O zabezpieczeniach WiFi poczytacie na http://www.wardriving.com.pl
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 28 grudnia 2007 - 22:00
Napisano 31 grudnia 2007 - 14:30
Napisano 31 grudnia 2007 - 15:53
Nie ma możliwości zbudowania wifi kosztem mniejszym niż 100 zł ?
Napisano 01 stycznia 2008 - 11:16
Ok no to polecimy z tym ja też jestem informatykiem i nie mam z tym problemów, a więc tak mam dsl podłączonego do zwykłej sieciówki na stacjonarnym, system XP, potem ma w nim karte bezprzewodową (dość starą D-LINK DWL 520+ to jest 11mb - 802.11b) i dzięki programowi Ccproxy udostępniam sobie neta przez proxy dla lapka i dla iPhona.
TO WSZYSTKO żadnej filozofi w tym nie widze, niżej podaje opis dla Ccproxy, który tam kiedyś napisałem dla jednego z użytkowników forum:
A więc w prosty sposób przez proxy udostępnimy neta za pomocą laptopa:
ściągamy program Ccproxy, który pozwoli udostępniać netprzez proxy dla twojego iphona: http://rapidshare.co...939/Ccproxy.rar
1. Rozpakowujemy go np. do c:\program files i oczywiście przepuszczamy go w firewallu.
2. Np w laptopie ustwiamy adres ip: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 (dns i bramy nie ustawiamy - zostawiamy puste). Dalsze ustawienia to nazwa ssid nazwijmy go iphone w szywrowaniu wep możemy ustalić klucz 64bitowy czyli chasło z 10 znaków maxymalnie się może składać (najlepiej narazie popróbować bez ustawiania WEPu)
3. Przechodzimy do iPhona i w ustawieniach włączamy wi-fi i gdy wykryje naszą sieć czyli iphone (tak nazwaliśmy nasz adresrozgłoszeniowy "SSID") najeżdzamy naniego i tam będzie przy nazwie taka szczałka w niebieskim kółku naciskamy i wchodzimy w dalsze ustawienia i teraz:
AdresIP (zaznaczamy zakładkę "STATYCZNY") i wpisujemy:
Adres IP: np. 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Ruter: pustepole zostawiamy
DNS puste pole zostawiamy
Domeny przeszukiwania puste pole zostawiamy
A niżej pod tym pisze: Proxy HTTP (zaznaczamy zakładkę "RĘCZNIE") i wpisujemy poniżej:
Serwer(musi to być adres ip waszego laptopa - dlaczego: bo Ccproxy będzie przez ten adres udostępniać neta a więc wpisujemy): 192.168.0.1
Port: 808
Uwierzytelnianie: ustawiamy na "WYŁĄCZONE/OFF"
TO WZYSTKO: jeżeli macie odpalonego na laptopie program Ccproxy (musi być cały czas włączony można go zminimalizować) i cieszyć się internetem na swoim iPhonie.
POWODZENIA...
Karta bezpzewodowa ustawiona ma być w trybie "ad-hoc"
---- Dodano 28-12-2007 o godzinie 00:08 ----
Dokładnie taką:
http://www.allegro.p...ci_22_mb_s.html
nikt jej nie kupił napisz do tej pani z chęcią zakupu i już.
Napisano 02 stycznia 2008 - 13:47
Napisano 02 stycznia 2008 - 16:36
Napisano 02 stycznia 2008 - 17:19
no ale ja nie mam rj45!! wiec co mogę zrobić posiadając takie beznadziejne łacze jak to co na fotkach widnieje?? czy zakup dodatkowo na PCI karty z WiFi coś pomoze?? bo juz sam teraz nie wiem
Napisano 08 stycznia 2008 - 23:55
Napisano 09 stycznia 2008 - 09:47
no ale ja nie mam rj45!! wiec co mogę zrobić posiadając takie beznadziejne łacze jak to co na fotkach widnieje?? czy zakup dodatkowo na PCI karty z WiFi coś pomoze?? bo juz sam teraz nie wiem
Napisano 09 stycznia 2008 - 14:07
Napisano 09 stycznia 2008 - 14:45
Napisano 09 stycznia 2008 - 15:39
Napisano 09 stycznia 2008 - 15:58
Napisano 09 stycznia 2008 - 19:13
Dziękuję, jeszcze tylko wpadnę po szkło powiększające, bo pewnie od siedzenia przy Makach nie mam pewności czy dobrze odczytuję i spróbuję zadzwonić i zarejestrować routera pod tym numerem.
(Trochę mnie już mają dość, bo to będzie chyba piąty numer jaki podaję).
Jeszcze raz dziękuję.
Monika.
Napisano 09 stycznia 2008 - 19:37
Acha......, to już wypróbowałam. Był technik od providera. Miły i jaki przystojny (tomymontana bez szans). Ale .... mnie ładnie przeprosił. Naprawdę BARDZO ładnie przeprosił. Myślał, że ma do czynienia z kimś normalnym, a tu..... sprzęt Apple. Polecił się na przyszłość ........ jak kiedyś przejdę na Windowsa.Jak ładnie poprosisz to provider internetowy ma możliwość sprawdzenia MAC adresu u Ciebie ;-) Ale byś musiała BARDZO ładnie poprosić
Powodzenia
Napisano 09 stycznia 2008 - 20:06
Korzystając, że jest w tym wątku dużo specjalistów od WiFi, czy może ktoś wie, gdzie znaleźć MAC adres na czymś takim: http://store.apple.c...&nplm=MB053LL/A
Akurat MAC adresu wymaga mój dostawca Netu. (Via TV kablową)
Na pudełku i samym urządzeniu mam tylko Ethernet ID i Airport ID czy to któryś z tych? Jeżeli nie, a nie zdziałały, to gdzie jest ten MAC adres?
Dziękuję, jeszcze tylko wpadnę po szkło powiększające, bo pewnie od siedzenia przy Makach nie mam pewności czy dobrze odczytuję i spróbuję zadzwonić i zarejestrować routera pod tym numerem.
(Trochę mnie już mają dość, bo to będzie chyba piąty numer jaki podaję).
Jeszcze raz dziękuję.
Monika.
Napisano 10 stycznia 2008 - 08:05
Jeśli mamy w domu łącze LAN (np. z kablówki z końcówką RJ-45) oraz notebooka lub komputera PC z kartą Wi-Fi nie potrzebujemy routera aby korzystać na naszym iPhonie z Wi-Fi. Nie potrzebujemy też dodatkowego oprogramowania typu Ccproxy.
Tutaj jest dokładny przepis krok po kroku co należy zrobić, aby korzystać z bezprzewodowego dostępu bez routera:
http://daniel-dudek....28B34!299.entry
Napisano 11 stycznia 2008 - 00:26
Problem w tym, że komputer mi nie widzi Airportu jako stacji bazowej dopóki nie dostaje netu. (Rozumiem, że miałam to zobaczyć poprzez Narzędzie Airportu, ale to chyba wyświetla się MAC Adres Airportu a nie ethernetu który jak się wydaje jest mi potrzebny - przecież szukam adresu na "wyjściu" z budowanej sieci a nie wewnętrzne. Grzebać w samym Airporcie po prostu się boję, bo potem mogę już nie ustawić.Wystarczy podłączyć router do komputera, wejść do jego ustawień i wszystko się wyświetli.
Dużo prościej jest samemu sobie sklonować MAC adres ze starego komputera ;-) (ten który jest podany u dostawcy internetu).
Napisano 11 stycznia 2008 - 17:21
przeoczyłeś opinię preset_day??
-patrz podpis
Napisano 11 stycznia 2008 - 18:07
Tak :!: na 100% zadziałało. Dziękuję jeszcze razMAC adres jest zawsze w formacie:
XX:XX:XX:XX:XX:XX Sześć bloków po dwa znaki z przedziału:
{1,2,...,D,E,F} Jeśli Ethernet ID zgadza się z tym wzorem to na 100% jest to MAC adres.
Nie pisalam o wątku tylko o moim podpisie. Wątek - Nie pamiętam, to był któryś z merytorycznych, ale chyba MacDada czy Insider się ulitował i zostało tak posprzątane, że śladu nie ma. Tylko u mnie w archiwum. Ale tę pierwotną opinię pozostawiłam!, Zapewne trafna i z dobroci serca i przekazana, więc mam u siebie w podpisie na pamiątkę. W końcu mogłaby być gorsza i ogólnie mogłoby być gorzej. Nie pamiętasz jak mi z mojej reputacji wystawili pałę?Który to wątek mam sobie zobaczyć?
Napisano 11 stycznia 2008 - 20:20
Nie pisalam o wątku tylko o moim podpisie. Wątek - Nie pamiętam, to był któryś z merytorycznych, ale chyba MacDada czy Insider się ulitował i zostało tak posprzątane, że śladu nie ma. Tylko u mnie w archiwum. Ale tę pierwotną opinię pozostawiłam!, Zapewne trafna i z dobroci serca i przekazana, więc mam u siebie w podpisie na pamiątkę. W końcu mogłaby być gorsza i ogólnie mogłoby być gorzej. Nie pamiętasz jak mi z mojej reputacji wystawili pałę?
Pozdrawiam Monika.
PS. Tylko już nic nie pisz, bo nas za trolowanie, czy za coś tam innego, pogonią. Ja nawet zmieniłam miejsce pomieszkiwania na takie bardziej perspektywiczne, ale Ty uważaj. :!:
Napisano 05 lutego 2008 - 10:04
Napisano 05 lutego 2008 - 10:58
Czy może ktoś mi podpowiedzieć czy ma skonfigurowanego iPhone pod viste oraz internet dostarczony przez iPlusa ?
Czy trzeba konfigurować program ccproxy oraz czy trzeba konfigurować w jakiś sposób połączenie wi-fi w laptopie ?
Proszę o wszelkie Wasze wskazówki, dzięki ...
Napisano 06 lutego 2008 - 13:40
Napisano 06 lutego 2008 - 13:44
Ale czy ktokolwiek ma skonfigurowanego iPhone pod Vistą bez różnicy w jaki sposób, ponieważ męczę się od kilku dni a wynik jest całkowicie zerowy, iphone widzi laptop lecz nie może nawiązać połączenia. Przez ccproxy także bez szans. Proszę o Wasze opinie na ten temat ...
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych