Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#1226 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 August 2012 - 13:35

@roback, można zwiększyć ram do 8GB i dysk SSD włożyć. Jakkolwiek, wystarczy sata2. @Kuba, da się, trzeba założyć odpowiednie kable. Tego nie polecam robić samemu.

#1227 Kuba_Milcia

Kuba_Milcia
  • 33 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 August 2012 - 13:43

Chcę zrobić to przez serwis, myślałem o Cortlandzie, albo o iSource w Warszawie. W Cortlandzie mówili mi, że to kosztuje ok. 100-150 zł netto.

#1228 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 22 August 2012 - 14:28

Chcę zrobić to przez serwis, myślałem o Cortlandzie, albo o iSource w Warszawie. W Cortlandzie mówili mi, że to kosztuje ok. 100-150 zł netto.

Polecam serwis MacLife, również w Warszawie. Stosunkowo tańszy niż konkurencja, a nawet obsługa jest na lepszym poziomie niż w/w firmy.

Dodatkowo chciałbym podziekować firmie MacMall - virgin71. W dniu dzisiejszym otrzymałem caddy zamiast DVD i obudowę na DVD. Obie doskonale wykonane, do tego ekspresowa wysyła i miła obsługa.

#1229 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 August 2012 - 16:39

Co kosztuje 100-150zł? Wymiana cd na ssd? Czy co? Generalnie to dość tanio, ale kto w Cortlandzie w Wawie to będzie robił?

#1230 Kuba_Milcia

Kuba_Milcia
  • 33 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 August 2012 - 17:07

W serwisie w cortlandzie powiedzieli mi taka cenę, za dodanie i instalacje ssd i postawienie systemu.

#1231 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 August 2012 - 08:56

W serwisie w cortlandzie powiedzieli mi taka cenę, za dodanie i instalacje ssd i postawienie systemu.

Zamiast aktualnego dysku, czy wstawienie SSD jako drugiego?

#1232 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2012 - 09:12

A wstawienie SSD jako drugiego do Maca Mini i postawienie systemu ile kosztuje ?

#1233 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 August 2012 - 09:17

A wstawienie SSD jako drugiego do Maca Mini i postawienie systemu ile kosztuje ?

U mnie możesz kupić kabel do wstawienia drugiego dysku do nowego mini, kieszenie na dysk do starych mini. Sam sobie to łatwo zrobisz.
Ew. mogę wysłać instrukcję.

#1234 rafixx

rafixx
  • 29 posts

Posted 23 August 2012 - 12:01

Witam Posiadam macbook pro 13" late 2009 , jestem na kupnie takiego dysku Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128B/WW 2.5'' Retail i mam pytanie czy bez problemu będzie można go zamontować jest to trochę tansza wersja bez dodatkowego oprogramowania i bez zadnych adpaterów mocujących. Pytam ponieważ moj stary dysk to Hitachi ma grubosc 9,5 mm a samsung ma 7 mm .

#1235 Kuba_Milcia

Kuba_Milcia
  • 33 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 August 2012 - 12:23

Zamiast aktualnego dysku, czy wstawienie SSD jako drugiego?

Dodanie jako dodatkowy dysk kosztuje 150 zł netto, ale jednak okazało się, że dochodzi jeszcze cena za części, czyli kabel i mocowanie.
A może posiadasz taki kabel i mocowanie do iMaca?

#1236 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 23 August 2012 - 12:45

Witam

Posiadam macbook pro 13" late 2009 , jestem na kupnie takiego dysku Samsung 128GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128B/WW 2.5'' Retail i mam pytanie czy bez problemu będzie można go zamontować jest to trochę tansza wersja bez dodatkowego oprogramowania i bez zadnych adpaterów mocujących. Pytam ponieważ moj stary dysk to Hitachi ma grubosc 9,5 mm a samsung ma 7 mm .

Zamontujesz go bez problemu, przekładasz śruby, na których "siedzi" fabryczny HDD w mocowaniu i montujesz tak samo jak stary HDD.

Przepraszam za pytanie, ale dziwnie piszesz. Korzystasz z jakiegoś automatycznego tłumacza?

#1237 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 August 2012 - 12:53

Słownik w ipadzie:)

#1238 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 23 August 2012 - 16:01

Czy na temat intel serii 520 480 GB ktoś może sie wypowiedzieć? Z myślą o mbp 13 2011

#1239 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 August 2012 - 16:16

Czy na temat intel serii 520 480 GB ktoś może sie wypowiedzieć?
Z myślą o mbp 13 2011

A ile razy jeszcze trzeba się będzie na temat tego dysku wypowiadać? Już był o nim w tym temacie.
Let me google that for you lub po prostu strona 113-114

#1240 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 23 August 2012 - 17:34

A ile razy jeszcze trzeba się będzie na temat tego dysku wypowiadać? Już był o nim w tym temacie.
Let me google that for you lub po prostu strona 113-114

Tyle ile trzeba. Czyżby Ci producent nie pasował? Nie sprzedaje się?
Sztuczki z google każdy zna
W żadnym linku, ani na tych stronach, nie ma żadnej konkretnej informacji o dysku 480 GB
A chodzi mi o wypowiedź kogoś kto go zamontował i na nim pracuje.
Aktulanie używam na starszym MBP mid 2009 intel 320 300GB. Pracuje bez zarzutu prawie 1,5 roku i tymi informacjami na tym wątku się podzieliłem.
Ten dysk ma dość duży pobór prądu, ale atrakcyjne parametry, sata 3 i cenę.
Tak więc ponawiam pytanie - czy ktoś, poza teorią i nic nie mówiącym sloganem intel to sandforce może coś o tym dysku powiedzieć?

#1241 rafixx

rafixx
  • 29 posts

Posted 23 August 2012 - 18:37

Właśnie walczę nowo zakupionym dyskiem SSD Samsunga. Niestety komputer Macbook pro 13 wogole nie wykrywa dysku , walcze juz z tym 1,5 h i nie wiem co jest.

#1242 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 07:48

rafixx, załóż temat z problemem, postaramy się rozwiązać.

Tyle ile trzeba. Czyżby Ci producent nie pasował? Nie sprzedaje się?
Sztuczki z google każdy zna

Już więcej nie trzeba, wszystko wiemy.
Widać, nie każdy zna sztuczki google. Przykłady sztuczek:

I installed Intel 520 on my 2007 MacBoo Pro (Dual Core 2.16 Ghz, Model: 2.1), and did a clean installation of Lion. Worked very well for a week with noticable increase in speed. After that, system started to become unresponsive for upto 30 seconds. It then comes back and everything is OK. Frequency is once every 2-3 hours.

lub: Intel 520 freezes on MacBook Pro
To tylko forum intela, nie mówiąc już co się dzieje na forum Apple.

Intel mi wisi i powiewa, możesz sobie go kupić, jaką to mi zrobi różnicę?
Gorzej jeśli ktoś nie rozumie, że kontroler SF źle działa w Makach, tu już nic nie pomogę. Używasz innego modelu (sata2, który działał naprawdę dobrze) w MBP mid 2009, czy coś to znaczy - zupełnie nic. Problemy się pojawiły przy sata3, a w mid 2009 jest sata2. Parafrazując:
- "Czy warto użyć śmietany 18% do zrobienia ciasta?"
- "Nie, do tego nadaje się 'trzydziestka', bo lepiej się ubija."
- "Używam aktualnie śmietany 12% jak robię zupę i smakuje świetnie. Więc wolałbym usłyszeć kto stosuje 18% do ciast."

#1243 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 24 August 2012 - 09:07

Oj Virgin - uparty jesteś, czytaj ze zrozumieniem i miej trochę pokory i szacunku do innych. 1. Nic nie wniosłeś do tematu 2. Nie musisz mnie oświecać czym się różni sata 2 od 3. Napisałem jasno że pytam o Intel 520 480 GB z myślą o modelu MBP13 2011, a nie tym który użytkuję; więc nie musisz mi tłumaczyć co mam, na przykładzie śmietany; wywody kogoś kto ma 2007 z tym dyskiem też są na nic, bo nie ta sata i nie ta pojemność i 3. na koniec - czy Twoim zdaniem odpowiedź na polskim forum myapple ma być następująca: pogooglaj sobie na innym anglojęzycznym forum to się dowiesz. Tak sądzisz??? Jaśnie Pana uraziło moje pytanie? - jeśli tak to nawet nie chce mi się tego nazwać. Masz konkretne doświadczenia z tym dyskiem to napisz. Nie masz własnych doświadczeń, ale wiesz i chcesz się tą wiedzą podzielić - to się podziel. Ale jak masz zachowywać się jak nadęty bufon i pouczać innych o robieniu ciasta - to lepiej siedź cicho. Bo takie komentarze jak twoje świadczą tylko o tobie.

#1244 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 09:37

Oj Virgin - uparty jesteś, czytaj ze zrozumieniem i miej trochę pokory i szacunku do innych.
1. Nic nie wniosłeś do tematu -p oza tym, że odpowiedziałem Ci, że są problemy, to tak, nic nie wniosłem
2. Nie musisz mnie oświecać czym się różni sata 2 od 3. Napisałem jasno że pytam o Intel 520 480 GB z myślą o modelu MBP13 2011, a nie tym który użytkuję; więc nie musisz mi tłumaczyć co mam, na przykładzie śmietany; wywody kogoś kto ma 2007 z tym dyskiem też są na nic, bo nie ta sata i nie ta pojemność - Ty podałeś przykład starego komputera, więc Ci odpowiedziałem, że poprzedni dysk działał świetnie, w przeciwieństwie do 520
i 3. na koniec - czy Twoim zdaniem odpowiedź na polskim forum myapple ma być następująca: pogooglaj sobie na innym anglojęzycznym forum to się dowiesz. Tak sądzisz??? Jaśnie Pana uraziło moje pytanie? - jeśli tak to nawet nie chce mi się tego nazwać. - nie, ale możesz sobie potwierdzić googlając, to co ja Ci napisałem, bo ja już Ci odpowiedziałem na Twoje pytanie, tylko nie chcesz tego zaakceptować.

Masz konkretne doświadczenia z tym dyskiem to napisz.
Nie masz własnych doświadczeń, ale wiesz i chcesz się tą wiedzą podzielić - to się podziel. Robię to od kilku postów.
Ale jak masz zachowywać się jak nadęty bufon i pouczać innych o robieniu ciasta - to lepiej siedź cicho.
Bo takie komentarze jak twoje świadczą tylko o tobie.

Twój komentarz świadczy za to o Tobie. Ja Ci coś tłumaczę, a Ty atakujesz. Napisałem, że są problemy. Nie mam doświadczenia z pojemnością 480, ale nie o nią chodzi. Wystarczy chwila google, żeby potwierdzić to co ja już napisałem. Podałem też link, gdzie piszą osoby z nowymi MBP, że mają dokładnie to samo (co gość od starszego modelu). Także będę uparty w odradzaniu źle działającego dysku. System łapie zawieszki co jakiś czas, jak na każdym SF. Jest to fakt, dotyczy to każdego dysku na SF, w tym Intela 520. Z resztą, dlatego Vertex 3 zniknął z rynku tak szybko. EOT.

---------- Wpis dodano o 10:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:25 ----------

Hehe, OCZ, czy Samsung, nie płacą mi za odradzanie Intela, bo może o to Ci chodzi:)

#1245 XPower

XPower
  • 18 posts

Posted 24 August 2012 - 11:22

Witam !

Co prawda miałem oddzielny wątek z pytaniem, ale skierowano mnie tutaj. Czytałem wszystkie posty już wczoraj, przed założeniem mojego posta ponieważ nie doszukałem się tutaj jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, więc zapytam i tutaj, a raczej skopiuję posta :) :

"Ten temat jednak mnie bardzo ciekawi, ponieważ sam jestem użytkownikiem MB White 2x 2,16 i iM White 2x2,16.
Chętnie bym obie maszynki zmodernizował, bo często pracuję na Lightroomie i przy pracy krew mnie zalewa jak widzę ile przetwarza pliki. Poza tym słyszę jak się męczy ( mielenie dysku ) co mnie bardzo boli, bo jestem do obu bardzo przywiązany i nie będę ich na razie zmieniał i ze względów finansowych jak i sentymentu.

Przeczytałem już masę artykułów i postów na w/w temat, ale nadal nie mam jasnej informacji, potwierdzonej przez kogoś, kto już wykonywał tą operację na swoim sprzęcie ( White 2x2,16 ), a wolałbym mieć pewność, że nie wtopię z kasą, itd .... .

Będę zobowiązany za pomoc i ew. poradę jaki najlepiej dysk zamontować i czy będą oprócz dysku potrzebne jakieś adaptery itp . Wystarczy mi powierzchnia 120GB - więcej nie potrzebuję ( dyski zewnętrzne na FW )."

REASUMUJĄC ...
Szukam odpowiedzi na pytanie czy jest sens instalowania w iMac White oraz MB White z ok. 2007r dyski SSD ? Nie mam aktualnie pieniędzy na zmianę sprzętu, a praca na aktualnym sprzęcie to męczarnia.
Jeśli tak, to co tam najlepiej posadzić i czy jest wymagany jakiś konkretny adapter ?

Z góry dzięki za info !

Pozdrawiam
Power

#1246 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 24 August 2012 - 11:39

ok Dziękuję. Tylko problem dotyczy głównie sata 2 na chipsecie nvidii 1,5 roku temu też w tym wątku czytałem jaki to intel do bani - błędne wskazania pojemności do 8mb i ten nieszczęsny sandforce, pady itd. Tylko vertex. Tymczasem chodzi bez zarzutu 1,5 roku, bez zwiech, problemów czy spadków wydajności. Nowe mbp od 2011 z sata3 są na chipsecie intela. I tutaj nie ma tych problemów związanych z negocjacją szybkości i zwiechami. W testach opisywanych np. na pclab są informacje, że ten sandforce został zmodyfikowany przez intela i parametry ma rewelacyjne. Intel to marka. Dysk na swoim chipsecie, 5 lat gwarancji, sata 3, 480 GB, cena 1900 zł. Trudno jest coś znaleźć o podobnych parametrach. Dyski są już trochę na rynku i chodzi mi o faktyczne doświadczenia. Na forach piszą głównie Ci z problemami. Może być ok., a może być kicha. Ja mogę powiedzieć, że seria 320 300 gb spisuje się u mnie mbp mid 2009 rewelacyjnie.

#1247 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 13:34

@clarnet, na sata2, tylko an chipsetach nvidii był problem negocjacji prędkości. To jest zupełnie inny rozdział. Zupełnie inna kategoria problemu. Wtedy niestety, każdy dysk mógł mieć problem z negocjacją i OCZ wcale się nie wychylał, bo to chip na mobo był winny. W sata2 nie było SandForce 2281. Jest on w SATA3, i ma on problem z obsługą sata3, niezależnie od chipsetu. Po prostu kontroler ma źle napisany firmware. To jest problem wyłącznie sata3 (czasem sata2). Każdy ten firmware poprawia i ciągle dupa (OCZ poprawiał kilka razy, aż porzucił V3 i zrobił na swoim kontrolerze V4). Z resztą forum Intela i Apple, to potwierdza. Co do tego, że Intel to marka... powiedziałbym, że słaba jeśli chodzi o dyski i kości pamięci. Na pewno w dyskach jest lepszy Samsung, a w pamięciach OCZ i Crucial. Oczywiście posty piszą Ci z problemami, ale firmy same się przyznawały, że SF to trochę niewypał. Jednych stać na zrobienie dysków na swoim kontrolerze, reszta wstawia SF, bo taniej, a na PC zazwyczaj działa. @XPower, ja w swoim MB white mam dysk Vertex2, który spisuje się znakomicie. Do tego mam 3Gb ram. Komputer przy dysku złapał drugi oddech. Ram dla mnie był mniej istotny.

#1248 XPower

XPower
  • 18 posts

Posted 25 August 2012 - 12:11

Virgin71 - Vertex2, znaczy OCZ ?

[URL="http://www.ceneo.pl/8544363"]VERTEX2 - CENEO[/URL]

Ja mam od początku, czyli praktycznie od dnia zakupu 4GB ramu :

Dołączona grafika

Pozdro

#1249 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 August 2012 - 12:30

Tak, OCZ. Ale patrzę tak na ceny i myślę, że to jednak kiepski wybór na dzień dzisiejszy. Lepiej chyba będzie jednak wziąć V4, jak nie zaskoczy z sata1, to zwrócisz. Szkoda kasy na V2.

#1250 XPower

XPower
  • 18 posts

Posted 25 August 2012 - 12:42

OK - dzięki ! Problem w tym, że gdzie bym nie zaglądał do sklepów, to nie mają ich na półce - trzeba zamawiać, a potem może być już kłopot ze zwrotem :/ . Myślę, że skoro V2 jest już pewnym wyborem, to się na niego skuszę. Dzięki ! Pozdro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users