Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Please log in to reply
3950 replies to this topic

#2576 Pietrenka

Pietrenka
  • 113 posts
  • SkądMalbork

Posted 08 September 2013 - 08:21

Nie ma co się zastanawiać tylko spróbować i sprawdzić jak jest :) U mnie to działa.

#2577 robertoz

robertoz
  • 17 posts

Posted 08 September 2013 - 10:48

Witajcie, Po długim okresie bezawaryjnej pracy mój MBP 2009 (chyba) mid potrzebuje dysku - nie widzę, żeby ktoś tutaj wspominał o dyskach hybrydowych do maca, funkcja wyszukaj pokazuje tylko jakieś dwa randomowe posty nie związane z tematem. Może ktoś coś polecić? Widzę co polecacie z SSD, ale nie chce pozbywać się napędu szczelinowego bo jednak czasem się przydaje, a poza tym nie chcę mieć dwóch dysków zżerających prąd z mojej baterii. Mam dysk 250 gb HDD, a nie jestem przekonany czy chcę wydać 700 zł na 250 gb SSD, komputer ma swoje lata a znajomy chwalił sobie hybrydę po przesiadce z HDD, tyle że on nie posiada Macbooka. Co powiecie? Pozdrowienia

#2578 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 posts

Posted 08 September 2013 - 11:18

Nie ma co się zastanawiać tylko spróbować i sprawdzić jak jest :)
U mnie to działa.

Zastosowałem się do twojej rady i faktycznie działa. Dzięki wielkie. Nie wiesz może czy po restarcie systemu wprowadzone ustawienia będą działać?

- - - Połączono posty - - -

Witajcie,

Po długim okresie bezawaryjnej pracy mój MBP 2009 (chyba) mid potrzebuje dysku - nie widzę, żeby ktoś tutaj wspominał o dyskach hybrydowych do maca, funkcja wyszukaj pokazuje tylko jakieś dwa randomowe posty nie związane z tematem. Może ktoś coś polecić? Widzę co polecacie z SSD, ale nie chce pozbywać się napędu szczelinowego bo jednak czasem się przydaje, a poza tym nie chcę mieć dwóch dysków zżerających prąd z mojej baterii. Mam dysk 250 gb HDD, a nie jestem przekonany czy chcę wydać 700 zł na 250 gb SSD, komputer ma swoje lata a znajomy chwalił sobie hybrydę po przesiadce z HDD, tyle że on nie posiada Macbooka. Co powiecie?

Pozdrowienia

Ile masz pamięci RAM? W moim przypadku większy skok wydajnościowy odczułem po dołożeniu pamięci RAM do 8 GB niż po wsadzeniu SSD. Z tego co się orientuje MacBook Pro z 2009 roku obsługuje do 8 GB ram właśnie.

#2579 robertoz

robertoz
  • 17 posts

Posted 08 September 2013 - 11:36

Ile masz pamięci RAM? W moim przypadku większy skok wydajnościowy odczułem po dołożeniu pamięci RAM do 8 GB niż po wsadzeniu SSD. Z tego co się orientuje MacBook Pro z 2009 roku obsługuje do 8 GB ram właśnie.

Ramu 4 GB, ale wydaje mi się, że to nie kwestia ram, rzadko kiedy jest on w iStat w pełni wykorzystania a coraz częściej pojawia się kolorowa piłeczka i podejrzewam, że to dysk - na czystym systemie było lepiej, ale zdecydowanie nie o niebo lepiej, no i bardzo szybko wróciło do tego samego mulenia co przed formatem. Mój MBP na pewno obsługuje 8 GB.
Ponoć problemem był Lion, ale zainstalowałem Mountain Liona i w sumie wiele się nie zmieniło :/

Wygląda na to, że jednak obsługuje tylko 4GB, więc tutaj nic się nie zdziała. Chociaż różne źródła na internetach różnie głoszą.

#2580 Pietrenka

Pietrenka
  • 113 posts
  • SkądMalbork

Posted 08 September 2013 - 12:06

Zastosowałem się do twojej rady i faktycznie działa. Dzięki wielkie. Nie wiesz może czy po restarcie systemu wprowadzone ustawienia będą działać?

- - - Połączono posty - - -

Działa działa i po restarcie systemu tez działa także spij spokojnie :)
Ja wraz z dyskiem wymieniłem też ram i mam 2x4GB i tyle mi w zupełności wystarcza.
Mnie najbardziej cieszy fakt że system staruje w jakieś 10-15s od wciśnięcia klawisza na MBP :)
Co do wydajności tez nie zauważyłem jakiś piorunów ale na pewno jest szybciej :)
Gniazda pamięci:

ECC: Wyłączone

BANK 0/DIMM0:

Wielkość: 4 GB
Typ: DDR3
Prędkość: 1600 MHz
Status: OK
Producent: 0x80AD
Numer składowy: 0x484D54333531533643465238432D50422020
Numer seryjny: 0x137192F1

BANK 1/DIMM0:

Wielkość: 4 GB
Typ: DDR3
Prędkość: 1600 MHz
Status: OK
Producent: 0x80AD
Numer składowy: 0x484D54333531533643465238432D50422020
Numer seryjny: 0x133192F0

#2581 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 September 2013 - 10:28

Panowie - pomocy. Postanowiłem odświeżyć leciwego Macbooka Pro Late 2006 (Model z zeg 2.13 i kartą Ati X1600). W Mac Mini (2010) śmiga mi Vertex 4 którego sobie chwalę. Dyski Vertex 3 odpadają ze względu na kontroler. Dyski Vertex 2 już nie kupię (a te podobno były najmniej awaryjne). Poszukuje 60/120GB dysku SATA SSD. Co polecacie do leciwego Macbooka?

#2582 laychos

laychos
  • 3 posts

Posted 12 September 2013 - 18:40

Witam, to mój pierwszy post na forum, wcześniej tylko czytałem Mam problem, kupiłem Samsunga 840 Pro 128GB, wrzuciłem go na miejsce starego dysku, a stary dysk w OptiBay'a. Zainstalowałem na czysto system i śmigało wyśmienicie... właśnie śmigało. Po może 3 godzinach nagle komputer przestał reagować, zrobiłem twardy reset i co się okazuje? Nie wykrywa SSD, potrafi się zabootować z talerza w OptiBay'u ale z zatoki pod nadgarstkiem już nie. Wyciągnąłem Samsunga i dałem inny dysk, działał więc taśma i kontroler są w porządku. SSD w zewnętrznej obudowie działa, system się z niego bootuje, kiedy włożyłem SSD do OptiBay'a to komputer go wykrywa ale nie startuje. Szukałem w czeluściach internetu podobnego problemu ale nie trafiłem, wątek też przejrzałem i nic. Komputer to MacBook Pro 13 mid 2012 2,5GHz i5 z 4GB ram. Panowie co robić?

#2583 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 12 September 2013 - 19:33

Może zaznacz jeszcze raz dysk startowy w narzędziach dyskowych

#2584 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 12 September 2013 - 19:39

To nie powinno mieć znaczenia. Proponuję od nowa postawić system na SSD, a jeśli nie pomoże, to oddać dysk na gwarancji.

#2585 laychos

laychos
  • 3 posts

Posted 12 September 2013 - 19:45

Może zaznacz jeszcze raz dysk startowy w narzędziach dyskowych

Próbowałem i nic z tego :(

To nie powinno mieć znaczenia. Proponuję od nowa postawić system na SSD, a jeśli nie pomoże, to oddać dysk na gwarancji.

Tego również próbowałem, właśnie jestem na postawionym na czysto i podpiętym pod usb, czyli teraz backup z TM, a jutro kontakt ze sklepem.

Dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam

Edit:
Jeszcze się zastanawiam odnośnie tej reklamacji, a mianowicie obawiam się że podłączą go sprawdzą, okaże się że chodzi i co? Odeślą mi go z powrotem ;/

#2586 Kryhu

Kryhu
  • 20 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 September 2013 - 14:36

Właśnie reklamowałem Corsair 2.5'' SSD Force Series 3 240 GB w którym znacząco spadła prędkość odczytu i prawdopodobnie będę mógł sobie wybrać nowy/inny. Przez ostatnie 10-15 stron wątku doczytałem żeby unikać tego typu dysków na kontrolerach Sandforce. Ma być to dysk do MacPro Early 2008, do którego chcę jeszcze dorzucić kontroler SATA3 (karta PCI). Doczytałem że praktycznie wszyscy tutaj pytają o dyski do laptoków, czy do takiego MacPro warto szukać trochę czegoś innego? Z wypowiedzi w tym wątku (przez ostatnie 10-15str) wywnioskowałem że należy wybrać np. Samsunga 840, lub tańszego Plextora M5S? Coś jeszcze wartego uwagi w okolicach 259GB i cenie 700-900zł?

#2587 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 16 September 2013 - 15:17

[ATTACH=CONFIG]17012[/ATTACH] Panowie co jest nie tak? Samsung 840 128 gb chyba powinien działać lepiej na SATAII? Pozdrawiam

#2588 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 16 September 2013 - 15:25

[ATTACH=CONFIG]17012[/ATTACH]

Panowie co jest nie tak? Samsung 840 128 gb chyba powinien działać lepiej na SATAII?

Pozdrawiam

Mój stary HDD tyle miał zapisu :D Postawiłeś system na nowo czy jako kopie z hdd?

#2589 robertoz

robertoz
  • 17 posts

Posted 18 September 2013 - 22:06

[ATTACH=CONFIG]17069[/ATTACH] Hej wam, mniej więcej takie wyniki na Samsung 840 Evo, więcej na SATA II chyba nie wycisnę prawda? :)

#2590 jachraniak

jachraniak
  • 168 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2013 - 09:12

Tak wygląda plextor. Macbook koniec 2009r. [ATTACH=CONFIG]17075[/ATTACH]

#2591 robertoz

robertoz
  • 17 posts

Posted 19 September 2013 - 09:27

Czyli identycznie - moj tez 2009, wiecej sata2 nie wydoli zwyczajnie :)

#2592 laychos

laychos
  • 3 posts

Posted 24 September 2013 - 16:07

Przyszedł nowy dysk i dalej to samo, w kieszeni po USB MBP go widzi, w zatoce pod nadgarstkiem już nie, a HDD śmiga bez problemu. Firmware jest najnowszy, na innych komputerach działa bez zarzutu. Nie wiem już co robić :( Chyba skończy się na zwrocie po prostu Jakieś pomysły? Edit: Dzisiaj rano nie mógł znaleźć swojego dysku, ale po twardym resecie było już ok.

#2593 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 posts

Posted 30 September 2013 - 13:47

Wyszły niedawno nowe dyski samsunga wersji Evo.
TEST: Samsung SSD 840 EVO 1 TB - Artykuły - Chip.pl
Podobno są duzo szybsze od wersji nawet Pro i dużo tańsze. Chyba sobie sprawie 500GB bo w tej chwili wychodzi na to że nie ma nić tanszego i lepszego. Testował wogóle ktoś jak się spisuje w macu ?

#2594 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 01 October 2013 - 13:27

No w końcu i ja podjąłem decyzje i zaopatruje mojego MPro w dysk Samsung Evo 120GB. Czy ktoś może polecić obudowę zewnętrzną dla Superdrive'a? Nie chcę zaczynać transformacji bez superdrive'a gotowego u boku w razie problemów z instalacją systemu. I drugie pytanko: gdzieś wyczytałem, że po włożeniu dysku ssd w optibay, należy na czas instalacji systemu odłączyć zwykly dysk? czy ktos to potwierdzi?

#2595 robertoz

robertoz
  • 17 posts

Posted 01 October 2013 - 20:02

2500 zł za dysk to trochę za dużo aby używać słowa "tanie" moim zdaniem, ale każdemu według portfela.

No w końcu i ja podjąłem decyzje i zaopatruje mojego MPro w dysk Samsung Evo 120GB.

Czy ktoś może polecić obudowę zewnętrzną dla Superdrive'a? Nie chcę zaczynać transformacji bez superdrive'a gotowego u boku w razie problemów z instalacją systemu.
I drugie pytanko: gdzieś wyczytałem, że po włożeniu dysku ssd w optibay, należy na czas instalacji systemu odłączyć zwykly dysk? czy ktos to potwierdzi?

A czemu chcesz włożyć ssd do optibay jeśli mogę spytać? Z powodu temperatury lub hałasu?

#2596 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 02 October 2013 - 01:07

A czemu chcesz włożyć ssd do optibay jeśli mogę spytać? Z powodu temperatury lub hałasu?

Posiadam tradycyjny dysk o poj.750GB, nie wyobrażam sobie pracy na mniejszej pojemności, te 750GB jest dla mnie idealne. Muszę go więc zostawić w laptopie. Superdrive'a praktycznie nie używam, dlatego chcę w jego miejsce umieścić SSD. Pozostawała kwestia wyboru czy SSD ma pójść w miejsce HDD czy w optibay'a, ale tu pomogło odnalezienie wielu opinii w necie o tym, że HDD w optibay'u powoduje wibracje/może być głośny + tracimy jego zabezpieczenie automatycznego wyłączania podczas upadku.
Za umieszczeniem SSD w miejsce HDD przemawia jedynie fakt, że w niektórych modelach tylko HDD jest połączony z płytą główną szybszym łączem (chyba 6GB/s czy coś takiego) natomiast superdrive tylko 3. U mnie akurat według specyfikacji obie wiązki są wolniejsze więc to, gdzie umieszczę SSD nie wpłynie na osiągi.

Wciąż czekam aż ktoś podzieli się doświadczeniami z instalacji/przywracania systemu po włożeniu SSD i zachowaniu starego HDD.

#2597 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 02 October 2013 - 05:48

Orientuje sie ktos czy jest mozliwosc nabycia nowego dysku z Macbooka Pro Retina 512Gb albo te ponad 700gb? Musze zmienic dysk w retinie na wiekszy. Wiem ze sa produkty OWC ale interesuje mnie seryjne rozwiazanie im wiecej tym lepiej

#2598 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 02 October 2013 - 06:38

Cortland ma pięćsetki, ale na zamówienie.

#2599 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 02 October 2013 - 10:47

Cortland ma pięćsetki, ale na zamówienie.

To jest logiczne,ze na zamowienie. W USA chodza fajnie po 2500PLN za 768GB i tyle moglbym dac u nas za takowego bo nie musialbym nic jzu wozic do laptopa zadnych dyskow jedynie do time maschine i backapu danych.

UPDATE:

Cena dysk od Apple 768GB to skromne 6800zl netto czyli tyle co mozna juz kupic z USA Retina z takim dyskiem lol

Czyli mozna powiedziec, ze reszta komputera jest nic nie warta przy tej cenie dysku :) lol chyba najrozsadniej zostaje kupic OWC - szkoda ze maja tylko 480GB dyski ehhh mogliby chociaz jakas 640 wypuscic jeszcze

#2600 kostner

kostner
  • 302 posts

Posted 03 October 2013 - 09:08

Witam, od kilku miesięcy mam dysk SSD Samsung 840 Basic, na początku było ok, teraz zauważyłem, że transfer coś spadł. Obecnie Blackmagic Disk Speed Test przy 5GB wskazuje zapis w okolicach 50MB/s a odczyt ok. 220MB/s. Według opisów powinien mieć maksymalnie 130MB/s zapisu i 530MB/s odczytu, u mnie jest znacznie mniej... Czasem odczyt skoczy do 300, zapis do 60. Jakieś porady? Oddawać na gwarancję? [ATTACH=CONFIG]17434[/ATTACH]

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users