od WiFi, czy może ktoś wie, gdzie znaleźć MAC adres na czymś takim: http://store.apple.c...&nplm=MB053LL/A
Akurat MAC adresu wymaga mój dostawca Netu. (Via TV kablową)
Na pudełku i samym urządzeniu mam tylko Ethernet ID i Airport ID czy to któryś z tych? Jeżeli nie, a nie zdziałały, to gdzie jest ten MAC adres?

#37 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 09 stycznia 2008 - 15:39

MAC adres jest zawsze w formacie: XX:XX:XX:XX:XX:XX Sześć bloków po dwia znaki z przedziału: {1,2,...,D,E,F} Jeśli Ethernet ID zgadza się z tym wzorem to na 100% jest to MAC adres. Istnieje wymóg jawnego podawania MAC adresów urządzeń, więc powinnaś znaleźć go w dość widocznym miejscu.
  • Monika_M lubi to

#38 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 stycznia 2008 - 15:58

Dziękuję, jeszcze tylko wpadnę po szkło powiększające, bo pewnie od siedzenia przy Makach nie mam pewności czy dobrze odczytuję i spróbuję zadzwonić i zarejestrować routera pod tym numerem. (Trochę mnie już mają dość, bo to będzie chyba piąty numer jaki podaję). Jeszcze raz dziękuję. Monika.

#39 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 09 stycznia 2008 - 19:13

Dziękuję, jeszcze tylko wpadnę po szkło powiększające, bo pewnie od siedzenia przy Makach nie mam pewności czy dobrze odczytuję i spróbuję zadzwonić i zarejestrować routera pod tym numerem.
(Trochę mnie już mają dość, bo to będzie chyba piąty numer jaki podaję).
Jeszcze raz dziękuję.
Monika.

Jak ładnie poprosisz to provider internetowy ma możliwość sprawdzenia MAC adresu u Ciebie ;-) Ale byś musiała BARDZO ładnie poprosić :P Powodzenia

#40 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 09 stycznia 2008 - 19:37

Jak ładnie poprosisz to provider internetowy ma możliwość sprawdzenia MAC adresu u Ciebie ;-) Ale byś musiała BARDZO ładnie poprosić :P Powodzenia

Acha......, to już wypróbowałam. Był technik od providera. Miły i jaki przystojny (tomymontana bez szans). Ale .... mnie ładnie przeprosił. Naprawdę BARDZO ładnie przeprosił. Myślał, że ma do czynienia z kimś normalnym, a tu..... sprzęt Apple. Polecił się na przyszłość ........ jak kiedyś przejdę na Windowsa.
Pozdrawiam serdecznie. Monika.

#41 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 stycznia 2008 - 20:06

Korzystając, że jest w tym wątku dużo specjalistów od WiFi, czy może ktoś wie, gdzie znaleźć MAC adres na czymś takim: http://store.apple.c...&nplm=MB053LL/A
Akurat MAC adresu wymaga mój dostawca Netu. (Via TV kablową)
Na pudełku i samym urządzeniu mam tylko Ethernet ID i Airport ID czy to któryś z tych? Jeżeli nie, a nie zdziałały, to gdzie jest ten MAC adres?

Wystarczy podłączyć router do komputera, wejść do jego ustawień i wszystko się wyświetli.

Dziękuję, jeszcze tylko wpadnę po szkło powiększające, bo pewnie od siedzenia przy Makach nie mam pewności czy dobrze odczytuję i spróbuję zadzwonić i zarejestrować routera pod tym numerem.
(Trochę mnie już mają dość, bo to będzie chyba piąty numer jaki podaję).
Jeszcze raz dziękuję.
Monika.

Dużo prościej jest samemu sobie sklonować MAC adres ze starego komputera ;-) (ten który jest podany u dostawcy internetu).

P.S.
Zobacz sobie:
Posted Image
http://reviews.cnet....7-21218238.html
http://www.skapiec.p...ia=45&x=34&y=13

#42 mrylka

mrylka
  • 59 postów
  • SkądZduńska Wola/Wrocław

Napisano 10 stycznia 2008 - 08:05

Jeśli mamy w domu łącze LAN (np. z kablówki z końcówką RJ-45) oraz notebooka lub komputera PC z kartą Wi-Fi nie potrzebujemy routera aby korzystać na naszym iPhonie z Wi-Fi. Nie potrzebujemy też dodatkowego oprogramowania typu Ccproxy.

Tutaj jest dokładny przepis krok po kroku co należy zrobić, aby korzystać z bezprzewodowego dostępu bez routera:

http://daniel-dudek....28B34!299.entry

Usiłowałam wczoraj zrobić wszystko krok po kroku. Niestety nie działa...
Dysponuję taką kartą do wifi http://www.magentadi...G-100grande.jpg
Laptopem oczywiście i siecią Lan połączoną rj45.

#43 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 11 stycznia 2008 - 00:26

Dzięki rzymianin
Ale:

Wystarczy podłączyć router do komputera, wejść do jego ustawień i wszystko się wyświetli.

Problem w tym, że komputer mi nie widzi Airportu jako stacji bazowej dopóki nie dostaje netu. (Rozumiem, że miałam to zobaczyć poprzez Narzędzie Airportu, ale to chyba wyświetla się MAC Adres Airportu a nie ethernetu który jak się wydaje jest mi potrzebny - przecież szukam adresu na "wyjściu" z budowanej sieci a nie wewnętrzne. Grzebać w samym Airporcie po prostu się boję, bo potem mogę już nie ustawić.

Dużo prościej jest samemu sobie sklonować MAC adres ze starego komputera ;-) (ten który jest podany u dostawcy internetu).

Za to szczególnie dziękuję, bo to świadczy, że uważasz mnie za osobnika rozumnego. A ja jestem jedynie blondynką i to na dodatek ciemną. (przeoczyłeś opinię preset_day??:rolleyes: -patrz podpis). Co dla kogo i co jest łatwiejsze to dłuższa dyskusja. Ale nie chcę z oczywistych względów jej podejmować nie będę. .
Mam też pewne wątpliwości (może niesłusznie) o legalność tej operacji, a wychowano mnie na wściekłą legalistkę. (choć przy czerwonym świetle zdarza mi się przebiegać:razz: ).
Pozdrawiam Monika.
PS. Trochę mnie rozśmieszyło, że akurat w Mac'ach tak trudno dotrzeć do MAC adresu, który na dodatek nie z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie koniecznie musi się nazywać się MAC adres
PPS. Jutro się okaże czy zadziała.

#44 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2008 - 17:21

przeoczyłeś opinię preset_day??:rolleyes: -patrz podpis

Dopiero co przedwczoraj zauważyłem, że wróciłaś na forum.
Dzisiaj widzę, że w listopadzie :-)

Który to wątek mam sobie zobaczyć?
"Źle się dzieje w państwie MyApple"?

#45 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 11 stycznia 2008 - 18:07

MAC adres jest zawsze w formacie:
XX:XX:XX:XX:XX:XX Sześć bloków po dwa znaki z przedziału:
{1,2,...,D,E,F} Jeśli Ethernet ID zgadza się z tym wzorem to na 100% jest to MAC adres.

Tak :!: na 100% zadziałało. Dziękuję jeszcze raz

Który to wątek mam sobie zobaczyć?

Nie pisalam o wątku tylko o moim podpisie. Wątek - Nie pamiętam, to był któryś z merytorycznych, ale chyba MacDada czy Insider się ulitował i zostało tak posprzątane, że śladu nie ma. Tylko u mnie w archiwum. Ale tę pierwotną opinię pozostawiłam!, Zapewne trafna i z dobroci serca i przekazana, więc mam u siebie w podpisie na pamiątkę. W końcu mogłaby być gorsza i ogólnie mogłoby być gorzej. Nie pamiętasz jak mi z mojej reputacji wystawili pałę?
Pozdrawiam Monika.
PS. Tylko już nic nie pisz, bo nas za trolowanie, czy za coś tam innego, pogonią. Ja nawet zmieniłam miejsce pomieszkiwania na takie bardziej perspektywiczne, ale Ty uważaj. :!:

#46 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2008 - 20:20

Nie pisalam o wątku tylko o moim podpisie. Wątek - Nie pamiętam, to był któryś z merytorycznych, ale chyba MacDada czy Insider się ulitował i zostało tak posprzątane, że śladu nie ma. Tylko u mnie w archiwum. Ale tę pierwotną opinię pozostawiłam!, Zapewne trafna i z dobroci serca i przekazana, więc mam u siebie w podpisie na pamiątkę. W końcu mogłaby być gorsza i ogólnie mogłoby być gorzej. Nie pamiętasz jak mi z mojej reputacji wystawili pałę?
Pozdrawiam Monika.
PS. Tylko już nic nie pisz, bo nas za trolowanie, czy za coś tam innego, pogonią. Ja nawet zmieniłam miejsce pomieszkiwania na takie bardziej perspektywiczne, ale Ty uważaj. :!:

Czyli któryś z wątków o problemach z Leopardem.

Za znajomość z Grzegorem i Olivią jeszcze nie banują ;-)

#47 rattox

rattox
  • 11 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 10:04

Czy może ktoś mi podpowiedzieć czy ma skonfigurowanego iPhone pod viste oraz internet dostarczony przez iPlusa ? Czy trzeba konfigurować program ccproxy oraz czy trzeba konfigurować w jakiś sposób połączenie wi-fi w laptopie ? Proszę o wszelkie Wasze wskazówki, dzięki ...

#48 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 05 lutego 2008 - 10:58

Czy może ktoś mi podpowiedzieć czy ma skonfigurowanego iPhone pod viste oraz internet dostarczony przez iPlusa ?
Czy trzeba konfigurować program ccproxy oraz czy trzeba konfigurować w jakiś sposób połączenie wi-fi w laptopie ?
Proszę o wszelkie Wasze wskazówki, dzięki ...

Było już z 1000 razy na forum:

A więc w prosty sposób przez proxy udostępnimy neta za pomocą laptopa/komputera:
ściągamy program Ccproxy, który pozwoli udostępniać netprzez proxy dla twojego iphona: RapidShare: 1-Click Webhosting
1. Rozpakowujemy go np. do c:\program files i oczywiście przepuszczamy go w firewallu.
2. Np w laptopie ustwiamy adres ip: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 (dns i bramy nie ustawiamy - zostawiamy puste). Dalsze ustawienia to nazwa ssid nazwijmy go iphone w szywrowaniu wep możemy ustalić klucz 64bitowy czyli chasło z 10 znaków maxymalnie się może składać (najlepiej narazie popróbować bez ustawiania WEPu)
3. Przechodzimy do iPhona i w ustawieniach włączamy wi-fi i gdy wykryje naszą sieć czyli iphone (tak nazwaliśmy nasz adresrozgłoszeniowy "SSID") najeżdzamy naniego i tam będzie przy nazwie taka szczałka w niebieskim kółku naciskamy i wchodzimy w dalsze ustawienia i teraz:
AdresIP (zaznaczamy zakładkę "STATYCZNY") i wpisujemy:
Adres IP: np. 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Ruter: pustepole zostawiamy
DNS puste pole zostawiamy
Domeny przeszukiwania puste pole zostawiamy

A niżej pod tym pisze: Proxy HTTP (zaznaczamy zakładkę "RĘCZNIE") i wpisujemy poniżej:
Serwer(musi to być adres ip waszego laptopa - dlaczego: bo Ccproxy będzie przez ten adres udostępniać neta a więc wpisujemy): 192.168.0.1
Port: 808
Uwierzytelnianie: ustawiamy na "WYŁĄCZONE/OFF"

#49 rattox

rattox
  • 11 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 13:40

Ale czy ktokolwiek ma skonfigurowanego iPhone pod Vistą bez różnicy w jaki sposób, ponieważ męczę się od kilku dni a wynik jest całkowicie zerowy, iphone widzi laptop lecz nie może nawiązać połączenia. Przez ccproxy także bez szans. Proszę o Wasze opinie na ten temat ...

#50 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 06 lutego 2008 - 13:44

Ale czy ktokolwiek ma skonfigurowanego iPhone pod Vistą bez różnicy w jaki sposób, ponieważ męczę się od kilku dni a wynik jest całkowicie zerowy, iphone widzi laptop lecz nie może nawiązać połączenia. Przez ccproxy także bez szans. Proszę o Wasze opinie na ten temat ...

Jeśli dobrze skonfigurowałeś to musi chodzić!
- upewnij się, że stworzyłeś sieć ad-hoc
- upewnij się, że iPhone nie zmienił ustawień odnośnie tej sieci (czasami mnie się tak zdarza; wtedy trzeba jeszcze raz manualnie zapodać mu ustawienia - ip, maska).

Musi działać przez CCproxy. Ja konfiguruję to codziennie, bo w domu jadę normalnie na WiFi, a w pracy zapodaję mu przez CCproxy. Muszę więc wpisywać ręcznie adres ip i maskę i konfigurować iPhona).

TO DZIAŁA!

(ja mam XP)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych