Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2976 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 22:30

Na elektronikę cło jest zerowe - tylko VAT.

No tak, tak - skrót myślowy - opłaty związane z importem - to miałem na myśli. Czyli dla elektronik faktycznie VAT - drobne 23%

#2977 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 16 marca 2014 - 08:38

Coś takiego na eBay znalazłem: Adaptateur Sata Pour SSD Macbook PRO Retina A1398 MC975 MC976 | eBay

Zaleta - łatwy transport do PL bez dodatkowych opłat celnych bo w obrębie EU.

Kupiłem od nich. Dzięki za linka. Adapter powinien być u mnie za kilka dni. Jak dotrze to zamontuję, zrobię zdjęcia jak to wszystko w środku poukładałem i testy wydajności. Dodam jeszcze, że samo otwarcie tego iMaca nie jest takie trudne. Apple dobrze wykombinowało z tym klejem. Niedosyt to fakt że bootcamp, który mam do gier musi być na głównym dysku i z tych 500 GB zje mi 200. Z tego powodu właśnie nie chciałem kupować normalnego ssd w miejsce hdd. Jeszcze raz dzięki wszystkim za helpa.

#2978 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 16 marca 2014 - 08:56

Gdzieś czytałem opis jak BootCampa przenieść na inny dysk.

#2979 Aarro

Aarro
  • 89 postów

Napisano 16 marca 2014 - 22:01

Jak pisałem wcześniej, używam EVO 840 512MB pro i EVO 1TB
Trim Enabler podaje wear leveling count 2 na PRO
natomiast na 1TB jest pusto czyli rozumiem że zero.
I trochę mnie to zmartwiło bo wygląda, że w standardzie, EVO, nie ma zrównoważania zużycia bloków

- - - Połączono posty - - -

natomiast na 1TB jest pusto czyli rozumiem że zero.

Przepraszam za pomyłkę - nie jest wcale "pusto" tylko jest właśnie nie pozostawiające cienia wątpliwości okrągłe zero

#2980 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 16 marca 2014 - 22:04

Pusto to nie to samo co zero. Mam wrażenie, że traktujesz dysk SSD jak dziecko specjalnej troski.
Jak już lubisz dużo czytać to zerknij do testu wytrzymałości 840 Evo: Endurance Testing the Samsung 840 EVO SSD
To są wytrzymałe dyski.

#2981 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 21 marca 2014 - 08:38

Czekając na konwerter znalazłem dla siebie (na razie tylko teoretycznie możliwe), ale rozwiązanie jak można by zostawić drugi dysk w iMacu.
MaxUpgrades Dual SSD Kit - 2012 27" iMac - MacRumors Forums
Niestety, jak się okazuje w iMacach z 2012 roku jest "Blade SSD" na SATA, a w iMacach late 2013 "Blade SSD" na PCI. Czyli moja kość, którą kupiłem działałaby w iMacu z 2012r. Pytanie tylko czy zrobią konwertery z PCI na SATA. Jakby ktoś z Was kiedyś by takowy znalazł, to prosiłbym o linka. Na internecie jest wiele aukcji z takimi dyskami jak mój, na których sprzedający informują, że działa z iMac 2012 i iMac 2013, wiec miejcie się na baczności.

#2982 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 marca 2014 - 08:48

Bo on działa na iMac 2013 tyle, że early 2013.

#2983 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 21 marca 2014 - 19:37

Konwerter dotarł. Zainstalowany w iMacu, postawiony nowy system i zrobione benchmarki. [ATTACH=CONFIG]20804[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]20803[/ATTACH] Myślę że wyniki są całkiem przyzwoite. [ATTACH=CONFIG]20805[/ATTACH]

#2984 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 24 marca 2014 - 09:39

Witam, przyznaje, że nie znam się za bardzo, więc z góry przepraszam, jeżeli pytanie jest głupie.

Czy do mojego, dość leciwego już maca (Mid 2009, C2D 2,53Ghz) taki dysk wystarczy?
Dysk SSD Kingston V300 120GB SATA3 450/450MB gw FV (4047273003) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy może warto dopłacić do jakiegoś lepszego? Chodzi głównie o transfery, czytałem właśnie, że ten mac nie obsługuje Sata3(?) i może własnie warto taki, zamiast super dysku, którego i tak komputer nie wykorzysta.
Proszę o jakąś sensowną poradę... chyba, że temu dziadkowi nic nie pomoże i taki dysk wcale go nie przyśpieszy... :)
Ale z tego co widziałem na YT to w tym modelu zmiana na SSD dużo daje :)

#2985 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 24 marca 2014 - 10:40

Przeczytaj pierwszy post w wątku: http://myapple.pl/ja...we-pytania.html

#2986 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 24 marca 2014 - 14:30

przeczytałem... i nie rozumiem. To znaczy, ze nie będzie działał wcale, czy po prostu nie polecany... bo nie ?

Ok. Na YT pełno filmików jak ten dysk działa z Makiem, więc biorę... i po kilku dniach zdam relacje, czy zwracam honor, że jednak nie warto... czy może jednak trzeba odświeżyć ten post :)

#2987 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 24 marca 2014 - 14:40

Nie jest polecany bo masz praktycznie pewność, że za jakiś czas będą problemy. Ten dysk wykorzystuje kontroler SandForce znany z tego, że jego parametry rzeczywiste nie osiągają reklamowany. Jest niestabilny. Powoduje niestabilną pracę Maców. Potrafi się zawiesić. Dyski po dość krótkim czasie zaczynają raportować uszkodzone sektory lub nagle przestają działać - dziś działał bez problemu - jutro brak komunikacji i dane poszły w kosmos.

#2988 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 24 marca 2014 - 20:20

Ok, zwracam honor, poczytałem, rzeczywiście tak jest i znalazłem kilka takich przypadków w Macach. Wybór padł na niewiele droższy Samsung 840 Evo Dzięki za pomoc

#2989 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 24 marca 2014 - 21:30

I to jest porządny SSD.

#2990 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 25 marca 2014 - 18:41

Pytania ala noob, ale czy kupując nowy dysk SSD najpierw trzeba w narzędziach dyskowych wejść na nowy dysk (oczywiście podłączony przejściówką do USB) i wybrać "wymaż -> format MAC OS Extended (kronikowany) - wymaż? a później używając Carbon Copy Cloner podłączyć SDD fizycznie już w MAC i będzie działał?

oczywiście chodzi o sklonowania za pomocą CCC

[mod]Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu nic niewnoszącymi postami. Jest to traktowane jako spam i karane ostrzeżeniem. Posty podbijające usunąłem, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem. wojtkow[/mod]

#2991 mtotoko

mtotoko
  • 27 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 15:22

Witam,
jakiś czas temu kupiłem córce leciwego Macbooka 1.1. Na początku dawał radę, ale teraz córka ma większe wymagania i laptop okazuje się za bardzo zamulony. Pomyślałem o zmianie dysku na SSD, pamieci chyba raczej się nie da dokupić bo są już 2Gb (z danych na everymac.com wynika że to max). I tutaj pytania:
1. Czy dysk SSD SATA III będzie tu działał (w tym macu jest złącze SATA).
2. Czy jest jakiś sposób żeby zwiększyć ilość pamięci do 4Gb

Wiem że sprzęt stary, ale działa i jeśli dałoby się jakoś lekko nawet poprawić osiągi to miałbym spokój na jakiś czas z wymianą ;)
Dodam, iż czytałem inne wątki ("jaki model SSD" wybrać itp), ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, a zanim wydam kasę chciałbym mieć pewność, że to ma sens więc będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam :)

#2992 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2014 - 16:00

Dysk SSD z sata II będzie działać na pewno; SSD sata III w złączu Sata 1 (jak w Twoim macbooku) mogą być problemy (np. "zamrożenia" komputera nagłe).

#2993 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 16:55

Witam serdecznie, zastanawiam się nad dołożeniem dysku SSD do powyższego laptopa: Samsung EVO MZ-7TE250BW (2.5", 250GB, SATA/600) - Sklep internetowy Agito.pl Orientujecie się może czy będzie to działało z powyższym Macbookiem? Znacie ewentualnie jakieś lepsze rozwiązania? Z góry dziękuję za pomoc, Northwest

#2994 mtotoko

mtotoko
  • 27 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 18:39

Dysk SSD z sata II będzie działać na pewno; SSD sata III w złączu Sata 1 (jak w Twoim macbooku) mogą być problemy (np. "zamrożenia" komputera nagłe).

chętnie kupię sata II tylko dysków SSD z sata II jest jak na lekarstwo, przynajmniej na allegro nie ma żadnego firmowego. Pytanie gdzie taki znaleźć i jaki wybrać żeby działał? Ktoś taki ma, testował?

#2995 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2014 - 18:52

Widzisz, to oddzielny temat... Ważne jest, aby taki SSD nie miał kontrolera micron ani sandforce, z którymi są same problemy. W praktyce można w Twojej sytuacji kupiłbym gdzieś niedrogo samsunga 830 lub coś z cruciala albo z plextora na kontrolerze marvell. Sprawdził w specyfikacji w internecie, czy jest wg producenta kompatybilny z SATA I. W razie problemów reklamował u producenta... Nie brzmi to dobrze, ale to są przynajmniej dyski nowe, z gwarancją. Szukanie SATA II SSD daje ryzyko dysku zarżniętego...

#2996 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 19:00

Powinny pójść normalnie wszystkie dyski. Ja ostatnio wrzuciłem do Macbooka 2,1 Sandiska U100 (był oryginalnie w kieszeni Lacie). To jakiś wynalazek na SATAIII i chodzi normalnie z SATA I w tym mb.

#2997 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 21:28

Widzisz, to oddzielny temat...
Ważne jest, aby taki SSD nie miał kontrolera micron ani sandforce, z którymi są same problemy.
W praktyce można w Twojej sytuacji kupiłbym gdzieś niedrogo samsunga 830 lub coś z cruciala albo z plextora na kontrolerze marvell. Sprawdził w specyfikacji w internecie, czy jest wg producenta kompatybilny z SATA I. W razie problemów reklamował u producenta...
Nie brzmi to dobrze, ale to są przynajmniej dyski nowe, z gwarancją. Szukanie SATA II SSD daje ryzyko dysku zarżniętego...

to było do mnie (MacBook PRO 13-calowy, połowa 2012 r.)?:)

#2998 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 kwietnia 2014 - 22:46

Przecież wykaz sprzętu jest w wątku: http://myapple.pl/ja...we-pytania.html

#2999 mtotoko

mtotoko
  • 27 postów

Napisano 05 kwietnia 2014 - 13:25

@Paprochywbody @Sim1 dzięki. W takim razie testuję jakiś dysk z sata III, mam nadzieję że będzie ok J @JerryEvo wykaz sprzętu jest, ale nigdzie nie znalazłem informacji co będzie chodziło w macu z sata I.

#3000 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 kwietnia 2014 - 13:33

Standard SATA jest wstecznie kompatybilny - czyli SATA III działa z II i I (a SATA II działa także z I). Ja bym się zastanowił czy jest sens reanimować staruszka - czy nie lepiej kupić coś nowszego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych