Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Surface Pro 4 vs MB 12"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 037 postów
Napisano 01 grudnia 2015 - 14:36

Surface Pro to jest tablet z klawiaturą, owszem posiada procesor i5, ale to nie jest prawdziwy komputer jak rMBP.

Czy mógłbyś to rozwinąć? Jaką stosujesz definicję "prawdziwego komputera"? Czego mu brakuje, żeby tę definicję spełnić? Wydajny procesor? Pojemność dysku, pamięć? Możliwość podłączenia zewnętrznego monitora? Bo chyba to nie jest tak, że możliwość odczepienia klawiatury oraz dotykowość ekranu go dyskwalifikuje?

#27 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 grudnia 2015 - 14:39

SP4 to jest komputer jak każdy tablet, laptop czy stacjonarka, jednak odróżnia je parametry i możliwości. 

SP4 ciekawa propozycja dla osób, które pracują na windowsie i sobie go chwalą. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#28 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 15:23

Przewinął mi się ostatnio przez rączki SP4 w firmie i powiem jedynie tyle, że dawno nie czułem takiego hype'u na jakikolwiek sprzęt ze stajni MS.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#29 50mlfree

50mlfree
  • 138 postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 15:57

Jak mi wychodzi taniej?

rMBP 13' 2015' 128gb i5 8gb kupię za 4,6 nówkę z Allegro, 6,2 trzeba dać za SF4 z i5 i 8gb ram. 

#30 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 23:16

Nie lubię łączenia dwóch rzeczy w jeden przedmiot. Tablet to tablet, laptop to laptop, którego się otwiera w klasyczny sposób. Nigdy nie posiadałem SP, po prostu to są moje spostrzeżenia na temat wyglądu. Jestem sceptycznie nastawiony do tego typu rozwiązań - doczepiana klawiatura, wyglądać to nie wygląda, ponieważ muszą być podpórki z tyłu - w porównaniu do MacBooka to niebo a ziemia. Oczywiście jest to moja opinia, wszyscy nie muszą się zgadzać.

Według mnie również nie ma pół środków - Windows albo OS X. 2 lata temu całkowicie przerzuciłem się z Windowsa na OS X. Kupowanie Maca, aby zainstalować Windowsa mija się z celem dla mnie. Proszę zaoszczędzić sobie zdać, że niektóre programy są tylko na Windowsa - to po co zmienialiście na OS X? 

Komputer:  MacBook Pro Retina 13.3'' Late 2013 2.4/8/256

Telefon:  iPhone 5S 64GB Space Grey

NAS: Synology DS213j + 2x4TB WD Red Edition

#31 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 grudnia 2015 - 23:22

Według mnie również nie ma pół środków - Windows albo OS X. 2 lata temu całkowicie przerzuciłem się z Windowsa na OS X. Kupowanie Maca, aby zainstalować Windowsa mija się z celem dla mnie. Proszę zaoszczędzić sobie zdać, że niektóre programy są tylko na Windowsa - to po co zmienialiście na OS X? 

Wiesz, są osoby, które kupują Maca głównie dla systemu i go bardzo sobie chwalą i na codzień na nim pracują. Zdarza się jednak, że potrzebują np 1 programu, którego nie ma na OSX i nie mają wyjścia tylko zainstalować na drugiej partycji windows. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#32 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2015 - 23:23

Jak nie używałeś SP to po co wypowiadasz się? :)

Apple nie ma w ofercie takiego sprzętu. Dla mnie to jest przyszłość. Po co mam mieć tablet i pc jak mogę mieć wszystko w jednym.

#33 50mlfree

50mlfree
  • 138 postów

Napisano 02 grudnia 2015 - 13:37

Tylko jest pewien problem, że ja zamierzam sobie zainstalować Windowsa w celu gier. Otóż od razu mówię - nie gram na Macu, ale w trakcie podróży itd. będą u mnie gościć.. 

#34 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudnia 2015 - 13:46

W MediaMarkt SP4 jest. Przejdź się i zobacz na własne oczy czy taki sprzęt Ci odpowiada. Ja ze swojej strony polecam, tak samo jak zakup MBPr.

W moim wypadku nie chciałem mieć 2 urządzeń. Surface zastąpił mi i iPada i Macbooka. 

Po 5 dniach użytkowania mogę tylko mieć pewne zastrzeżenia co do jakości sterowników ale MS i Intel ciągle wydają Update aby wszystko było dobrze. Bolączki nowych produktów.

#35 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 02:13

Jak nie używałeś SP to po co wypowiadasz się? :)

Apple nie ma w ofercie takiego sprzętu. Dla mnie to jest przyszłość. Po co mam mieć tablet i pc jak mogę mieć wszystko w jednym.

Przeczytałeś co napisałem? Wróć się do szkoły zasadniczej, aby ponownie nauczyli cię czytać ze zrozumieniem. Oceniłem go przez pryzmat WYGLĄDU. Testowałem wiele rozwiązań i nic nie jest bardziej komfortowe niż klasyczny laptop. Miałem iPada przez jakiś czas, po prostu mi on nie był potrzebny, ponieważ albo trzeba trzymać 8 bądź 10, tudzież 12 cali w ręku, jeśli położyć go na biurko to ile można się na niego patrzeć z góry, zamiast na wprost w przypadku laptopa. Różne klawiatury, podstawki nie zastąpią klasycznego układu. Jest to moje osobiste zdanie, nie mam zamiaru się wypowiadać jak on faktycznie działa sprzętowo, jak inni oceniają Androida do iOS nie posiadając nigdy iPhone'a albo iPada. 

#36 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 grudnia 2015 - 06:35

Piszesz, że żadne stopki nie zastąpią klasycznego układu. Ponawiam pytanie. Używałeś chociaż 1 dzień jakiegokolwiek SP aby stwierdzić, że to pomysł do bani i jest niewygodny w użytkowaniu? Czy wygodę użytkowania oceniasz przez pryzmat WYGLĄDU?
Z tego co ja widzę SP ma większy zakres regulacji ekranu niż jakikolwiek MB czy iPad z klawiaturą.

#37 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 08:44

Bierz rMBP 13, posiadam już prawie dwa lata Late 2013 i nie chce niczego innego. Air - nie ma Retiny, Surface Pro to jest tablet z klawiaturą, owszem posiada procesor i5, ale to nie jest prawdziwy komputer jak rMBP. Na końcu dochodzi fakt, że jak nie spodoba ci się laptop ze stajni Apple to zapewne szybko sprzedasz, z SP może być problem.

Robie podstawowe rzeczy - w ogóle go nie słychać. Gram w LoLa, włącza się wentylator, słychać go, ale nie jest gorący, po prostu jest letni, w końcu wiatrak się włączył. Grałem niekiedy po 15 godzin ciągiem i nie narzekałem na spadek fpsów - od 50 do 100fps, więc grywalnie.

Decyzja należy do ciebie, ja bym nie kombinował z SP, ponieważ to coś nowego, a MacBook Pro to sprawdzony laptop.

Masz chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz.

Miałem 13" retinę z i5, a także z i7. Oba grzały się niemiłosiernie. Komfort pracy o wiele gorszy od MB AIR. Ekran nie rekompensuje mułowatości. Moim zdaniem dali za słabą grafikę w stosunku do wyświetlanej rozdzielczości. A sprzedać też nie było tak łatwo. Całe szczęście udało się go wymienić, na to co wreszcie mi odpowiada i działa jak należy.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#38 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 grudnia 2015 - 08:52

W takim razie ja również mam wyjątkowy model Pro retina, bo on też się jakoś specjalnie nie grzeje. Przynajmniej nie bardziej niż Air, którego nie dawno miałem. 

Użytkownik effe edytował ten post 03 grudnia 2015 - 08:53

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#39 chico

chico
  • 201 postów
  • Skąd127.0.0.1

Napisano 03 grudnia 2015 - 10:46

@Molimo: 

Jeśli można:

1. Czy używasz ori klawiatury? Jeśli tak to jak się na tym pisze, jakie odczucia?

2. Jesteś w stanie zważyć i napisać ile waży: zasilacz, Surface i klawiaturę(jeśli posiadasz) razem?

3. Jakość obudowy, uginanie się pod naciskiem(w granicach rozsądku oczywiście) jak to oceniasz?

--

iP11Pro/AIR2/MBP13 Mid-2017

#40 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 grudnia 2015 - 11:41

1. Oryginalna klawiatura. Komfort pisania jak w MacBook. Niestety gładzik tak dobry jak w MacBook nie jest. Jest przyzwoity ale Applowskie są rewelacyjne.
2. Szczerze nie wiem. W specyfikacji wszystko jest. Myślę, że 1,2kg wszystkie 3 rzeczy nie przekraczają.
3. Nic się nie ugina. To stop magnezu. Wykonanie jest rewelacyjne.

Iro ja też nigdy problemów z przegrzewaniem się MBPr nie miałem. Nawet pod obciążeniem kiedy wiatrak pracował temperatury były znośne.

#41 50mlfree

50mlfree
  • 138 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 19:40

Kurczę, mam osobny dysk 1TB, natomiast chodzenie wszędzie z dyskiem zewnętrznym nie jest dobrym pomysłem. Boje się, że 128gb nie wystarczy na instalację Windowsa i gry. 

#42 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 20:37

Piszesz, że żadne stopki nie zastąpią klasycznego układu. Ponawiam pytanie. Używałeś chociaż 1 dzień jakiegokolwiek SP aby stwierdzić, że to pomysł do bani i jest niewygodny w użytkowaniu? Czy wygodę użytkowania oceniasz przez pryzmat WYGLĄDU?
Z tego co ja widzę SP ma większy zakres regulacji ekranu niż jakikolwiek MB czy iPad z klawiaturą.

Używałem inne podstawki do iPada razem z klawiaturą. Nigdy nie zastąpią klasycznego laptopa.

Posiadam rMBP 13, przy przeglądaniu stron, oglądaniu filmów fhd, filmów z YouTube'a ani razu nie usłyszałem wiatraka. Przy renderowaniu jest słyszalny. Grając w LoLa słyszę go, lecz nie jest to dźwięk odkurzacza. Może trafiłem na lepszy model, mam po prostu wrażenie, że każdy rMBP tak powinien się zachowywać. Nigdy nie zamienię go na inny model, w marcu 2017 kończy mi się gwarancja i wtedy zamienię go na nowego rMBP.

50mlfree, nie bierz 128gb. Posiadam 256GB, mam kilka tysięcy zdjęć, trochę filmów i skromna ilość aplikacji - całość zajmuje właśnie 128gb.

Użytkownik Negatyf edytował ten post 03 grudnia 2015 - 20:38

#43 50mlfree

50mlfree
  • 138 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 21:31

Tak, tylko z 4600zł za 128gb nówkę robi się 5500zł

#44 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudnia 2015 - 06:58

Używałem inne podstawki do iPada razem z klawiaturą. Nigdy nie zastąpią klasycznego laptopa.

Posiadam rMBP 13, przy przeglądaniu stron, oglądaniu filmów fhd, filmów z YouTube'a ani razu nie usłyszałem wiatraka. Przy renderowaniu jest słyszalny. Grając w LoLa słyszę go, lecz nie jest to dźwięk odkurzacza. Może trafiłem na lepszy model, mam po prostu wrażenie, że każdy rMBP tak powinien się zachowywać. Nigdy nie zamienię go na inny model, w marcu 2017 kończy mi się gwarancja i wtedy zamienię go na nowego rMBP.

50mlfree, nie bierz 128gb. Posiadam 256GB, mam kilka tysięcy zdjęć, trochę filmów i skromna ilość aplikacji - całość zajmuje właśnie 128gb.

Czyli wciąż nie używałeś SP. :)

Windows zajmuje około 20GB. Jeśli słuchasz muzyki przez Spotify czy coś podobnego to dopłacanie do 256GB... No właśnie. Dla jednego starczy dla drugiego nie. Ja na zewnętrznym mam całą kopię zdjęć, muzyki i filmów. Nie potrzebuję trzymać tego wszystkiego na PC. Przecież codziennie nie oglądam całego zbioru. :)

PS. dzisiaj napiszę temat apropo moich spostrzeżeń na temat MBPr i SP4.

Użytkownik Molimo edytował ten post 04 grudnia 2015 - 08:44

#45 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lutego 2016 - 23:14

Po nowym update SP4 pozbył się wszystkich wad w oprogramowaniu. Dodatkowo uporali się z trybem Sleep oraz czasem pracy na baterii. W tym momencie w typowym użytkowaniu praca na baterii wynosi około 9h. 

#46 Hugon Sknadaj

Hugon Sknadaj
  • 4 postów

Napisano 26 maja 2016 - 21:14

Trochę odświeżę temat :). Szybko streszczę ogólny zarys historii:

Niedawno borykałem się z podobnym problemem - co wybrać. Miałem ThinkPada, potem kupiłem MBA z 2011, ale jednak znowu zmieniłem laptop i chciałem czegoś do notatek na studiach - ThinkPad X230t. Okazało się jednak, że ta "kobyła" nie ma co równać się z poprzednim MBA. Notatki fajnie, ale jednak to nie to czego szukałem. Więc sprzedałem z zamiarem kupna PRZEJŚCIOWEGO MBA/MBP z 2011/2012 roku do końca wakacji. A potem kupno MBPr do obróbki grafiki.

Jednak natrafiłem na Allegro na perełkę - SP3 z 4GB RAM i TypeCover za 2100 + gwarancja do września tego roku od MS i do 2017 od sprzedawcy. Używany (nie wiadomo jak) MBA/MBP z 2011/2012 roku bez gwarancji lub ew. gwarancją pół roku od sprzedawcy, co może być niepewne, czy SP3 z 2015 roku na gwarancji i stan idealny - nie było się nad czym zastanawiać ;). Wziąłem SP3.

Teraz po krótkim czasie użytkowania zdaję sobie sprawę, że to jest to czego szukałem w ThinkPadzie. Tablet i laptop. A tego MBPr mi nie da. A iPad Pro tymbardziej. Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka - wow. Jak w przypadku MacBooka. Piękny design, stylowy. Ogólnie widać, że sprzęt premium.

Na Win10 bateria trzyma mi bardzo dobrze. Dzisiaj cały dzień. Wyciągam z 8-10h użytkowania na nim. No i największy plus, że linia Surface to oczko w głowie MS, więc będzie miało dobrą optymalizację Win.

I teraz mam dylemat. Ty Molimo może bardziej rozjaśnisz. Czy Twoim zdaniem warto dla kilku rzeczy, kilku upgrade'ów, zmieniać potem na SP4? Lepszy i oszczędniejszy procesor, Windows Hello, lepsza grafika, lepszy rysik + lewa strona magnetyczna, lepszy TypeCover (chociaż 2 ostatnie mogę sobie wymienić na te z SP4 ;) ). No i większy ekran + większe zagęszczenie pikseli. Czy Twoim zdaniem raczej lepiej pozostać na SP3 i poczekać na SP5, które może coś zmienić w tej kwestii? Bo tak naprawdę, tylko dla kilku rzeczy raczej nie warto przechodzić z generacji na generację. A mam wrażenie, że w lipcu/listopadzie ujrzymy SP5.

Bo po kupnie tego SP wybiłem sobie z głowy MacBooki, może w przyszłości, kto wie :P.

#47 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 maja 2016 - 22:21

Czekaj na SP5. Największą bolączką w SP4 jest bateria. 

Jeśli dobrze Ci się pracuje na SP3 to wymiana na SP4 nie ma sensu według mnie, szczególnie jak na horyzoncie jest SP5. 

Wszystko zależy od portfela. ;)

#48 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 27 maja 2016 - 05:44

Też rozważałem niedawno SP4 vs MBA

Wybrałem MBA z kilku powodów

1 - jest tańszy niż SP4+klawiatura

2 - samodzielnie można wymienić baterię i dysk w MBA (choć ten drugi jest cholernie drogi i trudno osiągalny)

SP4 są klejone przez co są właściwie nierozbieralne w warunkach domowych (chyba że ktoś ma odpowiednie narzędzia, sprzęt i umiejętności). SP4 dostał bardzo niską notę na iFixit co wskazuje, że jakakolwiek naprawa (choćby czyszczenie wentyla w konstrukcjach od i5 w górę) wiaże się z relatywnie drogą wizytą w serwisie

Użytkownik michobo edytował ten post 27 maja 2016 - 05:45

#49 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 maja 2016 - 07:01

To jeszcze ktoś myśli o wymianie baterii i dysku? ;)

Air na pewno 2x dłużej na baterii potrzyma ale ten ekran to żart. Nawet nie wiem jak Apple w 2016 roku może takie coś sprzedawać chociaż z 2 strony do MB pakują kamerkę 480p...

Użytkownik Molimo edytował ten post 27 maja 2016 - 07:03

#50 Hugon Sknadaj

Hugon Sknadaj
  • 4 postów

Napisano 27 maja 2016 - 08:17

Właśnie ten ekran mnie dodatkowo zawiódł w MBA. Jednak SP oferuje o wiele lepszy ekran ;). A co do baterii i dysku to jest ta sama sprawa co w przypadku smartfonów - większość ludzi tego nie potrzebuje ;).

Właśnie chyba poczekam do SP5. Bo zasobność portfela dopiero wtedy osiągnie duży poziom, haha :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych