Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2526 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 16:35

Jeśli chodzi o cenę to nie mam jakiś specjalnych ograniczeń(...)
Chciałbym też wymienić w moim MBP pamięć RAM na dwie kości po 4GB ale czytałem, że dużo większa poprawa wydajności pracy odczuwalna jest po wymianie dysku (...)

Samsung 840 Pro 256GB będzie w sam raz. Jak Cię budżet nie ogranicza zrób od razu również RAM. Jak brakuje RAMu systm korzysta z dysku (wtedy właśnie widzisz plażową piłeczkę). Przy SSD działa to dużo szybciej, ale SSD RAMu nie zastąpi. 4GB to rozsądne minimum dla 10.8, 8 to komfort + lekki zapas (dla użytkowania typu browser/multimedia/poczta).

#2527 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 sierpnia 2013 - 01:22

Najlepszy efekt daje wymiana dysku na SSD i rozbudowa ramu w jednym czasie. Zrobiłem tak w swoim Miniaczu i nie mogłem szczęki pozbierać z podłogi bo taka była różnica w porównaniu do stanu wcześniejszego. Jednak w moim przypadku jest to bardziej zasługa SSD, gdyż przed wymianą system "łapał przymułę", kiedy grzebał po dysku. Jeden jedyny raz udało mi się przepełnić te 4GB RAMu - około 30 kart otwartch w Firefoxie, iTunes grający w tle oraz uruchomione Skype i GG. Mimo wszystko to SSDki są prawdziwym zbawieniem. :cool:

#2528 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 13 sierpnia 2013 - 09:45

Ja mam u siebie w MBP 4GB i zamówiłem tylko dysk SSD Samsung 840 500GB. Sugerowałem się tym ,że w moim MBA jest tylko 2GB RAM w połączeniu ze słabym procesorem (i5 2gen) i SSD = komputer śmiga jak strzała. W MBP jest quad i7, 2x karta graficzna, 4GB RAM i inne wodotryski a muli jak ... więc największym ograniczeniem na chłopski rosum musi być dysk. Fakt faktem mnie ograniczał budżet ale wolałem dołożyć na większy "przyszłościowy" dysk a RAM zawsze mogę dokupić 2x4 albo 2x8 bo o takich kombinacjach dla mojego maka słyszałem. BTW. Dostałem informację ,że zbliża się do mnie mój dysk i zacząłem się przygotowywać na wymianę. Znalazłem pendrive z instalką OS X ML, śrubokręty. Jeszcze szukam kabelka IDE/SATA na USB i z tym wiąże się moje pytanie/a: 1. Czy jeśli podłącze stary dysk na USB do nowego dysku w maku to dam radę z systemu plików przenieść dokumenty/dane ? Programy i OS oczywiście instaluję od nowa. Czy nie ma sytuacji jak w Windows ,że trzeba przenosić uprawnienia i w efekcie łatwiej zabotować ze starego dysku i nagrać dane za zewnętrzny ? 2. Czy jest jakaś możliwość aby przenieść w całości Windowsa w BootCampie ?? tak jak można przenieść wirtualną maszynę z VirtualBox'a. Czy trzeba instalować z płytki od nowa Win i cały software ?

#2529 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 12:01

1. Czy jeśli podłącze stary dysk na USB do nowego dysku w maku to dam radę z systemu plików przenieść dokumenty/dane ? Programy i OS oczywiście instaluję od nowa. Czy nie ma sytuacji jak w Windows ,że trzeba przenosić uprawnienia i w efekcie łatwiej zabotować ze starego dysku i nagrać dane za zewnętrzny ? Jest Asystent Migracji przenosi twoje dane na nowy dysk, choć ja zawsze instalowałem na czysto, i potem odtwarzałem z Time Machine. 2. Czy jest jakaś możliwość aby przenieść w całości Windowsa w BootCampie ?? tak jak można przenieść wirtualną maszynę z VirtualBox'a. Czy trzeba instalować z płytki od nowa Win i cały software ?[/QUOTE] Polecam Northon Ghost-a, najpierw robisz kopię partycji botcampa, potem ją odtwarzasz na nowej partycji botcampowej, utworzonej z nowego dysku.

#2530 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 13 sierpnia 2013 - 15:54

dzięki :) jednak dla bezpieczeństwa zrobić kopię danych na dysku zewnętrznym i puszczę zapasową kopię na TM :) mam już moje 500GB-bajtowe cudo :) teraz tylko śrubokręt, ifixit.com na MBA i do dzieła ! Miejmy nadzieję ,że wszystko pójdzie ładnie. Jak zakończę wymianę i instalację dam znać jak/czy działa. Jednak Nortona Ghosta zostawiam jako ostateczność bo najzwyczajniej chyba postawię system. Myślałem ,że jest opcja żeby przenieść BootCamp jakimś asystentem migracji itp. trudno

#2531 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 22:17

Zanim zaczniesz grzebać to sugeruję spróbować następującego, na moim przykładzie: (mam co prawda mac mini late 2012 - 2,3 GHz i7, do tego 16 GB RAM), ale ... mam parallels (w wersji próbnej masz możliwość wypróbowania przez 14 dni - moim zdaniem wystarczy) i Windows 7 działa jak bajka... w trybie koherencji niezauważalnie obok macowego systemu, wtopiony. Natomiast wszelkie backupy i update i inne się dzieją "wewnątrz maka", tzn TimeMachine robi kopie komputera, w którym jest "schowany" Mac OS X i Windows 7. Jak na razie zero problemów a plotki o słabej pracy windowsa na parallelsa są mocno przesadzone... Parallelsa kupisz za ok 150 zl na znizke studencka lub uczniowską...

#2532 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 09:35

Czesto wystepuje tez w paczkach na MacUpdate - ja tak kupilem za niecale 120 PLN w paczce z osmioma innymi aplikacjami.

#2533 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 14 sierpnia 2013 - 11:36

dzięki za rady :) na pewno przemyślę. Już dawno miałem kupić cobie jakąś fajniejszą wirtualną maszynę. Obecnie zainstalowałem Windowsa 7 na VirtualBox. Wirtualna maszyna nie podoba mi się jedynie pod względem tego ,że kompatybilność z np. dyskami w ntfs (Paragon NTFS) etc. jest czasami średnia. Windowsa w Boot Camp najczęściej używam do drobnych prac i podczas pomocy znajomym :) kilka słów o pracy systemu na SSD :) system pracuje fenomenalnie. Jedyne momenty w których czekam związane są z pobieraniem danych z internetu ale jest to wina mojego internatu a raczej oszustwa "pomarańczowych" którzy wcisnęli mi internet do 10Mb/s ... ale to temat na osobną rozmowę :P Instalacja dysku z ifixit.com jest banalna i zajmuje +/- 30 minut z czyszczeniem sprężonym powietrzem i podziwianiem zabudowy MacBook'a Pro. Poza tym wielka satysfakcja po samodzielnym "montażu" ;) Instalacja OS X ML Komputer dostał skrzydeł, pomimo tego samego obciążenia pracy i programów działa bez najmniejszego zacięcia. Wszystko robiłem na nim ręcznie tzn. przenosiłem "Pobrane rzeczy", "Dokumenty" itp. instalowałem programy i aktualizację a teraz efekt jest taki ,że pakiet Adobe lub Office otwiera się w zastraszającym tempie kilku (3-6) sekund a nie kilkudziesięciu (30-40). Nie ma najdrobniejszych zacięć a komputer działa tak cicho ,że czasami aż się boję czy na pewno działa. Poziom natężenia dźwięku: dużo niższy. Waga: nieznacznie na -. (nieodczuwalna) Komfort pracy: jak na zupełnie nowym komputerze (pomimo identycznego obciążenia). Czasu pracy na baterii: nie miałem możliwości jeszcze sprawdzić. Producent piszę o +30 min na baterii. Zweryfikujemy ;) Reasumując za 1250 zł mam zupełnie nowy w pełni funkcjonalny (CD/DVD, nie zmieniona pojemność) komputer.

#2534 caffecoder

caffecoder
  • 29 postów
  • SkądMysłowice, Poland

Napisano 14 sierpnia 2013 - 14:21

Dla potomnych: Mac mini late 2011 z sygnaturki, Plextor m5p 128GB, firmware 1.05 działa bardzo ładnie (tasiemka z OWC, włożony w puste miejsce na dysk).

#2535 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 22 sierpnia 2013 - 10:17

Wczoraj zdecydowałem się na przyśpieszenie mojego macbooka poprzez zakup dysku SSD od Sandiska (chciałem wersję Extreme, ale była tylko jedna sztuka i to odpakowana). Wybrałem więc podstawowy model o pojemności 128GB. Wszystko ładnie, pięknie, ale jak u wielu użytkowników, prędkość negocjowana połączenia to 1,5Gbps. Co dziwne, po pierwszym włączeniu systemu prędkość w ustawieniach widniała jako 3Gbps. Wydaje mi się, że przez włączenie TRIMa prędkość spadła, ale może coś innego na to wpłynęło. Widziałem, że kilkanaście stron do tyłu opisywaliście podobne przypadki u Was. Jako, że nie znalazłem odpowiedzi, chciałem zapytać, czy udało się komuś z tym porać i ustawić na sztywno Sata II czyli właśnie 3Gbps? Jeżeli odpowiedź padła, to byłbym wdzięczny za podesłanie linka do posta, bo w takim razie jestem ślepy... Dzięki!

#2536 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 22 sierpnia 2013 - 13:48

A czy ten sandisk jest na sandforce? Jeśli tak to kupiłeś dziadowski dysk oczywiście temat wałkowany milion razy

#2537 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 22 sierpnia 2013 - 13:52

Specjalnie patrzyłem przed zakupem czy kontroler to nie Sandforce. Wyczytałem, że Sandisk do nie stosuje własnie ze względu na problemy jakie sprawia, więc podejrzewam, że to nie wina kontrolera...

#2538 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 22 sierpnia 2013 - 13:58

Lepiej dokładnie poszukaj informacji o chipsecie ponieważ z sandforce zawsze występował identyczny problem, sprawdź rownież dostępność nowego firmware

#2539 producent

producent
  • 263 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 14:02

Miałem zakupić zewnętrzny HDD do TIme Maschine do swojego MBP. Jednak uznałem że bardziej opłacalną inwestycją będzie SSD a oryginalny dysk pójdzie do kieszeni i będzie używany do TM. Jaki dysk SSD 120/256 GB możecie polecić? Wiem już o Samsung 840, który padł w tym temacie chyba na każdej stronie. Zależy mi na dobrym kompromisie pomiędzy ceną a żywotnością. Upgrade chciałbym wykonać jak najmniejszym kosztem.

#2540 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 22 sierpnia 2013 - 14:04

Szukam i szukam info o kontrolerze i znaleźć nie mogę... :/ Co do FW, to do modelu Extreme jest nowsza wersja, która niweluje ten problem. Do mojej wersji niestety nie znalazłem. Spróbuję zaraz z resetem SMC i napiszę maila do supportu Sandiska, może coś pomogą. edit: kontroler to Marvell 91xx SATA 6G edit2: po resecie SMC prędkość widnieje jako 3Gb/s. Mam nadzieję, że tak się utrzyma (nie mogę wrzucić zrzutów ekranu w edytowanym poście).

#2541 Akceso.pl

Akceso.pl
  • 4 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 11:46

Gdzie mogę kupić optibay do MacMini mid 2010 czyli o wymiarach 12.7mm (najlepiej W-wa) ? Na allegro są tylko do MBP. Ciężko coś znaleźć.

#2542 enzoMK

enzoMK
  • 20 postów
  • SkądSiemianowice

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:25

Samsung SSD 830 lub 840 - 500GB

Witam
Przymierzam się do wymiany dysku w macbooku pro koniec 2011r
Co sądzicie na temat dysków z tytułu, a może polecacie coś innego ?
Pozdrawiam

- - - Połączono posty - - -

Witam
Przymierzam się do wymiany dysku w macbooku pro koniec 2011r
Co sądzicie na temat dysków z tytułu, a może polecacie coś innego ?
Pozdrawiam

Pytałem o dyski ssd samsunga 830 lub 840 - 500GB:idea:

#2543 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 23 sierpnia 2013 - 18:06

Poczytaj troszkę ten temat, jest tu odpowiedź na twoje pytanie.

#2544 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 23:03

Poczytaj troszkę ten temat, jest tu odpowiedź na twoje pytanie.

Żeby tylko jedna :P

#2545 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 sierpnia 2013 - 20:57

Co może być nie tak? Mam 2 dyski SSd 1- Crucial 4M drugi OCZ oba 256 GB pojemności . 4M poszedl na system i jest ok. OCZ poszedl do kieszeni z allegro (60 pln) i teraz system widzi dysk ale nie chce nic na nim zapisac (bląd -50) nie chce rowniez go sformatowac? macbook pro 2012.

#2546 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 sierpnia 2013 - 08:31

już wiem. OCZ sie nie nadaje. Mam Agility 3 i stąd problem. Włożyłem HDD i loto toto. Choć swoją drogą jednym chodzi a innym nie.

#2547 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 12:47

Chcę kupić dysk SSD do mojego iMaca (w podpisie). Z tego co czytałem to jest w nim miejsce na HDD i SDD (nie usuwając napędu superdrive). Pierwsze pytanie: 1. Czy w cenie około 500 zł da się kupić jakiś konkretny dysk 256GB? Znalazłem Samsunga, ale z tego co czytałem tu na forum to nie działa on zbyt dobrze na komputerach Apple. Jeśli nie da rady w tej cenie znaleźć nic z 256GB to jaki polecicie SSD 128GB? 2. Kupuję go głownie po to, żeby pracować na plikach video. Pytanie moje zatem brzmi, czy lepiej przeznaczyć dysk SSD na system (+oprogramowanie do video) czy na same pliki? Oczywiście najlepszą opcją byłoby mieć dwa SSD, ale na razie nie mam tyle kasy.

#2548 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 13:01

Seagate 660:
Dołączona grafika

#2549 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 sierpnia 2013 - 05:05

już wiem. OCZ sie nie nadaje. Mam Agility 3 i stąd problem. Włożyłem HDD i loto toto. Choć swoją drogą jednym chodzi a innym nie.

Jaki konkretniej jest ten problem, że akurat Agility 3 nie działa w Twoim MBP? U mnie stoi na nim OS X i jest to jedyny dysk w komputerze. Nic się z nim nie dzieje, a prędkość działania systemu jest wręcz oszałamiająca.
Wiem, że bywały problemy z tymi dyskami na starym firmware, ale mój śmiga na najnowszej wersji FW i naprawdę nie mam do czego się przyczepić. Może w tym tkwi cały problem?

#2550 Johnay

Johnay
  • 99 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 09:56

Na początku poinformuję, że wiem iż odpowiedzi na te pytania padły w poprzednich postach. Jest aż 255 stron, a nie mam czasu, aby je dokładnie przeglądać. Dlatego przepraszam i prosiłbym o szybką pomoc. Planuję kupić macbooka Pro 13,3 jednak wiele wersji na aukcjach posiada 4 gb ram i 500 gb hdd. Czy dałoby się taką wersję rozbudować o dodatkowe 4gb ramu i 120 gb ssd? Jeśli tak to ile kosztowałyby części. Znacie może też jakieś sklepy internetowe/serwisy które się tego podejmują?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych