Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac
Napisano 04 marca 2013 - 14:21
Napisano 04 marca 2013 - 15:19
A klonowałeś dysk, czy wgrałeś od nowa?
Nie, nie klonowałem. System postawiłem od nowa, a resztę (programy, ustawienia, dane) asystentem migracji ze starego dysku.
Jak łatwo się domyślić, powyższa wymiana służyła poinformowaniu, że HDD na SSD nie klonujemy. Nawet jest wyjaśnione co trzeba zrobić.Czy przy klonowaniu programem Carbon Copy Cloner program kopiuje też partycję recovery? W programie zaznaczyłem stary hdd jako źródło i ssd jako docelowy dysk. Po kliknięciu copy program coś krzyczał, że trzeba stworzyć wcześniej na ssd partycję recovery (wcześniej w narzędziach dyskowych stworzyłem jedną partycję tylko).
Napisano 04 marca 2013 - 17:47
Napisano 04 marca 2013 - 18:14
Napisano 05 marca 2013 - 10:02
Napisano 05 marca 2013 - 11:01
Napisano 06 marca 2013 - 16:14
Napisano 06 marca 2013 - 16:46
Napisano 06 marca 2013 - 16:51
Napisano 07 marca 2013 - 08:11
- - - Połączono posty - - -
Osoby, które czekają na zapowiedzianą promocję na dyski SSD muszę przeprosić. Po raz kolejny odnowił mi się uraz kolana i tym razem najprawdopodobniej będę musiał naprawić nogę operacyjnie. Z tego względu akcja promocyjna może się przesunąć - muszę załatwić formalności (osobiście?! co za kraj...), poruszając się o kulach, co zjada niesamowicie dużo czasu. Później w szpitalu, pobyt będzie mnie kosztować najprawdopodobniej tydzień. Staram się wszystko załatwiać jak najszybciej (dobrze, że karta krwiodawcy pozwala omijać niektóre kolejki). W trakcie rehabilitacji mam nadzieję załatwić wszystkie formalności związane z promocją na SSD.
Muszę załatwić główne części osobiście, bo doświadczenia ubiegłego tygodnia potwierdziły (parę osób dostało nie to, co zamówiło, przepraszam ponownie panów: Krzysztofa, Wojciecha oraz Kamila), że jak coś chcę zrobić porządnie, to muszę zrobić to sam.
Osobom, które będą czekać dalej, dziękuję. Osoby, którym popsułem plany informacją o promocji w marcu, przepraszam.
Planowany termin promocji to 2 kwietnia (w prima aprilis byście nie uwierzyli, że piszę poważnie, poza tym jest wolne). Wiem, że to już po świętach i niektórzy nie naciągną bliskich na dysk z tego względu. Też wolałbym w marcu, ale nic nie poradzę
Napisano 07 marca 2013 - 22:10
Napisano 07 marca 2013 - 23:04
Napisano 08 marca 2013 - 07:01
No to teraz ja pozwolę sobie zadać parę pytań w temacie. Posiadam MB Pro mid 2010 C2D 4MB RAM HD 250GB. Komp używany do neta, poczty, fotek (głównie przeglądania), muzy. Żadnych profesjonalnych (lub innych) zastosowań obciążających procek. Miejsca na HDD mi nie brakuje. Potrzebuję napęd CD z uwagi na ripowanie muzy (jestem oldschoolowcem i wolę mieć płytę z okładką, mimo że i tak ląduje ona na dobre na półce zaraz po zripowaniu). Kiedy kupiłem sprzęt lapek śmigał aż miło. Snow Leopard startował w 30 sekund a apki ładowały się w mgnieniu oka. Byłem pod wrażeniem (to mój pierwszy Mac). Niestety po 3 latach na ML system zastraszająco często atakuje mnie tęczowym kółeczkiem a apki ładują się obecnie wyjątkowo ślamazarnie. Podczas upgrade'u do ML zrobiłem sobie pena instalacyjnego. Mam na oku SSD Samsunga 250 GB. Pytania:
1. Jak duże odczuję przyśpieszenie w łądowaniu systemu i apek- czy będzie tak szybko jak 3 lata temu na Snow Leopardzie czy też może jeszcze szybciej (zamierzam postawić na nowym dysku czysty system)?
2. Czy wolne działanie systemu może wiązać się z jakimś nieporządkiem na dysku i faktem że od trzech lat system nie był czyszczony? (70GB zajętego miejsca to "inne" i za cholerę nie wiem co zajmuje mi tyle pamięci)
3. Czy jest sens w moim przypadku inwestować w zdecydowanie droższy model Samsunga PRO?
4. Czy stary dysk wystarczy włożyć do jakiejś przenośnej kieszeni aby służył jako dysk zewnętrzny po kablu USB?
5. Czy jest sens przy moich zastosowaniach zwiększyć RAM do 8MB?
Z góry dzięki za pomoc znawcom tematu
1. Do mozliwosci Sata 2 czyli transfery do 250MB/s. Napewno bedzie szybciej niz jest.
2.Moze
3.Nie ma bo tego nie wykorzystasz. Kup normalnego Samsunga nawet z seri 830 jak uda Ci sie go dostac jeszcze
4.Tak kupujesz sobie obudowe na USB 2.0 albo FW np:
External Cases - Overview
Polecam bo obudowy trwale oraz bez problemu wspolpracuja z Makami. Nacialem sie juz na inne firmy jak logilink i nie zabardzo chce to dzialac np z USB 3.0
5.Nie ma sensu bo nic Ci to nie da do przgladania stron co innego jakbys sie bawil w PS albo innym programie co potrzeba wiecej ramu ale kupic po to zeby miec swiadomosc, ze sie tylko ma to jest to bez sensu...
Peace V
Napisano 08 marca 2013 - 10:10
3. Nie ma sensu. Zapłacisz sporo więcej, a i tak masz cugle w postaci SATA II.
Wystarczy Crucial M4 albo Samsung 840 (nie pro). S830 raczej nigdzie nie kupisz. Nie przepłacaj na Samsung 840 Pro czy Vertex 4 - i tak ich w pełni nie wykorzystasz.
4. Oczywiście, kieszeń można kupić już w graniach 20-40 zł
5. Tak, tylko wcześniej poczytaj wątek http://myapple.pl/ja...go-maca-81.html . Sporo stron, ale dzięki temu unikniesz zakupu trefnego RAMu uznanych firm :-).
Niedawno robiłem podobną operację na komputerze z SATA II. Crucial M4 w miejsce HD, 8 GB RAM zamiast dotychczasowych 4, i stary dysk do kieszeni. Polecam, wrażenie jak po zakupie nowego komputera.
Pamiętej żeby system postawić na czysto na nowym dysku, a dane zaimportować ze starego (w kieszeni) lub np. z Time Machine.
2. Użyj na przykład programu Daisy Disk i przeskanuj nim dysk. Dzięki temu sprawdzisz co, gdzie i ile zajmuje miejsca na dysku - poza tym program wygląda super
I kosztuje parę euro. Wystarczy darmowy OmniDiskSweeper.
Napisano 08 marca 2013 - 10:26
Napisano 08 marca 2013 - 10:39
Napisano 08 marca 2013 - 11:46
2. Pewnie tak. Dobrze jest od czasu do czasu postawić system na czysto. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu zrobić porządków na dysku programami typu Onyx lub CleanMyMac (aczkolwiek są też przeciwnicy takich rozwiązań).
3. Nie ma sensu. Zapłacisz sporo więcej, a i tak masz cugle w postaci SATA II.
Wystarczy Crucial M4 albo Samsung 840 (nie pro). S830 raczej nigdzie nie kupisz. Nie przepłacaj na Samsung 840 Pro czy Vertex 4 - i tak ich w pełni nie wykorzystasz.
4. Oczywiście, kieszeń można kupić już w graniach 20-40 zł
5. Tak, tylko wcześniej poczytaj wątek http://myapple.pl/ja...go-maca-81.html . Sporo stron, ale dzięki temu unikniesz zakupu trefnego RAMu uznanych firm :-).
Niedawno robiłem podobną operację na komputerze z SATA II. Crucial M4 w miejsce HD, 8 GB RAM zamiast dotychczasowych 4, i stary dysk do kieszeni. Polecam, wrażenie jak po zakupie nowego komputera.
Pamiętej żeby system postawić na czysto na nowym dysku, a dane zaimportować ze starego (w kieszeni) lub np. z Time Machine.
I kosztuje parę euro. Wystarczy darmowy OmniDiskSweeper.
4. Widzialem takie kieszenie po 20-40 zloty i nigdy bym do tego dysku nie wsadzil bo balbym sie, ze obudowa sie rozleci. Naprawde zobacz sobie produkty Raidsonic kosztuja te 30-40 zoty wiecej a spokojnie bez najmniejszego problemu przy ciaglym przenoszeniu i nie oszczedzaniu wygladaja i dziala jak pierwszego dnia.
Mam obudowe logilinka za ponad 60 zloty i wykonana jest tragicznie i nie wspolpracuje z makiem
Napisano 08 marca 2013 - 13:01
Mam obudowe logilinka za ponad 60 zloty i wykonana jest tragicznie i nie wspolpracuje z makiem
Czyli wniosek, że lepiej nie wydawać więcej niż 23 zł, bo może nie zaskoczyć na Maku :-).
Napisano 08 marca 2013 - 20:00
Napisano 09 marca 2013 - 19:51
[ATTACH=CONFIG]14163[/ATTACH]
Samsung 830 128GB wpięty jako drugi dysk. System zainstalowany na nowo . Maczek śmiga jak rakieta.
Napisano 09 marca 2013 - 21:29
Napisano 10 marca 2013 - 18:48
Napisano 10 marca 2013 - 21:35
Osiągam prędkości: write 200, read 260.
U mnie zapis trochę niżej - około 180, a odczyt podobnie - 268. Zastanawiam się czy ta różnica (w sumie niewielka) jest wyłącznie pochodną różnych dysków (Crucial M4 vs Samsung 840) czy też zależy od innych parametrów (Mac Mini 2009 vs MacBook Pro 2010)?
Napisano 11 marca 2013 - 23:13
.........teraz jest 20 sekund!!!.....
.... a jak szybko zamyka się system ??
Napisano 12 marca 2013 - 08:39
U mnie nie ma zamykania systemu. Gaśnie ekran i tyle z zamykania..... a jak szybko zamyka się system ??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych