Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#951 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 14:49

A konkretniej? Nie poleca bo...?

bo ma gorszą marżę pewnie. takie są realia... ja się przymierzam do kingstona, ludzie używają i nie narzekają normalne dyski, w testach wychodzą przyzwoicie, różnicy nie da się sensownie sprawdzić po za syntetycznymi testami.

#952 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 15:57

Czy ten dysk: OCZ Agility 3 SSD 120 GB AGT3-25SAT3-120G 2,5cala (2418847322) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. będzie dobrze współpracował z moim macbookiem pro early 2011? A jeżeli nie to czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedz jakich firm szukać albo na co zwracać uwagę? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

#953 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2012 - 17:08

Czy ten dysk: OCZ Agility 3 SSD 120 GB AGT3-25SAT3-120G 2,5cala (2418847322) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. będzie dobrze współpracował z moim macbookiem pro early 2011? A jeżeli nie to czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedz jakich firm szukać albo na co zwracać uwagę? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Wystarczyło 2 strony wstecz zobaczyć. Ten dysk to śmieć. Samsung 830.

Gerard, "bo wraca". Przy dzisiejszych marżach na produktach liczy się to, który jest bardziej niezawodny, a nie który ma większą marżę.
Czym się różni kłopot i koszta wymiany, od 1-2% różnicy w marży? Tym, że taniej jest sprzedać dysk bardziej niezawodny, z niższą marżą.

Kingston zrobił dyski ze sprzętowym TRIM, więc miały być super, a wyszło jak zawsze.

@franz84, tak samo myślały osoby kupujące ram Kingston do komputera. Fajnie, że był tańszy, ale wystarczy poszukać na tym forum, jaka jest ilość tematów problemów z komputerem, założonych przez osoby, które właśnie RAM kongstona kupiły.

#954 Suprboar

Suprboar
  • 21 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 19:38

Tak sobie czytam ten wątek mniej więcej od 30-40 strony w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie który dysk 256 gb do mojego MBP 13 early 2011. Już sobie zawęziłem odpowiedź do Samsunga 830 i Cruciala M4, o Samsungu słyszę dużo pochlebnych opinii a o Crucialu słyszę tylko tyle że najlepiej jego lub 830, nic więcej nie mówi się czy występują jakieś problemy, coś z kompatybilnością, problemy z FW cokolwiek co mogę mieć na uwadze ? Powiem tak szukam dysku do normalnej pracy, netu, email , nie pracuję na PS i innych edytorach wideo i grafiki.

#955 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 19:49

Ja się dzisiaj zdecydowałem, przeczytałem prawie wszystko w tym wątku i popytałem w paru miejscach. Kupiłem za 07zł netto (VAT sobie odpisuję) S830 128GB, po 4 latach zainstalowałem wszystko od 0, jestem w siódmym niebie, tak jak to zapierdziela na i5, to aż się wierzyć nie chce. Wcześniej miałem 500 7200, zajętości 240GB, gdzie okazało się, że 190, to muza i filmy, a jak sprawdziłem jakie albumy kiedy odsłuchiwałem, to wyszło, że z kilkuset płyt, przesłuchałem 10 kilka razy, reszty ani razu lub w porywach po razie, pojedyncze utwory z kilku płyt. Tak to właśnie jest, że się ma, ale nie korzysta, trzeba wyciągać wnioski. Zostawiam sobie tą pięćsetkę, nie dotykam, gdyby Samsung zaliczył pada, zawsze mogę odpalić kompa nawet po USB, ale chodzi rzeczywiście genialnie, jak stanieją 512, wtedy sobie zmienię, boska cisza, żadnej temperatury, nie sądziłem, że to może być taki efekt.

#956 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 20:32

Ja się dzisiaj zdecydowałem, przeczytałem prawie wszystko w tym wątku i popytałem w paru miejscach.

zawsze mogę odpalić kompa nawet po USB, ale chodzi rzeczywiście genialnie, jak stanieją 512,
wtedy sobie zmienię, boska cisza, żadnej temperatury, nie sądziłem, że to może być taki efekt.

Pod wszystkim się podpisuję w 101%. SSD to przepaść (a raczej wielki szczyt), nie do porównania z HDD (wielka depresja).
Poza jednym. i5 grzeje się niemiłosiernie. I bateria znika w 5(6)h max.

#957 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:34

SSD są cieplejsze niż HDD.

#958 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:36

SSD są cieplejsze niż HDD.

to muszą być bardzo ciepłe i w dodatku mieć jakieś mega promienniki, bo dysk jest po prawej na dole (MBP), a gorący (laptop) jest po lewej, tak na środku, bliżej lewego górnego rogu.

#959 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:47

Mój jest zimny całkiem, może jak mu zapuszczę 200 raw'ów, to nieco ogrzeje mi kolana :) Zapierdziela niewiarygodnie i to jest atut, zobaczymy żywotność, TM zrobiony, nie ma stresu.

#960 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:51

Mój jest zimny całkiem, może jak mu zapuszczę 200 raw'ów, to nieco ogrzeje mi kolana :)
Zapierdziela niewiarygodnie i to jest atut, zobaczymy żywotność, TM zrobiony, nie ma stresu.

ale i5 ?
Nic wielkiego teraz nie robię, procek ma 58stopnie. Generalnie lewa, środkowa część jest po prostu ciepła. Wystarczyło, żebym włączył klocki Lego Googla, a wiatrak włączony od razu. i5, u mnie tak to działa...

#961 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:54

Hm. mam i5 2011, wsadziłem w południe SSD, zainstalowałem Liona, CS5, Office, kilka pierdół z AppStore, jakieś iPhoto, siedzę non stop w sumie, coś grzebię, ustawiam zgodnie ze starymi przyzwyczajeniami i mam na kolanach, aluminium mam zimne, zwyczajnie chłodne, najwyżej temp. mojego ciała. Od momentu włączenia tego dysku, ani na moment nie włączyły mi się wiatraki, więc albo mam szczęście, albo Ty niefart :)

#962 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:02

Hm. mam i5 2011, wsadziłem w południe SSD, zainstalowałem Liona, CS5, Office,
kilka pierdół z AppStore, jakieś iPhoto, siedzę non stop w sumie, coś grzebię, ustawiam
zgodnie ze starymi przyzwyczajeniami i mam na kolanach, aluminium mam zimne,
zwyczajnie chłodne, najwyżej temp. mojego ciała. Od momentu włączenia tego dysku,
ani na moment nie włączyły mi się wiatraki, więc albo mam szczęście, albo Ty niefart :)

a 'Profil Systemu' - > na dole 'Zasilanie' -> i wartość (Informacje o baterii:) 'Natężenie (mA):' ile Ci pokazuje ?
U mnie: -1088. To taki standardzik u mnie.

#963 plato

plato
  • 252 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:02

Wystarczyło 2 strony wstecz zobaczyć. Ten dysk to śmieć. Samsung 830.

Dzięki za odpowiedź, ten dysk samsunga wystarczy włożyć do komputera, zainstalować system i wszystko będzie działało czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach? Przepraszam za może głupie pytania, ale nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi, a przeczytałem więcej niż 2 ostatnie strony tego tematu :)

#964 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:03

bo ma gorszą marżę pewnie. takie są realia... ja się przymierzam do kingstona, ludzie używają i nie narzekają normalne dyski, w testach wychodzą przyzwoicie, różnicy nie da się sensownie sprawdzić po za syntetycznymi testami.

No to życzę powodzenia. Kingstony z serii V to DNO!!!
W okresie od czerwca do grudnia 2011 wymieniłem Kingstona 64GB 3 razy na nowy i wszystkie 3 zrobiły to samo - po miesiącu, dwóch (raz chyba trzech) zgubiły wszystkie dane. Dwukrotnie stało się to po rozładowaniu baterii - zupełnie jakby w tych SSDkach była pamięć ulotna.
Wymieniłem na Samsunga 830 128GB i jest OK.
Nawet jeśli nie zależy Ci na danych to wierz mi lub nie, ale szkoda Twoich nerwów.
Kilku moich znajomych używa Kingstonów z Windowsem albo jako dodatkowych dysków i nie narzekają - to fakt.
U mnie w Macu nie zdały egzaminu.

#965 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:04

Dzięki za odpowiedź, ten dysk samsunga wystarczy włożyć do komputera, zainstalować system i wszystko będzie działało czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach? Przepraszam za może głupie pytania, ale nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi, a przeczytałem więcej niż 2 ostatnie strony tego tematu :)

Czasami trzeba włączyć TRIM, ale... też różne opinie są. Generalnie działa bez jakichkolwiek 'czarów'.

Odnośnie TRIMów, ale dla M4

http://www.hardwarec...-review-12.html

#966 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2012 - 07:22

Co do pytania o M4, już tutaj napisałem coś o nim. Nie ma z nim żadnych problemów. Jedyna jego wada, to zapis na poziomie SATA2. Także Samsung wykorzystuje wszystkie zalety sata3.

#967 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 10:19

No to życzę powodzenia. Kingstony z serii V to DNO!!!
W okresie od czerwca do grudnia 2011 wymieniłem Kingstona 64GB 3 razy na nowy i wszystkie 3 zrobiły to samo - po miesiącu, dwóch (raz chyba trzech) zgubiły wszystkie dane. Dwukrotnie stało się to po rozładowaniu baterii - zupełnie jakby w tych SSDkach była pamięć ulotna.
Wymieniłem na Samsunga 830 128GB i jest OK.
Nawet jeśli nie zależy Ci na danych to wierz mi lub nie, ale szkoda Twoich nerwów.
Kilku moich znajomych używa Kingstonów z Windowsem albo jako dodatkowych dysków i nie narzekają - to fakt.
U mnie w Macu nie zdały egzaminu.

właśnie sugerowałem się opiniami anonimowymi w komentarzach pod produktami (różne sklepy). Chyba mnie przekonałeś żeby go jednak nie brać, szkoda nerwów i czasu. Aczkolwiek dla mnie Samsung byłby na wyrost i tak mam sata 3G (sata II) w zupełności wystarczy mi Crucial M4 który i tak nie rozwinie skrzydeł na tym konfigu co mam. Wstrzymuje się z zakupem aż dotrze do mnie optibay z amazona. Jeśli chodzi o rozkład temperatur to gdzie preferujecie trzymanie SSD w optibay-u czy w miejscu gdzie standardowo jest hdd ?

#968 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2012 - 13:12

Jeśli chodzi o rozkład temperatur to gdzie preferujecie trzymanie SSD w optibay-u czy w miejscu gdzie standardowo jest hdd ?

Żadna różnica.

#969 Gabrielel

Gabrielel
  • 22 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 czerwca 2012 - 18:14

Witajcie, przeglądnąłem jakieś 30 stron i przekonałem się do S830 dokładniej w wersji 128GB, tylko kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi: Mam MBP13 mid 09 z 8GB ram, który jak wiemy ma SATA2, czy SATA2 nie będzie wąskim gardłem w tym związku? Update firmware na początek wymagany? Garbage Collector warto się przejmować? Z góry dzięki za pomoc.

#970 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 19:34

ale i5 ?
Nic wielkiego teraz nie robię, procek ma 58stopnie. Generalnie lewa, środkowa część jest po prostu ciepła. Wystarczyło, żebym włączył klocki Lego Googla, a wiatrak włączony od razu. i5, u mnie tak to działa...

U mnie procek przy "nic-nie-robieniu" ma 42 stopnie. Laptop zimny. Wiatrak włącza się bardzo rzadko i tylko wtedy, gdy robię coś wymagającego przez dłuższy czas, w przeciwieństwie do starego MBP (jeszcze tego całego srebrnego). Więc możesz mieć coś nie tak, np. kiepsko założoną pastę na procku. Podobno się to zdarza.

Ze swojej strony polecam wszystkim Samsungi 830. Mój duet raidowy śmiga już kilka miesięcy bez problemu, a obaw przed SSD było przed zakupem mnóstwo.

#971 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2012 - 07:44

Jeszcze raz napiszę. Przy Samsungu i Crucialu, nie przejmujcie się firmwarem:) Tylko Vertex wymaga aktualizacji.

#972 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 08:13

Jeszcze raz napiszę. Przy Samsungu i Crucialu, nie przejmujcie się firmwarem:) Tylko Vertex wymaga aktualizacji.

i wychodzi, że przy M4 nie ma co się przejmować TRIMem.... - na to wygląda :) Niech mnie ktoś poprawi jeżeli jest inaczej. Ja nie włączyłem. Nie widzę kłopotów związanych z dyskiem

#973 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2012 - 09:42

slv, sposób alokacji plików w OSX powoduje, że TRIM jest mało użyteczny w OSX. Także dotyczy to wszystkich dysków SSD.

#974 slv

slv
  • 25 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:05

slv, sposób alokacji plików w OSX powoduje, że TRIM jest mało użyteczny w OSX. Także dotyczy to wszystkich dysków SSD.

Z całym szacunkiem, ale pozwolę się nie zgodzić :)
Acz, przyznam się, że nie mam wiedzy praktycznej na ten temat (SSD, TRIM), gdyż nie potrzebowałem jej posiąść. Dlatego piszę 'wychodzi na to' itd itd. Choć mam powiedzmy sobie dość ugruntowaną wiedzę na temat systemów plików jako takich (od Unixowych po Windowsowe)

A w tym teście, który podsyłałem, podejrzewam, że był NTFS, bo Vista. I wpływ TRIMu powiedzmy znikomy.

Crucial M4 256GB SSD Review - Page 12

Ja póki co nie włączam. Jak zaczną się jakiekolwiek problemy (nie przewiduję), to będę grzebał :)

#975 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 10:11

Wszyscy w temacie polecają Samsunga SSD 830 Series, a jakie są opinie na temat dysków SSD Intela z serii 330? Mam tu na myśli konkretnie Intel SSD/330 MLC 60 GB. Słyszałem o nich generalnie dobre opinie, ale czy ktoś z forumowiczów mógłby potwierdzić jak sprawują się z maczkami? Potrzebuję pilnie wymienić dysk w białym iMacu (model z 2006 roku) i biorąc pod uwagę jak wiele czeka mnie przy tym rozkręcania, wolałbym to zrobić raz a dobrze (nie mówiąc o kosztach zakupu dysku).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych