Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyszukiwanie określonych plików z dysku

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 30 November 2015 - 12:22

Mam dysk przenośny na którym były wykonywane archiwizacje różnych komputerów. Chciałbym wyszukać wszystkie zdjęcia i je umieścić w chmurze. Robienie tego ręcznie jest strasznie uciążliwe, ponieważ zdjęcia są w przeróżnych katalogach/podkatalogach. Jak je wszystkie odnaleźć? Da się to zrobić finderem?

#2 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2015 - 13:08

Mam dysk przenośny na którym były wykonywane archiwizacje różnych komputerów. Chciałbym wyszukać wszystkie zdjęcia i je umieścić w chmurze. Robienie tego ręcznie jest strasznie uciążliwe, ponieważ zdjęcia są w przeróżnych katalogach/podkatalogach. Jak je wszystkie odnaleźć? Da się to zrobić finderem?

Tak. Finder Wyszuka po rozszerzeniu. 

https://www.dropbox.... nazwy.jpg?dl=0

#3 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 30 November 2015 - 13:12

Tak. Finder Wyszuka po rozszerzeniu. 

https://www.dropbox.... nazwy.jpg?dl=0

Ok, a jak zdjęcia są w różnych formatach, np. rawy czy coś tam...

#4 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2015 - 13:14

Ok, a jak zdjęcia są w różnych formatach, np. rawy czy coś tam...

Można bawić się w skrypty;] ale tak znajdzie Ci każde rozszerzenie. 

• Spekulant likes this

#5 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 30 November 2015 - 13:16

Czyli pojedynczo po każdym możliwym rozszerzeniu szukać najlepiej?

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 30 November 2015 - 14:13

Czyli pojedynczo po każdym możliwym rozszerzeniu szukać najlepiej?

Jak Ci się nie chce to zainstaluj sobie może Picasę od Google. Wystarczy wskazać jej katalogi w których ma szukać zdjęć - można wybrać opcję przeskanuj cały komputer (na początku, podczas pierwszego skanowania, albo później) i ci wszystko znajdzie, będziesz miał od razu podgląd fotki. Możesz w nim przenosić i usuwać zdjęcia, albo wybrać pokaż w Finderze.

• Spekulant likes this

#7 spok

spok
  • 22 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2015 - 15:22

Jeśli używasz Forklifta (http://www.binarynights.com/forklift/) to znajdziesz tam zaawansowane opcje wyszukiwania. Wybierasz okno wyszukiwania i:

- zaznaczasz opcję by Extension

- jako wyszukiwanie podajesz rozszerzenia plików rozdzielone pipem (np. jpg|jpeg|png|raw).

^spok

#8 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 30 November 2015 - 22:43

Automator też powinien dać radę.

M8MnQ9s.png

Dodatkowo może Ci te zdjęcia przekopiować do wybranej lokalizacji, więc jeśli to iCloud Drive/Dropbox/Copy z lokalnym katalogiem, zrobisz to bezboleśnie za jednym zamachem – wystarczy odpowiedni workflow. Nie szukałem, czy opcja uploadowania do określonego URL też tam występuje, ale możliwe, że tak. Do rozmaitych użytecznych workflowów jest również osławiony Alfred. I on może coś dopomóc. Innymi słowy – włączywszy wszystkie powyższe sugestie forumowiczów – możliwości jest sporo. Znajdź po prostu najbardziej Ci odpowiadającą.

• Spekulant likes this

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#9 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 30 November 2015 - 22:58

Chciałem skorzystać z automatora, ale coś nie działa, nie wiem czemu. Finder nie szuka w podkatalogach, więc lipa...

image.png

#10 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 01 December 2015 - 00:52

Aż z ciekawości sprawdziłem – u mnie szuka po dyskach zewn. aż miło, nieważne jak wielopiętrowa struktura katalogów.
Więc albo to bękarcik-Yosemite i Automator v.2.5 (nie używałem w zasadzie, więc się szczegółowiej nie wypowiem, czy występował w nim jakiś bug tego rodzaju – polecam google lub bardziej wyspecjalizowanych w temacie 10.10 forumowiczów), albo uprawnienia odczytu/zapisu ew. system plików dysku zewnętrznego (po informacjach zamieszczonych tutaj nie widać, czy to HFS+).

Edit: coś, co u niektórych osób niwelowało błąd -212:
Preferencje systemowe > Ochrona i prywatność > zakładka Prywatność > pozycja na liście po lewej Dostępność > zaznaczyć Automator.

Edited by cronopioverde, 01 December 2015 - 01:10.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#11 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 01 December 2015 - 01:09

Aż z ciekawości sprawdziłem – u mnie szuka po dyskach zewn. aż miło, nieważne jak wielopiętrowa struktura katalogów.
Więc albo to bękarcik-Yosemite i Automator v.2.5 (nie używałem w zasadzie, więc się szczegółowiej nie wypowiem, czy występował w nim jakiś bug tego rodzaju – polecam google lub bardziej wyspecjalizowanych w temacie 10.10 forumowiczów), albo uprawnienia odczytu/zapisu ew. system plików dysku zewnętrznego (po informacjach zamieszczonych tutaj nie widać, czy to HFS+).

Te dane są utworzone w windowsach i po podłączeniu dysku widziany jest jako tylko do odczytu... to ma jakieś znaczenie? Gdzie sprawdzić ten 'system plików'?

#12 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 01 December 2015 - 01:18

Te dane są utworzone w windowsach i po podłączeniu dysku widziany jest jako tylko do odczytu... to ma jakieś znaczenie? Gdzie sprawdzić ten 'system plików'?

A widzisz – bardzo ważna informacja, o której wcześniej nie miałem pojęcia (zdaje się, że zapomniałeś podać ;) ). Tak. Ma znaczenie. Sprawdzić możesz w Narzędziu dyskowym w zakładce Informacje.

Więc Automator, zdaje się, odpada. Gdzieś chyba kiedyś czytałem, że szuka tylko po Mac OS Extended – niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę.
Pozostaje Ci zatem poszukać softu firm trzecich ze wsparciem wyszukiwania w NTFS, bo nawet nie wiem jak find w Terminalu sobie z NTFS radzi, a szukać w tej chwili nie mogę, przykro mi – ale są tutaj o niebo bieglejsi w unixach ode mnie, na pewno z rana forum przejrzą i jak zechcą, to się odpowiednią komendą wypowiedzą. Powodzenia.

#13 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 01 December 2015 - 13:15

No to lipa, dane faktycznie NTFS. Automator odpada, find odpada... To co zostaje?

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 01 December 2015 - 14:34

Dlaczego find odpada?

find /sciezka/do/dysku -iname "*jpg"

Dla wielu:

for i in jpg raw png cotamchcesz; do find /sciezka/do/dysku -iname "*${i}"; done

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#15 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 01 December 2015 - 17:54

Dlaczego find odpada?

find /sciezka/do/dysku -iname "*jpg"

Dla wielu:

for i in jpg raw png cotamchcesz; do find /sciezka/do/dysku -iname "*${i}"; done

Ale gdzie to wpisać, możesz konkretniej? To w terminalu czy jak?

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 02 December 2015 - 09:49

Yup, w terminalu. Polecenia zwykle wpisuje się w terminalu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users