Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#401 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 września 2011 - 10:21

Powoli zastanawiam się nad wsadzeniem SSD + HDD 1TB do MBP15 jednak mnogość parametrów i dysków SSD przyprawia mnie o ból głowy. Najchętniej wsadził bym ten z nowego MB Air ale jak wiadomo nie da się.

#402 damik4

damik4
  • 88 postów

Napisano 27 września 2011 - 10:34

W jaki sposób chcesz wsadzić dwa dyski do MBP15 ? Bez demontażu cd drive? Podeślij jakiś link, ja nie znalazłem w googlach.

#403 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 września 2011 - 10:40

Jeżeli chodzi o dysk MBA to jest bardzo kiepski jak na SSD. A na dodatek ten format dysku to jakiś żart, jakby nie mogli 1.8 cala zastosować :/, na dodatek jak wiadomo SSD się zużywa i co potem z takim dyskiem?! Mam u siebie w komputerze stacjonarnym SSD(64 GB na system) i HDD i powiem Ci, że nie działa to jakoś rewelacyjnie.Wcale nie odczułem dużej różnicy po włożeniu.Ja na twoim miejscu włożyłbym tylko SSD, chyba, że trzymasz dużo danych...

#404 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 września 2011 - 10:47

W jaki sposób chcesz wsadzić dwa dyski do MBP15 ? Bez demontażu cd drive? Podeślij jakiś link, ja nie znalazłem w googlach.

1TB chcę wsadzić zamiast Super Drive który jest mi tak potrzebny jak i stacja dyskietek ;)

#405 maryce

maryce
  • 109 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 27 września 2011 - 10:51

Też miałem drugi dysk zamiast superdrive, i wywaliłem to w cholere :P Mając SSD komputer mam dosłownie bezgłośny, natomiast dysk w miejscu superdrive jest baaaardzo słyszalny. Dużo bardziej niż w oryginalnym miejscu, ponieważ w miejscu superdrive jest zaraz pod klawiaturą, a mam wrażenie że w oryginalnym miejscu jest dodatkowe tłumienie.

#406 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 września 2011 - 10:55

A nie mogłeś wsadzić SDD zamiast SD a dysk zostawić w swoim miejscu?

#407 maryce

maryce
  • 109 postów

Napisano 27 września 2011 - 11:01

W sumie jest to jakieś rozwiązanie. Ale wolę jednak zostawić jak jest, czyli cisza kompletna :)

#408 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 27 września 2011 - 11:48

Jeżeli chodzi o dysk MBA to jest bardzo kiepski jak na SSD. A na dodatek ten format dysku to jakiś żart, jakby nie
mogli 1.8 cala zastosować :/, na dodatek jak wiadomo SSD się zużywa i co potem z takim dyskiem?!
Mam u siebie w komputerze stacjonarnym SSD(64 GB na system) i HDD i powiem Ci, że nie działa to jakoś rewelacyjnie.Wcale nie odczułem dużej różnicy po włożeniu.Ja na twoim miejscu włożyłbym tylko SSD, chyba, że trzymasz dużo danych...

Naczytałeś się teorii.

Tak się składa, że mam MBA 11.6 z SSD, mam też SSD OCZ Vertex 2 w iMac (mid-2008) i z tym kiepskim dyskiem MBA sprawia wrażenie żwawszego niż iMac. Nie wierz w to co czytasz w testach, zwłaszcza w testach syntetycznych, które mają się do rzeczywistości jak piernik do wiatraka.
A 1.8 cala - gdzie byś go "upchnął" w Air?
I chyba nie kupujesz Air, aby go co chwila "upgradeować"?
Co do trwałości SSD - temat woda, w moim mniemaniu, prędzej ci padnie "ot tak" niż z powodu zużycia kości NAND.
Polecam fora OCZ, Micro/Crucial, Intel....

Po drugie nie licząc Maków, składałem dwa PC z Win7 i SSD.
Jeden ma teść (Corsair Nova 64GB), drugi ja (Intel SSD 320 40GB) - w obu przypadkach migrowałem z tradycyjnego HDD. I za nic w świecie nie wrócę do HDD. Nie robiłem testów, uważam je za zbędne, skoro "odczucie" w pracy codziennej mówi mi wszystko.
Przy czym komputer teścia jest pełnoprawnym stacjonarnym PC na solidnych komponentach, które nie ograniczają samego SSD (inaczej: nie są wąskim gardłem same w sobie). Mój to natomiast mały media PC na APU AMD E350 i tu czuć, że sam APU i mały RAM ograniczają wydajność. Ale jak wspomniałem, różnica do HDD i tak kolosalna.

Skoro Ty nie czujesz różnicy, to albo miałeś jakieś wygórowane wyobrażenie, co Ci SSD może dać, albo masz słaby SSD, albo źle skonfigurowany system.

(Na marginesie: dlatego ten krytykowany przez Ciebie kiepski SSD w MBA tak dobrze działa w praktyce, bo jest poprawnie skonfigurowany i dobrany i mimo, że na starym kontrolerze Toshiby w praktyce działa znakomicie. A jak Ci mało szukaj wersji z dyskiem Samsung, który jest o krok przed ową Toshibą a podobnie jak ona idealnie zgrany z systemem (np. nie trzeba hackować Mac OS X, by działał TRIM))

#409 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 września 2011 - 12:42

Nie mówiłem, że SSD nic nie daje itd. Wręcz przeciwnie uważam, że to zaje*****e przyspiesza komputer. Mówiłem, że połączenie SSD-system i HDD było dość kiepskim rozwiązaniem, nie wiem może mi sie tylko wydaje, ale... Co do OCZ to bardzo kiepskie dyski.

#410 TomaszekMac

TomaszekMac
  • 31 postów

Napisano 27 września 2011 - 13:00

Polecam (jak pisałem wcześniej) 2 x SSD. Super rozwiązanie. I mam OCZ Vertex 3 i nie widzę jak na razie żadnych problemów. Muszę tylko frimware wyrównać do 2.11 bo w jednym mam 2.06.

#411 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2011 - 13:05

@michx mówisz, że OCZ to kiepskie dyski, ja właśnie na gwałt jakiegoś szukam, od dłuższego czasu przeglądam allegro i 3/4 dysków to OCZ, przy czym sporo ludzi je kupuje więc nie może chyba być tak źle.

#412 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 27 września 2011 - 13:24

Nie mówiłem, że SSD nic nie daje itd. Wręcz
przeciwnie uważam, że to zaje*****e przyspiesza komputer.
Mówiłem, że połączenie SSD-system i HDD było dość kiepskim rozwiązaniem, nie wiem może mi sie tylko wydaje, ale...
Co do OCZ to bardzo kiepskie dyski.

OK, źle zrozumiałem, ale tak w iMac jak i dwóch PC mam obok SSD także HDD i uważam takie rozwiązanie za idealny kompromis między ceną a wydajnością :)
w iMaku mam na SSD całość, czyli system, aplikacje i dane, na HDD mam tylko duże pliki wideo i kopię samego SSD :) więc może dlatego nie widzę spowolnienia spowodowanego przez HDD, bo nie ma prawa go być.

A co do OCZ, cóż teraz nawet Intel nie budzi zaufania, mam OCZ (teraz 240GB, wcześniej 120GB) i odpukać nigdy nie miałem z nimi problemów. I mimo pracy bez TRIM w Mac OS X działają ciągle tak samo szybko, spróbuj to z Intelem :)

---------- Wpis dodano o 14:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:21 ----------

@michx mówisz, że OCZ to kiepskie dyski, ja właśnie na gwałt jakiegoś szukam, od dłuższego czasu przeglądam allegro i 3/4 dysków to OCZ, przy czym sporo ludzi je kupuje więc nie może chyba być tak źle.

Na gwałt znam lepsze rzeczy niż dyski SSD, a serio: problemy z OCZ są nagłośnione, bo prócz Intela to właśnie OCZ napędza rynek SSD i sprzedaje ich najwięcej, dlatego i najwięcej niezadowolonych. Ja na ten przykład jestem bardzo zadowolony, i chyba mam prawo się wypowiadać na ten temat, bo OCZ fizycznie posiadam i używam, a nie tylko o nich czytałem :)

#413 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 września 2011 - 13:25

Ja bym tego nie kupował... To są dość awaryjne dyski, zresztą tak samo jak pendrivy OCZ. Generalnie to polecałbym Ci Intele i Cruciale ale głównie Intele bo są niezawodne i mają najlepszy firmware ;)

#414 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 27 września 2011 - 13:28

Ja bym tego nie kupował... To są dość awaryjne dyski, zresztą tak samo jak pendrivy OCZ.
Generalnie to polecałbym Ci Intele i Cruciale ale głównie Intele bo są niezawodne i mają najlepszy firmware ;)

Znakomity ten firmware mają, zwłaszcza ten:
Intel confirms 8MB bug in 320 Series SSDs (fix available) - TechSpot News

Problem dokładnie tej samej klasy co męczący użytkowników dysków na SandForce (w tym OCZ Vertex 2/3), no ale Intel to Intel! ;)

#415 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2011 - 14:01

Hmm.. a czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć na temat SSD Patriot Torqx, jak sprawują się te dyski?

#416 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 września 2011 - 08:00

Nie wiem czy ktokolwiek ma te egzotyczne dyski. Torqx już nie są produkowane, Torqx 2 używają kontrolera Phison, który sam w sobie jest jedną wielką egzotyką, Torqx TRB używają natomiast JMicron, który raczej dobrych opinii nie ma. Po co ładować się w takie wynalazki, skoro za podobne pieniądze można mieć coś na SandForce, Indilinx czy Intele, albo Samsungi (Samsung robi mnóstwo na rynki OEM, np HP, Dell czy Apple i zwłaszcza te nowe SSD serii 470 mają bardzo dobre opinie)? Acz z tych dwóch (Torqx 2 i TRB) wybrałbym TRB z kontrolerem JMicron 616, bo przynajmniej jest to w miarę popularny kontroler i znacznie usprawniony w stosunku do starego 612, kontroler Toshiby w niektórych dyskach Apple też ma wspólną architekturę z JMicron, jeśli już szukamy plusów. Widzę też, że mało kto szukając dysków SSD patrzy w przyszłość i jak się one będą zachowywać za np. rok, bo przecież Mac OS X nie obsługuje TRIM dla dysków firm trzecich! Otóż obecnie są 3 opcje: 1. kupować Maki z dyskami Apple, dzięki czemu mamy oficjalną obsługę TRIM 2. kupować dyski na kontrolerach SandForce, bo te udowodniły, że radzą sobie bez TRIM w systemie (sam mam, potwierdzam) 3. hackować Mac OS X, by uaktywnić TRIM - zapewne wielu to zrobiło i powie Ci, zrób to samo, ale nie wiem czy ktokolwiek rzetelnie zweryfikował bezpieczeństwo takiego rozwiązania, mówimy o patchowaniu rozszerzenia jądra odpowiedzialnego za komunikację z dyskiem! Jak ja to "włączyłem" dla mojego Vertexa 2, to komputer zwolnił, "beach ball" była na porządku dziennym, bez owego TRIM natomiast dysk działa rewelacyjnie. Dodam, że jak już dojdzie do degradacji wydajności SSD, a system TRIM nie wspomaga, jedyne wyjście to wymazanie takiego SSD (secure erase). Sam sobie odpowiedz czy warto i na czym Ci zależy.

#417 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 września 2011 - 12:01

@gitarzysta napisałeś gdzie bym upchnął 1.8 cala w Airze. Przepraszam Cię, ale te dyski znajdują się w iPodzie Video, więc co za problem umieścić taki dysk. W poprzedniej generacji Air'a zastosowali 1.8. Niestety trzeba liczyć się z tym, że takie działanie wymagałoby od Apple przeprojektowania "środka" Air'a, a im widać się nie chce... ;) Ten dysk co jest w Airze kosztuje w serwisie 3850 zł brutto nowy, więc chyba ich p******o. Czyli co jak dysk padnie będe musiał dawać prawie tyle co ten komputer w cenie netto. To się nazywa pomysł!

#418 maryce

maryce
  • 109 postów

Napisano 28 września 2011 - 12:08

@michx jak rozbierzesz nowego aira to zobaczysz, że miejsce w jego środku zostało wykorzystane w 100%. Gdyby tam wsadzić dysk 1.8 cala, musieliby zwiększyć trochę obudowę (no dobra, pewnie o 2mm, ale zawsze :P), lub np. zmniejszyć baterię. To raz. A dwa. ile procent użytkowników poprzedniej wersji air wymieniało u siebie dysk? Sądzę że jakiś promil promila albo i mniej, więc nie dziwie się że w nowym air zrobili tak a nie inaczej. Ale co do cen to zgadzam się, zdzierstwo :)

#419 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 września 2011 - 12:10

@gitarzysta napisałeś gdzie bym upchnął 1.8 cala w Airze. Przepraszam Cię, ale te dyski znajdują się w iPodzie Video, więc co za problem umieścić taki dysk. W poprzedniej generacji Air'a zastosowali 1.8. Niestety trzeba liczyć się z tym, że takie działanie wymagałoby od Apple przeprojektowania "środka" Air'a, a im widać się nie chce... ;) Ten dysk co jest w Airze kosztuje w serwisie 3850 zł brutto nowy, więc chyba ich p******o. Czyli co jak dysk padnie będe musiał dawać prawie tyle co ten komputer w cenie netto. To się nazywa pomysł!

Znalazł się specjalista od projektowania architektury komputerów^^
Wejdź na iFixit.com, sprawdź wymiary i zobacz co mają w środku iPod Video i Air 11'' ;)
Chcesz sobie wymieniać podzespoły to kup sobie wersje PRO ;)

#420 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 września 2011 - 12:25

A ja zacząłbym od kupna rozszerzonej gwarancji, by mieć spokój na 3 lata :)

Zawsze też jest to:
http://eshop.macsale...ura_Pro_Express
nadal drogo, ale nie jak w Apple

#421 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 września 2011 - 12:27

Jak dla mnie bateria może być mniejsza, obudowa 2 mm większa hah itd. Ja kupując komputer, kupuję go nie na rok ewentualnie 2 i nie po to aby później wsadzać drugie tyle w ten komputer na taką błahostkę jak dysk! Nawet teraz nigdzie nie można znaleźć dysku do Air'a a co dopiero za 2, 3 lata?! P.S Jak dla mnie Pro to porażka, 13" nie ma matowego ekranu, a to szkło to chyba żart. Z resztą min. dlatego ludzie nie kupują nowych ThinkPadów X1, ze względu na to szkło.

#422 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 września 2011 - 12:55

Czyli odpowiedź jest prosta - nie kupuj ani Pro, ani Air. Tylko nie wiem co Ci zostanie na krótkiej liście opcji ;) Jak ja decydowałem się na Air, to było to świadomy wybór i nie będę teraz narzekał, że dysk za drogi albo, że masz szkło na ekranie. Nie wiem jak czytać Twoje posty, co chciałeś przez nie powiedzieć?

#423 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 września 2011 - 13:08

Wpisz wyszukiwarce owc mercury a znajdziesz dyski do Air'ów ;-)

#424 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 września 2011 - 13:23

Wpisz wyszukiwarce owc mercury a znajdziesz dyski do Air'ów ;-)

Link podałem w poprzednim swoim wpisie w tym temacie:
http://myapple.pl/ja...tml#post1694148

#425 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 września 2011 - 13:40

@gitarzysta Ja nie żale się tutaj ;), powiem więcej, że nawet nie kupiłem Air'a i na marginesie pewnie go w najbliższym czasie nie kupie, bo go nie ma... Wytykam po prostu jego wade i odpowiadam Ci, bo piszesz o tym, że do Air'a nie "mogli" wsadzić dysku 1.8 ;) Aha, jeżeli chodzi o OWC to podobno są z nimi problemy, a pozatym nigdzie ich nie ma w Polsce, a nawet w USA.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Google (1)