Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#1301 Giemzinho

Giemzinho
  • 151 postów
  • SkądLegnica

Napisano 04 września 2012 - 22:07

Witam, Panowie, mam taki problem. Właśnie zamontowałem u siebie dysk SSD Vertex 4 sata III 64GB w miejsce starego HDD a tego zaś wcisnąłem w miejsce SuperDrive. Powiedzcie mi tylko jak mogę zrobić update tego SSD? Dodam, że wynik w SpeedTest też nie jest powalający : 220W/260R Bardzo proszę o jakieś rady. Dodam że już próbowałem ściągnąć jakiś update z OCZTechnology.com ale jest on w formie iso i nie da się go nagrać na pendrive, ciągle jakieś błędy. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc!

#1302 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 04 września 2012 - 22:11

lata ci ten dysk po SATAIII w ogole? jak wyglada sprawa kabla z SuperDrive? wydaje mi sie, ze sa kable SATA1/2 i SATA3

#1303 Giemzinho

Giemzinho
  • 151 postów
  • SkądLegnica

Napisano 04 września 2012 - 22:19

Działa, działa, sata 3 jest kompatybilna z 2, mam tam kieszeń na dysk taka za 85 z Allegro, Optibay

#1304 erenes

erenes
  • 47 postów

Napisano 04 września 2012 - 23:25

Potrzebuje 512, 256 nie wystarczy, nie trzymam na nim filmow ani nic. Ale mam skrzynke mail 100gb i troche danych + zdjec. Po posprzataniu 256 moze by wystarczylo ale bez sensu. Nie chce dodatkowego dysku SSD. Oryginalny wywalic a SSD uzywac. Rozumiem ze mozna tradycyjny wyjac, wsadzic w case i dzialac. Robilem tak jak spalil mi sie kabel od dysku i serwis wkladal swoje dyski nie potrafiac zdiagnozowac co z kompem jest. potiwerdzicie? poszukuje SSD 512, bezpiecznej i stabilnej. nie ma byc najtansza ani najszybsza. Ma byc bezpieczna i szybka. Po co wymieniam? Chce szybszy komp ktory nie zamula. Zmiana pamieci na 8gb troche pomogla. Ale macair znajomkow smigaja duzo szybciej. baterie tez by sie przydalo odciazyc. po zmianie baterii w oficjalnym serwisie na nowa ...z wylaczonym podswietleniem klawiatury trzyma 4:50 z otwartym netem i kilkoma xls. nijak sie to ma do reklam i jakis mitycznych 6-8h. Po otworzeniu filmow czy pracy na dokiumentach w realu 4h ze srednim podeswietleniem. ALbo mniej. Zawsze mi sie ten Mac grzal od poczatku ale to inna sprawa. Troche mniej po rozkreceniu i odkurzeniu. I tak parzy kolana, zlo. Wywalilbym oryginalny dysk zeby miec lezejszy komp. Jesli sie da to moze DVD tez, robie tylko instalki rzadko wrzucam CS - wiec moze jakis zewnetrzny DVD lun przelozyc ten wew do case jesli sie da? Ktos robi takie podmiany w warszawie. poleciecie jakis dysk? przejrzalem ostatnich 30 stron pobieznie ale nie ma prostej odpowiedzi. pozdro. cos jeszcze mozna zrobic oprocz RAM i SSD by smigal szybciej?

#1305 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 września 2012 - 10:39

Nie ma sensu kupować 512GB, koszt takiego Samsunga 830 to ponad 2 tys. zł. Trzymanie zdjęć i danych z maila na SSD też raczej mija się z celem, skoro piszesz, że nie używasz napędu to lepiej wstawić tam optibaya i w nim zwykły fabryczny HDD, a w jego miejsce SSD 256GB (koszt o połowę mniejszy od 512GB). Wewnętrzny SuperDrive nie jest na tyle ciężki, że po jego wyjęciu poczujesz różnicę jakąś (sprawdzone). Szczerze za wiele poza dołożeniem ramu i montażem SSD zrobić się nie da, można jeszcze bawić się w czystą instalację sytemu. Napisz dokładnie co to za MacBooka masz.

#1306 erenes

erenes
  • 47 postów

Napisano 05 września 2012 - 11:47

Planuję HDD zastąpić SSD (nie wiem jak różnica w wadze) i jeszcze może wywalić zupełnie DVD a nie wkładac w jego miejsce HDD i dociążać komputer. 256GB do przemyślenia ze względu na wysoką cenę 512GB. ale musiałbym pokasować dane. MBP15 Intel Core 2 Duo 2.8GHZ / 8GB 1333 MHz DDR3 / Mac OS X 10.6.8 / Toshiba HDD 512: 5400

#1307 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 września 2012 - 13:04

Wyjęcie DVD niestety nie powala. Ani wagowo nie zyskujemy dużo, ani prądowo. Mam tak, w MB white aktualnie.

@Giemzinho, źle patrzyłeś na stronę OCZ chyba. Tutaj masz link do porady dla Mac -> Guide MAC ONLY Firmware update
Sprawdziłem, działa. Potrzeba pena 4GB o ile się nie mylę. Z CD nawet mi nie szło to iso, o którym wspominasz.
Oryginalny OptiBay kosztuje 300zł. Masz zamiennik, na dodatek bardzo tani. Trzeba na takich sprawdzać, czy mają sata3, bo jeszcze się trafiają te z sata2.

#1308 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 05 września 2012 - 13:24

Mam do Was pytanie, Planuję wymienić w moim Macu HDD na SSD, stary dysk zamontować w miejsce SuperDrive. Jak wygląda w praktyce zużycie baterii po tym zabiegu? Spada jakoś drastycznie, czy nie ma wielkiej różnicy? Jest to dla mnie dość istotne. Dużo pracuję w terenie a nie chcę nosić zewnętrznego dysku USB.

#1309 Giemzinho

Giemzinho
  • 151 postów
  • SkądLegnica

Napisano 05 września 2012 - 15:00

Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź! Nie wiem tylko dlaczego nie mogę się zalogować do swojej sieci WiFi podczas tego bootowania... : (

#1310 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 września 2012 - 15:11

Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź!

Nie wiem tylko dlaczego nie mogę się zalogować do swojej sieci WiFi podczas tego bootowania... : (

Sieć bezprzewodowa nie działa w tym czasie, tylko kabel.

Notes:

Use Wired Internet connections only, there is no wireless support at present.

#1311 Giemzinho

Giemzinho
  • 151 postów
  • SkądLegnica

Napisano 05 września 2012 - 20:14

Mój błąd, nie przeczytałem wszystkiego i jak zobaczyłem że wyszukuje sieci itp. to byłem pewny że sie da :) Bardzo dziękuję za pomoc : )

#1312 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 września 2012 - 20:17

Mam do Was pytanie,
Planuję wymienić w moim Macu HDD na SSD, stary dysk zamontować w miejsce SuperDrive. Jak wygląda w praktyce zużycie baterii po tym zabiegu? Spada jakoś drastycznie, czy nie ma wielkiej różnicy? Jest to dla mnie dość istotne. Dużo pracuję w terenie a nie chcę nosić zewnętrznego dysku USB.

Jest zmiana, choć nie tak drastyczna jakby się wydawało. Niestety dysk zużywa więcej energii niż nieaktywny CD.

#1313 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 05 września 2012 - 22:48

virgin71 dzięki za odpowiedź, sprawdzę jak się to będzie sprawowało na włąsnej skórze :)

#1314 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 września 2012 - 23:11

Witam, Panowie, mam taki problem.
Właśnie zamontowałem u siebie dysk SSD Vertex 4 sata III 64GB w miejsce starego HDD a tego zaś wcisnąłem w miejsce SuperDrive. Powiedzcie mi tylko jak mogę zrobić update tego SSD?
Dodam, że wynik w SpeedTest też nie jest powalający : 220W/260R

Bardzo proszę o jakieś rady. Dodam że już próbowałem ściągnąć jakiś update z OCZTechnology.com ale jest on w formie iso i nie da się go nagrać na pendrive, ciągle jakieś błędy.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc!

Masz MBP z 2010 roku (Sata2)? Jeżeli tak to prędkości całkiem ok.

#1315 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 września 2012 - 09:39

Dysk SSD jako systemowy. Co przegrać z HD? Witam. Zastanawiam się na wyrzuceniem napędu CD z mojego macbooka, i wsadzeniem dysku SSD, jako systemowego. Mam pytanie zatem, co przegrać a co zostawić na HD. Teraz mam HD 500GB, i jest prawie pełny, a chce wsadzić SSD 128GB i mieć go tylko jako systemowy. Czy jest opcja posiadania tylko systemu na SSD, a resztę na HD? I jak to technicznie wszystko wykonać

#1316 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 września 2012 - 10:37

Witam. Zastanawiam się na wyrzuceniem napędu CD z mojego macbooka, i wsadzeniem dysku SSD, jako systemowego.
Mam pytanie zatem, co przegrać a co zostawić na HD. Teraz mam HD 500GB, i jest prawie pełny, a chce wsadzić SSD 128GB i mieć go tylko jako systemowy. Czy jest opcja posiadania tylko systemu na SSD, a resztę na HD? I jak to technicznie wszystko wykonać

Tak, system, aplikacje na SSD, muzyka, filmy, zdjęcia (cała biblioteka) na HDD.
Jak wykonać? Przenieść katalog domowy na HDD - Moving your home folder in OS X | MacFixIt - CNET Reviews

#1317 lamale78

lamale78
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 września 2012 - 11:12

Tak, system, aplikacje na SSD, muzyka, filmy, zdjęcia (cała biblioteka) na HDD.
Jak wykonać? Przenieść katalog domowy na HDD - Moving your home folder in OS X | MacFixIt - CNET Reviews

no dobrze, a co z bibliotekami? Logic Pro u mnie ma biblioteke typu 100gb, to samo finalcut, itd? Jak to podpiac pod program ktory jest zainstalowany na SSD?

#1318 XPower

XPower
  • 18 postów

Napisano 06 września 2012 - 14:36

Cześć !

Zakupiłem w końcu SSD OCZ Vertex 2 - tak jak zalecano mi wcześniej i postawiłem dzisiaj na nim na świeżo iOS.

Wyniki wyglądają następująco :

HDD 7200

Dołączona grafika

SSD

Dołączona grafika

Wynik nie powala , tak myślę .....

Co Wy na to - czy zrobiłem coś źle po drodze ?

Pozdro

#1319 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2012 - 15:41

Cześć !

Zakupiłem w końcu SSD OCZ Vertex 2 - tak jak zalecano mi wcześniej i postawiłem dzisiaj na nim na świeżo iOS.

HDD 7200

Dołączona grafika

SSD

Dołączona grafika

Pozdro

Masz komputer z sata 1, więc to jest normalne. Rzecz w tym, że w SSD liczą się czasy dostępu.

#1320 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 września 2012 - 20:23

Cześć !

Pozdro

Jakiego masz MBP? Dysk SSD zamontowałeś w miejsce SuperDrive czy SSD?

#1321 XPower

XPower
  • 18 postów

Napisano 06 września 2012 - 20:26

Cze ! Tak , jak pisałem we wcześniejszych postach, szukając dysku, mam MB White. SSD wszedł w miejsce HDD.

#1322 dberni

dberni
  • 10 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 06 września 2012 - 22:31

Czy OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G będzie działał z macbookiem pro 13" mid 2009? Jeśli tak to lepiej jest montować go w miejsce napędu czy obecnego dysku?

#1323 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 07 września 2012 - 08:13

Będzie działał i najlepiej w miejsce starego hdd. Na sata2 osiągniesz 200 odczyt/250 zapis.

#1324 greg sd

greg sd
  • 169 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 września 2012 - 08:56

Czy dysk ze zdjęcie bedzie pasował do MacBook Air mid 2008 (pierwszy wypust) [ATTACH=CONFIG]11640[/ATTACH]

#1325 dberni

dberni
  • 10 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 07 września 2012 - 10:08

Będzie działał i najlepiej w miejsce starego hdd. Na sata2 osiągniesz 200 odczyt/250 zapis.

A mówisz to z własnego doświadczenia? Może posiadasz takiego macbooka? Staram się dobrać coś odpowiedniego, przeczytałem prawie cały wątek i jest tam wiele opinii, czasem sprzecznych. Chciałbym porady od kogoś kto zamontował ssd w macbooku pro mid 2009. Może jakiś inny dysk 120gb zapewni większe osiągi niż te, które podałeś?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych