Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#1051 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 21 lipca 2012 - 12:29

A podpowiedzcie mi, bo w poniedziałek będę wkładał HDD w zatokę po Superdrive, jak ustawić przechowywanie pewnych rzeczy na drugim dysku, żeby w katalogu domowym dalej pozostały odpowiednie katalogi np. muzyka, obrazki, filmy, witryny, dokumenty itd. ale żeby po wejściu do nich wchodzić od razu docelowo do tych katalogów, które zawsze miałem oryginalnie? Przenieść te katalogi na drugi dysk, a tutaj utworzyć skróty do nich? czy można łatwiej.

#1052 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 22 lipca 2012 - 13:11

Witam, czy dysk Kingston Hyper X 3k będzie dobry do Maca? Chcę kupić 120GB na Win i Mac i zamontować go zamiast HDD, który zajmie miejsce napędu optycznego. Czy coś takiego jest możliwe bez żadnych modyfikacji? Mam MBP 13 2012.

#1053 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lipca 2012 - 23:13

A podpowiedzcie mi, bo w poniedziałek będę wkładał HDD w zatokę po Superdrive, jak ustawić
przechowywanie pewnych rzeczy na drugim dysku, żeby w katalogu domowym dalej pozostały
odpowiednie katalogi np. muzyka, obrazki, filmy, witryny, dokumenty itd. ale żeby po wejściu
do nich wchodzić od razu docelowo do tych katalogów, które zawsze miałem oryginalnie?
Przenieść te katalogi na drugi dysk, a tutaj utworzyć skróty do nich? czy można łatwiej.

Za pomocą symlinków.

W termianlu komenda ln -s /SOURCE skrót

Czyli np.
ln -s /Volumes/HDD ~/Pictures

#1054 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 08:30

830 back in stock!
Samsung 256GB 830 SSD SATA 6GBPS 2.5 inch Desktop Basic Kit: Amazon.co.uk: Computers & Accessories

#1055 Yary

Yary
  • 75 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 10:47

Ja zakupiłem również polecanego tu Cruciala m4 128 GB. Śmigam już drugi tydzień i bardzo sobie chwalę tę inwestycję. Myślałem nad najbardziej polecanym tu Samsungiem, ale cena wyraźnie wyższa. Nie wiem, czy w normalnej pracy zauważyłbym jakąkolwiek różnicę 'gołym okiem'. Benchmarki benchmarkami, a zwykłe życie zwykłym życiem.

#1056 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 11:09

Samsung 830 droższy od Crucial M4 o jedynie 10 funtów na amazon.co.uk, a więc około 54 zł... (dotyczy zarówno 128GB jak i 256GB)

#1057 major1982

major1982
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2012 - 22:12

Czy miał ktoś problemy z ssd intel'a seria 520 na macbook'u pro 2009?

#1058 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 15:58

Samsung 830 128GB czy Kingston HyperX 3k 120GB do MacBooka Pro 13 2012? Taka pojemność wystarczy na MacOS i ew. Windowsa 7?

#1059 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 16:06

Jasne, że starczy. Ja mam Samsunga 830 128GB, mam wolnego 101,3, do tego dolicz sobie
Windows i trochę softu, w zależności co potrzebne, to Ci się zrobi 35-40 zajętości, z luzem.

Jestem właśnie po montażu OptiBay’a i HDD 500GB. Genialne rozwiązanie, roboty 10min,
kosztu 84zł, żadnych odgłosów, ledwie słyszalny szmer jego pracy, a problem z noszeniem
i podłączaniem zewnętrznego dysku odpadł na zawsze. Czad. Superdrive przerzuciłem do
obudowy zewnętrznej, koszt 88zł i wysyłka obu rzeczy 20zł, razem 192zł i po kłopocie. Polecam.

OptiBay
Obudowa Superdrive

#1060 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 17:32

Już to zakupiłem, teraz czas na SSD, mam nadzieję, że wszystko dojdzie do końca tygodnia to wszystko to zamontuję. Pytanie tylko jaki SSD?

#1061 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 08:30

Jasne, że starczy. Ja mam Samsunga 830 128GB, mam wolnego 101,3, do tego dolicz sobie
Windows i trochę softu, w zależności co potrzebne, to Ci się zrobi 35-40 zajętości, z luzem.

Jestem właśnie po montażu OptiBay’a i HDD 500GB. Genialne rozwiązanie, roboty 10min,
kosztu 84zł, żadnych odgłosów, ledwie słyszalny szmer jego pracy, a problem z noszeniem
i podłączaniem zewnętrznego dysku odpadł na zawsze. Czad. Superdrive przerzuciłem do
obudowy zewnętrznej, koszt 88zł i wysyłka obu rzeczy 20zł, razem 192zł i po kłopocie. Polecam.

OptiBay
Obudowa Superdrive

Poogarniałeś wszystko tak, że np biblioteka iTunes jest na hdd? Tak samo np filmy? Udało ci się z tymi symlinkami?
Przede wszystkim czy udało się tak ustawić wszystko, że hdd nie kręci się bez potrzeby i jest cichutko?

#1062 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 08:33

Apropos zatoki to posiadam nową, kupioną niedawno od uzytkownika forum. Wersje pro bo na śrubki ;) Jednak mi się nie przyda więc jesli komuś potrzebna to pisać PM, wyślę szybko ;)

#1063 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 08:34

Jeszcze nie. Wprawdzie przeniosłem biblioteki iPhoto, iTunes na HDD, dokumenty i wszystko inne też, ale symlinków nie zrobiłem, za mało wiem i na razie czytam, żeby się nie wysadzić w powietrze :) Dysk się kręci niestety, ale prawie niesłyszalnie, mam Seagate 500GB 7200obr, ogólnie jest cichy, chociaż jak był na swoim miejscu wcześniej, chodził głośniej, wibracje były inny, teraz nie ma w ogóle żadnych, tylko taki leciutki szmerek. Fajnie było w kompletnej ciszy, no ale targanie, wł/wył zewnętrznego upierdliwe, więc coś za coś.

#1064 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lipca 2012 - 08:47

Koniecznie zrób backup. I pamietaj, że usunięcie symlinka inaczej niż za pomocą komendy unlink usunie katalog na który on wskazuje. Jeśli będziecie mieli jakieś problemy to piszcie.

#1065 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 08:54

Generalnie chyba nie będę robił tych linków symbolicznych, przerzuciłem sobie wszystko na HDD i w Finderze ustawiłem start właśnie na niego i tyle, wizualnie nic się dla mnie nie zmieniło, jak chcę wejść na systemowy, to mam go w menu z lewej, nic nie komplikuję, nie linkuję, jedynie zrobiłem sobie skrót do “Biblioteki”, żeby nie łazić dookoła, nie widzę potrzeby robienia symlinków. [ATTACH=CONFIG]11444[/ATTACH]

#1066 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 09:02

Przymierzam się do takiej samej konfiguracji, z tym, że hdd mam 5400 więc pewnie cichszy. iPhoto wolałbym zostawić na ssd, ale cała reszta na hdd. Co do targania zewnętrznego to się zgadzam w pełnej rozciągłości - takie rozwiazanie lepsze, pytanie tylko czy da się tak wszystko poustawiać, żeby faktycznie hdd właczał się tylko wtedy gdy jest taka potrzeba. Jeśli nie zrobiłeś tych symlinków tzn, że twój katalog domowy czyli filmy, dokumenty, obrazki itp itd nie wyglada tak jak normalnie gdy wszystko jest na jednym dysku?

#1067 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 09:06

Dla mnie wygląda normalnie, nie ma znaczenia gdzie leży, jak włączam Finder’a, mam widok dokładnie taki sam, jak by było wszystko na SSD systemowym. Rzecz w zajętości miejsca, wiem, że mam 340GB na dane i prawie 100GB na system i programy, bo to powoduje szybkość pracy całości. Katalog domowy czy on się nazywa tak czy inaczej, to bez znaczenia dla mnie, kwestia własnej organizacji.

#1068 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 09:31

O to mi właśnie chodzi, żeby wyglądało tak samo jak teraz. W takim razie jak wchodzisz w folder, którego zawartość jest na hdd to w finderze pokazuje Ci na dole (jak sobie ustawisz) np wolne, 200gb, a jak wejdziemy w programy to wolne 60 gb? A w podstawowym oknie findera wszystko wygląda jak zawsze?

#1069 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 09:36

No tak właśnie. To dwa fizyczne dyski, w pasku pokaże Ci pozostałe wolne miejsce i ścieżkę do elementu, niezależnie na którym dysku to jest. Kwestia poustawiania pod siebie, jak ktoś chce się bawić w symlinki, może to robić, mi to niepotrzebne.

#1070 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 10:21

No to Cię jeszcze pomęczę jak pozwolisz;) Możesz pokrótce opisać po kolei jak co zrobiłeś? Najpierw czysty system na ssd, póżniej pewnie z asystenta migracji oddtworzyleś programy, a co z bibliotekami programów(iTunes 76 gb u mnie zajmuje)? Zakładam, ze przystąpie do operacji jak będę już miał na u siebie i ssd i bay,a.

#1071 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2012 - 10:33

No to Cię jeszcze pomęczę jak pozwolisz;)

Możesz pokrótce opisać po kolei jak co zrobiłeś?
Najpierw czysty system na ssd, póżniej pewnie z asystenta migracji oddtworzyleś programy, a co z bibliotekami programów(iTunes 76 gb u mnie zajmuje)?
Zakładam, ze przystąpie do operacji jak będę już miał na u siebie i ssd i bay,a.

Wystarczy przegrać bibliotekę iTunes i iPhoto na drugi dysk i uruchomić programy z wciśniętym "ALT" lub "SHIFT". Program zapyta gdzie są bibliteki. Wskazujesz nowe miejsce i się nie przejmujesz żadnymi katalogami.
Natomiast menu boczne to zwykłe skróty.

#1072 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 10:52

Ale jak odtworzę programy z asystenta migracji TM, to razem z bibliotekami wszystko poleci na ssd, tak? Całe iTunes iPhoto i reszta może mi się nie z ieścić na 128 gb. Czyli ręcznie mam je potem przenieść na hdd? A jak już będę miał system na ssd to jak dodać hdd wrzucony w kieszeń po DVD? Jest to gdzieś opisane na forum?

#1073 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lipca 2012 - 10:58

Zrób dodatkową kopie na inny zewnętrzny dysk... A time machine potraktuj jako zapasowy backup.

#1074 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 11:04

Przepraszam, ale kopię czego? Samych bibliotek programów, a programy mam od nowa instalować i od nowa z wszystkimi ustawieniami się bawić? Nie mam korzystać z asystenta migracji?

#1075 maaciek

maaciek
  • 29 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 11:07

Witam, wczoraj zakupiłem już wszystkie niezbędne rzeczy, tj. dysk Samsung 830 128GB oraz OptiBay. Mam najnowszego MacBooka Pro 13 zaledwie od 2 dni, więc jest praktycznie czysty, nie mam jeszcze na nim muzyki ani filmów. Jak mam zrobić, aby cały system i niezbędne programy mieć na SSD, a następnie całą resztę wrzucę na obecny HDD, który uprzednio sformatuję. Nie dostałem płyty z oprogramowaniem, więc przypuszczam, że jest partycja RECOVERY. Mam użyć narzędzi dyskowych na Macu i całą zawartość wrzucić na SSD? Czy mogę jakoś zainstalować sobie czystego Maca tylko na SSD, a RECOVERY zostawić na HDD? Chciałbym, żeby HDD był na samą muzykę, filmy, mało znaczące programy. Jak mam to wszystko zrobić, czekam na porady ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych