Bzdury. W optibayach SATA->PATA działają bez bólu dyski większe niż 128GB. To problem z Twoim. Służę przykładami w razie czego.
Ostatni Mac z ograniczeniem LBA28 wyszedł na początku 2002. Od tej pory wszystkie miały pełną obsługę LBA48 (czytaj: brak ograniczenia pojemności HDD na kontrolerze ATA). iMac 2006, 2007 mają kontroler Ultra ATA 100.
Prawdę mówiąc, z chęcią poznałbym przykłady. Próbowałem się doszperać do specyfikacji płyty z tego MBP, niestety nie doszukałem się zbyt wiele. Z drugiej strony, używając potocznego określenia ATA trochę chyba mijamy się z prawdą. Dokładniej rzecz biorąc, jest to interfejs ATAPI (ATA przystosowany między innymi dla napędów optycznych, napędów ZIP). LBA48, jeśli mnie pamięć nie myli (a może) było ustawiane z poziomu BIOSu, którego w ogryzkach próżno szukać.
Z innej strony, fajnie byłoby się dowiedzieć, skąd miałby się wziąć taki problem w moim złomku. Dla świętego spokoju, spróbowałem tego manewru z dyskiem 160 GB … efekt podobny, jedyną różnicą jest inna wielkość dysku pokazywana przez narzędzie dyskowe i przypadkowe ciągi znaków zamiast nazwy urządzenia oraz partycji.