Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6s - przegrzewa się i bateria wariuje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 27 marca 2016 - 21:01

Witam. Korzystając z wyszukiwarki nie znalazłem tematu z problemem podobnym do mojego. 

Dwa tygodnie temu, we wtorkowy dzień zauważyłem nienormalny spadek baterii i wysoką temperaturę urządzenia. 

Zacząłem kombinacje polegającą na przywróceniu ustawień fabrycznych bez przywracania oraz z przywracaniem z backupu. 

Bez poprawy. Tzn, urządzenie nadal nagrzewało się i bateria wariowała. Rozumiem przez to spadek np. z 60% do 52% jednorazowo, jakby status baterii przy nagrzaniu się po prostu zawieszał. Oddałem telefon do gwarancji. Mój operator zmienił serwis na jakiś niemiecki i po ocenie na FB teraz mogę stwierdzić, że poziom satysfakcji ich klientów jest bardzo niski. Po 3 dniach dostałem wiadomość, że nie znaleziono żadnej z wymienionych wad. Zadzwoniłem tam i raz jeszcze wyjaśniłem swój problem. Obiecano, że zostanie przetestowany manualnie. Za dwa dni dostałem wiadomość, że nie znaleziono problemu i mam zapłacić część kosztów. Zapłaciłem. Oczywiście dostałem rady by zamykać nieużywane aplikacje w tle, raz w tygodniu całkowicie wyłączać telefon i podobne temu "rady specjalistów". W sobotę pojechałem odebrać telefon. Zacząłem jak doradzono, instalację jako nowe urządzenie, nie instalowałem żadnych aplikacji poza komunikatorami takimi jak Viber, WhatsApp, FB Messanger, Skype oraz aplikację YT. Oczywiście zainstalowałem je po uprzednich 4 godzinnych testach. Bateria znikała w kieszeni, podczas przeglądania stron w Safari, telefon nagrzewał się już po 10 minutach. Po zainstalowaniu w/w aplikacji korzystając z YT przez WiFi 12 minut kosztowało 19% baterii. Telefon po 5 minutach miał temperaturę 41,7 stopni (mierząc termometrem do czoła ;)), najbardziej gorący był z tyły w górnej lewej części, mniej nieznacznie z prawej i coraz chłodniejszy w dolnych partiach. 

Wariacje baterii występują nadal, przy zauważalnie nagrzanym telefonie. Potrafi skoczyć z 31% do 26%, następnie do np 17%! A gdy jest nagrzany ciężko trzymać go w kieszeni.. choć może bardziej dyskomfort. 

Moje pytanie, czy jest możliwość osobistego przetestowania tego urządzenia by przybliżyć serwisowi gdzie leży problem?? Co uważacie powinienem zrobić (oczywiście do serwisu dzwonię we wtorek wraz z otwarciem)? Jakieś rady?? Porady? 

Z góry dziękuję za każdą pomoc i radę. 

J.J. 

#2 ddeb151741-29af395f6f

ddeb151741-29af395f6f
  • 86 postów

Napisano 29 marca 2016 - 00:12

Mój iP6s nagrzewa się tak, jeśli ściąga dużą ilość danych w tle poprzez wifi np. podczas synchronizacji muzyki z iTunes. Bateria leci wtedy w oczach. Tak w ogóle bateria w 6s to porażka. Mogę tylko pomarzyć o takim trzymaniu jakie miałem na galaxy S5.

#3 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 29 marca 2016 - 13:42

@Bbart79 dzięki. Dziś zauważyłem, że znowu zaczął powtarzać się ten problem. Wszedłem w iCloud na telefonie i coś tam ładował. W chmurze mam prawie 120GB danych. Gdy wyłączyłem iCloud a pózniej włączyłem z powrotem, bateria i temperatura się uspokoiła. Teraz będę testował, dopóki SE nie będzie dostępny i tym razem poczekam chwilkę by znów nie okazało się, że są dwa rożne lub więcej rodzaje podzespołów. ;)

Przed tym problemem, nie narzekałem na baterie wcale. Wręcz sobie chwaliłem, ponieważ nawet lepiej niż w 5s było.

#4 jacob31

jacob31
  • 365 postów

Napisano 29 marca 2016 - 13:53

Mógłbyś powiedzieć co powylaczaleś, że bateria się uspokoiła? Ja w sumie w iCloud mam tylko archiwum, niemniej jednak po przesiadce z wyeksploatowanego, dwuipółletniego 5s na 6s jestem bardzo negatywnie zaskoczony. U mnie tak się nie nagrzewa, ale procenty ubywają w mgnieniu oka, szczególnie przy oglądaniu filmów i FB.

#5 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 29 marca 2016 - 16:47

@jacob31 wszedłem w ustawienia -> iCloud -> iCloud Drive i tam wyłączyłem go na jakieś pięć minut. W tym czasie pod iCloud Drive zanim wyłączyłem, przesuwał się pasek postępu wczytywania chyba lub indeksowania. Po wyłączeniu zniknął a po włączeniu już się nie pojawił. Wyłączyłem tam rownież użycie sieci komórkowej w tym samym oknie ustawień. Wchodząc do iCloud Drive wyświetla mi jedynie dwa katalogi Numbers i Pages i nic poza tym, ale bateria nie wariuje. 10 minut oglądania YT przez WiFi to około 3% teraz, przedtem jakieś 15-20% i temperatura normalna.
Oczywiście bierzmy poprawkę, że to dopiero pół dnia testów. Wszystko może się zmienić ;)

Użytkownik JJ79 edytował ten post 29 marca 2016 - 16:52

#6 jacob31

jacob31
  • 365 postów

Napisano 29 marca 2016 - 17:50

Dzięki za instrukcje, ja drive miałem calkowicie wyłączony. No cóż, nie wiem pod co to podciągnąć, gdyż wszytko starałem się ustawić tak aby zużywało jak najmniej energii. Pózniej spróbuje może wyzerować ustawienia, chyba że jakieś inne pomysły?

#7 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 29 marca 2016 - 18:02

Wiesz, z obserwacji u mnie wynika, że safari żre jak świnia. 65% z czasem 2 godzin na ekranie.
Jaki znajduje się u Ciebie procesor?? Ja mam niestety szajsunga więc zużycie baterii większe.
Oczywiście ja także zainstalowałem sprzęt jako "nowy" na czysto od zera. Dziś doinstalowałem kilka/naście aplikacji, które są potrzebne. Nic w tle nie zużywa. Będę testował dalej :)

Użytkownik JJ79 edytował ten post 29 marca 2016 - 18:06

#8 jacob31

jacob31
  • 365 postów

Napisano 29 marca 2016 - 18:21

Procesor A9, dla mnie safari to jeszcze nie tragedia, bardziej filmy FB, GoogleMaps. Zastanawiam się co robić bo restore z wgraniem kopii nic nie da, a jako nawy iPhone nie chciałbym wszystkiego konfigurować. Wyzerowanie ustawień też dość kłopotliwe, ale do zrobienia. Coś jeszcze próbować, czy tak po prostu musi być?

#9 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 29 marca 2016 - 18:48

Na prawdę nie mam pojęcia. Jeśli nie problem będę tu zamieszczał informacje o tym, jakie testy przeprowadzam. Jutro dzień sieci komórkowej, żeby wyzbyć się podejrzeń co do routera ;)
Takie powolne eliminowanie domniemanych przyczyn.

Zrób sobie kopię obecnego systemu przez iTunes i zapisz lokalnie jako zahasłowane. Zrób czystego i stopniowo instaluj to co najpotrzebniejsze, sprawdzaj zasoby.
Gdyby było bez różnicy, odstaw z kopii. Możliwe, że sobie jakoś pomożemy.

Użytkownik JJ79 edytował ten post 29 marca 2016 - 18:50

#10 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 31 marca 2016 - 06:22

Wczorajszy dzień zaliczony na sieci komórkowej. Kilka minut na WiFi ze względu na pobieranie dużej aplikacji.
Całkowicie wyłączone iCloud Drive, dużo safari, wiadomości i komunikatory. Kilkanaście minut filmów, ponad 250km w trasie więc i nadajniki zmieniały się dość dużo. Od 7:00 do 22:00. Stan baterii na koniec 44%.
Dziś od 7:00 WiFi.

#11 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 31 marca 2016 - 07:38

Ja mam dentycznie. Jak telefon działa sobie normalnie to spoko. Ale jak chce ściągać muzykę z iCloud a mam tam 3000 utworów to po pierwsze iPhone ściąga tylko cześć z nich i uważa ze koniec to raz a dwa bateria wtedy skacze jak chce. Z 42% na 37% a za chwile była już na 10% i wtedy zatrzymała się na dłużej by po chwili walnąć już na 4%. Wtedy go podłączyłem i tutaj też zonk bo kiedy był podłączony do komputera zatrzymała się na 95% a 96% osiagnął po godzinie. Podłączyłem zatem do zwykłego gniazda i niespodzianka podobno ma już 100% naładowania.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 31 marca 2016 - 07:38

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#12 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 31 marca 2016 - 10:43

Co do iCloud. Ja do dziś mam problemy z pobraniem muzyki w całości z iCloud Music ale na infolinii powiedzieli mi że przez ostatnie dwa dni prowadzili jakieś prace na serwerach. To może być powód także gorszej baterii odnośnie działania. Jednakże wciąż nie działa to jak należy.

#13 jacob31

jacob31
  • 365 postów

Napisano 31 marca 2016 - 12:56

Myślicie, że może to mieć związek z wersją softu?

#14 Danny7

Danny7
  • 58 postów
  • SkądAlberta

Napisano 31 marca 2016 - 13:07

u mnie przy przesiadce na 9.3 bateria wytrzymuje przy NIC NIE ROBIENIU 5 godzin...........

iPhone 13 Mini, MacBook Pro 2020 M1

#15 jacob31

jacob31
  • 365 postów

Napisano 31 marca 2016 - 13:08

u mnie przy przesiadce na 9.3 bateria wytrzymuje przy NIC NIE ROBIENIU 5 godzin..........

jaki telefon?

#16 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 31 marca 2016 - 13:43

Nie wiem do końca co jest powodem, jednak obstawiam synchronizację, najprawdopodobniej iClouda. 

Dziś jestem na WiFi jak już pisałem, w iTunes synchronizacja przez WiFi wyłączona, w ustawieniach iCloud, iCloud drive wyłączony. Włączam od jutra, jeden dzień na WiFi, drugi na sieci komórkowej. 

w gotowości 7 godzin 6 minut, użycie 1 godzina 46 minut - stan baterii - 81% drugi dzień bez podniesionej temperatury. 

Podłączam do iTunes, żeby zsynchronizować muzykę. 

Zróbny kopię z dnia dzisiejszego... zrobiona. 

Teraz muzyka... 15GB - 1803 utwory ... start :)  Telefon się nie nagrzał, bateria nawet podładowała do 84 (choć tylko podpięta pod port USb w klawiaturze). 

Jeśli do wieczora wytrzyma bateria jutro zacznę ostro testować z chmurą. Moim zdaniem, to jest problemem. 

#17 Danny7

Danny7
  • 58 postów
  • SkądAlberta

Napisano 31 marca 2016 - 19:33

IP5S. Zaktualizowalem do 9.3.1. i dalej to samo................

iPhone 13 Mini, MacBook Pro 2020 M1

#18 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 31 marca 2016 - 19:49

Ja np. muszę również zsynchronizować muzykę przez iTunes bo niektóre utwory Apple Music uważa za niedostępne mimo że to moje osobiste legalne utwory zgrane z płyt. Super. 

#19 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 31 marca 2016 - 22:48

Dziś byłem na WiFi. Ostatnie 40 minut oglądałem materiały na YT. Stan baterii 54%.

Podłączę do ładowania a od rana włączam iCloud Drive na iPhone i zostawię na WiFi. W sobotę przetestuję na sieci komórkowej.

#20 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 02 kwietnia 2016 - 08:50

Stanowcza zmiana. Po włączeniu iCloud Drive temperatura wyższa i bateria znika w oczach. Dziś po 2 godzinach, 66%. Wczoraj spadła po 15 godzinach do 33% choć telefon nie był dużo używany.

#21 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 02 kwietnia 2016 - 15:56

Stanowcza zmiana. Po włączeniu iCloud Drive temperatura wyższa i bateria znika w oczach. Dziś po 2 godzinach, 66%. Wczoraj spadła po 15 godzinach do 33% choć telefon nie był dużo używany.

Czyżby główna przyczyna znaleziona? Jaki miałeś statystyki użycia baterii? Co prawda kiedy mój był nieużywany w nocy stracił jedynie 6% a i użycie było jedynie 30 minut przy 11 w gotowości. Niemniej być może w moim przypadku kiedy tylko telefon się uaktywnił nagle wszystko się ruszyło wraz z zbyt szybko uciekającą baterią. Sam już nie wiem. Na razie czekam na wymianę baterii w serwisie. Nawet jeśli to tylko problem software'owy (a taką mam nadzieję) to otrzymam nową baterię. W sumie takie nagłe dziwne skoki tuż po działaniach związanych z nowym systemem raczej wskazują na soft. Co ciekawe jeszcze w teście diagnostycznym jedną z czterech aplikacji wywalających się była Muzyka :/ Choć serwisant uważał że fakt iż jest o tym komunikat u nich nie oznacza że drenuje ona baterię gdzieś cichaczem. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 02 kwietnia 2016 - 17:05

#22 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 02 kwietnia 2016 - 18:39

Całkiem możliwe. Wyłączyłem iCloud Drive. Bateria choć telefon był sporo używany spadała po malutku. Włączyłem go 15 minut temu, bateria spadła z 59% do 47% i praktycznie przeglądanie stron www i twitter.
Ze statystykami postaram się od jutra. Chociaż safari je ciagle ponad 50%-60% gdy reszta tylko maja 8%

#23 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 02 kwietnia 2016 - 19:42

Pytam o statystyki bo jestem ciekaw czy do zbyt duże zużycie ze strony iCloud Drive jest tam jakoś zauważalne. Według Apple jeśli coś zjada baterię to powinno być tam widoczne ale nie do końca im wierzę. 

#24 JJ79

JJ79
  • 116 postów
  • SkądDania

Napisano 02 kwietnia 2016 - 19:53

Tu statystyki ... zauważ baterię, która była na dużo wyższym poziomie... Włączyłem synchronizację zdjęć oraz ściąganie ich w oryginałach .. 3 procent poleciało od momentu jak zacząłem to pisać :D

Nie widać w statystykach żadnego z serwisów chmury :) Telefon dostał gorączki dość wysokiej.. zapewne wysoko ponad 40 stopni :) więc jak już napisał tu na początku użytkownik @ bbart79 duża ilość danych powoduje grzanie się urządzenia. Ja sprawdziłem, że usługi chmury włączone w tle powodują grzanie się i szybki spadek baterii, dlatego uważam, że w momencie gdy pobiera dzieją się takie rzeczy. 

Zostawię podłączonego na noc, może pobierze co musi i jutro sprawdzę na sieci komórkowej (bo synchro z chmurą jedynie po WiFi), jak ma się stan baterii do tego wszystkiego :)

Załączony plik  IMG_0025.PNG   145,15 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0026.PNG   152,41 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik JJ79 edytował ten post 02 kwietnia 2016 - 19:55

#25 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 02 kwietnia 2016 - 20:23

No ja taki asm problem ze ściąganiem miałem przy muzyce. Ewidentny problem chmury. A jakieś 3-4 dni temu wykonywali prace konserwacyjne. Czyżby coś zepsuli? Wcześniej nic takiego nie zauważyłem. Wczorajsze spadki były dziwniejsze bo nic nie ściągałem z własnej woli. Ale wiadomo jak to bywa z iPhonem. Czasem lubi sobie sam coś pościągać. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych