Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#1101 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 07:24

co do dwóch dysków, gdzie system jest na SSD i trzymania danych na HDD... ustawiłem w opcjach zaawansowanych konta ścieżkę do katalogu domowego na HDD i wszystkie odnośniki po lewej stronie w Finder'ze odnoszą się bezpośrednio do katalogu domowego na HDD i nie trzeba kombinować jak to @Shrek robi z folderem na pasku po lewej stronie oraz nie trzeba bawić się w symlinki...

Nie znalazłem tej możliwości, inaczej bym nie kombinował jak wielu tutaj :)
Może napisz dokładnie, gdzie jest guzik opcji zaawansowanych konta i sobie ustawimy.

#1102 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 08:08

Preferencje systemowe -> użytkownicy i grupy -> odblokowujemy kłódkę -> klikamy PPM na naszym koncie i pojawią się opcje zaawansowane, tam zmieniamy ścieżkę do katalogu domowego... w zależności od nazwy dysku powinno to wyglądać tak: /Volumes/*nazwa dysku/*nazwa użytkownika albo można wybrać za pomocą przycisku wybierz po prawej stronie...

zrzut ekranu

pozdrawiam

#1103 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 08:47

No tak, wszystko pięknie, ale wówczas wszystko kompletnie jest przechowywane na HDD, szczególnie biblioteki, co powoduje pewien problem. Przy instalacji softu, podczas jego uruchamiania czy pracy, korzystamy z HDD, co spowalnia, zmienia się tutaj idea posiadania SSD celem osiągnięcia szybkości pracy oprogramowania i systemu, a nie przechowywania samych danych na dodatkowym wolniejszym dysku. Chyba, że nie mam racji, ale wcześniej już sprawdzałem i po przeniesieniu właśnie w ten sposób ścieżki, wszystko przechowywane było właśnie na HDD. Nie było to moim celem, tylko dane własne, dokumenty, muzykę, filmy itd. cała reszta związana z systemem, programami musi zostać na SSD, a ten sposób tego nie daje.

#1104 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2012 - 09:24

Tak, jak napisał shreku, przeniesienie wszystkiego na HDD, jest bez sensu - po co mieć SSD w takim razie? @FlashGordon, MB990 źle pracuje z SATA 3, a Vertex 3 był już szczególnym przypadkiem złej pracy. Nie pamiętam kto powiedział, żebyś brał samsunga, ale argument prędkości nietrafiony, bo M4 ma zapis jak SATA 2, które właśnie w MB990 siedzi. Czyli M4 wykorzystasz maksymalnie!

#1105 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 10:43

Panowie, jak jest różnica pomiędzy tymi dyskami i który powinienem kupić (notebook czy retail)?
MZ-7PC128B/WW • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wroc�aw
MZ-7PC128N/EU • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wroc�aw

#1106 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 27 lipca 2012 - 11:02

@zirk - w samych dyskach IMHO nie ma różnic istotnych dla zwykłego użytkownika ;) Natomiast chyba widzisz jakie jest wyposażenie dodatkowe??? Pozdrówka!

#1107 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 11:04

Ten tańszy jest bez zestawu, dostajesz sam dysk, instukcję i Magician Software, w tym droższym jest jeszcze kabel SATA-USB, podkładka i Norton Ghost chyba.

#1108 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 11:12

Widzę różnicę i co jest w którym zestawie pytanie więc czy potrzebuję tego kita czy nie,, żeby dysk podpiąć w miejsce hdd?

#1109 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 11:13

A ja zapytam o OCZ Vertex 4 128GB - są jakieś doświadczenia praktyczne???

#1110 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 27 lipca 2012 - 11:23

Widzę różnicę i co jest w którym zestawie pytanie więc czy potrzebuję tego kita czy nie,, żeby dysk podpiąć w miejsce hdd?

Nie.

#1111 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 11:28

Nie.

Dzięki. Zaoszczędzone 70pln.

#1112 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2012 - 13:48

A ja zapytam o OCZ Vertex 4 128GB - są jakieś doświadczenia praktyczne???

Bez problemów w końcu. Względem Vertex 3, to mają swój kontroler, który nie sprawia problemów.

#1113 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 14:15

Bez problemów w końcu. Względem Vertex 3, to mają swój kontroler, który nie sprawia problemów.

Dzięki virgin71 - rozważam go zamiast Samsunga z dwóch powodów:

- 5 lat gwarancji vs 3 lata Samsung,
- po ostatnim firmware update dostał niesamowitego "kopa"
Test OCZ Vertex 4 128 GB i 256 GB - Nowy firmware daje kopa! | PurePC.pl

Natomiast co do kontrolera, to ostatnio wyszła ciekawostka na ten temat:

"Ostatnie produkty firmy OCZ sygnowane logiem "Indilinx Infused",
czyli dyski z serii Octane, Vertex 4 czy Agility 4 tak naprawdę nie zawierają w sobie kontrolerów Indilinx.
Zamiast nich na płytkach PCB zamontowane zostały układy Marvell sterowane autorskim firmware."

źródło - Prawdziwy kontroler Indilinx w dyskach OCZ juz niebawem... | PurePC.pl

#1114 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2012 - 14:56

Do czasu aktualizacji, mój dostawca mówił, żebym nie polecał klientom V4. Aktualnie promują go bardziej niż Samsunga 830, którego sprzedawali do tej pory w kilogramach. Mam V4 w cenach: 550 i 1100zł (128 i 256GB), jakby ktoś chciał. Mam też optibay za 90zł. Niedługo rusza oferta na allegro.

#1115 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 15:32

Jestem już po zamontowaniu SSD, wszystko działa jak należy, teraz kolejne pytanie :) W jaki sposób mogę zrobić aby wszystkie ściągane rzeczy czy to z AppStore czy przeglądarki lądowały na HDD, a przy instalacji, żebym decydował, gdzie mają się znaleźć. Jestem nowym użytkownikiem Maca i jeszcze wszystkiego nie ogarniam, ba.. prawie nic nie ogarniam, jednak system mi się podoba i będę starał się z nim oswoić. Czekam na podpowiedzi.

#1116 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 15:35

Zrób sobie nowy katalog gdzie chcesz na HDD, a w preferencjach Sarafi i innych zmień miejsce pobierania. Podczas instalacji softu zawsze jest pytanie o jego miejsce, masz możliwość wyboru.

#1117 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2012 - 15:47

Jestem już po zamontowaniu SSD, wszystko działa jak należy, teraz kolejne pytanie :) W jaki sposób mogę zrobić aby wszystkie ściągane rzeczy czy to z AppStore czy przeglądarki lądowały na HDD, a przy instalacji, żebym decydował, gdzie mają się znaleźć. Jestem nowym użytkownikiem Maca i jeszcze wszystkiego nie ogarniam, ba.. prawie nic nie ogarniam, jednak system mi się podoba i będę starał się z nim oswoić. Czekam na podpowiedzi.

Jako, że większości rzeczy nie instalujesz w OSX, to pobierają się od razu do katalogu programy. A to co pobierasz przeglądarką, to możesz zapisać, tam gdzie przeglądarka ma zapis ustawiony - preferencje ("CMD"+",")

#1118 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 27 lipca 2012 - 21:12

@virgin71: Na optibaya będę chętny. A jest może szansa żebyś miał obudowę na superdrive od producenta optibaya?

#1119 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 28 lipca 2012 - 06:52

No tak, wszystko pięknie, ale wówczas wszystko kompletnie jest przechowywane na HDD,
szczególnie biblioteki, co powoduje pewien problem. Przy instalacji softu, podczas jego
uruchamiania czy pracy, korzystamy z HDD, co spowalnia, zmienia się tutaj idea posiadania
SSD celem osiągnięcia szybkości pracy oprogramowania i systemu, a nie przechowywania
samych danych na dodatkowym wolniejszym dysku. Chyba, że nie mam racji, ale wcześniej
już sprawdzałem i po przeniesieniu właśnie w ten sposób ścieżki, wszystko przechowywane
było właśnie na HDD. Nie było to moim celem, tylko dane własne, dokumenty, muzykę, filmy
itd. cała reszta związana z systemem, programami musi zostać na SSD, a ten sposób tego nie daje.

No to zostają tylko symlinki.... Na przykład tutaj masz opisane co i jak, ponoć na forum też już takowy temat jest, ale jak go zlokalizować nie umiałem... Są tylko wzmianki, ale nic konkretnego...

Pozdrawiam

#1120 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 28 lipca 2012 - 07:30

Dużo jest w sieci o linkach symbolicznych, są proste programy

SymbolicLinker for Mac

Mimo to, ja mam jak mam i to mi wystarcza, po co sobie komplikować jeszcze głębiej? :)

#1121 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lipca 2012 - 10:11

@virgin71: Na optibaya będę chętny. A jest może szansa żebyś miał obudowę na superdrive od producenta optibaya?

Czekam na dostawę. Ramki na dysk mam na stanie, a na ramki na napędy czekam.

#1122 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 28 lipca 2012 - 10:16

A w jakiej cenie będą ramki na napędy?

#1123 artur_n

artur_n
  • 11 postów
  • SkądLBL

Napisano 29 lipca 2012 - 10:09

Pytanie brzmi jak zachowa się dysk Samsunga 830 z Sata III na Macu Mini z interfejsem Sata I?

#1124 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 29 lipca 2012 - 12:03

Będzie działał z prędkością SATA I.

#1125 artur_n

artur_n
  • 11 postów
  • SkądLBL

Napisano 29 lipca 2012 - 13:55

Dziękuje za odp.