No właśnie...
Bo z automatu, chce zamienić dotychczasowy, czyli Yosemite... ![]()
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 09 April 2016 - 13:19
No właśnie...
Bo z automatu, chce zamienić dotychczasowy, czyli Yosemite... ![]()
Posted 12 April 2016 - 10:48
Tak jak każdą inną wersję: tak, bez problemu.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 12 April 2016 - 11:25
Tak jak każdą inną wersję: tak, bez problemu.
Hmm, ale jak to zrobić jak on z automatu nakłada na ten istniejący.. ![]()
PS
Sorki jeśli jestem leszczem w tym temacie... ![]()
Posted 12 April 2016 - 11:26
A spróbowałeś uruchomić instalator przynajmniej? W pierwszym kroku jest wybór dysku, wystarczy spróbować.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 14 April 2016 - 06:07
A spróbowałeś uruchomić instalator przynajmniej? W pierwszym kroku jest wybór dysku, wystarczy spróbować.
Proszę w takim razie mnie oświecić... Co robię nie tak?
Tylko od razu zaznaczę, że powinienem dostawać baaaardzo grube pieniążki jako tester wszelkiego rodzaju urządzeń, pod moimi paluszkami wiele z nich potrafi stanąć na głowie", że tak to określę".
Nie będę już tu przytaczał całej historii, pomimo tego że jest ciekawa.
Możliwe, że dla dobra ludzkości umieszczę w wolnej chwili co nie co, w kategorii "dziadku drogi dziadku nie chcemy jeszcze spać, czyli opowieści piaskowego dziadka, ale naprawdę to nie jest ten moment, a po drugie, trzeba mi dojść do drugiego stacjonarnego komputera...
I skupmy się na ostatnich działaniach. ![]()
Zgodnie z Pana sugestią, której podtekst był dla mnie czytelny, zabrałem się ochoczo do działań.
A więc po ustanowieniu partycji, bo drugi dysk w tej maszynie, nie jest ssd..., uruchomiłem instalator...
I co?
I nico...
Niestety...
Mam El Captaina, a maszyna zainstalowała NA TEJ SAMEJ PARTYCJI (sic!), jeszcze jednego El CAPTAINA...
Grzecznie wcześniej pytając, że jeśli chcę aby wsio upchnąć, trzeba mi zrezygnować z zbyt wielu plików.
Liczę, liczę i nijak wychodzi mi że jest to niemożliwe aby zabrakło miejsca, bo dysk 120 GB, podzieliłem dokładnie na połowę...
Kiedy się ostatnio logowałem, już nie było 2 użytkowników... Ale miejsca dalej jest malutko...
Więc zapytam jeszcze raz.
JAK ZAINSTALOWAĆ YOSEMITE, NA DRUGIEJ PARTYCJI.
Dziękuję i kłaniam się po pas za dobrą, najlepiej szczegółową odpowiedź...
Miłego dnia i łikędu [do moderatorów, pisownia taka (czyli fonetyczna) jest chwalebna i dopuszczalna w języku polskim].
ENTER!
Posted 14 April 2016 - 09:09
Specjalnie dla Ciebie w tej chwili na swoim komputerze uruchomiłem instalator, bo nie rozumiałem na czym może polegać problem i nadal nie rozumiem.
No to tak:
Masz ściągnięty plik Install OS X El Capitan z AppStore. Klikasz na niego dwa razy, pojawia się ekran powitalny, klikasz dalej, pojawia się tekst licencji, czytasz w całości ze zrozumieniem i jeśli się zgadzasz to klikasz Akceptuję, wyskakuje komunikat z jeszcze jedną prośbą o potwierdzenie przeczytania licencji, klikasz Akceptuję. W kolejnym kroku pojawia się ekran wyboru miejsca instalacji czyli to co Ciebie interesuje domyślnie do wyboru jest dysk z którego uruchomiony jest system ale jest przycisk "Pokaż wszystkie dyski" i po jego kliknięciu pojawiają się wszystkie dostępne do instalacji dyski/partycje. Wybierasz tę, na której chcesz instalować system i klikasz Instaluj. Instalacja rusza i po około 10-15 minutach masz zainstalowany czysty system na wybranej partycji.
Oczywiście aby to tak zadziałało to musisz mieć w Narzędziu dyskowym poprawnie sformatowany dysk i partycje.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 14 April 2016 - 09:32
Specjalnie dla Ciebie w tej chwili na swoim komputerze uruchomiłem instalator, bo nie rozumiałem na czym może polegać problem i nadal nie rozumiem.
No to tak:
Masz ściągnięty plik Install OS X El Capitan z AppStore. Klikasz na niego dwa razy, pojawia się ekran powitalny, klikasz dalej, pojawia się tekst licencji, czytasz w całości ze zrozumieniem i jeśli się zgadzasz to klikasz Akceptuję, wyskakuje komunikat z jeszcze jedną prośbą o potwierdzenie przeczytania licencji, klikasz Akceptuję. W kolejnym kroku pojawia się ekran wyboru miejsca instalacji czyli to co Ciebie interesuje domyślnie do wyboru jest dysk z którego uruchomiony jest system ale jest przycisk "Pokaż wszystkie dyski" i po jego kliknięciu pojawiają się wszystkie dostępne do instalacji dyski/partycje. Wybierasz tę, na której chcesz instalować system i klikasz Instaluj. Instalacja rusza i po około 10-15 minutach masz zainstalowany czysty system na wybranej partycji.
Oczywiście aby to tak zadziałało to musisz mieć w Narzędziu dyskowym poprawnie sformatowany dysk i partycje.
Bardzo dziękuję za pochylenie się nad tematem, ale powtórzę aby było wszystko jasne. Mam El Captain'a, a potrzebuję Yosemite na drugiej partycji. Jest to możliwe?
Pamiętam jaką miałem mitręgę aby powrócić do poprzedniego systemu na maszynie którą właśnie kupiłem.... Niestety wiele sterowników do obsługi moich urządzeń nie było kompatybilnych w tej wcześniejszej wersji El Captain'a... A to jest źródło mojego zarobkowania i nie mogę sobie pozwolić na takie "niedoróbki"...
Posted 14 April 2016 - 10:20
Zrób pendrive z wersją instalacyjną Yosemite i z niej uruchom komputer - reszta procedury jest identyczna ![]()
Posted 14 April 2016 - 10:28
Dokładnie tak. Musisz zrobić pendrive instalacyjny z Yosemite i z niego uruchomić komputer. Potem już wszystko tak jak napisałem.
Posted 14 April 2016 - 10:33
Dokładnie tak. Musisz zrobić pendrive instalacyjny z Yosemite i z niego uruchomić komputer. Potem już wszystko tak jak napisałem.
A to drobna różnica.... Czy jest gdzieś w internecie wiarygodna instrukcja jak to dokładnie zrobić?
Posted 14 April 2016 - 11:41
Ściągasz aplikację Disk Maker X, która to wszystko robi za Ciebie. Kilkanaście minut i pendrive gotowy.
Edited by macsupport, 14 April 2016 - 11:41.
Posted 14 April 2016 - 14:52
Ściągasz aplikację Disk Maker X, która to wszystko robi za Ciebie. Kilkanaście minut i pendrive gotowy.
Hmm kilkanaście minut mówisz... Ok poczekam, mam czas póki co pokazuje mi że tworzy dysk, trza czekać!
I info o tym że w programach w katalogu tego programu /Contents/resources/createinstallmedia: command not found...
Hmm nie jest coś tu nie tak?
Bo dla mnie to sprzeczność, ale nie jestem biegłym informatykiem, tylko muzycznym krawcem... ![]()
Posted 14 April 2016 - 14:55
Jeśli pendrive jest za 15 złotych z promocji z biedronki albo temu podobny to będzie trwało długo. Na dobrym pendrive pod USB 3.0 to trwa pięć minut. On tam kopiuje kilka gigabajtów. Trzeba czekać, powinien pojawić się komunikat, że skończył i prośba o wsparcie finansowe dla autora programu ![]()
Posted 14 April 2016 - 15:08
Jeśli pendrive jest za 15 złotych z promocji z biedronki albo temu podobny to będzie trwało długo. Na dobrym pendrive pod USB 3.0 to trwa pięć minut. On tam kopiuje kilka gigabajtów. Trzeba czekać, powinien pojawić się komunikat, że skończył i prośba o wsparcie finansowe dla autora programu
Nie to dobra rzecz, choć nie wiem do końca wygląda solidnie, dostałem w prezencie na urodziny, więc podarkowi do paszczy nie będę zaglądał. Co prawda może odstraszać logo Chivasa, ale hmmm. Ale ale można to jakoś sprawdzić z czym mam do czynienia jeżeli chodzi o palucha?
Nie to dobra rzecz, choć nie wiem do końca wygląda solidnie, dostałem w prezencie na urodziny, więc podarkowi do paszczy nie będę zaglądał. Co prawda może odstraszać logo Chivasa, ale hmmm. Ale ale można to jakoś sprawdzić z czym mam do czynienia jeżeli chodzi o palucha?
Jeśli pendrive jest za 15 złotych z promocji z biedronki albo temu podobny to będzie trwało długo. Na dobrym pendrive pod USB 3.0 to trwa pięć minut. On tam kopiuje kilka gigabajtów. Trzeba czekać, powinien pojawić się komunikat, że skończył i prośba o wsparcie finansowe dla autora programu
A może to kwestia tego, że ma 7,9 GB pojemności... Hmmm wydawało mi się że miał 10 GB, ale mogę się mylić... Może go Narzędziem Dyskowym wyczyścić bardziej? Wtedy może trochę się odzyska... Hmm, a tak przy okazji, co kupić najlepiej. Myślę o jakiejś dużej pojemności w razie Niemca... ![]()
A może to kwestia tego, że ma 7,9 GB pojemności... Hmmm wydawało mi się że miał 10 GB, ale mogę się mylić... Może go Narzędziem Dyskowym wyczyścić bardziej? Wtedy może trochę się odzyska... Hmm, a tak przy okazji, co kupić najlepiej. Myślę o jakiejś dużej pojemności w razie Niemca...
A może to kwestia tego, że ma 7,9 GB pojemności... Hmmm wydawało mi się że miał 10 GB, ale mogę się mylić... Może go Narzędziem Dyskowym wyczyścić bardziej? Wtedy może trochę się odzyska... Hmm, a tak przy okazji, co kupić najlepiej. Myślę o jakiejś dużej pojemności w razie Niemca...
Zaraz zaraz, ale ale chyba te systemy pożerają o wiele więcej z dysku. Tu El Captain 50 GB...
Hmm?
Jejku coś tu nadpisało... Sorki za kłopot... ![]()
Posted 14 April 2016 - 15:12
Pendrive instalacyjny zajmuje około 5-6 gigabajtów, system po zainstalowaniu trochę więcej.
Posted 14 April 2016 - 16:08
Pendrive instalacyjny zajmuje około 5-6 gigabajtów, system po zainstalowaniu trochę więcej.
trochę, czyli 7.9 GB? Bo jak tak to szkoda czekać i trza zakupć coś dobrego... ![]()
Edited by Wieśniaczek, 14 April 2016 - 16:09.
Posted 14 April 2016 - 18:12
Chyba coś nie jasno napisałem albo Ty nie rozumiesz. Ty masz przygotować pendrive instalacyjny w programie Disk Maker X i do tego jest potrzebny pendrive o pojemności 8GB, na którym znajdzie się instalator zajmujący około 5 gigabajtów. Potem masz zainstalować z tego pendrive system na tej swojej partycji, a nie na pendrive.
Posted 14 April 2016 - 20:18
Chyba coś nie jasno napisałem albo Ty nie rozumiesz. Ty masz przygotować pendrive instalacyjny w programie Disk Maker X i do tego jest potrzebny pendrive o pojemności 8GB, na którym znajdzie się instalator zajmujący około 5 gigabajtów. Potem masz zainstalować z tego pendrive system na tej swojej partycji, a nie na pendrive.
Oj a gdzie to widzisz, że tak zrozumiałem...? Nie... Wsio jasne, ale się zawiesił program, więc robię jeszcze raz. Teraz mam 8,24 GB, ale niestety kiedy wybieram palca na dysk instalacyjny to po wybraniu go nie wyświetla się wybierz... Więc może główny rekord rozruchowy w narzędziu dyskowym i pełną nazwę...?
Oj a gdzie to widzisz, że tak zrozumiałem...? Nie... Wsio jasne, ale się zawiesił program, więc robię jeszcze raz. Teraz mam 8,24 GB, ale niestety kiedy wybieram palca na dysk instalacyjny to po wybraniu go nie wyświetla się wybierz... Więc może główny rekord rozruchowy w narzędziu dyskowym i pełną nazwę...?
ale on wyświetla info: "wybierz aplikację instalacyjną do zainstalowania", dla mnie masło maślane, ale może coś w tym jest...
Posted 18 April 2016 - 11:41
I co tam? Czy ktoś może coś wie? Bo mam to samo do zrobienia na starszej maszynie, na której tylko Leopard Snow śmiga... ![]()
Pytanie, czy jest to też możliwe, aby na czysto zainstalować tam system.
Czyli reasumując:
1./ Kłopot z (chyba) zbyt małym pendrive'm 8GB, który może być powodem permanentnej zawiechy DiskMaker'a 5.
2./ Czy w ten sam sposób mogę sobie poradzić z instalacją Snow'a, bo w wersji DiskMaker'a 5 jest tylko Yosemite i El Captain...
Edited by Wieśniaczek, 18 April 2016 - 12:20.
Posted 21 April 2016 - 23:08
Chyba dotarło do mnie wreszcie co mi jeszcze potrzeba. Otóż mam ściągnąć z AppStore'a obraz dysku Yosemite, albo jakiś plik, który umożliwi mi wreszcie ruszenie z tematem. Tylko zupełnie nie wiem co... Szukam tam i nic nie widzę. Czyżbym miał bielmo na oczach... Pomoże ktoś?
Posted 22 April 2016 - 14:12
Pomoże ktoś?
Tobie nie da się pomóc, bo masz tutaj wszystko już napisane, dosłownie krok po kroku ale nic z tego nie rozumiesz. Pomoc musi polegać na tym, że ktoś to zrobi za Ciebie.
Posted 22 April 2016 - 17:42
Ok, rozumiem głęboki odzew, bo takie "cóś" to rzadkość. Proszę adminów o kasunek tego wszystkiego co nie dotyczy meritum. Stoję w miejscu z tematem i bardzo chciałbym ruszyć z miejsca... Dzięki. ![]()
Edited by Wieśniaczek, 22 April 2016 - 17:43.
Posted 22 April 2016 - 21:02
W jenzyku ... języku Shekspeera, ale może się waści połapie ![]()
Posted 22 April 2016 - 21:04
W jenzyku ... języku Shekspeera, ale może się waści połapie
Prośba nie spamuj, na dodatek wrzucasz nieaktywne sznurki...
PS
nie ee, tylko ea...
Więc przyganiał kocioł garnkowi.
Wrzuć proszę na luz...
Edited by Wieśniaczek, 22 April 2016 - 21:05.
0 members, 2 guests, 0 anonymous users