Mam dysk przenośny na którym były wykonywane archiwizacje różnych komputerów. Chciałbym wyszukać wszystkie zdjęcia i je umieścić w chmurze. Robienie tego ręcznie jest strasznie uciążliwe, ponieważ zdjęcia są w przeróżnych katalogach/podkatalogach. Jak je wszystkie odnaleźć? Da się to zrobić finderem?

Wyszukiwanie określonych plików z dysku
Posted 30 November 2015 - 12:22
Posted 30 November 2015 - 13:08
Mam dysk przenośny na którym były wykonywane archiwizacje różnych komputerów. Chciałbym wyszukać wszystkie zdjęcia i je umieścić w chmurze. Robienie tego ręcznie jest strasznie uciążliwe, ponieważ zdjęcia są w przeróżnych katalogach/podkatalogach. Jak je wszystkie odnaleźć? Da się to zrobić finderem?
Tak. Finder Wyszuka po rozszerzeniu.
https://www.dropbox.... nazwy.jpg?dl=0
Posted 30 November 2015 - 13:12
Tak. Finder Wyszuka po rozszerzeniu.
Ok, a jak zdjęcia są w różnych formatach, np. rawy czy coś tam...
Posted 30 November 2015 - 13:14
Ok, a jak zdjęcia są w różnych formatach, np. rawy czy coś tam...
Można bawić się w skrypty;] ale tak znajdzie Ci każde rozszerzenie.
- Spekulant likes this
Posted 30 November 2015 - 13:16
Czyli pojedynczo po każdym możliwym rozszerzeniu szukać najlepiej?
Posted 30 November 2015 - 14:13
Czyli pojedynczo po każdym możliwym rozszerzeniu szukać najlepiej?
Jak Ci się nie chce to zainstaluj sobie może Picasę od Google. Wystarczy wskazać jej katalogi w których ma szukać zdjęć - można wybrać opcję przeskanuj cały komputer (na początku, podczas pierwszego skanowania, albo później) i ci wszystko znajdzie, będziesz miał od razu podgląd fotki. Możesz w nim przenosić i usuwać zdjęcia, albo wybrać pokaż w Finderze.
- Spekulant likes this
Posted 30 November 2015 - 15:22
Jeśli używasz Forklifta (http://www.binarynights.com/forklift/) to znajdziesz tam zaawansowane opcje wyszukiwania. Wybierasz okno wyszukiwania i:
- zaznaczasz opcję by Extension
- jako wyszukiwanie podajesz rozszerzenia plików rozdzielone pipem (np. jpg|jpeg|png|raw).
Posted 30 November 2015 - 22:43
Automator też powinien dać radę.
Dodatkowo może Ci te zdjęcia przekopiować do wybranej lokalizacji, więc jeśli to iCloud Drive/Dropbox/Copy z lokalnym katalogiem, zrobisz to bezboleśnie za jednym zamachem – wystarczy odpowiedni workflow. Nie szukałem, czy opcja uploadowania do określonego URL też tam występuje, ale możliwe, że tak. Do rozmaitych użytecznych workflowów jest również osławiony Alfred. I on może coś dopomóc. Innymi słowy – włączywszy wszystkie powyższe sugestie forumowiczów – możliwości jest sporo. Znajdź po prostu najbardziej Ci odpowiadającą.
- Spekulant likes this
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 01 December 2015 - 00:52
Aż z ciekawości sprawdziłem – u mnie szuka po dyskach zewn. aż miło, nieważne jak wielopiętrowa struktura katalogów.
Więc albo to bękarcik-Yosemite i Automator v.2.5 (nie używałem w zasadzie, więc się szczegółowiej nie wypowiem, czy występował w nim jakiś bug tego rodzaju – polecam google lub bardziej wyspecjalizowanych w temacie 10.10 forumowiczów), albo uprawnienia odczytu/zapisu ew. system plików dysku zewnętrznego (po informacjach zamieszczonych tutaj nie widać, czy to HFS+).
Edit: coś, co u niektórych osób niwelowało błąd -212:
Preferencje systemowe > Ochrona i prywatność > zakładka Prywatność > pozycja na liście po lewej Dostępność > zaznaczyć Automator.
Edited by cronopioverde, 01 December 2015 - 01:10.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Posted 01 December 2015 - 01:09
Aż z ciekawości sprawdziłem – u mnie szuka po dyskach zewn. aż miło, nieważne jak wielopiętrowa struktura katalogów.
Więc albo to bękarcik-Yosemite i Automator v.2.5 (nie używałem w zasadzie, więc się szczegółowiej nie wypowiem, czy występował w nim jakiś bug tego rodzaju – polecam google lub bardziej wyspecjalizowanych w temacie 10.10 forumowiczów), albo uprawnienia odczytu/zapisu ew. system plików dysku zewnętrznego (po informacjach zamieszczonych tutaj nie widać, czy to HFS+).
Te dane są utworzone w windowsach i po podłączeniu dysku widziany jest jako tylko do odczytu... to ma jakieś znaczenie? Gdzie sprawdzić ten 'system plików'?
Posted 01 December 2015 - 01:18
Te dane są utworzone w windowsach i po podłączeniu dysku widziany jest jako tylko do odczytu... to ma jakieś znaczenie? Gdzie sprawdzić ten 'system plików'?
A widzisz – bardzo ważna informacja, o której wcześniej nie miałem pojęcia (zdaje się, że zapomniałeś podać ). Tak. Ma znaczenie. Sprawdzić możesz w Narzędziu dyskowym w zakładce Informacje.
Więc Automator, zdaje się, odpada. Gdzieś chyba kiedyś czytałem, że szuka tylko po Mac OS Extended – niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
Pozostaje Ci zatem poszukać softu firm trzecich ze wsparciem wyszukiwania w NTFS, bo nawet nie wiem jak find w Terminalu sobie z NTFS radzi, a szukać w tej chwili nie mogę, przykro mi – ale są tutaj o niebo bieglejsi w unixach ode mnie, na pewno z rana forum przejrzą i jak zechcą, to się odpowiednią komendą wypowiedzą. Powodzenia.
Posted 01 December 2015 - 13:15
No to lipa, dane faktycznie NTFS. Automator odpada, find odpada... To co zostaje?
Posted 01 December 2015 - 14:34
Dlaczego find odpada?
find /sciezka/do/dysku -iname "*jpg"
Dla wielu:
for i in jpg raw png cotamchcesz; do find /sciezka/do/dysku -iname "*${i}"; done
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 01 December 2015 - 17:54
Dlaczego find odpada?
find /sciezka/do/dysku -iname "*jpg"
Dla wielu:
for i in jpg raw png cotamchcesz; do find /sciezka/do/dysku -iname "*${i}"; done
Ale gdzie to wpisać, możesz konkretniej? To w terminalu czy jak?
Posted 02 December 2015 - 09:49
Yup, w terminalu. Polecenia zwykle wpisuje się w terminalu.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users