No to stało się!
Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Surface Pro 4 w konfiguracji procesor i5 oraz dysk 256GB.
Plusy jakie zaobserwowałem przez te dni to:
- Komputer jest bardzo szybki. Aplikacje uruchamiają się błyskawicznie, aż dziw bierze, że to Windows 
- Jakość matrycy na bardzo dobrym poziomie, można spokojnie porównać z retiną w MBPr.
- Dotykowy ekran i funkcje rysika - rewelacja. Zwłaszcza dla kogoś, kto wiele notuje, rysuje, zaznacza itp. Wiem, że będę z tego często korzystał, zwłaszcza z onenote, który jest kompatybilny z rysikiem.
- Doczepiana klawiatura, tu również można zauważyć wiele korzyści:
- z komputera można korzystać bardziej uniwersalnie.
- komputer nie uszkodzi się kiedy coś np. wylejemy na klawiaturkę
- wygodniej się czyści taki sprzęt podczas odczepienia klawiaturki
- Zasilacz podobnie jak w przypadku MB jest na magnez jednak mógłby być dłuższy.
- Tego typu sprzęt 2 in 1 bezpieczniej korzysta się np. w łóżku pościeli, nie musimy się już bać, że nam się przegrzeje. Otwory wentylacyjne umiejscowione są na górze i bokach tabletu.
A teraz wady jakie udało mi się wyłapać:
- System:
- Aktualizacji po uruchomieniu laptopa miałem już chyba z 20. Najgorsze jest to, że one od razu się nie ściągają tylko po jakimś czasie kolejne. I tu miałem pierwszy mały problem, który już całe szczęście się rozwiązał. Bardzo chciałem uruchomić tak przez wielu zachwalanych funkcję Windows Hello. Niestety nie mogłem jej zarejestrować, aplikacja nie skanowała mojej twarzy. Dopiero po ok 24h Windows wykrył najnowszą dużą aktualizację roczną bodajże 1607, która wprowadziła w WIN10 sporo zmian no i wreszcie aplikacja zeskanowała mi twarz i teraz działa bez problemów.
- Obudowa się grzeje jak głupia, nie trzeba nic konkretnego robić. Np. oglądnie filmów na YT już potrafi podgrzać sprzęt. Jeśli już robimy jeszcze poważniejsze operacje to można powiedzieć, że jest nawet gorąca. Temperatury w aplikacji HWmonitor wskazywały ok 50-65 stopni.
Przy tym również wentylatory działają dość głośno.
To chyba tyle. Ogólnie ze sprzętu jestem zadowolony, choć to tylko kilka dni. Po czasie będzie można napisać więcej. Myślę jednak, że sprzęt zostanie u mnie na dłużej 
Edited by effe, 29 August 2016 - 18:22.