Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2551 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:01

wejdź na ifixit i wg instrukcji sam wymień ram i SSD. ram corsaira dedykowany dla mac (mam polecam) + ssd (nie kupuj nic na sandforce)

#2552 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:03

Na początku poinformuję, że wiem iż odpowiedzi na te pytania padły w poprzednich postach. Jest aż 255 stron, a nie mam czasu, aby je dokładnie przeglądać.
Dlatego przepraszam i prosiłbym o szybką pomoc.

Planuję kupić macbooka Pro 13,3 jednak wiele wersji na aukcjach posiada 4 gb ram i 500 gb hdd.
Czy dałoby się taką wersję rozbudować o dodatkowe 4gb ramu i 120 gb ssd?
Jeśli tak to ile kosztowałyby części. Znacie może też jakieś sklepy internetowe/serwisy które się tego podejmują?

O 4 gb czyli do 6? Tak da radę.Licz +/-500 zł za części + robocizna ale sam też to zrobisz bez problemu.

#2553 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:29

Czyli części mogę kupować wszędzie, aby były dobre i nie ma jakichś specjalnych do maców? :) zakino, mając 2x2gb ramu muszę kupić nowe 8gb czy mogę dołożyć te 4?

#2554 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:32

Czy to jest wątek o RAM?

#2555 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 10:38

Czyli części mogę kupować wszędzie, aby były dobre i nie ma jakichś specjalnych do maców? :)

zakino, mając 2x2gb ramu muszę kupić nowe 8gb czy mogę dołożyć te 4?

http://myapple.pl/ja...o-maca-100.html
zapraszam

#2556 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 16:52

Co sądzicie o tym dysku? Ma ktoś? Dysk SSD TOSHIBA Q Series 128GB 2,5'' SATA 3.0 (3489122801) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Odczyt/zapis sekwencyjny jest chyba całkiem imponujący jak za tę cenę(?). O dyskach Toshiby jednak nie wiele słyszałem. Mam jednak kartę SD Toshiby, która sprawuje się świetnie i stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Może podobnie będzie z dyskami?

#2557 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2013 - 17:31

Seagate 660:

Co to za dysk? Tzn gdzie i za ile do kupienia :)
Jestem na etapie wyboru... Jak na razie planowałem Plextora, ale widzę konkurenta :)

#2558 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 20:04

Jestem właśnie po wymianie standardowego dysku w miniaku na SSD Plextora M5S 256GB. W raporcie systemowym widzę, że szybkość połączenia to 6 gigabitów. Dysk szybki i wydajny, producent deklaruje przy tej wersji do 390MB/s zapisu i do 520MB/s odczytu. U mnie wygląda to tak: 345MB/s zapis, 425 odczyt. System przywracałem z kapsuły. Fabryczny dysk po dokupieniu tasiemki poszedł w wolne miejsce w maku. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, cena dysku przyzwoita. Zostaje mi jeszcze zwiększenie ramu do 16GB i będzie spokój na jakieś 2 lata.

#2559 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 20:11

Jestem właśnie po wymianie standardowego dysku w miniaku na SSD Plextora M5S 256GB. W raporcie systemowym widzę, że szybkość połączenia to 6 gigabitów. Dysk szybki i wydajny, producent deklaruje przy tej wersji do 390MB/s zapisu i do 520MB/s odczytu. U mnie wygląda to tak: 345MB/s zapis, 425 odczyt. System przywracałem z kapsuły. Fabryczny dysk po dokupieniu tasiemki poszedł w wolne miejsce w maku. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, cena dysku przyzwoita. Zostaje mi jeszcze zwiększenie ramu do 16GB i będzie spokój na jakieś 2 lata.

Możesz zrobić zdjęcie jak wygląda z tasiemką?Jak to się trzyma?

#2560 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 20:42

Możesz zrobić zdjęcie jak wygląda z tasiemką?Jak to się trzyma?

Musiałbym znów rozkręcać komputer...Dyski leżą jeden na 2gim, tasiemka wystaje ze szczeliny i łączy się z gniazdem (są 2 obok siebie).

Upgrade the Mac Mini 2011 hard drive to Solid State Drive - YouTube
W 2:22 jest to dosyć dokładnie pokazane...

#2561 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 20:45

Musiałbym znów rozkręcać komputer...Dyski leżą jeden na 2gim, tasiemka wystaje ze szczeliny i łączy się z gniazdem (są 2 obok siebie).

Upgrade the Mac Mini 2011 hard drive to Solid State Drive - YouTube
W 2:22 jest to dosyć dokładnie pokazane...

Sorry myślałem,że to w macbook'u-nie zwróciłem uwagi,że chodzi o miniaka :D

#2562 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 01 września 2013 - 00:26

Nie wiem czy temat był już poruszany (bo wątek długi nie prześledziłem całego) ale czytałem artykuł o SSD i iMacu. Podobno iMac late 2009 ma złącze SATA2 i zapewni maksymalny przesył danych na realnym poziomie około 260MB/s. Czy zatem warto kupować dysk o przesyle np.500MB/s czy taki z 300MB/s w tym przypadku będzie się bardziej opłaca?

Co myślicie o takim dysku? Akurat ten trochę przeczy temu co napisałem ale jest tani ;)
Dysk SSD KINGSTON 120GB 2,5'' SV300S37A SATA 3.0 (3489135600) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

#2563 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 września 2013 - 06:24

Radzę czytać to co jest napisane w tym wątku -kolejny będzie płakał, że kupił SSD na sandforce

#2564 Mariusz K

Mariusz K
  • 6 postów

Napisano 02 września 2013 - 16:28

Macbook pro mid 2012 + Samsung SSD840 MZ-7TD120BW 120GB SATA/600 +Kieszeń SATA Optibay. Dobry wybór? Chce mieć dane na hdd a system i programy na ssd. I kolejne pytanie, czy są problemy z przenoszeniem systemu? Bo na tym hdd mam zainstalowane recovery macos... I jeszcze jedno pytanie, czy jak bede pracował na macu to hdd ciągle bedzie pracował? Czy właczy sie tylko wtedy kiedy otworzę jakiś plik, który jest na nim?

#2565 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 03 września 2013 - 08:55

Macbook pro mid 2012 + Samsung SSD840 MZ-7TD120BW 120GB SATA/600 +Kieszeń SATA Optibay. Dobry wybór? Chce mieć dane na hdd a system i programy na ssd. I kolejne pytanie, czy są problemy z przenoszeniem systemu? Bo na tym hdd mam zainstalowane recovery macos... I jeszcze jedno pytanie, czy jak bede pracował na macu to hdd ciągle bedzie pracował? Czy właczy sie tylko wtedy kiedy otworzę jakiś plik, który jest na nim?

To już jest lenistwo... Temat tego dysku poruszanych wiele razy a co do pytania o prace hdd -WIELKIE LENISTWO-parę stron wcześniej była o tym mowa:/

#2566 czaras

czaras
  • 371 postów

Napisano 03 września 2013 - 14:40

Radzę czytać to co jest napisane w tym wątku -kolejny będzie płakał, że kupił SSD na sandforce

To już jest lenistwo... Temat tego dysku poruszanych wiele razy a co do pytania o prace hdd -WIELKIE LENISTWO-parę stron wcześniej była o tym mowa:/

Krew mnie zalewa jak widzę takie bezsensowne i funta kłaków warte wypowiedzi. Po co w ogóle zaśmiecacie forum marnując swój i nasz czas - twierdzicie, "że było", "że ktoś leniwy", "że ktoś będzie płakał". Forum jest po to, aby sobie pomagać. Jak można się dziwić, że ktoś pyta o to, co było kilka stron wcześniej. Nie widzicie ile stron ma ten temat??? Ponad 2500 postów !!! Kto ma dziś czas, żeby to wszystko przeczytać.

Chcecie być "nauczycielami" to swój racjonalizatorski ton zamieńcie na jakąś rozsądną idee: stwórzcie na pierwszej stronie tego wątku post z podsumowaniem nt. stosowania dysków SSD w iMacach i Macbookach. Założę się, że wątek skróciłby się pewnie o połowę.

#2567 35mm1

35mm1
  • 1 postów

Napisano 03 września 2013 - 20:45

:) SSD & RAID wew. mini

chciałbym poznać Wasze zdanie :) jestem nowy ...we. Przepraszam za zmieszanie :)

mam na biurku do zainstalowania :

SSD PlextorM5 Pro PX-256M5P 256 GB
(Kontroler :Marvell 88S9187-BLD2 )

Zastawiam się czy dokupić jeszcze sztukę ? ( zakładając Raid w mini wew. )
lub
Dokupić thunderbirda Raid na zwykłym HDD

Brawie się ( nie zawodowo ) FCP X i natywne pracuje w 422 - 1080 / nie LT ...pliki max 100G

:))

#2568 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 05 września 2013 - 12:14

Próbowałem znaleźć odpowiedź w tym wątku, ale znalazłem tak jakby sprzeczne informacje (może rozbieżności wynikały z tego, że chodziło o różne modele). Przymierzam się do dołożenia dysku SSD do Macbooka Pro 13' mid-2010 (C2D 2,4 GHz; system 10.8.4) i mam następujące rozterki: czy lepiej będzie włożyć SSD (ma być ustawiony jako dysk startowy) do Optibaya zamiast napędu (ale w takim układzie podobno zdarzały się np. problemy z usypianiem?), a HDD z danymi zostawić na swoim miejscu, czy raczej przenieść HDD przenieść do Optibaya, zamiast niego zakładając startowy SSD? I czy np. taki dysk:
Samsung 2.5'' SSD 840 Series 120GB od Karen (3507857018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
jest OK do mojego Maka? (Przerosły mnie próby ustalenia, jaki interfejs ma ten model; SATA II? III?)
Swoją drogą, jakieś podsumowanie informacji zawartych w tym wątku byłoby naprawdę nie od rzeczy, bo czytanie ponad 2500 postów boli...

#2569 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 05 września 2013 - 20:45

Próbowałem znaleźć odpowiedź w tym wątku, ale znalazłem tak jakby sprzeczne informacje (może rozbieżności wynikały z tego, że chodziło o różne modele). Przymierzam się do dołożenia dysku SSD do Macbooka Pro 13' mid-2010 (C2D 2,4 GHz; system 10.8.4) i mam następujące rozterki: czy lepiej będzie włożyć SSD (ma być ustawiony jako dysk startowy) do Optibaya zamiast napędu (ale w takim układzie podobno zdarzały się np. problemy z usypianiem?), a HDD z danymi zostawić na swoim miejscu, czy raczej przenieść HDD przenieść do Optibaya, zamiast niego zakładając startowy SSD? I czy np. taki dysk:
Samsung 2.5'' SSD 840 Series 120GB od Karen (3507857018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
jest OK do mojego Maka? (Przerosły mnie próby ustalenia, jaki interfejs ma ten model; SATA II? III?)
Swoją drogą, jakieś podsumowanie informacji zawartych w tym wątku byłoby naprawdę nie od rzeczy, bo czytanie ponad 2500 postów boli...

Sata II masz. Do optibaya włóż hdd a na miejsce starego dysku włóż ssd,

#2570 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 05 września 2013 - 21:37

Dziękuję.

#2571 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 07 września 2013 - 19:18

Jakiś czas temu udało się wreszcie dołożyć dysk SSD - Vertex 4 128. Parametry trochę poniżej tego, co deklaruje producent - zapis ~420 odczyt ~460. Choć nie wiem też na ile można ufać programowi "blackmagic". Niepokoi mnie za to pracujący cały czas w optibay dysk HDD. Kiedy system był na czysto zainstalowany, dysk po pewnym czasie przechodził w stan uśpienia. Z tego co się orientuje domyślnie w systemie jest to 10 minut. Wystarczyło jednak zainstalować parę rzeczy, potworzyć foldery i dysk przestał się usypiać. Zamknięcie aplikacji, które korzystają z HDD nic nie daje. Dla pewności uaktywniłem wtyczkę z iStat Menus do monitorowania aktywności dysków i według niej dysk jest nieaktywny. O ile pracujące dwa dyski pod zasilaniem mi specjalnie nie przeszkadzają, o tyle na baterii już tak. Przede wszystkim większa temperatura oraz krótszy czas pracy na baterii. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

#2572 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 07 września 2013 - 19:43

A nie masz czasami bibliotek np.z iphoto lub itunes domyslnie ustawionych na HDD w optibayu? Ja mam na zewn.dysku,bo SSD juz dawno by sie zapelnil.

#2573 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 07 września 2013 - 20:01

A nie masz czasami bibliotek np.z iphoto lub itunes domyslnie ustawionych na HDD w optibayu?
Ja mam na zewn.dysku,bo SSD juz dawno by sie zapelnil.

Akurat o wspomnianych przez Ciebie, nie. Natomiast mam bibliotekę spotify, dropbox. Jednak, jak napisałem, specjalnie wszystko powyłączałem. Nawet według iStatMenus dysk jest bezczynny. Więc zakładam, że coś w OSX się pokiełbasiło, ale nie znam się na tyle by zlokalizować co dokładnie.

#2574 Pietrenka

Pietrenka
  • 113 postów
  • SkądMalbork

Napisano 07 września 2013 - 20:57

Jakiś czas temu udało się wreszcie dołożyć dysk SSD - Vertex 4 128. Parametry trochę poniżej tego, co deklaruje producent - zapis ~420 odczyt ~460. Choć nie wiem też na ile można ufać programowi "blackmagic".

Niepokoi mnie za to pracujący cały czas w optibay dysk HDD. Kiedy system był na czysto zainstalowany, dysk po pewnym czasie przechodził w stan uśpienia. Z tego co się orientuje domyślnie w systemie jest to 10 minut. Wystarczyło jednak zainstalować parę rzeczy, potworzyć foldery i dysk przestał się usypiać. Zamknięcie aplikacji, które korzystają z HDD nic nie daje. Dla pewności uaktywniłem wtyczkę z iStat Menus do monitorowania aktywności dysków i według niej dysk jest nieaktywny. O ile pracujące dwa dyski pod zasilaniem mi specjalnie nie przeszkadzają, o tyle na baterii już tak. Przede wszystkim większa temperatura oraz krótszy czas pracy na baterii.

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Uruchamiamy Terminal i wykonujemy poniższą komendę, jedynie korygując według własnych potrzeb wartość liczbową na jego końcu, która definiuje w minutach czas bezczynności po jakim dyski zostaną uśpione. W moim przypadku będzie to jedna minuta:

sudo pmset -a disksleep 1

W trakcie wykonania zostaniemy poproszeni o wpisanie naszego hasła w celu potwierdzenia działania i zmiana zostanie wprowadzona.

#2575 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 07 września 2013 - 21:07

Uruchamiamy Terminal i wykonujemy poniższą komendę, jedynie korygując według własnych potrzeb wartość liczbową na jego końcu, która definiuje w minutach czas bezczynności po jakim dyski zostaną uśpione. W moim przypadku będzie to jedna minuta:

sudo pmset -a disksleep 1

W trakcie wykonania zostaniemy poproszeni o wpisanie naszego hasła w celu potwierdzenia działania i zmiana zostanie wprowadzona.

Zastanawia mnie tylko czy w przypadku kiedy dysk w ogóle nie chcę przejść w stan uśpienia, skrócenie domyślnego czasu coś tutaj zmieni.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych