Pozwolę sobie nie zgodzić się z sancruz3.
Otóż przez ponad dwa lata (a nie 5 minut) używałem dysk SSD 256 GB z SATA3 w Białym iMaku 24".
Mak ten miał SATA 1, CPU C2D 2.16GHz i 4 GB RAM.
Powiem tyle, że zysk z zamontowania dysku SSD był olbrzymi !
Dysk SSD sprawił, że Biały stary iMac pracował u mnie 2 lata dłużej (łącznie 6 lat).
Mimo, że odczyt/zapis był na poziomie 135MB/sek to system ładował się błyskawicznie (do 20 sek.).
Otwieranie iTunes (80GB) i iPhoto (40GB) to z dyskiem SSD na SATA1 mimo teoretycznie niskiego transferu było bardzo szybkie, porównanie z dyskiem talerzowym 7200rpm jest nie na miejscu.
Wyniki z testu SSD na SATA 1:
[ATTACH=CONFIG]18979[/ATTACH]
Jednym słowem wkładaj SSD.
Wiesz nie jara mnie wlanczacie systemu w 20 sekund bo to o niczym nie swiadczy interesuje mnie obciazenie podczas pracy gdzie komputer chodzi pod pelnym obciazeniem podczas projektu i tutaj niestety za duzo to nie dalo wiec sens ladowania czegos ciut szybciej nie robi na mnie roznicy moze dlatego ze w pracy mam i5 gdzie mam spiete dyski w Raid 0 na mini a transfery sa okrotne i wszystko smiga blyskawicznie podczas pracy.
Oczywiscie, ze mozesz sie dalej nie zgadzac ale sorry w MBP 17 Hi res z 2008 na C2D dysk nie dzialal jakos naprawde wydajnie to jest tak samo jak masz z samochodami w Japoni kupujesz porsche co ma mocy co nie miara a i tak masz predkosc ograniczona fabrycznie do 180km/h i tego nie przeskoczysz (oczywiscie sie da ale to juz illegal)