Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#3026 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 29 kwietnia 2014 - 12:22

Co widać? Odczytasz z tego obrazka iopsy? Widać tylko transfer - który tak na prawdę w typowym użytkowaniu nic nie wnosi :)

No toć to była ironia...

#3027 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 02 maja 2014 - 14:52

co myslicie o dysku OCZ Vector 256GB , ma bardzo dobre parametry, niskie zuzycie energii no i dobre pamieci MLC w porownaniu do samsunga EVO który ma TLC. Albo Crucial jeszcze dobry M550 tylko on ma 9 mm i chyba nie wejdzie do MBP, nie wiem wsumie który wybrać.

#3028 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 09 maja 2014 - 20:43

Zainstalowałem właśnie uaktualnienie firmware'u Samsunga 840 (tego starego, nie „evo” ani „pro”) do wersji DXT09B0Q. Parę spostrzeżeń, żeby zostały dla przyszłych pokoleń:

Samsung oferuje instalator firmware'u działający niezależnie od systemu, dostępny w postaci obrazu dysku iso, który należy pobrać i nagrać na płytę CD przy użyciu Narzędzia dyskowego. Po nagraniu płyty trzeba uruchomić Maca ponownie, trzymając naciśnięty klawisz Alt, a następnie wybrać tę płytę jako dysk startowy. Próbowałem odtworzyć obraz dysku na pendrive, ale nie udało się (zarówno Narzędziem dyskowym, jak i unetbootinem), więc musiałem przejść się do sklepu po pustą płytę CD. Zdziwiłem się trochę, że nadal je sprzedają.

Instalacja przebiega w trybie tekstowym. Przed instalacją pojawił się mrożący krew w żyłach komunikat, że uaktualnienie „usunie lub może usunąć” wszystkie dane na dysku. Jest to jednak najwyraźniej jedynie dupochron producenta, ponieważ podczas uaktualniania dysk nie został wymazany (przynajmniej u mnie, podnosiłem z DXT08B0Q na DXT09B0Q).

Po uaktualnieniu pojawiła się prośba o potwierdzenie odłączenia i ponownego podłączenia dysku („Confirm after power cycle”). Jako że nie miałem zamiaru rozmontowywać iMaca, po prostu odpowiedziałem Y [ENTER]. Instalator wyświetlił komunikat, że sprawdzenie sumy kontrolnej się nie powiodło — firmware jednak został zainstalowany, co potwierdziło zarówno ponowne uruchomienie instalatora (wykrył dysk z bieżącym oprogramowaniem), jak i program Informacje o systemie (wyświetlił bieżącą wersję firmware'u dysku). Jak ktoś nie wie, to Informacje o systemie otwieramy klikając w jabłko i wybierając Ten Mac > Więcej informacji > Raport systemowy, informacje o dyskach są w kategorii SATA/SATA Express.

Nie wiem, co poza numerem wersji się zmieniło. Po prostu czasem tak się zdarza, że w piątek wieczorem mam silną wewnętrzną potrzebę uaktualnienia firmware'u w dysku SSD.

#3029 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 maja 2014 - 10:05

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem aktualizacji także u mnie. Niestety mam Mini bez napędu optycznego a faktycznie nie działa ta procedura z Pena na USB. Trochę to dziwne... Inna sprawa czy to ma sens, mam SSD Samsung 840Evo 256 GB z firmware EXT0BB0Q ?

#3030 cwirke

cwirke
  • 117 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maja 2014 - 18:38

Siema! Ostatnio miałem mały problem z dyskiem, gdyż chciałem włączyć maka (Macbook Pro 13 2011 a1278) i pod jabłkiem pojawia się pasek, idzie do połowy i system się wyłącza. W disk utility pokazuje ze jest niezamontowany, a próby "montażu" nic nie dają. uznałem, że wyciągne go ze środka i kupię ssd. Tak też zrobiłem. Kupiłem znanego vertexa 3 128gb 450 i czekam na przesyłkę. Moje pytanie(a) brzmi(ą): Czy mogę odrazu wsadzić nowy dysk, podłączyć stary przez USB i wtedy sklonować wszystko? Nie mogę niestety wejść w system, bo coś jest nie tak. Muszę to robić przez cmd+r i wtedy disk utility. Czy jeśli przekopiuje dysk na nowy ssd to wszystkie dane także będą? (teraz nie moge ich zgrać, gdyż nawet nie pokazuje się ekran logowania i po prostu w połowie się wyłącza. Czy mogę teraz jakoś zgrać chociaż parę ważnych danych z tego dysku? ( kiedy w disk utility klikam odtwórz i otwieram partycje "HD" są tam wszystkie moje pliki, ale disk u szuka wtedy inny format - pewnie do otworzenia) Z góry dziękuje. Wybaczcie za debilne pytania, ale nie siedzę tak głęboko w jabuszkach. pozdro Czy jestem w stanie

#3031 cwirke

cwirke
  • 117 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 maja 2014 - 08:01

Siema! Ostatnio miałem mały problem z dyskiem, gdyż chciałem włączyć maka (Macbook Pro 13 2011 a1278) i pod jabłkiem pojawia się pasek, idzie do połowy i system się wyłącza. W disk utility pokazuje ze jest niezamontowany, a próby "montażu" nic nie dają. uznałem, że wyciągne go ze środka i kupię ssd.
Tak też zrobiłem. Kupiłem znanego vertexa 3 128gb 450 i czekam na przesyłkę. Moje pytanie(a) brzmi(ą):
Czy mogę odrazu wsadzić nowy dysk, podłączyć stary przez USB i wtedy sklonować wszystko?
Nie mogę niestety wejść w system, bo coś jest nie tak. Muszę to robić przez cmd+r i wtedy disk utility.
Czy jeśli przekopiuje dysk na nowy ssd to wszystkie dane także będą? (teraz nie moge ich zgrać, gdyż nawet nie pokazuje się ekran logowania i po prostu w połowie się wyłącza.
Czy mogę teraz jakoś zgrać chociaż parę ważnych danych z tego dysku? ( kiedy w disk utility klikam odtwórz i otwieram partycje "HD" są tam wszystkie moje pliki, ale disk u szuka wtedy inny format - pewnie do otworzenia)
Z góry dziękuje. Wybaczcie za debilne pytania, ale nie siedzę tak głęboko w jabuszkach.
pozdro.

edit: nasuneło mi się coś jeszcze. Czy mogę iść do znajomego, który ma macbooka pro 15" (ja mam 13") i zgrać od niego recovery hd? Czy nie będzie kompatybilny bo inny ekran, parametry itp?

#3032 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 14 maja 2014 - 14:04

Witam serdecznie,
Mam MacBook Pro 13-calowy, połowa 2012 r. (Procesor 2,9 GHz Intel Core i7, Pamięć 8 GB 1600 MHz DDR3, Grafika Intel HD Graphics 4000 1024 MB). Chciałbym dokupić do niego dysk SSD. W domu mam nieużywany SSD: 120GB 840 SATA III, MLC, 2.5'' (read/write, 530/130MB/s) 7mm, Basic (MZ-7TD120BW) w Morele.net Czy będzie działał z moim laptopem? Czy lepiej kupić np coś takiego:
- Samsung 2,5" 250GB/SSD/SATA3 GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

Generalnie chciałbym mieć 2 dyski w laptopie, na tym SSD system + programy - a na 750HDD swoje pliki.... Z tego co wyczytałem da się coś takiego osiągnąć po usunięciu dvd z komputera?

Bardzo proszę o pomoc :)

ps. czy wymiana HDD będzie skutkowała utraceniem gwarancji na laptopa?

#3033 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 maja 2014 - 00:45

1) Twoj Samsung bedzie dzialal z twoim laptopem. Nie ma powodu kupowac nastepnego dysku SSD, jesli ten jest wystarczajacy dla twoich potrzeb. Pamietaj by po instalacji dysku w MBP uruchomic TRIM.
Trim Enabler | Cindori

2) Dwa dyski da sie miec w laptopie, potrzebny tylko odpowiedni "szkielet" zapelniajacy luke po DVD.

3) Wymiana dysku, badz pamieci RAM w MBP nie powoduje utraty gwarancji. Ale demontaz DVD juz tak.

#3034 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 17 maja 2014 - 01:43

Dzięki za odpowiedź :) czyli nawet jeśli ispot dokładałby mi ten dysk - to i tak tracę gwarancję? :(

#3035 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 maja 2014 - 01:46

Zasady sa proste. Mozesz wymienic Dysk i RAM, bez utraty gwarancji. Kazda inna ingerencja powoduje utrate gwarancji. To mowi gwarancja Apple. Nie wiem czy iSpot oferuje jakas swoja gwarancje i obsluge serwisowa. Inna kwestia pozostaje to czy serwisanci sie zorientuja, ze ingerowano np. w wymiane pasty termoprzewodzacej na procesorze.

#3036 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 maja 2014 - 12:46

Witam,

Oszczędzając na zakupie kupiłem swojego rMBP z dyskiem SSD 128.
Niestety, zbędna oszczędność gdyż potrzebuję o wiele wiele więcej.
W związku z powyższym mam na oku dysk SSD do ktorego podaję poniżej lin
512GB SSD SAMSUNG PRO 840 540/520 MZ-7PD512BW WAWA (4261661649) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
I moje pytania są następujące.
1. Czy mój wybór ssd samsunga jest trafny?
2. Czy dam radę wymienić samodzielnie dysk czy lecieć z tym dyskiem do serwisu? (oglądam filmy na YT i wydaję się że to prosta sprawa)
3. Jeżeli dam radę samodzielnie go wymienić co muszę zrobić aby uruchomić system? Jest gdzieś jakiś opis aby facet 50+ go zrozumiał i sam go zrealizował?

Syn mi wyjechał w świat szeroki więc muszę liczyć na swoje siły lecz moja wiedza jest w tej sprawie bardzo ograniczona więc czytam i czytam i troszkę nie kumam z tym uruchomieniem. Podejrzewałam że nie pójdzie łatwo jak z otworzeniem os x fabryczny wciskając "alt" i posprzątane.
Więc zanim zdejmę te śrubki z pokrywy rMBP to prosiłbym o odpowiedzi na w/w pytania.
Pozdrawiam

[mod]iAndrzej - proszę na przyszłość prawidłowo dobierać wątek. Przypominam, że w dziale "Rozmowy ogólne" nie zadajemy pytań

tumpio[/mod]

#3037 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 22 maja 2014 - 12:55

iAndrzej - wejdx na ifixit i zobacz ile jak wygląda tam dysk SSD. Teraz poszukaj odpowiedni dysk i pomnóż cenę dysku ze dwa razy

- - - Połączono posty - - -

http://eshop.macsale...-Internal-Flash

nie podałeś konkretnego modelu - jak coś szukaj dysku pod swojego maca np. model 2013

#3038 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 maja 2014 - 13:12

Dziękuje za przerzucenie do odpowiedniego działu.

@DanielIF
Właśnie zapoznaję się z ifixit. NA to wygląda że chyba jeszcze nie podają rozwiązania tego tematu.
A mój model to:
Dwurdzeniowy Intel Core i5 2,4 GHz
Turbo Boost do 2,9 GHz
8 GB pamięci 1600 MHz
Pamięć masowa flash 128 GB z magistralą PCIe1
Procesor graficzny Intel Iris Graphics

I tutaj kupując dołożyłem do pamięci aby mieć 8GB RAM a zlekceważyłem dysk SSD i teraz mam problem gdyż potrzebuję ponad 300GB.
Mogłem zamówić z 512 SSD lecz zabawiłem się w sknerusa i teraz mam pasztet a dysk podłączany na usb nie wchodzi w rachubę.

Lecę do serwisu może k.. coś poradzą. Zapewne zedrą ze mnie ostatnia koszulę za moje niedopatrzenie.

Dzięki

#3039 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 22 maja 2014 - 13:28

Dyski dla ciebie:
256G - http://www.ebay.pl/i...=item2ed228045a
512G - Barrette Flash SSD 512 GO Macbook PRO Retina 13" 15" A1425 A1398 | eBay - 550 Euro

#3040 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 maja 2014 - 15:45

Dyski dla ciebie:
256G - Apple Macbook PRO Retina 13" A1425 15" A1398 256GB SSD Hard Drive | eBay
512G - Barrette Flash SSD 512 GO Macbook PRO Retina 13" 15" A1425 A1398 | eBay - 550 Euro

No to jestem ugotowany.
Myślałem że taniej będzie. Muszę to przemyśleć.
Dziękuje za informację.

#3041 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 24 maja 2014 - 14:40

dziękuję, będę jednak myślał nad czymś większym:
- Samsung 2,5" 250GB/SSD/SATA3 GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg lub
- Samsung 2,5" 250GB/SSD/SATA3 GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg (te dodatki są potrzebne?)

będą one pasowały do MacBook Pro 2012?
zakładając wymianę dysk hdd -> ssd - to ciężka jest taka wymiana, czy sprowadza się tylko do odkręcenia paru śrubek i podmiany dysku?

ps. o jaką ramkę chodzi w przypadku usunięcia DVD? drogie to jest?

#3042 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 maja 2014 - 16:47

Te dodatki nie są potrzebne.

#3043 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 24 maja 2014 - 17:57

ok,dziękuję za informację :) czy ten dysk będzie działał na 100% ?:)

#3044 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 maja 2014 - 18:56

ok,dziękuję za informację :) czy ten dysk będzie działał na 100% ?:)

Na 100% to umrzesz :) Jeżeli będzie sprawny to będzie działał.
Tu masz pokazane jak wymienić ;)
MacBook Pro 13" Unibody Mid 2012 Repair - iFixit

#3045 AleXander

AleXander
  • 175 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 maja 2014 - 11:29

Witam. Posiadam Mac'a Pro (nie kosz na śmieci (najnowszy)), dokupiłem dysk SSD i do tego sanki. Jednak problem jest taki, że te sanki nie pasują do szyny Apple. Jakie saneczki polecacie? :)

#3046 qbamek

qbamek
  • 2 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 18:19

Witam Panowie,

Zwracam się do Was jako specjalistów w dziedzinie:)
Posiadam MacBook Pro Early 2008 - to ten ostatni model przed unibody (cały srebrny).
Na fabrycznym dysku Hitachi 5400rpm (200GB) miałem do tej pory zainstalowany SL. Przerzuciłem się na Mavericks i jest dość wolny. Zakupiłem też parę dni temu dysk SSD 128 GB (GoodRam C50 series). Wstawiłem w miejsce HDD i zainstalowałem świeżego SL. Śmiga jak burza! Zamówiłem też Optibay aby wrzucić obecny HDD w miejsce cd-rom.

Ale dziś naszły mnie wątpliwości czy faktycznie dużo zyskam taką operacją. Czy nie lepiej w podobnej cenie jak SSD kupić sobie najszybszy HDD 1TB i mieć razem 1,2 TB w komputerze? Albo w ogóle dysk hybrydowy SSHD?
Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć testów SSD w MBP na SATA 1. Zazwyczaj są tylko porównania SATA 2 do SATA 3.
Wiem, że najszybszy HDD nie dorówna SSD, ale jak przy limitach SATA 1 zyskam 10-15% poprawy to chyba szkoda kasy na prędkość i zainwestować w miejsce na dysku.

Proszę o radę. Dysk SSD mogę jeszcze bez problemu zwrócić/zamienić na HDD. Mam też dysk zewnętrzny na USB 1 TB, więc kryterium miejsca nie jest kluczowe.

Druga kwestia to jaki system tam postawić? SL czy Mavericks? A może poczekać na nowego Y.?
Komputer używany domowo - głównie internet, muzyka, zdjęcia, czasem obróbka fotek w Lightroom.

Z góry dzięki za pomoc z wyborem odpowiedniej konfiguracji!

Dorzucam testy prędkości z Xbench:
świeży SL na SSD, oraz Mavericks na HDD przeinstalowany z SL
[ATTACH=CONFIG]21839[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21840[/ATTACH]

#3047 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 07 czerwca 2014 - 06:19

[url=http://www.frazpc.pl/aktualnosci/926361,crucial-mx100---pierwszy-ssd-w-16-nm.html]Crucial MX100 - pierwszy SSD w 16 nm - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl[/url] ciekawa alternatywa,512GB w super cenie.
[url]http://allegro.pl/dysk-ssd-crucial-512gb-2-5-sata-seria-mx100-i4303998147.html[/url]

#3048 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 czerwca 2014 - 09:46

Witam Panowie,

Zwracam się do Was jako specjalistów w dziedzinie:)
Posiadam MacBook Pro Early 2008 - to ten ostatni model przed unibody (cały srebrny).
Na fabrycznym dysku Hitachi 5400rpm (200GB) miałem do tej pory zainstalowany SL. Przerzuciłem się na Mavericks i jest dość wolny. Zakupiłem też parę dni temu dysk SSD 128 GB (GoodRam C50 series). Wstawiłem w miejsce HDD i zainstalowałem świeżego SL. Śmiga jak burza! Zamówiłem też Optibay aby wrzucić obecny HDD w miejsce cd-rom.

Ale dziś naszły mnie wątpliwości czy faktycznie dużo zyskam taką operacją. Czy nie lepiej w podobnej cenie jak SSD kupić sobie najszybszy HDD 1TB i mieć razem 1,2 TB w komputerze? Albo w ogóle dysk hybrydowy SSHD?
Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć testów SSD w MBP na SATA 1. Zazwyczaj są tylko porównania SATA 2 do SATA 3.
Wiem, że najszybszy HDD nie dorówna SSD, ale jak przy limitach SATA 1 zyskam 10-15% poprawy to chyba szkoda kasy na prędkość i zainwestować w miejsce na dysku.

Proszę o radę. Dysk SSD mogę jeszcze bez problemu zwrócić/zamienić na HDD. Mam też dysk zewnętrzny na USB 1 TB, więc kryterium miejsca nie jest kluczowe.

Druga kwestia to jaki system tam postawić? SL czy Mavericks? A może poczekać na nowego Y.?
Komputer używany domowo - głównie internet, muzyka, zdjęcia, czasem obróbka fotek w Lightroom.

Z góry dzięki za pomoc z wyborem odpowiedniej konfiguracji!

Dorzucam testy prędkości z Xbench:
świeży SL na SSD, oraz Mavericks na HDD przeinstalowany z SL
[ATTACH=CONFIG]21839[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21840[/ATTACH]

Witaj,
ja mam Macbooka Pro Penryn (early 2008), wymieniłem jego standartowy dysk HD 200 gb na SanDisk Plus Ultra 250 GB SSD i mimo wszystko jestem zadowolony. Mam system 10.8.5. Myślę, że dobrze zrobiłeś z wyjątkiem wielkości dysku - starczy Ci te 128 gb? Rozumiem, że zwykły HD wrzucisz w miejsce napędu CD, ale zawsze…

Wymiana dysku na SSD to jest to, co Ci przedłuży przyjemność używania tego sprzętu - ja po zainstalowaniu 10.8 na standartowej konfiguracji Penryna (czyli ram 4 gb, hd 200gb) miałem ciągle szalejącą piłkę plażową. Zrobiłem błąd i na początku zainwestowałem w ram - powiększyłem do 6 GB, co absolutnie nie dało mi żadnej odczuwalnej zmiany, żadnej poprawy w działaniu Macbooka. Dopiero zmiana dysku na SSD pomogła.

Czy warto dzisiaj inwestować w SSD na sata1? Myślę, że wciąż warto. Zmiana kultury pracy z danymi jest olbrzymia. Co prawda wbrew różnym ochom i achom na forach nie poprawił się czas bootowania czy np. przełączania między kontami użytkownika (trwa tyle co na HD), to już praca z plikami, programami to bajka. "Mniejsze" programy (czyli nie kloce typu Word czy Excell) pojawiają się na ekranie po prostu po kliknięciu na ikonkę, doświadczenie jak na ipadzie ;)
Acha, wymiana na SSD także nie poprawiła czasu pracy na baterii, leci w dół jak szalona tak samo jak przy zwykłym HD, ale ten typ (Penryn) widocznie tak ma ;)

Jaki system? Powiem tak - gdyby nie to, że coraz więcej programów wymaga nowszego systemu, najchętniej zostałbym przy 10.6.8. Potem zainstalowałem 10.7 i to była porażka, tragedia. Teraz mam 10.8.5 i jest sto razy lepiej niż 10.7, ale już nie dorównuje zwinnością systemowi 10.6.8. Nie wiem jak z Lightroom, ale do reszty wymienionych przez Ciebie zastosowań brałbym Mavericksa.

Pamiętaj, że ten sprzęt ma już 6 lat i w dodatku to nie była udana linia Macbooków, więc nie oczekuj cudu ;)

#3049 qbamek

qbamek
  • 2 postów

Napisano 08 czerwca 2014 - 13:49

Dzięki Ruczaj za opinie. Do tej pory starczało mi 200 GB przez tyle lat, więc 128+200 (+1TB na zewnętrznym) powinno dać radę. Na razie zostanę przy konfiguracji: - SSD 128 GB - OptiBay z HDD 200 GB - Snow Leopard 10.6.8 Nie wspomniałem też wcześniej, że mam 4GB ramu, więc taki sprzęt pociągnie mi jeszcze trochę. Na Mavericska przerzucę się pewnie jak tylko natrafię na jakiś niekompatybilny program.

#3050 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 08 czerwca 2014 - 20:08

Cieszę się, jeśli chociaż trochę pomogłem. Mały update: pomęczyłem wczoraj i dzisiaj mojego Macbooka bez zasilacza. No dobra, przyznaję - jest poprawa czasu działania na akumulatorze ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych