Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#176 kaku

kaku
  • 37 posts
  • SkądMielec

Posted 21 February 2011 - 09:25

Rozglądam się za SSD i z tego co czytam są dwie opcje: 1) Intel X25-M - niezawodny, stabilny 2) OCZ Vertex 2 - ma garbage collection (każdy model?) i jest awaryjny Patrząc po allegro cena Vertexa 120 GB jest na podobnym poziomie jak Intela 80 GB. Przy czym w moim przypadku brałbym Vertexa 60 GB bo cena bezkonkurencyjna. Teraz moje pytanie: co wziąć do iMaca 2008? Time Machine działa u mnie cały czas więc kopia jest robiona na bieżąco. Byłem nastawiony na Intela bo najlepiej się sprawdzał przy operacjach systemowych i jest stabilny. Teraz piszecie o tym Vertexie z nowym kontrolerem Sandforce.

#177 bartekkw

bartekkw
  • 110 posts

Posted 21 February 2011 - 23:18

Mam podobny dylemat co przedmówca, z tym że Intele 80 GB chodzą na allegro już po 600 pln...I co tu brać ?

#178 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 22 February 2011 - 10:42

Mam podobny dylemat co przedmówca, z tym że Intele 80 GB chodzą na allegro już po 600 pln...I co tu brać ?

Przede wszystkim ja bym w zyciu sprzetu tego typu nie kupil na allegro :P

Vertex 2 bedzie szybszy i mniej straci na predkosci z czasem - dzieki wbudowanym w SandForce algorytmom garbage collection itp nie potrzebuje Trim ktorego Mac OS X nie obsluguje. Najwiekszy aktualnie problem z nimi to hibernacja ktora tutaj nieraz poruszalem - pozostala awaryjnosc nie jest wysoka.

Intele to zdecydowanie wolniejsza ale stabilniejsza i bardziej sprawdzona konstrukcja ale na dzien dzisiejszy jest juz troche przestarzala. Bez Trim dysk z czasem potrafi znacznie zwolnic (jednak nadal bedzie szybszy od zwyklych hdd).

Wybor nalezy do was ;) nikt za was nie wybierze co wolicie bardziej.

#179 bartekkw

bartekkw
  • 110 posts

Posted 22 February 2011 - 19:43

Przede wszystkim ja bym w zyciu sprzetu tego typu nie kupil na allegro :P

.

Nie mam na myśli sklepów wirtualnych i anonimowych sprzedawców na allegro. Np Vertexy można kupić na allegro lub odebrać osobiście z salonu firmy Lorien na Ptasiej w Warszawie - notabene jednego z najstarszych sklepów komputerowych w Warszawie. Dzisiaj na allegro sprzedają wszyscy.

#180 kaku

kaku
  • 37 posts
  • SkądMielec

Posted 22 February 2011 - 19:44

To ja zdecydowałem się OCZ Vertex 60 GB. Zwłaszcza, że dzisiaj mi padł dysk w iMaku :)

#181 bartekkw

bartekkw
  • 110 posts

Posted 22 February 2011 - 19:48

Vertex 2 bedzie szybszy i mniej straci na predkosci z czasem - dzieki wbudowanym w SandForce algorytmom garbage collection itp nie potrzebuje Trim ktorego Mac OS X nie obsluguje.

Czy to oznaczałoby że Vertex spokojnie pociągnie na WinXP na zwykłym PC'ie zbez obsługi TRIM ? Wszędzie czytam że optymalnie jest przejść na Win7, ale ja tego systemu nie trawie

#182 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 22 February 2011 - 20:27

a ja w ogóle windy nie trawię;) to oznacza, że XP najlepiej postawić na jakimkolwiek dysku SSD, który posiada zaszytego w FW garbage collectora, nie koniecznie Vertex;)

#183 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 23 February 2011 - 00:12

a ja w ogóle windy nie trawię;)

to oznacza, że XP najlepiej postawić na jakimkolwiek dysku SSD, który posiada zaszytego w FW garbage collectora, nie koniecznie Vertex;)

SandForce (czyli nie tylko Vertex ale i wiele dyskow innych producentow) dysponuje najlepszymi aktualnie algorytmami zarowno Garbage Collection jak i zapisu i odczytu dzieki czemu radzi sobie dobrze kiedy dysk jest poszatkowany danymi a GC jezcze nie dalo rady sie uwinac ;)

@bartekkw - afaik to wspolpracuja z WinXP calkiem sprawnie jednak trzeba zadbac o odpowiednie dostosowanie partycji do komorek pamieci - co i jak znajdziesz na forum OCZ pod haslem Partition Alignment.

#184 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 23 February 2011 - 18:08

SandForce (czyli nie tylko Vertex ale i wiele dyskow innych producentow) dysponuje najlepszymi aktualnie algorytmami zarowno Garbage Collection jak i zapisu i odczytu dzieki czemu radzi sobie dobrze kiedy dysk jest poszatkowany danymi a GC jezcze nie dalo rady sie uwinac ;)

@bartekkw - afaik to wspolpracuja z WinXP calkiem sprawnie jednak trzeba zadbac o odpowiednie dostosowanie partycji do komorek pamieci - co i jak znajdziesz na forum OCZ pod haslem Partition Alignment.

Najlepsze nie najlepsze - warto poczytać to:
Guide Understanding SF1200 drives, TRIM, OP area use and Life write throttle

Najszybsze garbage collection mają dyski na kontrolerze Toshiba, np Kingston SSDNow V+100 (źródło: Anandtech), ale ich "random write" jest bardzo słaby. Z kolei SandForce marnie radzi sobie z danymi, których nie da się skompresować (SF kompresuje dane w locie) - jak pracujesz z wideo czy jpg nie są one najlepszym wyborem.
Natomiast te niuanse nie wpływają aż tak bardzo na prędkość w realu: tutaj wszystko zależy od konkretnego zastosowania.

P.S. Dyski w Air (może i w innych Makach) są sterowane kontrolerem Toshiby - wraz z odpowiednim firmware zapewnia to brak degradacji/spadku prędkości z czasem, mimo, że Mac OS X nie obsługuje TRIM. Natomiast bardzo szybkie Crucial RealSSD C300 fatalnie znoszą próby czasu i brak TRIM dyskwalifikuje jako dyski dla Maków

Kingston SSDNow V+100 Review - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News
OCZ's Vertex 2, Special Sauce SF-1200 Reviewed - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News
The SSD Diaries: Crucial's RealSSD C300 - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News

#185 bartekkw

bartekkw
  • 110 posts

Posted 24 February 2011 - 20:01

A czy w przypadku Macbooka również trzeba zadbać o odpowiednie dostosowanie partycji do komórek pamięci ? Czy po prostu świeżo zakupiony dysk SSD pakuje w Maca i zakładam nowy system bez zabawy o której piszesz ?

#186 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 posts

Posted 24 February 2011 - 22:07

I wszyscy sobie sami te dyski wymieniacie czy oddajcie komputery do jakiś serwisów?

#187 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 24 February 2011 - 22:17

Panie/Panowie:) teraz mam 128 ssd kingstona, jest ok, macbook szybki, cichy... ale 128GB to mało, przeglądałem własnie aledrogo i trafiła mi się taka aukcja: NOWY DYSK SSD SAMSUNG 256GB TRIM WAWA GWAR FVAT (1465205518) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

co myślicie? cena rewelacyjna zastanawiam sie czy nie kupić. proszę o radę.

#188 tomgru

tomgru
  • 127 posts
  • SkądOświęcim :")

Posted 24 February 2011 - 22:49

Ja używam swojego ssd od początku 2010 roku i jestem mega zadowolony...!!! Zero jakichkolwiek problemów, używam go normalnie nie cuduje (bez obrazy) teraz w moim nowym mini (od jakiś 3 tyg.), a wcześniej w MBP. Było i jest zajebiście...!!! Co jakiś czas wymazuje wolną przestrzeń funkcją w narzędziach dyskowych i jest git. Sam sobie wymieniłem, zaraz jak wróciłem z salonu. Oryginalny dysk od strzału poszedł do zew. obudowy i szlag mnie trafia bo chodzi jak ruski wentylator. Mam ochotę go #!%$#!%$# !!!! Co do głośności to mój Mini nawet przy 60 stopniach wzwyż chodzi ciszej niż ten zasrany hdd...

#189 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 25 February 2011 - 08:05

I wszyscy sobie sami te dyski wymieniacie czy oddajcie komputery do jakiś serwisów?

Sami, ja to zrobiłem w iMaku gdzie wiąże się to ze sporym zamieszaniem, w MBP nie ma najmniejszego problemu.

---------- Wpis dodano o 08:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:47 ----------

Panie/Panowie:) teraz mam 128 ssd kingstona, jest ok, macbook szybki, cichy... ale 128GB to mało, przeglądałem własnie aledrogo i trafiła mi się taka aukcja: NOWY DYSK SSD SAMSUNG 256GB TRIM WAWA GWAR FVAT (1465205518) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

co myślicie? cena rewelacyjna zastanawiam sie czy nie kupić. proszę o radę.

Review Samsung PM800 256GB SSD - Notebookcheck.net Reviews

Jest to dysk tochę jak Kingston serii SSDNow V+100 - w testach praktycznych dobrze, w syntetycznych nie za bardzo - wiąże się to ze słabymi osiągami zwłaszcza zapisu dużych porcji małych plików. Jako, że typowy Kowalski jednak bardziej zyskuje na szybkim odczycie (w typowych zadaniach) w praktyce dysk jest szybki.
Natomiast nie wiem czy poza TRIM, którego Mac OS X nie wspiera, ma jakikolwiek system "samooczyszczania". Bez tego raz na jakiś czas będziesz musiał wymazać dysk komendą secure erase z poziomu Linuxa (hdparm) lub Windows'a (hdderase) - o ile wiem nie ma podobnego narzędzia na Mac OS X, opcja secure erase w Narzędziu Dyskowym Maka to nie to samo! Samo wymazanie wolnej przestrzeni lub sformatowanie dysku nie przywraca wydajności do stanu początkowego. Choćby dlatego, że Secure Erase jako komenda ATA WYMAZUJE dane i trwa na dysku SSD parę sekund (w przypadku dysków SSD jest to impuls elektryczny: http://www.ocztechno...nd-maintainence), a narzędzie Mac OS robi to kilkadziesiąt minut (zależnie od wielkości dysku) ZAPISUJĄC 0 do każdej komórki i nie ma nic wspólnego poza nazwą z komendą ATA Secure Erase.

http://www.ocztechno...ll=1#post597836

https://ata.wiki.ker...TA_Secure_Erase
http://www.ghacks.ne...sd-permanently/

No i tylko roczna gwarancja - przerażenie bierze jak się czyta o padniętych dyskach na forach OCZ, Crucial, Corsair :) Jednak cena istotnie rewelacyjna.

#190 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 25 February 2011 - 08:23

Mi się właśnie popsuł już trzeci Kingston, zdecydowanie odradzam tę markę

#191 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 25 February 2011 - 09:02

Jaki masz model Kingstona?

#192 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 25 February 2011 - 11:58

Review Samsung PM800 256GB SSD - Notebookcheck.net Reviews

Jest to dysk tochę jak Kingston serii SSDNow V+100 - w testach praktycznych dobrze, w syntetycznych nie za bardzo - wiąże się to ze słabymi osiągami zwłaszcza zapisu dużych porcji małych plików. Jako, że typowy Kowalski jednak bardziej zyskuje na szybkim odczycie (w typowych zadaniach) w praktyce dysk jest szybki.

Te Samsungi wytrzymują 3 miesiące. Cyferki w tym przypadku tylko ładnie wyglądają. Dobra ilustracja powiedzenia: jaka cena taka jakość.

#193 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 25 February 2011 - 12:12

Na to wychodzi, że Apple raczej nigdy nie zaimplementuje TRIMa. Ich nie interesują third-party SSD, dla nich tylko istnieje Toshiba( co jest zrozumiałe i oczywiste ) a skoro tośka ma bardzo dobrze rozwinięty garbage collection to nie będą bawić się w TRIM'a. Myślałem, że do Liona dodadzą TRIMa, ale w to coraz bardziej wątpię. De facto zakup intelowego G2 dla maków to zły wybór mimo, że to dobry SSD, szkoda.

#194 xcgrzegorz

xcgrzegorz
  • 29 posts

Posted 25 February 2011 - 12:27

> Ich nie interesują third-party SSD, dla nich tylko istnieje Toshiba( co jest zrozumiałe i oczywiste ) > a skoro tośka ma bardzo dobrze rozwinięty garbage collection Czy zna ktoś jednoznaczne odpowiedzi: (w iSpocie nie potrafią odpowiedzieć na tak postawione pytanie) Zamawiam w Apple konfigurację MBP z fabrycznie zainstalowanym dyskiem SSD. Czy ten dysk SSD ma wgrany specjalny firmware Apple? pozdrawiam Grzegorz

#195 Gregory

Gregory

• 2732 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 25 February 2011 - 12:42

Te Samsungi wytrzymują 3 miesiące. Cyferki w tym przypadku tylko ładnie wyglądają. Dobra ilustracja powiedzenia: jaka cena taka jakość.

Mam SSD Samsunga pół roku i nadal działa... ;)

#196 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 25 February 2011 - 12:54

> Ich nie interesują third-party SSD, dla nich tylko istnieje Toshiba( co jest zrozumiałe i oczywiste )
> a skoro tośka ma bardzo dobrze rozwinięty garbage collection

Czy zna ktoś jednoznaczne odpowiedzi:
(w iSpocie nie potrafią odpowiedzieć na tak postawione pytanie)

Zamawiam w Apple konfigurację MBP z fabrycznie zainstalowanym dyskiem SSD.

Czy ten dysk SSD ma wgrany specjalny firmware Apple?

pozdrawiam Grzegorz

Musi mieć coś Applowego bo w programach te dyski zgłaszją się, że są także Apple. Robi to Toshiba, dodaje informację do firmware, że to dla Apple maszyn, ale myślę, żę to jest nadal ten sam firmware jak w innych dyskach toshiby, które nie są wsadzane do macbooków.

#197 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 25 February 2011 - 13:04

> Ich nie interesują third-party SSD, dla nich tylko istnieje Toshiba( co jest zrozumiałe i oczywiste )
> a skoro tośka ma bardzo dobrze rozwinięty garbage collection

Czy zna ktoś jednoznaczne odpowiedzi:
(w iSpocie nie potrafią odpowiedzieć na tak postawione pytanie)

Zamawiam w Apple konfigurację MBP z fabrycznie zainstalowanym dyskiem SSD.

Czy ten dysk SSD ma wgrany specjalny firmware Apple?

pozdrawiam Grzegorz

Nikt prócz Apple nie wie na pewno jak to z tym firmware jest (a już na pewno nie w iSpot :) ), ALE SSD w Makach (na 100% nowy Air, może i inne) ma kontroler T6UG1XBG

http://guide-images....EywUEP4A.medium

(źródło: MacBook Air 11" Model A1370 Teardown - Page 2 - iFixit)

Ten kontroler miała np. seria Kingston V+, która oficjalnie nie była reklamowana jako wspierająca garbage collection. Ale seria V+100 ma ten sam kontroler i już oficjalnie wspiera garbage collection (AnandTech.com - Kingston SSDNow V+100 Review). Wniosek: kontroler T6UG1XBG może znakomicie radzić sobie bez TRIM o ile ma odpowiedni firmware. Apple będąc sporym graczem nie miałby żadnych problemów, by taki firmware od Toshiby dostać. To tylko spekulacje, ale podparte faktami.

Kolejny ciekawy link: Mac SSD performance and TRIM in OSX | bit-tech.net - testowany Air to poprzednia generacja z dyskiem SSD od Samsunga, nie poddał się procesowi degradacji wydajności!

#198 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 25 February 2011 - 15:36

Na to wychodzi, że Apple raczej nigdy nie zaimplementuje TRIMa. Ich nie interesują third-party SSD, dla nich tylko istnieje Toshiba( co jest zrozumiałe i oczywiste ) a skoro tośka ma bardzo dobrze rozwinięty garbage collection to nie będą bawić się w TRIM'a. Myślałem, że do Liona dodadzą TRIMa, ale w to coraz bardziej wątpię. De facto zakup intelowego G2 dla maków to zły wybór mimo, że to dobry SSD, szkoda.

Noto cytuję samego siebie. Nie masz racji ;)

OS X Lion Adds TRIM Support for SSDs

Dołączona grafika

No i nie jest tak fajnie jakby się wydawało:

04:15:47 <@en0x> Unfortunately Lion (at least for now) supports trim ONLY on Apple SSDs. My Intel X25-M G2 isn't supported in
Lion, even though the drive itself supports TRIM. I've heard the same from people with Vertex 2 drives. Might
change by release time, might not. Great way to get people to buy your SSDs....

#199 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 posts

Posted 26 February 2011 - 13:42

Dlaczego zły wybór? jakoś nie widzę problemów ze swoim G2 pod SL i Windows 7.....
Dysk jest na gwarancji i to 3 letniej więc jeśli się coś spie...rniczy to problem będzie miał producent. Moje dane szybko mogę odzyskać z Time Machine i dodatkowo dostanę nowy dysk.

#200 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 28 February 2011 - 00:50

Mały test Vertexa 3, OCZ Vertex 3 240GB SSD Review - Introduction , idealny do nowych macbooków pro pod SATA III, tylko cena nie będzie idealna, ale cóż... jest kasa jest zabawa ;)

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users