Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#1076 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 25 July 2012 - 11:08

Sklonuj cały dysk na SSD.

#1077 maaciek

maaciek
  • 29 posts

Posted 25 July 2012 - 11:26

Łącznie z tą partycją recovery? Po sklonowaniu, będę mógł sformatować cały HDD?

#1078 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 posts

Posted 25 July 2012 - 11:36

Łącznie z tą partycją recovery? Po sklonowaniu, będę mógł sformatować cały HDD?

olej klonowanie, zrób sobie bootowalny pendrive z Lionem, zamontuj dyski, boot z pendrive i instaluj system na SSD. HDD będziesz miał w optibay, więc odzyskasz wszystkie dane (na wszelki wypadek przyda się Time Machine).

a w ogóle to sobie zaoszczędź czasu i poczekaj na Mountain Lion i zrób to samo, będziesz miał carte blanche - może jeszcze nawet dziś ;)

#1079 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 July 2012 - 11:40

Gdzie najlepiej zamówić optibay i czy w komplecie jest też obudowa na SuperDrive?

#1080 maaciek

maaciek
  • 29 posts

Posted 25 July 2012 - 12:02

OptiBay - Drugi dysk w Macbook Pro 13/15/17 Nowość (2501287950) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Obudowa USB Slot-in dla DVD-RW dla Macbook OptiBay (2501287947) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ja brałem stąd.

// Poczekam na ML, bo wszystko pewnie dojdzie dziś/jutro, więc już zrobię wszystko na ML, tylko jak? Skąd wziąć system, skoro mogę go tylko zupdateować przez Up-To-Date?

Tylko dla sprawdzenia czy dobrze rozumię wszystko, robię bootowalny pendrive i instaluję mając zamontowany SSD w miejsce HDD. HDD czyszczę formatując, jednak muszę pamiętać o Time Machine?

#1081 Olivia

Olivia
  • 716 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2012 - 12:16

Przepraszam, ale kopię czego? Samych bibliotek programów, a programy mam od nowa instalować i od nowa z wszystkimi ustawieniami się bawić?
Nie mam korzystać z asystenta migracji?

Nie przywracaj wszystkiego z time machine, tylko same programy (po instalacji na nowym systemie wejdz do time machine i przywróć foldery applications i library - będziesz miał programy i ustawienia, a pominiesz biblioteki).
Biblioteki możesz potem skopiować ze starego dysku HDD. (To tylko jedno przykładowe rozwiązanie).

#1082 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 posts

Posted 25 July 2012 - 12:43

// Poczekam na ML, bo wszystko pewnie dojdzie dziś/jutro, więc już zrobię wszystko na ML, tylko jak? Skąd wziąć system, skoro mogę go tylko zupdateować przez Up-To-Date?

Rusz głową, jeden z miliarda tutoriali: How to setup Mac OSX Lion recovery partition on thumb drive or Hard drive - YouTube (w podobny sposób można mieć system na DVD, co de facto możesz sobie zrobić z Lionem jeśli masz ochotę).

Tylko dla sprawdzenia czy dobrze rozumię wszystko, robię bootowalny pendrive i instaluję mając zamontowany SSD w miejsce HDD. HDD czyszczę formatując, jednak muszę pamiętać o Time Machine?

Chodzi o to żebyś zainstalował sobie system na SSD, a to kiedy sformatujesz HDD to już Twoja decyzja. Time Machine wspomniałem, bo gdybyś miał istotne dane na HDD i jakimś cudem zaczął nową instalację na tymże HDD... no, rozumiesz ;)

#1083 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 25 July 2012 - 12:55

Tak, czysty OS na SSD, nic nie przywracałem z TimeMachine, bo nie chciałem 4 letniego śmietnika. Z kopii wrzuciłem sobie na HDD dane, w oryginalnych katalogach, jak miałem uprzednio w systemie czyli Dokumenty, Filmy, Muzyka itd. Zainstalowałem soft na nowo, CS6 i kilka innych potrzebnych rzeczy, z biblioteki przywróciłem ich ustawienia, mail, safari, w iTunes i iPhoto ustawiłem bibliotekę na HDD w katalogu jak wcześniej, tylko zmienił się dysk i tyle. W Finder ustawiłem nowe okno na HDD, więc otwiera mi się to, gidze mam wszystkie dane, w pasku bocznym włączyłem sobie kilka innych ścieżek, dla szybszego dostępu, ale ogólnie, to mało korzystam. Ogólnie jestem zadowolony, mimo, że jest szmerek, słabiutki, ledwie słyszalny, to jest genialnie.

#1084 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 July 2012 - 13:02

Tylko czysty OS na SSD! Żadnego klonowania z HDD. HDD klonuje się na HDD, SSD, na SSD. Inne kombinacje nie wchodzą w grę!

#1085 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 July 2012 - 13:05

Dzięki za info, ale trochę podrążę jeszcze bo chcę mieć pewność.

Z kopii wrzuciłem sobie na HDD dane, w oryginalnych katalogach, jak miałem uprzednio w systemie...

Z kopii, ale nie z TM? Na jakiś inny zewnętrzny to przekopiowałeś w całości?

... z biblioteki przywróciłem ich ustawienia, mail, safari...

Jak przywrócić te ustawienia? Głównie chodzi mi wlasnie o mail, safari, iPhoto...

#1086 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 25 July 2012 - 13:08

Nie na zewnętrzny, na zewnętrznym mam T.M, Przekopiowałem sobie z T.M. wszystkie katalogi domowe jw. Z tej kopii też podmieniasz sobie katalog Mail, Safari, z “Biblioteki” i masz wszystko identycznie jak w starym systemie.

#1087 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 July 2012 - 13:12

Dzięki wielkie za cierpliwość. :)

#1088 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 posts

Posted 25 July 2012 - 15:15

(w podobny sposób można mieć system na DVD, co de facto możesz sobie zrobić z Lionem jeśli masz ochotę).

dodatkowa notka, jeśli kupisz Mountain Lion to Lion zniknie w AppStore z listy programów które kupiłeś - zatem jeśli chcesz sobie zachować Liona do użytku na jakimś starszym kompie (konkretnie takim który nie jest kompatybilny z ML) to taką instalkę warto mieć na DVD lub pendrive.

#1089 FlashGordon

FlashGordon
  • 196 posts
  • SkądPoznan, Wielkopoland, Poland

Posted 26 July 2012 - 15:16

Drodzy, zastanawiam się, jaki SSD wybrać do mojego MBP Mid 2009. W zeszłym roku miałem niemiłe przejście z Vertexem 2 (dwa egzemplarze działały chwilę, a potem nagle przestały działać i musiałem je reklamować; w końcu dostałem pieniądze z powrotem). Teraz chcę zrobić drugie podejście, ale przyznam szczerze, że po przejrzeniu wątku i różnych forów nie mam pewności. Mój model to MB990B/A. Zastanawiam się nad OCZ Octane, Crucial M4 lub Vertexem 3/4. Czy ktoś posiadający odpowiednią wiedzę techniczną odpowie? Pamiętam, że w ubiegłym roku musiałem bawić się w downgrade firmware (bodajże z 1.4 do 1.3) w swoim MBP, właśnie ze względu na obsługę SSD (dokładnie nie pamiętam co to było). Czy w związku z tym jedyną drogą jest dla mnie wymiana płyty głównej na nowszą albo wymiana samego MBP? Z góry bardzo dziękuję.

#1090 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2012 - 15:53

@FlashGordon, bierz M4.

#1091 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 26 July 2012 - 17:41

@FlashGordon, bierz M4.

albo samsunga 830 oba świetne, crucial m4 trochę wolniejszy zapis (za to stały taki jak podaje producent) bez testów syntetycznych nie zauważysz różnicy między nimi i tak.

#1092 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 26 July 2012 - 17:59

Dodam coś do swoich postów, bo kilka dni od montażu OptiBay obserwuję zachowanie i dostrzegłem, że wyłącza mi się HDD i nie kręci. W Pref. Systemu, w oszczędz. energii odhaczyłem “usypiaj dyski gdy to możliwe” i działa, do momentu kiedy nie korzystam z zapisanych na nim danych, cisza absolutna, powoduje to 2sek opóźnienie, podczas włączania np. muzyki czy iPhoto, jak startuje, to ma lekką obsuwę, bo biblioteki mam na nim, ale prawie niezauważalną. Ważne, że cisza jest, HDD się nie kręci, nie żre prądu i nie zużywa. Super.

#1093 FlashGordon

FlashGordon
  • 196 posts

Posted 26 July 2012 - 20:49

Franz, Virgin - dzięki, ale czy bliski jest Wam ten temat z MBP mid 2009, downgrade'm EFI do 1.3 i problemami z SSD? Słyszałem, że Vertexy 2 miały nieco wad, więc może to tym spowodowane? Naprawdę nie chcę się wkopać ponownie :)

#1094 gasky

gasky
  • 78 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 July 2012 - 22:24

Dzisiaj kupiłem Samsunga 830 128GB i postawiłem "na czysto" Mountain Lion. Cieszę się jak w dniu, w którym kupiłem swojego Maka - wszystko śmiga idealnie. Na razie żadnych wad (oprócz dziury na karcie kredytowej) nie odczułem. Dogłębnie jeszcze wszystkiego nie przetestowałem i ciężko mi stwierdzić, co jest zasługą nowego systemu, a co nowego dysku, ale komputer się nie grzeje przy odpalaniu flasha, filmy na YT nie mają charakterystycznego rozsynchronizowania audio/wideo w pierwszych sekundach, ikony w doku podskakują maksymalnie po 2 razy, a to przecież tylko SATA II w moim maku. Jak na razie wszystkim, którzy się wahają polecam takie rozwiązanie.

#1095 maziboss

maziboss
  • 550 posts
  • SkądTychy

Posted 27 July 2012 - 00:25

Hmm czy ktoś może wie co się stało z moim Vertexem 2 120GB ktory nagle ma zapis ~ 70 MB i odczyt ~ 120 MB? Czyżby jakaś awaria?

#1096 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • SkądWołomin/ Chełm

Posted 27 July 2012 - 00:40

Co sądzicie o dysku Intela z serii 330 do Maka z podpisu? Znalazłem go w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się czy nie zamontować go w moim MacBooku jako dysk na system, programy + parę aktualnie wykorzystywanych plików.

#1097 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 27 July 2012 - 00:46

co do dwóch dysków, gdzie system jest na SSD i trzymania danych na HDD... ustawiłem w opcjach zaawansowanych konta ścieżkę do katalogu domowego na HDD i wszystkie odnośniki po lewej stronie w Finder'ze odnoszą się bezpośrednio do katalogu domowego na HDD i nie trzeba kombinować jak to @Shrek robi z folderem na pasku po lewej stronie oraz nie trzeba bawić się w symlinki...

#1098 wieniu26

wieniu26
  • 61 posts

Posted 27 July 2012 - 05:23

... ustawiłem w opcjach zaawansowanych konta ścieżkę do katalogu domowego na HDD ...

Witam
Możesz dokładniej napisać gdzie owych opcji konta szukać?
Pozdrawiam

#1099 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 July 2012 - 05:35

ja mam chrapkę na 180 (600 zł) ale poczekam aż ceny jeszcze trochę spadną. Generalnie Intele mają opinie bezawaryjnych. Delikatne różnice w realu będą dla mnie niezauważalne z racji choćby tego, że nie mam punktu odniesienia do innego SSD :P

#1100 FlashGordon

FlashGordon
  • 196 posts

Posted 27 July 2012 - 06:30

Co do moich problemów, tutaj wątek z forum OCZ: Support Question Vertex 3 MAX IOPS on my MacBook 5.1 Unibody Aluminum Late 2008, Mac OSX 10.6.8

A tu znalazłem info, że TYLKO W TYM MODELU odradzają SSD: http://forums.whirlp...archive/1943607 Ktoś potwierdza, zaprzecza?

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users