Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#1801 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 10 grudnia 2012 - 16:37

Panowie mam pytanie, a mianowicie zmieniłem dysk na SSD, po uruchomieniu systemu faktycznie otwieranie wszystkich aplikacji i programów trwa o wiele krócej, jednak mam problem, nie zauważyłem żeby system się szybciej ładował, jest tak samo jak na HDD, robiłem klon dysku programem Carbon Copy Cleaner, komp to MBP z 2010 IntelCoreDuo 2,66GHz, 8 GB ram, i dysk SSD crucial 128 GB, może coś spartoliłem po drodze....

z góry dzięki za pomoc

Proponuje zainstalować system od zera
Wcześniej sobie zrób beckup danych i przywróć jej po instalacji

#1802 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 grudnia 2012 - 17:46

Panowie mam pytanie, a mianowicie zmieniłem dysk na SSD, po uruchomieniu systemu faktycznie otwieranie wszystkich aplikacji i programów trwa o wiele krócej, jednak mam problem, nie zauważyłem żeby system się szybciej ładował, jest tak samo jak na HDD, robiłem klon dysku programem Carbon Copy Cleaner, komp to MBP z 2010 IntelCoreDuo 2,66GHz, 8 GB ram, i dysk SSD crucial 128 GB, może coś spartoliłem po drodze....

Wystarczy tylko trochę się cofnąć w temacie, żeby przeczytać, że kopiowanie systemy powoduje, że nie ma różnicy HDD/SSD. ZAWSZE instalacja od ZERA!

Czego nie ma? 840 pro/basic? Jest tego od groma przecież. 830 znika jedynie.

#1803 wrubel99

wrubel99
  • 13 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 18:30

Czyli mam zrobić pełny format dysku i dopiero zainstalować system??? dzięki wielkie za pomoc :)

#1804 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 10 grudnia 2012 - 21:26

Czyli mam zrobić pełny format dysku i dopiero zainstalować system???

dzięki wielkie za pomoc :)

Format i nowy, czysty system.

#1805 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 grudnia 2012 - 22:00

Ale możesz spokojnie migrować dane. Ważne, żeby system było świeży.

#1806 wrubel99

wrubel99
  • 13 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 00:22

OK tak zrobię, dzięki za info

#1807 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudnia 2012 - 15:47

No spoko tylko, chodziło mi o to że jak mam program na dysku który chcę usunąć i wgrać go z powrotem na nowy SSD to czy muszę po raz drugi kupować na niego licencje ?

Jak przemigrujesz aplikacje systemowym asystentem migracji, to nic nie tracisz i nic nie musisz kupować. Stawiasz system na SSD, asystentem migracji przenosisz aplikacje (i np. konta użytkowników, jak nie chcesz, to bez niektorych danych, np. bez filmów, zdjęć i muzyki) ze starego HD, potem jak już wszystko przeniesione i działa, kasujesz stary HD i robisz z nim co chcesz.
Tylko nieliczne programy (np. MS Office 2011) będą wymagały ponownego wpisania numeru seryjnego, inne (np. CS5) nawet tego nie.

#1808 emdzej

emdzej
  • 36 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 16:16

ja tez na ssd mam tylko system i programy, wszystkie materialy na zwyklych talerzowcach :)
ale jak teraz padl mi ten ssd i musialem na zwyklym odpalic system to masakra normalnie, wszystko tak wolno sie uruchamia :P

nie wiem czy pytam w dobrym miejscu i z pewnością już ktoś o to pytał na 200 stronach tego tematu ale czy:

64gb dysk wystarczy na os lion i podstawowe programy? czy muzyka z itunes moze byc umieszczona na zewnetrznym dysku ( dobrze to dziala?) i przede wszystkim czy na nowo zainstalowanym na ssd systemie mozna wygodnie poprzywracac czesc z plikow z time machine (nigdy tego wczesniej nie robilem),

mam nadzieje ze wyrazilem się jasno :)

z góry wielkie dzieki

#1809 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 grudnia 2012 - 16:39

Na wszystko odpowiedź brzmi tak. Ale: Muzykę, filmy i książki z iTunes przeniesiesz na dysk zewnętrzny ale appsy trzyma na dysku na którym jest użytkownik. Można użytkownika przenieść również na drugi dysk, ale nie zyskuje się dużo (żeby nie powiedzieć że można stracić na szybkości). Z Time Machine wyciągasz dane poprzez Migration Assistant wybiórczo (do pewnego stopnia) łatwiej będzie bezpośrednio ze starego dysku (również przez migration assistant albo ręcznie i wtedy zabawa z systemem). Restore starego dysku nie ma sensu, bo popsujesz sobie korzyści z nowego. Musisz mieć czystą instalację na nowym i migrować tylko aplikacje i użytkowników. EDIT: Zawsze musisz mieć Library użytkownika na nowym dysku. A niektóre programy tam trzymają dane.

#1810 emdzej

emdzej
  • 36 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 23:05

Na wszystko odpowiedź brzmi tak.
Ale:
Muzykę, filmy i książki z iTunes przeniesiesz na dysk zewnętrzny ale appsy trzyma na dysku na którym jest użytkownik. Można użytkownika przenieść również na drugi dysk, ale nie zyskuje się dużo (żeby nie powiedzieć że można stracić na szybkości).
Z Time Machine wyciągasz dane poprzez Migration Assistant wybiórczo (do pewnego stopnia) łatwiej będzie bezpośrednio ze starego dysku (również przez migration assistant albo ręcznie i wtedy zabawa z systemem). Restore starego dysku nie ma sensu, bo popsujesz sobie korzyści z nowego. Musisz mieć czystą instalację na nowym i migrować tylko aplikacje i użytkowników.

EDIT: Zawsze musisz mieć Library użytkownika na nowym dysku. A niektóre programy tam trzymają dane.

serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź.
mam jeszcze takie pytanko: jak oceniacie performance mojego hdd Hitachi HTS542512K9SA00 w macbooku white late 2007 [ATTACH=CONFIG]12662[/ATTACH]

mylę się, czy z tym dyskiem jest naprawdę źle?
moze wystarczy go wymienić na inny hdd (te też są dosyć drogie)

#1811 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 grudnia 2012 - 11:04

Wystarczy inny i będzie 60/60. SSD da 75/75, przy czym w SSD nie liczy się tak bardzo szybkość, co odczyt danych, reakcja.

#1812 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 22:07

Mac zaczyna mi zamulać i zastanawiam się nad daniem mu małego kopniaka. Myślę nad wymianą dysku standardowego 320GB na 256GB SSD, tylko nie wiem czy brać Samsunga 840, czy OCZ Agility 3? Dodatkowo chciałbym dołozyć ram-u z obecnych 4GB, na 8? 16? Korzystam ze sporej ilości programów, i wielokrotnie kręci mi się piłeczka, co jest dość wkurzające. Jeszcze powiedzcie mi czy dobrze myślę, że po upgradzie wydajność gier wzrośnie? Wiem, że dysk i ram grafiki nie renderują, ale chociaż tekstury itd. będą się wczytywać szybciej, więc ogólna wydajność powinna wzrosnąć?

#1813 kamerami

kamerami
  • 2 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 23:03

Kupiłem od Virgin71 dysk samsung 830 512gb i 16gb ramu. Mam 15' MacBook pro late 2011. Najpierw backup Carbon copy na dysk zewnętrzny hdd 500g. Oryginalny dysk 750gb zapełniony do 400g, czas kilka godz. W Liroy-Merlin kupiłem zestaw srubowkretów za 30zl. Wymiana dysku i Ramu ok 15 min. Kopiowanie danych z dysku zewnętrznego na ssd przy pomocy Carbon Copy kilka godzin. Carbon Copy wersja 30 dniowa darmowa. Trim wyłączony. Po skopiowaniu trzeba wpisać serial Office'a, reszta software działa. Koniecznie po kopiowaniu trzeba w systemie ponownie ustawić jako dysk startowy ten dysk, który jest wyświetlony. Bez tej zmiany bootowanie trwa ok 50 sek zamiast 15 sek. Ciekawostka, ale trzeba kliknąć. W tej nowej konfiguraracji nie potrafię zamulic systemu. Wiatrak włącza się tylko przy mocnym korzystaniu przez dzieci ze stron fleszowych w chrome. 16g ram wystarcza na kilkanascie aplikacji, nic nie włącza sie dluzej niż 2 sek. Jeżeli planujesz zakup mbp 15', szukaj najtańszej wersji i rób upgrade jak ja.

#1814 troxter

troxter
  • 283 postów
  • SkądKingston UK

Napisano 13 grudnia 2012 - 04:45

Witam, Czytam ten watek i juz zglupialem... Posiadam macbook pro mid 2010. Wiem, ze jest w nim sata2. Chcialbym kupic dysk wlasnie z sata2. Podejrzewam ze bedzie tanszy a chociaz troche przyspieszy kompa. Co poleciacie?

#1815 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2012 - 07:27

Witam,
Czytam ten watek i juz zglupialem... Posiadam macbook pro mid 2010. Wiem, ze jest w nim sata2. Chcialbym kupic dysk wlasnie z sata2. Podejrzewam ze bedzie tanszy a chociaz troche przyspieszy kompa. Co poleciacie?

tańszy? nawet jeśli to o ile i czy jest to warte zachodu?

#1816 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2012 - 09:15

Mac zaczyna mi zamulać i zastanawiam się nad daniem mu małego kopniaka. Myślę nad wymianą dysku standardowego 320GB na 256GB SSD, tylko nie wiem czy brać Samsunga 840, czy OCZ Agility 3?

Tylko nie Agility. To są odpady.
Vertex 4 lub Samsung 840. Można też Vector 4 lub SM 840PRO.

Na sata2 o tyle nie warto brać dysku, że cena jest praktycznie taka sama jak za sata3.

#1817 kamerami

kamerami
  • 2 postów

Napisano 13 grudnia 2012 - 13:02

z góry dzięki za pomoc

Preferencje Systemowe - Dysk Startowy - Kliknij na dysk.

Uruchom ponownie. Jabłuszko pojawi się po 3 sek a boot max 15 sek. U mnie po wymianie na 512 ssd i 16gb ramu system wstawał 45 sek, tyle co przy hdd. Wystarczyło zrobić to co powyżej i jest 15 sek od włączenia. Sporo osób odradza Carbon Copy na tym forum, znów na angielskojęzycznych jest odwrotnie, tan sugerują Carbon Copy.
Pozdrawiam

#1818 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 13 grudnia 2012 - 13:09

Witam! Czytam, czytam, skaczę po stronach i nic. Nie mogę znaleźć odpowiedzi co do dysku Samsung 840 (MZ-7TD120BW). Zakupiłem go dzisiaj, przyjdzie pewnie jutro. Czy muszę zrobić coś specjalnego zanim wgram na niego ML? Jakieś update software itp.? Zakupiłem również kieszeń na drugi dysk. Czy jeśli zamontuję ją, to stracę gwarancje? Jest jeszcze jedna kwestia, mój mac miał wadliwą kartę graficzną, na razie działa. Co jeśli padnie? Czy posiadając dwa dyski i (chyba) utraconą gwarancję, to wymienią mi płytę główną jak padnie? Z góry mówię. Chodzi o macbook pro 15" mid 2010 i5 2,53ghz. Pozdrawiam

#1819 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2012 - 18:22

serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź.
mam jeszcze takie pytanko: jak oceniacie performance mojego hdd Hitachi HTS542512K9SA00 w macbooku white late 2007 [ATTACH=CONFIG]12662[/ATTACH]

mylę się, czy z tym dyskiem jest naprawdę źle?
moze wystarczy go wymienić na inny hdd (te też są dosyć drogie)

MacBook PRO początek 2008r. Dysk SSD OCZ Vertex 2, 120GB. Myślę że warto zainwestować w SSD :)
[ATTACH=CONFIG]12701[/ATTACH]

#1820 troxter

troxter
  • 283 postów
  • SkądKingston UK

Napisano 13 grudnia 2012 - 19:50

Ok. Dziekuje za odpowiedzi. W takim razie kupie cos na sata3. pozdrawiam

#1821 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 13 grudnia 2012 - 22:34

Samsung 840 120GB obsługuje 3.0 Gb/s? Jaka jest różnica między wersją Pro a zwykłą?

#1822 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 13 grudnia 2012 - 23:13

Po kolejnym zleceniu postanowiłem "uaktualnić" prywatnego MBPro (mid 2010). Bohaterowie akcji: SSD Plextor 256 M5S, MBPro i7/2,66GHz/8GB/Monentus XT 500GB, optibay, obudowa USB na DVD. Czas akcji - ok. 3h (instalacja SSD, instalacja systemu "od zera" - 10.8.2, migracja danych użytkownika i oprogramowania, update'y systemu i programów), dodatkowa godzina na optymalizację systemu pod kątem SSD. Efekt: uruchomianie systemu - ok. 10 sek do momentu pojawienia się okna logowania, kolejne 3-4 sekundu po podaniu danych logowania, start Mail.app - 1-2sek (baza ok. 19GB), start Photoshop'a CS6 - 3 sekundy, Illustrator CS6 - 4-5sek, InDesign - 6-7 sek. Wcześniej była tragedia - zanim uruchomił się InDesign mogłem zaparzyć kawę... Szczegóły: SSD wylądował w kieszeni (na miejscu DVD), negocjowana prędkość zgodna z interfejsem (3gb), wyniki z Disk Speed Test - na poziomie 200-250MB/s. Większość danych (prace, muzyka, zdjęcia, filmy, etc) zostały na "starym" Momentusie XT, system, programy i folder użytkownika na SSD. TRIM włączony (Chameleon Optimiser), ustawiony "noatime", wyłączony "sleep image", tryb usypiania na 0 (pmset), mocno przycięty Spotlight (sporo wyłączone z indeksowania). Ogólnie - bajka - komfort pracy bez porówniania z Momentusem (chociaż pamiętam jak odczułem przyrost prędkości działania po wymianie ze standardowego HDD jaki Apple montował w tym modelu) - w zasadzie wszystko dziej się natychmiast, bez zwłoki i oczekiwania. Koszt - ok. 860 zł za dysk, optibay i obudowę na DVD... Na razie to chyba najlepiej wydane 860 zł ;-)

#1823 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2012 - 23:33

Michasss8, przed oddaniem musisz wstawić SD na swoje miejsce. macjihad, plextor nie był najlepszym wyborem. skc, generalnie Samsung się zorientował, że trochę za bardzo poleciał z cenami i 830 nazwał 840 pro, i pokazał tani dysk SSD, nazywając go 840. Tą operacją, SM ukradkiem przywrócił wysokie ceny SSD. Siłą rzeczy lepiej brać teraz Vertex 4 lub nie dać się cyferkom i brać 840.

#1824 macjihad

macjihad
  • 35 postów

Napisano 14 grudnia 2012 - 00:44

virgin71>> Ocenię po jakimś czasie ;-) Popełniłem mały "research". MBPro (2010) to tylko SATA 2, więc szybkość dysku nie była najważniejsza. Plextor (M5S) w/g np. Anandtech'u ma zdecydowanie mniejszy pobór energii (przy laptopie to dość istotne) niż Samsung. 840 (bez pro) nawet nie rozpatrywałem - technologia TLC za świeża. Wydajność - różnie w różnych operacjach (wiem, wiem - wskażcie zwycięzcę, a odpowiednio dobiorę warunki testu ;-)). Dysk stosunkowo świeży (na rynku), więc trudno oceniać jakość - czas pokaże. Za kilka dni będę mieć więcej "doświadczeń", a pewnie za kilka miesięcy - szerszy pogląd. W razie "wpadki" - 3 lata gwarancji.

#1825 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 grudnia 2012 - 09:03

Jest na znanych nam pamięciach micron, więc zapis zawsze będzie niski po prostu. Tak jak to ujmują w większości testów, jest to alternatywa dla Cruciala, ale nie dla Vertexa, czy SM830/840.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych