Nie uważasz, że zacząłeś trochę przesadzać? Widzę twoje odpowiedzi w innych wątkach, w których forumowicze pytają o problemy z używaniem jednego konta appleID i tym samym kontem logują się do iCloud-a. W takim przypadku dochodzi do sytuacji, że rejestr połączeń pokazuje się na kliku telefonach. Tłumaczyłeś to właśnie tym, że korzysta się z jednego konta zamiast na każdym telefonie z osobnego konta i włączenie chmury rodzinnej. Teraz wynika sytuacja, że organizator chmury musi podpiąć kartę, bo inaczej apple nie da możliwości włączenia takiej chmury. Ludzie piszą, że nie potrzebują karty, bo na dzień dzisiejszy jest wiele możliwości operowania finansami bez karty, a ty dalej swoje. Piszesz już takie banialuki, że aż szkoda tego czytać. Zapędziłeś się do sytuacji, w której strofujesz innych jak oni radzą sobie bez kart. Ja mam ten sam problem z iCloud-em, bo posiadając w rodzinie 5 telefonów apple w rejestrach każdego z nich pokazują się połączenia z innych urządzeń. Chcąc włączyć chmurę rodzinną jestem zmuszany przez apple do wyrobienia karty chociaż radzę sobie bez niej. Po drugie, mając konto w pkobp nie byłbym nawet w stanie zarejestrować tej karty do konta w apple. Zatem jestem w kropce. Mam zmienić bank, wyrobić kartę bo apple w kretyński sposób skonfigurowało iClouda? Ja chcę tylko korzystać z Znajdź mój iphone. Nie przesyłam żadnych danych do chmury typu notatki, kontakty, zdjęcia itp. Do pewnego momentu wszytko było ok i samo włączenie iClouda nie powodowało przekazywania rejestru połączeń do innych urządzeń. Teraz niestety to się zmieniło i jak zawsze okazuje się, że na gorsze.Poza tym schemat łączenia usług z iClouda jest chyba specjalnie przez apple wykonany w taki a nie inny sposób, aby korzystanie z jednej usługi niosło za sobą korzystanie z kolejnej chociaż niepotrzebnej użytkownikowi. Dochodzę do wniosku, że iOS zaczyna być systemem, który przysparza więcej problemów niż zalet.
Wytłumaczysz, do czego pijesz, bo napisałeś elaborat, jakoby to jest moją winą, że używanie kilku telefonów na jednym koncie powoduje synchronizację danych, a użycie chmury wymaga karty. A tak poza tym wszystko dobrze? 
Jeżeli nie chcesz posiadać karty, to, z łaski swojej, pogódź się z tym, że nie użyjesz chmury czy innych usług, które jej wymagają, i zamiast wylewać tutaj swoje żale, zaakceptuj po prostu ten fakt, bo z faktami się nie dyskutuje. Więc albo wyrób sobie kartę, albo cała dyskusja jest zbędna. Możesz też napisać do Apple, żeby otworzyli w największych miastach kasy gotówkowe do płatności za ich usługi. Aha – nasze lokalne wynalazki płatnościowe nie działają w Irlandii, bo tam jest obsługa AppStore i innych usług na Europę.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach