Trochę odświeżę temat
. Szybko streszczę ogólny zarys historii:
Niedawno borykałem się z podobnym problemem - co wybrać. Miałem ThinkPada, potem kupiłem MBA z 2011, ale jednak znowu zmieniłem laptop i chciałem czegoś do notatek na studiach - ThinkPad X230t. Okazało się jednak, że ta "kobyła" nie ma co równać się z poprzednim MBA. Notatki fajnie, ale jednak to nie to czego szukałem. Więc sprzedałem z zamiarem kupna PRZEJŚCIOWEGO MBA/MBP z 2011/2012 roku do końca wakacji. A potem kupno MBPr do obróbki grafiki.
Jednak natrafiłem na Allegro na perełkę - SP3 z 4GB RAM i TypeCover za 2100 + gwarancja do września tego roku od MS i do 2017 od sprzedawcy. Używany (nie wiadomo jak) MBA/MBP z 2011/2012 roku bez gwarancji lub ew. gwarancją pół roku od sprzedawcy, co może być niepewne, czy SP3 z 2015 roku na gwarancji i stan idealny - nie było się nad czym zastanawiać
. Wziąłem SP3.
Teraz po krótkim czasie użytkowania zdaję sobie sprawę, że to jest to czego szukałem w ThinkPadzie. Tablet i laptop. A tego MBPr mi nie da. A iPad Pro tymbardziej. Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka - wow. Jak w przypadku MacBooka. Piękny design, stylowy. Ogólnie widać, że sprzęt premium.
Na Win10 bateria trzyma mi bardzo dobrze. Dzisiaj cały dzień. Wyciągam z 8-10h użytkowania na nim. No i największy plus, że linia Surface to oczko w głowie MS, więc będzie miało dobrą optymalizację Win.
I teraz mam dylemat. Ty Molimo może bardziej rozjaśnisz. Czy Twoim zdaniem warto dla kilku rzeczy, kilku upgrade'ów, zmieniać potem na SP4? Lepszy i oszczędniejszy procesor, Windows Hello, lepsza grafika, lepszy rysik + lewa strona magnetyczna, lepszy TypeCover (chociaż 2 ostatnie mogę sobie wymienić na te z SP4
). No i większy ekran + większe zagęszczenie pikseli. Czy Twoim zdaniem raczej lepiej pozostać na SP3 i poczekać na SP5, które może coś zmienić w tej kwestii? Bo tak naprawdę, tylko dla kilku rzeczy raczej nie warto przechodzić z generacji na generację. A mam wrażenie, że w lipcu/listopadzie ujrzymy SP5.
Bo po kupnie tego SP wybiłem sobie z głowy MacBooki, może w przyszłości, kto wie
.