Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2126 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 04 marca 2013 - 14:21

Czy przy klonowaniu programem Carbon Copy Cloner program kopiuje też partycję recovery? W programie zaznaczyłem stary hdd jako źródło i ssd jako docelowy dysk. Po kliknięciu copy program coś krzyczał, że trzeba stworzyć wcześniej na ssd partycję recovery (wcześniej w narzędziach dyskowych stworzyłem jedną partycję tylko).

#2127 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2013 - 15:19

A klonowałeś dysk, czy wgrałeś od nowa?

Nie, nie klonowałem. System postawiłem od nowa, a resztę (programy, ustawienia, dane) asystentem migracji ze starego dysku.

Czy przy klonowaniu programem Carbon Copy Cloner program kopiuje też partycję recovery? W programie zaznaczyłem stary hdd jako źródło i ssd jako docelowy dysk. Po kliknięciu copy program coś krzyczał, że trzeba stworzyć wcześniej na ssd partycję recovery (wcześniej w narzędziach dyskowych stworzyłem jedną partycję tylko).

Jak łatwo się domyślić, powyższa wymiana służyła poinformowaniu, że HDD na SSD nie klonujemy. Nawet jest wyjaśnione co trzeba zrobić.

#2128 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 04 marca 2013 - 17:47

A dlaczego nie klonujemy? Klon na ssd odpaliłem przez docka po usb i system bez problemu wstał.

#2129 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 marca 2013 - 18:14

Temat kilka razy poruszany w tym wątku. Wydajność systemu postawionego na czysto na nowym SSD jest wyższa niż sklonowanego.

#2130 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 marca 2013 - 10:02

Nie wyższa, jest nieporównywalna. O to chodzi. REcovery się nie klonuje.

#2131 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 marca 2013 - 11:01

Czyli wyższa :-), a jak za mało powiedziane, to nieporównywalnie albo ekstremalnie wyższa :-)

#2132 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 06 marca 2013 - 16:14

Mam pytanie jakie były by koszty zakupu dysku SSD pasującego do MBA mid 2010? W zależności od pojemności.

#2133 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marca 2013 - 16:46

OWC 120GB ~800zł brutto 240GB 1549zł 480GB 3199zł (?!) Gwarancja 3 lata. R/W: 501/503MB/s

#2134 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 06 marca 2013 - 16:51

Takie właśnie ceny widziałem... I nie ma żadnych tańszych alternatyw? Mam ciekawą okazję zakupu najmocniejszego late 2010 w dobrej cenie, ale ceny dysków są dość zaporowe... Podobno można postawić system na karcie SD? Ale to też trzeba by było kupić przynajmniej 64 GB i wydajność będzie dużo niższa, więc nie wiem czy gra jest warta świeczki zważywszy, że taki MBA z dyskiem 120 GB kosztował by mnie trochę ponad 2k...

#2135 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 marca 2013 - 08:11

Niestety ceny są nie do przeskoczenia. System na SD nie ma sensu żadnego. Dysk 240 ma jeszcze jakiś sens, szczególnie, że 120 możemy odkupić, ale to już szczegóły i to na PW.

- - - Połączono posty - - -

Osoby, które czekają na zapowiedzianą promocję na dyski SSD muszę przeprosić. Po raz kolejny odnowił mi się uraz kolana i tym razem najprawdopodobniej będę musiał naprawić nogę operacyjnie. Z tego względu akcja promocyjna może się przesunąć - muszę załatwić formalności (osobiście?! co za kraj...), poruszając się o kulach, co zjada niesamowicie dużo czasu. Później w szpitalu, pobyt będzie mnie kosztować najprawdopodobniej tydzień. Staram się wszystko załatwiać jak najszybciej (dobrze, że karta krwiodawcy pozwala omijać niektóre kolejki). W trakcie rehabilitacji mam nadzieję załatwić wszystkie formalności związane z promocją na SSD.
Muszę załatwić główne części osobiście, bo doświadczenia ubiegłego tygodnia potwierdziły (parę osób dostało nie to, co zamówiło, przepraszam ponownie panów: Krzysztofa, Wojciecha oraz Kamila), że jak coś chcę zrobić porządnie, to muszę zrobić to sam.

Osobom, które będą czekać dalej, dziękuję. Osoby, którym popsułem plany informacją o promocji w marcu, przepraszam.
Planowany termin promocji to 2 kwietnia (w prima aprilis byście nie uwierzyli, że piszę poważnie, poza tym jest wolne). Wiem, że to już po świętach i niektórzy nie naciągną bliskich na dysk z tego względu. Też wolałbym w marcu, ale nic nie poradzę:(

#2136 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 07 marca 2013 - 22:10

No to teraz ja pozwolę sobie zadać parę pytań w temacie. Posiadam MB Pro mid 2010 C2D 4MB RAM HD 250GB. Komp używany do neta, poczty, fotek (głównie przeglądania), muzy. Żadnych profesjonalnych (lub innych) zastosowań obciążających procek. Miejsca na HDD mi nie brakuje. Potrzebuję napęd CD z uwagi na ripowanie muzy (jestem oldschoolowcem i wolę mieć płytę z okładką, mimo że i tak ląduje ona na dobre na półce zaraz po zripowaniu). Kiedy kupiłem sprzęt lapek śmigał aż miło. Snow Leopard startował w 30 sekund a apki ładowały się w mgnieniu oka. Byłem pod wrażeniem (to mój pierwszy Mac). Niestety po 3 latach na ML system zastraszająco często atakuje mnie tęczowym kółeczkiem a apki ładują się obecnie wyjątkowo ślamazarnie. Podczas upgrade'u do ML zrobiłem sobie pena instalacyjnego. Mam na oku SSD Samsunga 250 GB. Pytania: 1. Jak duże odczuję przyśpieszenie w łądowaniu systemu i apek- czy będzie tak szybko jak 3 lata temu na Snow Leopardzie czy też może jeszcze szybciej (zamierzam postawić na nowym dysku czysty system)? 2. Czy wolne działanie systemu może wiązać się z jakimś nieporządkiem na dysku i faktem że od trzech lat system nie był czyszczony? (70GB zajętego miejsca to "inne" i za cholerę nie wiem co zajmuje mi tyle pamięci) 3. Czy jest sens w moim przypadku inwestować w zdecydowanie droższy model Samsunga PRO? 4. Czy stary dysk wystarczy włożyć do jakiejś przenośnej kieszeni aby służył jako dysk zewnętrzny po kablu USB? 5. Czy jest sens przy moich zastosowaniach zwiększyć RAM do 8MB? Z góry dzięki za pomoc znawcom tematu ;)

#2137 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 07 marca 2013 - 23:04

2. Użyj na przykład programu Daisy Disk i przeskanuj nim dysk. Dzięki temu sprawdzisz co, gdzie i ile zajmuje miejsca na dysku - poza tym program wygląda super :) 4. Tak 5. RAMu nigdy za wiele. Ja aktualnie musiałem z 8GB wrócić do 4 (zawieszały mi się aplikacje coraz częściej i Corsair 2 x 4GB będą do serwisu oddawane) i dzisiaj przy skanowaniu do 300dpi około 40 stron program od HP trochę zjadł RAMu i dało się odczuć opóźnienia w reakcji systemu. Przy 8GB pewnie nie byłoby problemu. Koszt RAMu nie jest aż tak duży a może się przydać.

#2138 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 08 marca 2013 - 07:01

No to teraz ja pozwolę sobie zadać parę pytań w temacie. Posiadam MB Pro mid 2010 C2D 4MB RAM HD 250GB. Komp używany do neta, poczty, fotek (głównie przeglądania), muzy. Żadnych profesjonalnych (lub innych) zastosowań obciążających procek. Miejsca na HDD mi nie brakuje. Potrzebuję napęd CD z uwagi na ripowanie muzy (jestem oldschoolowcem i wolę mieć płytę z okładką, mimo że i tak ląduje ona na dobre na półce zaraz po zripowaniu). Kiedy kupiłem sprzęt lapek śmigał aż miło. Snow Leopard startował w 30 sekund a apki ładowały się w mgnieniu oka. Byłem pod wrażeniem (to mój pierwszy Mac). Niestety po 3 latach na ML system zastraszająco często atakuje mnie tęczowym kółeczkiem a apki ładują się obecnie wyjątkowo ślamazarnie. Podczas upgrade'u do ML zrobiłem sobie pena instalacyjnego. Mam na oku SSD Samsunga 250 GB. Pytania:
1. Jak duże odczuję przyśpieszenie w łądowaniu systemu i apek- czy będzie tak szybko jak 3 lata temu na Snow Leopardzie czy też może jeszcze szybciej (zamierzam postawić na nowym dysku czysty system)?
2. Czy wolne działanie systemu może wiązać się z jakimś nieporządkiem na dysku i faktem że od trzech lat system nie był czyszczony? (70GB zajętego miejsca to "inne" i za cholerę nie wiem co zajmuje mi tyle pamięci)
3. Czy jest sens w moim przypadku inwestować w zdecydowanie droższy model Samsunga PRO?
4. Czy stary dysk wystarczy włożyć do jakiejś przenośnej kieszeni aby służył jako dysk zewnętrzny po kablu USB?
5. Czy jest sens przy moich zastosowaniach zwiększyć RAM do 8MB?
Z góry dzięki za pomoc znawcom tematu ;)

1. Do mozliwosci Sata 2 czyli transfery do 250MB/s. Napewno bedzie szybciej niz jest.
2.Moze
3.Nie ma bo tego nie wykorzystasz. Kup normalnego Samsunga nawet z seri 830 jak uda Ci sie go dostac jeszcze
4.Tak kupujesz sobie obudowe na USB 2.0 albo FW np:

External Cases - Overview

Polecam bo obudowy trwale oraz bez problemu wspolpracuja z Makami. Nacialem sie juz na inne firmy jak logilink i nie zabardzo chce to dzialac np z USB 3.0

5.Nie ma sensu bo nic Ci to nie da do przgladania stron co innego jakbys sie bawil w PS albo innym programie co potrzeba wiecej ramu ale kupic po to zeby miec swiadomosc, ze sie tylko ma to jest to bez sensu...

Peace V

#2139 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marca 2013 - 10:10

2. Pewnie tak. Dobrze jest od czasu do czasu postawić system na czysto. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu zrobić porządków na dysku programami typu Onyx lub CleanMyMac (aczkolwiek są też przeciwnicy takich rozwiązań).
3. Nie ma sensu. Zapłacisz sporo więcej, a i tak masz cugle w postaci SATA II.
Wystarczy Crucial M4 albo Samsung 840 (nie pro). S830 raczej nigdzie nie kupisz. Nie przepłacaj na Samsung 840 Pro czy Vertex 4 - i tak ich w pełni nie wykorzystasz.
4. Oczywiście, kieszeń można kupić już w graniach 20-40 zł
5. Tak, tylko wcześniej poczytaj wątek http://myapple.pl/ja...go-maca-81.html . Sporo stron, ale dzięki temu unikniesz zakupu trefnego RAMu uznanych firm :-).

Niedawno robiłem podobną operację na komputerze z SATA II. Crucial M4 w miejsce HD, 8 GB RAM zamiast dotychczasowych 4, i stary dysk do kieszeni. Polecam, wrażenie jak po zakupie nowego komputera.
Pamiętej żeby system postawić na czysto na nowym dysku, a dane zaimportować ze starego (w kieszeni) lub np. z Time Machine.

2. Użyj na przykład programu Daisy Disk i przeskanuj nim dysk. Dzięki temu sprawdzisz co, gdzie i ile zajmuje miejsca na dysku - poza tym program wygląda super :)

I kosztuje parę euro. Wystarczy darmowy OmniDiskSweeper.

#2140 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 08 marca 2013 - 10:26

Dzięki za podpowiedzi! Łykam zatem 840 bez "PRO" i już nie mogę się doczekać weekendowego dłubania :))) System stawiam na czysto a foty i muzę przegram sobie ze starego dysku po kabelku. Reszta siedzi w iCloud :)

#2141 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marca 2013 - 10:39

KrisP, masz ram 1067? Mam dobre kości 2x4:) barneius, też może skorzysta;)

#2142 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 08 marca 2013 - 11:46

2. Pewnie tak. Dobrze jest od czasu do czasu postawić system na czysto. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu zrobić porządków na dysku programami typu Onyx lub CleanMyMac (aczkolwiek są też przeciwnicy takich rozwiązań).
3. Nie ma sensu. Zapłacisz sporo więcej, a i tak masz cugle w postaci SATA II.
Wystarczy Crucial M4 albo Samsung 840 (nie pro). S830 raczej nigdzie nie kupisz. Nie przepłacaj na Samsung 840 Pro czy Vertex 4 - i tak ich w pełni nie wykorzystasz.
4. Oczywiście, kieszeń można kupić już w graniach 20-40 zł
5. Tak, tylko wcześniej poczytaj wątek http://myapple.pl/ja...go-maca-81.html . Sporo stron, ale dzięki temu unikniesz zakupu trefnego RAMu uznanych firm :-).

Niedawno robiłem podobną operację na komputerze z SATA II. Crucial M4 w miejsce HD, 8 GB RAM zamiast dotychczasowych 4, i stary dysk do kieszeni. Polecam, wrażenie jak po zakupie nowego komputera.
Pamiętej żeby system postawić na czysto na nowym dysku, a dane zaimportować ze starego (w kieszeni) lub np. z Time Machine.

I kosztuje parę euro. Wystarczy darmowy OmniDiskSweeper.

4. Widzialem takie kieszenie po 20-40 zloty i nigdy bym do tego dysku nie wsadzil bo balbym sie, ze obudowa sie rozleci. Naprawde zobacz sobie produkty Raidsonic kosztuja te 30-40 zoty wiecej a spokojnie bez najmniejszego problemu przy ciaglym przenoszeniu i nie oszczedzaniu wygladaja i dziala jak pierwszego dnia.

Mam obudowe logilinka za ponad 60 zloty i wykonana jest tragicznie i nie wspolpracuje z makiem

#2143 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 marca 2013 - 13:01

Być może jak się często nosi dysk to ma to sens. Mój leży na biurku i nie widzę powodu przepłacać za kieszeń. Kupiłem najtańszą jaka była w pierwszym lepszym sklepie komputerowym :-). Jakiś 4world za 23 zł w kolorze czarnego metalu. Nie jest to mistrzostwo świata, ale wygląda zupełnie estetycznie i co najważniejsze, działa.

Mam obudowe logilinka za ponad 60 zloty i wykonana jest tragicznie i nie wspolpracuje z makiem

Czyli wniosek, że lepiej nie wydawać więcej niż 23 zł, bo może nie zaskoczyć na Maku :-).

#2144 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 08 marca 2013 - 20:00

To mój ostatni post pisany na MacBook'u z HDD :) Za chwilę zabieram się do zmiany dysku na Samsunga 840 250GB i instalacji czystego systemu :) Nie omieszkam podzielić się wrażeniami. EDIT: instalacja trwa :) co za emocje :D EDIT2: nie wiem czy już ktoś o tym pisał wcześniej ale dzięki wymianie dysku na SSD dostajemy dodatkowy bonus w postaci obniżenia wagi naszego lapa - na oko tak ze 100 gramów :)

#2145 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 09 marca 2013 - 19:51

[ATTACH=CONFIG]14163[/ATTACH]

Samsung 830 128GB wpięty jako drugi dysk. System zainstalowany na nowo :). Maczek śmiga jak rakieta.

#2146 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 09 marca 2013 - 21:29

Dysk założony. Operacja wymiany bardzo łatwa. Przydał się tutorial z iFixIt. Nowy czysty system postawiłem z wcześniej przygotowanego pena. Osiągam prędkości: write 200, read 260. Komputer dostał niewiarygodnego kopa. Nie sądziłem, że hdd ma tak bardzo negatywny wpływ na szybkość działania. Przed zamianą sprawdziłem, że system ładuje mi się w 2 minuty 20 sekund (od naciśnięcia przycisku power). Po części na taki słaby wynik mógł mieć wpływ nieczyszczony przez 3 lata system. Wszystko jedno - teraz jest 20 sekund!!! Apki ładują się zwykle w 1 - 1,5s. (Mail, Safari, Kalendarz, iTunes). iPhoto zajmuje to jakieś 2s + 2s. załadowanie biblioteki. Od razu rzuca się też w oczy, że np. duże ilości zdjęć w iPhoto przewija się bez żadnych zawiech i doładowań. One tam po prostu są. Gotowe do wyświetlenia w każdej chwili :) Podobnie w iTunes z albumami. Generalnie system chodzi o wiele płynniej. Jest szybciej niż na Snow Leopardzie bezpośrednio po zakupie! Tymczasem pamiętam, że wtedy byłem pod dużym wrażeniem szybkości i płynności systemu - to mój pierwszy Mak. To jakbym dostał nowiuteńki komputer i to ze świetnymi bebechami. I tylko Retiny brak... :D PS. Kupiłem kieszeń Logilink bo tylko taka była w sklepie a nie chciało mi się szukać. Wszystko działa jak należy.

#2147 amiklr

amiklr
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marca 2013 - 18:48

OCZ Vertex4 128GB miałem niewiele wyższe parametry wręcz na poziomie błędu pomiarowego... do momentu zmuszenia MBA do działanie w 64 bit... sterowniki nie dają sobie rady, system się przymulił, więc dobra rada nie dotykaj.. W 32 bitach wszystko działa jeszcze fajniej, jak na starcie montujesz ramdysk i cały cache ląduje w nim... klikasz na apa i w tym samym momencie jest gotowy do pracy, a dodatkowo nie zamula dysku... start systemu do ekranu logowania ok. 17-22 s.

#2148 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 marca 2013 - 21:35

Osiągam prędkości: write 200, read 260.

U mnie zapis trochę niżej - około 180, a odczyt podobnie - 268. Zastanawiam się czy ta różnica (w sumie niewielka) jest wyłącznie pochodną różnych dysków (Crucial M4 vs Samsung 840) czy też zależy od innych parametrów (Mac Mini 2009 vs MacBook Pro 2010)?

#2149 zorba66

zorba66
  • 41 postów

Napisano 11 marca 2013 - 23:13

.........teraz jest 20 sekund!!!.....

.... a jak szybko zamyka się system ??

#2150 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 marca 2013 - 08:39

.... a jak szybko zamyka się system ??

U mnie nie ma zamykania systemu. Gaśnie ekran i tyle z zamykania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych