Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 9.3-9.3.x - Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1004 odpowiedzi w tym temacie

#501 Agntx

Agntx
  • 30 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 15 kwietnia 2016 - 17:28

Na iPodzie Touch 6G 32GB mam niestety dosyć wyraźne ścinki. Owszem, porównując urządzenie do Androidowej konkurencji jest znacznie lepiej, ale na iOS 8.x, 9.x i każdej następnej aktualizacji, iPod chodził jak istny szatan. Od momentu update'u do 9.2 już podczas odblokowania potrafi zerwać animację, to samo przy wchodzeniu do aplikacji. Dwa razy zdarzył mi się wręcz kilkusekundowy freeze na ekranie Spotlight - i to bez wi-fi oraz Cortany. Coś się wyraźnie popsuło. Powiem nawet, że to "żabkowanie" UI potrafi zirytować osobę przyzwyczajoną do prędkości zarówno iOS, jak i konkurencyjnego Windows Phone na Lumii 930.

• mje-5b33f12d8a lubi to

#502 Moongroow

Moongroow
  • 335 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 kwietnia 2016 - 07:39

Proponuję czystą instalację iOS, nowy iPod.

#503 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 09:12

czysta instalacja może dużo pomóc wczoraj zainstalowałem na ipada air wersję 9.3.1 (poprzednia to 9.0.1) przez itunes i animacje działały średnio wiec odtworzyłem ipada jako nowe urządzenie i teraz wszytko działa znacznie lepiej i nie ma takich ścinek jak się wchodzi do multitaskingu i mam wrażenie że rzadziej mi przeładowuje karty w przeglądarce 

#504 Agntx

Agntx
  • 30 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:00

Ok, ale w swojej całej historii w obcowaniu z własnymi iUrządzeniami nie miałem takiego przypadku, by w ramach tej samej wersji (czyli iOS 9.2 do 9.3) był zauważalny tak znacząco gorszy user experience. Owszem, na Touchu 4G przy korzystaniu z ostatniej wspieranej wersji, czyli iOS 6.x, był istny dramat, ale na Touchu 6G prędkość animacji w ogóle nie sprawiała kłopotów do wydania 9.2 włącznie, a tym bardziej na 8.x. Coś się popsuło - a skoro Wy podobnych problemów nie macie, to może faktycznie czeka mnie odtworzenie? Dodam, że nigdy jeszcze nie potrzebowałem tego robić na obu iPodach, jak i każdej Lumii, którą miałem (800, 920, 930); to zbyt stabilne i niezawodne systemy.

#505 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:04

Ok, ale w swojej całej historii w obcowaniu z własnymi iUrządzeniami nie miałem takiego przypadku, by w ramach tej samej wersji (czyli iOS 9.2 do 9.3) był zauważalny tak znacząco gorszy user experience. Owszem, na Touchu 4G przy korzystaniu z ostatniej wspieranej wersji, czyli iOS 6.x, był istny dramat, ale na Touchu 6G prędkość animacji w ogóle nie sprawiała kłopotów do wydania 9.2 włącznie, a tym bardziej na 8.x. Coś się popsuło - a skoro Wy podobnych problemów nie macie, to może faktycznie czeka mnie odtworzenie? Dodam, że nigdy jeszcze nie potrzebowałem tego robić na obu iPodach, jak i każdej Lumii, którą miałem (800, 920, 930); to zbyt stabilne i niezawodne systemy.

Oj to jeszcze wiele przed tobą ;) Są też tacy którzy nigdy nie aktualizują starej wersji na nowszą za to zawsze instalują najnowszą na czysto. Niestety ale to często nieuniknione. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#506 Moongroow

Moongroow
  • 335 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:49

Apple niestety jest znane z ubijania urządzeń :)
A po co ? Żebyś kupił nowsze :)

#507 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 16 kwietnia 2016 - 15:54

Apple niestety jest znane z ubijania urządzeń :)
A po co ? Żebyś kupił nowsze :)

Apple swoje urządzenia ubija po 4 (czy czasami nawet więcej) latach - pokażcie mi producenta telefonu z Androidem, który zapewnia takie wsparcie dla swoich urządzeń... Samsung? Max 1,5 roku... Kupiłem swego czasu Galaxy Tab 3 i skończyło się na 1 aktualizacji. Urzadzenie pozostało z Androidem 4.4.

• effe lubi to

#508 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 17:42

Apple swoje urządzenia ubija po 4 (czy czasami nawet więcej) latach - pokażcie mi producenta telefonu z Androidem, który zapewnia takie wsparcie dla swoich urządzeń... Samsung? Max 1,5 roku... Kupiłem swego czasu Galaxy Tab 3 i skończyło się na 1 aktualizacji. Urzadzenie pozostało z Androidem 4.4.

Apple z każdą "dużą" wersją zabija urządzenia. Ostatnia po 4ch latach to tylko dobicie urządzenia. Odnośnie wsparcia urządzeń co z tego skoro z normalnie działajacego urządzenia robi sie klocek. Wystarczy porównać 4s jak działa na iOS 7 w stosunku do 6s z iOS 9. Wg mniej szybkość porównywalna. Oczywiście zawsze można nieaktualizować. Tylko w sytuacji gdy system sie sypnie nie mam już możliwość zainstalowania wersji, która miałem. Dlatego tez przyjąłem zasadę, ze aktualizuję system góra dwie wersje w stosunku do pierwotnej, a pózniej wymieniam sprzęt.
System to nie wszystko, nowe modele wnoszą tez coś więcej.
A żeby nie było, ze nie na temat. Tak słabo działajacego systemu na modelu, na który powstał czytaj 6s dawno nie było. Wg mnie tak system powinien działać na IP 6,a na IP 6s powinien działać bez zająknięcia. Wystarczy sobie przypomnieć jak było do iOS 7, a nawet ios8.

Użytkownik tzk edytował ten post 16 kwietnia 2016 - 17:53

• dj.cicho lubi to

#509 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 17:58

Tak się składa, że iPhone 4s jest odpowiednikiem Galaxy S2 albo S3 - spróbuj na tych telefonach odpalić najnowszego Androida, który potrafi przyciąć nawet na gołych Nexusach (czytałem wiele narzekań na to, że Android 6 nie potrafi być płynny na Nexusie)... To samo porównanie. Nie oczekuj od sprzętu, który ma 4 lata że będzie płynnie działał z najnowszym oprogramowaniem. W świecie IT 4 lata to przepaść technologiczna.

#510 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:01

Tak się składa, że iPhone 4s jest odpowiednikiem Galaxy S2 albo S3 - spróbuj na tych telefonach odpalić najnowszego Androida, który potrafi przyciąć nawet na gołych Nexusach (czytałem wiele narzekań na to, że Android 6 nie potrafi być płynny na Nexusie)... To samo porównanie. Nie oczekuj od sprzętu, który ma 4 lata że będzie płynnie działał z najnowszym oprogramowaniem. W świecie IT 4 lata to przepaść technologiczna.

Nie oczekuję i nie zamierzam porównywać do androida bo i po co. Chodzi tylko o to, ze czasem byłoby lepiej gdyby takie wsparcie trwało krócej. Po pierwsze urządzania działały by lepiej, po drugie użytkownik, który chciałby coś nowszego zmieniałby telefon. Przynajmniej Apple nie miałoby spraw o zabijanie sprzętu :)

Użytkownik tzk edytował ten post 16 kwietnia 2016 - 18:03

• dj.cicho lubi to

#511 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:05

Ale wtedy znaleźliby się tacy, którzy narzekaliby że Apple za krótko wspiera sprzęt. Tak źle i tak niedobrze. Zgadzam się natomiast z Tobą, że ostatnie wersje systemu są mało dopracowane. 9.3.1 działało lepiej na betach niż w oficjalnej wersji. Ale co zrobić. Nawet cukiernik, pracujący 20 lat nie zrobi wszystkich tortów tak samo dobrych.

#512 sIDD

sIDD
  • 178 postów
  • SkądUrsus, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:32

Nie oczekuję i nie zamierzam porównywać do androida bo i po co. Chodzi tylko o to, ze czasem byłoby lepiej gdyby takie wsparcie trwało krócej. Po pierwsze urządzania działały by lepiej, po drugie użytkownik, który chciałby coś nowszego zmieniałby telefon. Przynajmniej Apple nie miałoby spraw o zabijanie sprzętu :)

A który producent prócz apple daje możliwość wspierania androida i podnosi ich wersje ?

Hmmm czekaj żaden.. No może czasem samsung jak ma dobry rok.
Ogólnie tylko apple daje tak długie wsparcie dla swoich urządzeń.

I nie ma co oczekiwać od nich żeby to robili w nieskończoność.
Albo pisaniem ze uśmiercają urządzenia.

Użytkownik sIDD edytował ten post 16 kwietnia 2016 - 18:34

#513 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:45

A który producent prócz apple daje możliwość wspierania androida i podnosi ich wersje ?
Hmmm czekaj żaden.. No może czasem samsung jak ma dobry rok.
Ogólnie tylko apple daje tak długie wsparcie dla swoich urządzeń.
I nie ma co oczekiwać od nich żeby to robili w nieskończoność.
Albo pisaniem ze uśmiercają urządzenia.

Ale ten wątek nie jest o tym w czym iOS jest gorszy/lepszy od androida. Co więcej przypomnę wolałbym, krótsze wsparcie. Dodatkówo nawet ono nie jest mi szczególnie mocno potrzebne po średnio co dwa lata zmieniam telefon. Dodam od kilku lat na Iphona.
Nie oszukujmy sie to wsparcie nie jest po to aby użytkownikom robić tylko dobrze. O uśmiercaniu nie ma co pisać ono jest faktem :)

#514 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:47

skoro co dwa lata wymieniasz tzk telefon to uśmiercanie telefonu Ciebie nie dotyczy :)

iPhone 12 mini 

#515 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 16 kwietnia 2016 - 18:54

skoro co dwa lata wymieniasz tzk telefon to uśmiercanie telefonu Ciebie nie dotyczy :)

Cześciowo dotyczy. Mam iPada Air 2 córka ma iPada Air. Mój ma aktualnie iOS 9 córki iOS 8 czyli każdy wersje jedną do przodu. Ogólnie jestem zadowolony mimo, ze widzę, ze mój działa gorzej niż na iOS 8 ale wiadomo ma miedzy innymi SplitView. Szczeka mi jednak opadła gdy wziąłem do ręki córki iPada. Sama minimalizacja Safari na Air sie skończyła a na Air 2 zaczęła :). Fakt problem uśmiercania dotyczy mnie mniej co nie znaczy, ze go nie doświadczam a tym bardziej, ze nie mogę o nim pisać :)

#516 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 16 kwietnia 2016 - 23:25

Zupelnie nie rozumiem polityki tej firmy. Nie do zaakceptowania jest fakt, iz nie mozna wgrac starszego oprogramowania. Totalna kontrola i dyktatura,Gdzie prawo wyboru?

System specjalnie jest tak pisany, by ubijac starsze telefony, bo nie wierze, ze pracuja tam tacy debile, ktorzy nie potrafia napisac systemu na miare 8.4.1.

Użytkownik meduza88 edytował ten post 16 kwietnia 2016 - 23:28

• dj.cicho lubi to

#517 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1 336 postów
Napisano 17 kwietnia 2016 - 08:21

Tak naprawdę można ponarzekać na ubijanie starszych modeli i czas pracy baterii na danej wersji iOS. To chyba tyle albo aż tyle. Sam pamiętam jak dość szybko przyzwyczajałrm swoje oko i nawyki do coraz nowszej wersji iOS. Dzisiaj mam 9.3 na swoim 5s i raz czy dwa w tygodniu pojawi sie jakiś błąd. Gdyby ludzie tak źle oceniali iOS to tyle osób by nie miało iPhone'a czy iPad'a ;)

#518 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 17 kwietnia 2016 - 08:56

....Gdyby ludzie tak źle oceniali iOS to tyle osób by nie miało iPhone'a czy iPad'a ;)

Czasem to kwestia przyzwyczajenia. Czasem brak chceci poszukiwania lub alternatywa czegoś gorszego.
Dodatkowo trzeba pamietać, ze telefon czy system to nie wszystko. Kupując dany system kupujesz aplikacje i co zmienisz i kupisz na nowo ?
Wspieranie przez Apple starszych urządzeń to nic innego jak sprzedaż wersji demo z ograniczonym terminem ważności. Przyzwyczaisz się, kupisz nowsze. Gdyby na starym urządzeniu system działał równie dobrze to nikt nie czułby potrzeby kupowania nowego urządzenia.
Postarzanie produktu stosują od dawna. Ostatnio niestety to zjawisko zaczyna sie szybciej. Kiedyś system działał słabiej od wersji poprzedniej urządzenia. Dziś spowolnienia obserwuje sie na sprzęcie topowym tj. iPad pro czy iPhone 6s. Niepodejrzewam aby to było świadome działanie czyli coś niedobrego zaczyna dziać sie z systemem.

Użytkownik tzk edytował ten post 17 kwietnia 2016 - 09:11

#519 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 17 kwietnia 2016 - 10:43

Zawsze podziwialem programistow piszacych na Amige 500.Gry i programy nawet po latach dzislaly swietnie.Az sie w glowie nie misci, ze z tego pudelka mozna bylo tyle wyciagnac.Ubijanie telefonow ze strony Apple robione jest z premedytacja.

#520 Hubert Dykiel

Hubert Dykiel
  • 93 postów

Napisano 17 kwietnia 2016 - 12:30

Czy ten wynik baterii jest normalny ? Iphone 6

Załączony plik  IMG_2170.jpg   152,61 KB   2 Ilość pobrań

#521 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 kwietnia 2016 - 15:21

Czy ten wynik baterii jest normalny ? Iphone 6

attachicon.gifIMG_2170.jpg

To zależy od wielu rzeczy. Za mało informacji podałeś. Po pierwsze na jakim iOS działasz? Czy np. wgrałeś nowe oprogramowanie od zera nie wiem 3 godziny temu czy masz już je dłuższy czas. Dwa nie pokazałeś aplikacji które najbardziej zjadają baterię. Każda może inaczej na nią wpływać. Kolejna sprawa to odświeżanie w tle. Czy masz je włączone a jeśli tak to dla ilu aplikacji? No i jeszcze usługi lokalizacyjne. Rzecz ma się podobnie do odświeżanie w tle. W dodatku jeśli usługi są włączone to poza aplikacjami są jeszcze usługi systemowe które w większości są niepotrzebne a potrafią drenować baterię. Jest jeszcze kwestia czy mówimy o nowym egzemplarzu czy też używanym. Jeśli używanym to jak długo. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 17 kwietnia 2016 - 15:21

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#522 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1 336 postów
Napisano 17 kwietnia 2016 - 17:59

Mam problem... Używam najczęściej aplikacji muzyka bo prawie połowa czasu aktywności baterii. Raz jest to 4 godz, a raz 3 godz muzyki. Bardzo mało internetu przez Wi-Fi i reszta zbędnych opcji wyłaczone. System stawiany na czysto, a dalej uwazam, że coś nie gra. 1,5 dnia to max jaki wyciąga telefon. Czy komuś też tak trzyma bateria na 5s z iOS 9.3? Irytuje mnie to bo gdybym katował telefon to nie wiem czy dzień by wytrzymał :/

Użytkownik ASOT edytował ten post 17 kwietnia 2016 - 17:59

#523 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 17 kwietnia 2016 - 19:00

Mam problem... Używam najczęściej aplikacji muzyka bo prawie połowa czasu aktywności baterii. Raz jest to 4 godz, a raz 3 godz muzyki. Bardzo mało internetu przez Wi-Fi i reszta zbędnych opcji wyłaczone. System stawiany na czysto, a dalej uwazam, że coś nie gra. 1,5 dnia to max jaki wyciąga telefon. Czy komuś też tak trzyma bateria na 5s z iOS 9.3? Irytuje mnie to bo gdybym katował telefon to nie wiem czy dzień by wytrzymał :/

1,5 dnia? Nigdy tyle nie miałem na żadnym iOS od rozpakowania telefonu z pudełka.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#524 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1 336 postów
Napisano 17 kwietnia 2016 - 19:26

1,5 dnia? Nigdy tyle nie miałem na żadnym iOS od rozpakowania telefonu z pudełka.

Tyle jak najwięcej zjada aplikacja muzyka. Z resztą i tak aplikacja muzyka zjada mi najwięcej % i czasu. To ile było u Ciebie najwięcej?

#525 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 17 kwietnia 2016 - 21:49

Naprawdę uważam, ze wciągasz dobre wyniki. Ja zaczynam dzień o 6 rano, w drodze do pracy tramwajem di.fm,albo soundcloud. W ciagu 8 godzin pracy będąc cały czas na lte kilkanaście SMS, immesage i kilka połączeń , do tego poczta , trochę safari, forum i wracając do domu ok 17 mam baterię na poziomie 10-15%. Jak telefon był nowy bateria starczała do momentu, gdy kładłem się spać. Obecnie jestem na becie 9.3.2 jutro wracam do pracy i do normalnego trybu, to zobaczę czy będzie różnica względem 9.3.1.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych