Ech, to trochę nie tak wszystko, no ale jak już powiedziałem A to i powiem B 
Przypadek taki: MacBook. Trafia do MSHP często w zaklejonym szarym pudełku transportowym, za naklejką dystrybutora (są dwie firmy w Polsce). W środku jest białe pudełko od Apple, zafoliowane i z naklejką dystrybutora. A w jego środku jest zafoliowany MacBook z pieczęcią na folii oraz bibułką między klawiaturą a ekranem.
Teraz przypadek taki - zwrot tego MacBooka. To widać na pierwszy rzut oka, że był otwierany np. Już pomijając brak zafoliowania białego pudełka, to rozfoliowanie MacBooka w środku (przerwanie pieczęci) i np. brak bibułki jest widoczny na pierwszy rzut oka. Po to właśnie Apple tak to pakuje. Zaprawdę nie chcę być adwokatem diabła, ale zgrzewarką dostępną w MSHP nie zafoliuje się tak dobrze tak dużego pudełka jak te od MacBooka, a i tak jeszcze pozostaje brak naklejki dystrybutora na tej folii. To naprawdę da się łatwo sprawdzić, a dobry sprzedawca zawsze pokazuje że jest wszystko zafoliowanie - zresztą, nawet nie wiecie ilu ludzi o to pyta, o folię i naklejkę dystrybutora. Moim zdaniem słuszna praktyka - płacisz te 4,5,6 tysięcy - wymagasz nowego, konsumenci są coraz bardziej świadomi i dobrze. Często pracownicy widząc 1 sztukę w systemie idą najpierw na magazyn i sprawdzają czy jest komputer zafoliowany, a dopiero potem wypisują np. klientowi ten sprzęt na raty. Myślę że współpraca z marką Apple przez te kilka lat wyrobiła już pewne standardy w marketach, aczkolwiek nie mogę ręczyć za wszystkich i wpadki się zdarzają.
Co się robi ze zwrotem? Ogarnięty sprzedawca/promotor reinstaluje system i układa do pudełka możliwie tak jak to wyglądało z fabryki. Ale nie foliuje się tego, ani nie wysyła na serwis skoro towar jest OK a po prostu klient się rozmyślił, bo nie ma na to możliwości, czasu i szkoda kasy na kuriera. Pudełka takich modeli jak i tych ekspo są oznaczane w sklepie, ale na pewno nie foliowanie tak jak w fabryce. Następny klient po ten komputer jest informowany że zwrot, ale wyczyszczony, można się dogadać co do rabatu. Tyle. Przy tak drogim sprzęcie i tak fabrycznie opakowanym trzeba być po prostu fair wobec klientów, którzy by chcieli ewentualnie kupić taki zwrot bo nie ma dostępności większej.
Teraz tak: Bee3 - zdziwiłbyś się
sprzęt CTO jest normalnie w ofercie dla sklepów Media i Saturn. Zamawiają to i bez specjalnego zamówienia od klientów. Znam sytuacje że robi się tak obrót sklepu, bo jedna, ciężko dostępna sztuka CTO internetowo zamówiona jest na drugi koniec Polski (chociaż na stronie jest tak niefortunnie oznaczona jak jest...). Można? Można. Sprzętu CTO niechodliwego jest pełno w MSHP
Nannaly - no to Ci "miszcze" odpowiedzieli, niestety z tą infolinią jest problem. Stawiam dychę że nawet nie sprawdzili. Jak masz jeszcze chęci, to wpisz w google nazwę sklepu MediaMarkt lub Saturn + miast w którym Ci pokazało ten towar + telefon i zadzwoń do sklepu, nigdy nie na główną infolinię i nie pisz na główną infolinię. Oni nic konkretnego Ci nie powiedzą, bo nawet tego nie sprawdzają, są jak strona - 1 sztuka = ekspo, a to jest najczęściej g. prawda.
Wybaczcie moje wynurzenia, już się nie będę udzielał, skupiam się na promocjach w Górnym Śląsku, ale szanuję Was i czasem po prostu trzeba wyjaśnić pewne rzeczy związane z MSHP, wiadomo - nie każdy lubi sieciówki, ale też po to tutaj prowadzimy wątek żeby Wam pokazać że jest i taniej i bezpiecznie jeżeli chodzi o zakupy, a prawa klienta są respektowane
Pozdrawiam serdecznie!