Test Surfce 3 kontra iPad Air 2, okiem applemaniaka
Coś we mnie drgnęło, coś co uświadomiło mnie, że mój iPad AIR 2 jest niczym innym jak większym iPhone 6s i niczym więcej. Rzeczy które robię na iPhone robię również na iPad i na odwrót. Nie mogę zrobić na iPadzie nic więcej niż mógł bym zrobić na iPhone. Więc po co mi iPad?
Po co mi iPad? Choć by po to by wygodnie czytać w szczególności książki. Ten argument jest niepodważalny tu iPad przebija zdecydowanie iPhone-a.
Ale wróćmy do tematu z tytułu, po co mi ograniczony możliwościami iPad skoro jest Surface 3?
Po to, że na Surface 3 mogę dużo więcej, mam pełny system do dyspozycji, może to nie jest OS X ale jestem bardzo mile zaskoczony szybkością działania, nic się nie wiesza, wszystko chodzi płynnie. Oczywiście Surface wykorzystuje dalej jak iPada, czyli urządzenie do treści multimedialnych oraz czytania książek, stron www, maila. Ktoś powie po co więc większy cięższy Surface? Właśnie po to bo mogę zawszę trochę więcej. Mogę podłączyć telefon do portu USB, dysk zewnętrzny. Mogę pracować na pełnej wersji Office. Od kąt używam Surface ograniczyłem używanie w warunkach domowych MacBook-a Pro Retina 13.3. Oczywiście Surface go nie zastąpi nigdy, a przynajmniej nie Surface 3. Być może Surface 4 PRO?
Wykonanie. Można by na ten temat napisać wiele strony które można by później streścić do jednego zdania: Najwyższa półka wykonania, nie można się do niczego przyczepić. Porównując go z iPad AIR 2 moim zdaniem lepiej jest wykonany. Stop magnezu jest lepszy w dotyku niż aluminium. Jest bardzo elegancki, bardzo dobrze leży w dłoni… ale waga i wielkość iPada robi różnicę na korzyść produktu Apple. Jest mniejsze i zdecydowanie lżejsze. 620g do 444g. Czyli sporo, różnica jest również w ekranie 10,8” ma urządzenie Microsoftu a iPad 9,7. W jakimś stopniu tłumaczy to dlaczego Apple jest mniejsze a z drugiej strony pokazuje chyba największą słabość Surface. Czyli jego wielkość w stosunku do konkurencji. Oczywiście nie jest on przesadnie duży ale faktycznie mógł być mniejszy. Szkoda bo na tym tle przegrywa z iPadem.
Ekran. Mimo wielkiej różnicy rozdzielczości nie widać jej na ekranie. Microsoft włożył kapitalny ekran do swojego urządzenia. Nie można mu nic zarzucić. Niewątpliwą zaletą Surfaca jest tylna stopka, dzięki której zdecydowanie łatwiej przegląda się treści. W moim odczuciu to ta sama liga co Apple.
Bateria, kolejną bolączką Surface. Ładuję go dla bezpieczeństwa co noc a w iPad nie zdarzało mi się tak. Niestety Surface pobiera dość sporo energii gdy jest uśpiony czego nie można powiedzieć o iPadzie. Oczywiście starcza mi energii na cały dzień nawet zostaje jej ok 30-40 % ale asekuracyjnie podłączam do ładowarki.
System. Nie ma porównania. Surface jest lepszy od iPad-a. Nie chodzi o to, że iOS jest zły i słaby! iOS jest świetny, ale ma zbyt wiele ograniczeń systemowych. iPad jest świetnym czytnikiem ebook, www. Kapitalną konsolą do gier. Surface natomiast jest świetnym uzupełnieniem komputera, a za to fatalną konsolą do gier. Oczywiście dla mnie Surface wygrywa a dla kogoś innego wygrywa iPad i to jest zrozumiałe i logiczne. Nie będę się rozpisywał na temat systemu bo każdy wie co to Windows 10 i iOS.
Akcesoria. Póki co to mogę powiedzieć w tej kwestii bardzo mało bo w iPad korzystałem tylko z okładki apple a w Surface z okładki Microsoftu wyposażoną w klawiaturę i gładzik. System działania obu okładek bardzo podobny, działają na zasadzie magnesu, co jest w obu przypadkach świetny rozwiązaniem. Ale okładka Surface ma świetną klawiaturę z dość słabym gładzikiem. Klawiatura nie dość, że fajnie się na niej pisze jest również podświetlana co przydaje się wieczorem. Klawiaturę zdecydowanie lepiej używa się na biurku niż na kolanach, ale da się jej używać na kolanach choć zdecydowanie mniej wygodnie niż laptopa.
Podsumowując. Ja zostaje z Surface. Urządzenie spełnia moje wymagania, może nie jest idealne ale dla mnie lepsze niż iPad AIR 2. Ceny urządzeń są dość porównywalne ze sobą. Myślę więc, że cena nie będzie odgrywać głównej roli w wyborze. Polecam osobiście przyjrzeć się produktowi Microsoftu.
Wszelką krytykę za tekst proszę składać bezpośrednio do mnieJ Służę pomocą w razie potrzeby, również odpowiem na pytania odnośnie Surface. Tekst ten napisałem ponieważ szukałem jakiś czas temu takie porównania i nie znalazłem, więc może się komuś przydać.
Użytkownik EMU edytował ten post 29 listopada 2015 - 12:15