Podpis elektroniczny na maku
Napisano 24 grudnia 2007 - 08:55
Napisano 24 grudnia 2007 - 11:05
- Grzeczny lubi to
Napisano 24 grudnia 2007 - 13:08
Ha! Kiedyś nad tym pracowałem! Nawet wypożyczono mi sprzęt. Niestety, karty które stosują są dość rzadkie i nie wspierane przez Mac'owy framework PCSC czy projekt MUSCLE. Musiałbym sam napisać sterownik tzw. "token driver" do tej karty aby obsłużyć zainstalowanego tam OS'a. Może jak będę miał trochę mniej zajęć to do tego wrócę.
P.S. Może ktoś chce się pobawić programowaniem w C w niskich warstwach OS X'sa, może mi pomoże? ;-)
jak dobrze C trzeba znać? jestem na 2 roku informy na wacie - mało umiem ale moge sie nauczyć

Napisano 28 grudnia 2007 - 12:44
jak dobrze C trzeba znać? jestem na 2 roku informy na wacie - mało umiem ale moge sie nauczyć
No wypadałoby znać z w miarę dobrze, jak bardzo? Hmm... a masz już jakieś doświadczenia z programowaniem czy dopiero zaczynasz? Ciężko tak na odległość kogoś oceniać, inna sprawa że jedni szybko "łapią" o co chodzi, drugim przychodzi to trochę trudniej. Jeżeli lubisz kodować i sprawia Ci to frajdę to masz bardzo dobre zadatki ;-) i w tym projekcie byś się odnalazł.
Osobną sprawą jest sprzęt, musiałbym zwrócić się ponownie o wypożyczenie zestawu. Pomyślimy ;-)
Napisano 28 grudnia 2007 - 16:21
No wypadałoby znać z w miarę dobrze, jak bardzo? Hmm... a masz już jakieś doświadczenia z programowaniem czy dopiero zaczynasz? Ciężko tak na odległość kogoś oceniać, inna sprawa że jedni szybko "łapią" o co chodzi, drugim przychodzi to trochę trudniej. Jeżeli lubisz kodować i sprawia Ci to frajdę to masz bardzo dobre zadatki ;-) i w tym projekcie byś się odnalazł.
Osobną sprawą jest sprzęt, musiałbym zwrócić się ponownie o wypożyczenie zestawu. Pomyślimy ;-)
wrzuć przykładowy kod. zobacze czy wogole coś rozumiem - powiem tak programistą nigdy nie chciałem być i nigdy nie bede

Napisano 30 grudnia 2007 - 10:33
Napisano 05 lutego 2013 - 18:09
Napisano 04 marca 2013 - 22:13
Napisano 07 marca 2013 - 16:45
Odpowiadając na pytanie. Tak, używam podpisu kwalifikowanego pod ML. Zestaw (karta, czytnik, soft) pochodzi od CenCert. Oprogramowanie z Unizeto (Certum) nie działa po ML, jest w wersji beta a Unizeto go nie supportuje. Czytnik jest sprawą drugorzędną ważne jedynie aby był to czytnik wspierany przez system, lista jest dość długa i jest tam większość popularnych w Polsce czytników. Do softu CenCert nie mam żadnych zastrzeżeń.Czy działa komuś e-podpis na Mountain Lion 10.8.2 ? Brakuje sterowników sprzęt nie jest wykrywalny więc nie można z niego korzystać.
Napisano 18 kwietnia 2013 - 09:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych