Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Surface Pro 4 vs MB 12"

• Please log in to reply
58 replies to this topic

#51 Jackpe

Jackpe
  • 187 posts

Posted 27 May 2016 - 08:18

Miałem S4 Pro przez kilkanaście dni i na szczęście się popsuł. Ponieważ Microsoft nie ma serwisu w kraju a Surface są praktycznie nienaprawialne, po 15 dniach mogłem zrezygnować z zakupu i była to moja najlepsza decyzja w życiu.

Klawiatura -  materiał łapie brud i nie wygląda estetycznie. Do tego nie jest za wygodna i kompletnie nie nadaje się do trzymania urządzenia na kolanach.

Rysik i tak przeszkadza przy mocowaniu magnetycznym. Chyba, że ktoś postawi urządzenie nieruchomo na biurku i go nie będzie trzymał w rekach. Bez rysika duża ilość funkcji jest trudna do używania z uwagi na bardzo małe przyciski ekranowe. Sam tablet również jest niewygodny do trzymania. Jest ciężki i tak naprawdę to nie wiadomo jak go trzymać i używać aby praca była w miarę komfortowa i dłonie się nie męczyły. W/g mnie to takie urządzenie do wszystkiego czyli do niczego. Z tabletów korzystam od wielu lat, więc nie była to dla mnie jakaś nowość. Natomiast mając wybór pomiędzy Surface 4 Pro a MacBook Pro Retina 13, które wtedy były w bardzo zbliżonej cenie, na pewno wybrałbym ten drugi. Teraz Surface staniały o kilkaset złotych i na pewno będą niedługo  jeszcze tańsze. Dla mnie taka wersja z i5 nie jest warta więcej niż 2 tys. To wreszcie tylko tablet o bardzo ograniczonej funkcjonalności.

#52 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 May 2016 - 08:56

Tabletem jest iPad.
SP4 jest ograniczony?

Co do klawiatury. Po 7mc wygląda jak nowa u mnie. Może to kwestia czystości użytkownika? ;)
Nie wiem jakim cudem nie widzisz różnicy. Na pewno korzystałeś z "tylko tableta"? ;)

Edited by Molimo, 27 May 2016 - 09:01.

#53 Hugon Sknadaj

Hugon Sknadaj
  • 4 posts

Posted 27 May 2016 - 09:52

Z mojego punktu widzenia po użytkowaniu wielu laptopów i teraz SP to trzymanie go na kolanach jest takie samo jak laptopa. W razie czego mogę odpiąć klawiaturę/zgiąć pod Surface i użytkować jak tablet. I to jest wygodniejsze rozwiązanie.

Nie wiem z czego ma wynikać ograniczenie SP ;). Windows 10 jest już dobrze ogarnięty w kwestii urządzeń dotykowych. A jeśli chodzi o zoptymalizowanie aplikacji pod dotyk, to już kwestia czasu, bo coraz więcej jest tak tworzonych/modyfikowanych.

#54 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 27 May 2016 - 10:49

Molimo, dnia 27 Maj 2016 - 08:01, napisał:

To jeszcze ktoś myśli o wymianie baterii i dysku? ;)

Air na pewno 2x dłużej na baterii potrzyma ale ten ekran to żart. Nawet nie wiem jak Apple w 2016 roku może takie coś sprzedawać chociaż z 2 strony do MB pakują kamerkę 480p...

Ja myślę bo są to elementy które lubią padać - i to bardzo szybko. Nie zwykłem wywalać 5000zł bezmyślnie tylko na podstawie pobieżnego porównania wyglądu czy danych technicznych- analizuję wszystkie ewentualności.

Urzadzenie tego typu z padnięta baterią nie różni się niczym od komputera stacjonarnego za 1500-1700zl. I wątpliwym jest że ktoś to kupi w takim stanie. A wymiana w serwisie kosztuje krocie - chociażby dlatego że serwisu nie ma w Polsce i sam fakt ze sprzęt jest klejony powoduje że najczęściej naprawa polega na wymianie na jakiegoś refurba czy cos w tym stylu. W wypadku AIr'a, wszystko można sobie wymienić samemu w kwadrans. 9 śrubek torx i po temacie

#55 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 May 2016 - 11:04

Może te elementy padają, nie wiem. Mi od 8 lat czyli od pierwszego notebooka którego kupiłem nigdy ani dysk ani bateria nie zawiodły. 

Sprzęt ma 2 letnią gwarancję z możliwością dokupienia dodatkowego wsparcia więc myślę, że taka opcja wystarczy aby spać spokojnie, a za 2-3 lata sprzęt na sprzedaż.

Edited by Molimo, 27 May 2016 - 11:06.

#56 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 27 May 2016 - 15:36

dodatkowa gwarancja kosztuje zwykle 20-30% ceny nowego. Minusem jest to ze trzeba zapłacić za cos z czego nie wiadomo czy skorzystamy. Sprzedaż po 2 latach sprzętu takiego jak SP4 oznacza stratę duuuuużo większą niż w wypadku produktów Apple... A to że baterie padają często gęsto widać doskonale nawet po lekturze tego forum. Oczywiście, można sprzet wymieniac co roku ale ja niezwykłem tak szajstać gotówką. Za duża strata przy odsprzedaży starego i podatek od nowości przy zakupie nowego... A korzyść ? Procki najczęściej mają 5-10% przyrost mocy....

Edited by michobo, 27 May 2016 - 15:38.

#57 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 June 2016 - 17:03

Dzisiaj przetestowałem Operę z oszczędzaniem baterii. W porównaniu do Chrome - +2h na baterii. 

Wynik 8h, 8:30h przy typowym użytkowaniu w pełni można uznać za satysfakcjonujący. 

Jak widać bolączki sprzętu MS w dużej mierze zależą nie od nich samych. 

Nigdy więcej Chrome u mnie nie znajdzie się. 

#58 Hugon Sknadaj

Hugon Sknadaj
  • 4 posts

Posted 22 July 2016 - 06:38

Dzisiaj przetestowałem Operę z oszczędzaniem baterii. W porównaniu do Chrome - +2h na baterii. 

Wynik 8h, 8:30h przy typowym użytkowaniu w pełni można uznać za satysfakcjonujący. 

Jak widać bolączki sprzętu MS w dużej mierze zależą nie od nich samych. 

Nigdy więcej Chrome u mnie nie znajdzie się. 

Właśnie od kiedy mam Opere, czas pracy SP3 wzrósł znacząco. Wydaje mi się, że lepiej oszczędza baterie od Edge, a dodatkowo oferuje rozszerzenia.

#59 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 August 2016 - 06:21

Jest AU więc i rozszerzenia do Edge. Zobaczymy czy z ADB różnica w działaniu jest znacząca. 

Ps. system dostał porządnego kopa. Mnóstwo zmian na plus.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users