Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprawdzanie pisowni, polski słownik

• Zamknięty Temat jest zamknięty
71 odpowiedzi w tym temacie

#26 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2015 - 09:07

Dziękuję

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#27 Marcin060992

Marcin060992
  • 3 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 21:59

koledzy, mam problem żeby znaleźć ten katalog library? ktoś pomorze pomoże?

korekta błędu ortograficznego.// mod

#28 tj1988

tj1988
  • 6 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 22:44

Podepnę się pod ten temat. Zainstalowałem wreszcie ElCapitan i mam problem z pisownią. Mianowicie chodzi o to, że OSX sam zamienia niektóre litery na swoje znaczki, np. "FI" zamienia na znaczek fi (symbol średnicy). W tytułach niektórych wydarzeń na FB nie ma polskich znaków, tylko jakieś $%@ zamiast ogonków, a tytuły filmów na vimeo zamienia na jakieś chinśko-wyglądające symbole.

Co ciekawe występuje to tylko w aplikacjach OSX, a np. w Chrome już nie. Ale w Pages, Safari tak. 

Język klawiatury sprawdzałem, kodowanie w Safari sprawdzałem. 

Ktoś wie o co chodzi? 

#29 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 05 listopada 2015 - 07:38

koledzy, mam problem żeby znaleźć ten katalog library? ktoś pomoże

Finder > Menu Idź > Wciśnij i przytrzymaj Alt i pojawi się pozycja: Biblioteka. Albo po prostu Shift+cmd+G i wklejasz ścieżkę: ~/Library - na to samo wyjdzie. Można to ustawić na stałe, że by było widoczne (musisz być w swoim katalogu domowym w Finderze, żeby ta opcja była widoczna i wtedy cmd+J).

LJ7vg7G.jpg

#30 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2015 - 08:58

niestety nadal jest kiepsko z pisownią....

BĘDZIE:

hv5gy8.jpg

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 05 listopada 2015 - 09:08

#31 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 05 listopada 2015 - 09:20

NIe wiem, jak to zrobiłeś, ale ja mam tak:

​ls Library/Spelling/
LocalDictionary  pl   pl_PL.dic
dynamic-counts.dat pl_PL
dynamic-text.dat pl_PL.aff

I powtórzę Twoje zdanie:
Oczywiście na bank bedzie 

Załączony plik  Zrzut ekranu 2015-11-05 o 08.17.17.png   78,44 KB   7 Ilość pobrań

Et voilà: co jest na pierwszym miejscu?

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#32 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2015 - 09:26

Ściągnąłem ZIP z pierwszego linku, który podałeś.

Wsadziłem to do Library, gdzie mam teraz tak:

2lntix5.jpg

Zresetowałem, odpaliłem, ustawiłem Polski(Biblioteki) na pierwszym miejscu...

Może coś zrobiłem źle....

6fca34.jpg

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 05 listopada 2015 - 09:34

#33 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 05 listopada 2015 - 09:32

W Preferencjach systemowych > Klawiatura > Tekst > Pisownia spróbuj na sztywno ustawić Polski (Biblioteki) zamiast Automatycznie. Zrestartuj Safari i wpisz „bedzie” jeszcze raz. Co teraz?

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#34 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2015 - 09:39

Bedzie GIT :)

2cmu3rn.jpg

Dziękuję.

Jeszcze pytanko laika.

U Ciebie jest tak:

ls Library/Spelling/

LocalDictionary  pl   pl_PL.dic
dynamic-counts.dat pl_PL
dynamic-text.dat pl_PL.aff

U mnie przy:

LocalDictionary  pl   pl_PL.dic / Brakuje pl_Pl.dic

?? Nie rozumiem.... coś to zmienia?

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 05 listopada 2015 - 09:39

#35 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 05 listopada 2015 - 09:51

Nie. Te pliki utworzyły się u mnie, gdy podczas pisania w Pages czy czymś-tam sam dodałem do sugestii pisowni słowa, których nie spotka się w pospolitym słowniku. I one się tam znajdują. Nie ma związku.

Dodatkowo – ta opcja automatycznego sprawdzania pisowni w konfrontacji z naszym językiem nigdy nie działała zupełnie poprawnie. Już od Snow Leoparda ustawiałem sobie zawsze Polski zamiast Auto. Jedyne, co się przy tym traci, to brak sprawdzania słów w innych językach w przypadku, gdy pisze się teksty wielojęzyczne, ale do takich rzeczy można np. użyć LibreOffice (z najprostszych i najdarmowszych), które ma własne zasoby słownikowe. No albo zamieniać sobie co chwila w okienku pisowni i gramatyki [⌘⇧;] z Polski na inne – wiem, uciążliwe, jak cholera, ale taki los ludzi, którzy władają zaściankowym, z punktu widzenia Apple, językiem.  :)

#36 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2015 - 09:53

Raz jeszcze dziękuję za pomoc i rozwianie moich wątpliwości :)

Teraz działa.

#37 tj1988

tj1988
  • 6 postów

Napisano 05 listopada 2015 - 21:56

Podepnę się pod ten temat. Zainstalowałem wreszcie ElCapitan i mam problem z pisownią. Mianowicie chodzi o to, że OSX sam zamienia niektóre litery na swoje znaczki, np. "FI" zamienia na znaczek fi (symbol średnicy). W tytułach niektórych wydarzeń na FB nie ma polskich znaków, tylko jakieś $%@ zamiast ogonków, a tytuły filmów na vimeo zamienia na jakieś chinśko-wyglądające symbole.

Co ciekawe występuje to tylko w aplikacjach OSX, a np. w Chrome już nie. Ale w Pages, Safari tak. 

Język klawiatury sprawdzałem, kodowanie w Safari sprawdzałem. 

Ktoś wie o co chodzi? 

Panowie, spotkał się ktoś z takim problemem? 

#38 tj1988

tj1988
  • 6 postów

Napisano 08 listopada 2015 - 13:46

Jakby ktoś miał ten sam problem, to wystarczy w Safari (Preferencje>Zaawansowane) ustawić "never use font size smaller then..." ;)

#39 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 20:27

To jest dramat z tym słownikiem, zaraz zainstaluję waszego hacka.  Rozmawiał ktoś z supportem Apple o tym? chyba jutro zadzwonię, zanim to zainstaluję i zobaczę co mi powiedzą / doradzą. Dla zwykłego kowalskiego, który nie wchodzi na Myapple ta aktualizacja to porażka. Aż się dziwię, że w moim biurze kilka Pań nie rzuciło swoimi iMacami o podłogę. Jutro będę też im instalował to cudo. 

pozdr.

iMac 27 2011@i7 250GB SSD +1T HDD | iMac 27 2014i5 250GB SSD @biuro | MacBook Pro Retina 13 2014 250GB SSD... ipadiphone... masakra.

#40 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2015 - 21:10

Słownik zrobiony jak wyżej działa jak działał w starszych systemach. Instalacja to moment. 

#41 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 21:44

Nawet nie instalacja, a zwykłe kopiuj/wklej, i nie żaden „hack” tylko dodanie słownika (porada jest w jednym z poprzednich zrzutów ekranu), a że polski nie jest dla Apple najważniejszy, to już niech się tym z przyjemnością odpowiedni minister z nowego rządu zajmie – głowy polecą, w to nie wątpię.

Edit:
Sam sobie ostatni znak powyższego tekstu skasowałem, bo nie zawsze żart musi być poprzedzony lub zakończony odpowiednimi emoikonami ku wskazaniu, że to żart. Często można mieć szacunek dla inteligencji czytających.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 25 listopada 2015 - 21:51

• imrik i MaciejNowak lubią to

#42 Konrad Łącki

Konrad Łącki
  • 6 postów

Napisano 09 stycznia 2016 - 00:22

Panowie, na wstepie wielkie dzieki za tutorial jak dograc lepszy slownik. U mnie wystepuje jeszcze jeden problem. Mianowice totalnie przestala dzialac autokorekta (za przyklad niech posluzy ten post).

Poczatkowo, po wyjeciu Maca z kartonu i napisaniu z niego 3 smsow autokorekta dzialala, potem nagle przestala.

Oczywiscie w preferencjach systemowych - klawiatura - tekst, opcja "poprawiaj pisownie automatycznie" jest wlaczona.

W menu programów, Edycja - pisownia i gramatyka, opcja poprawiaj pisownie tez wlaczona.

P.S. Bardzo przepraszam, za brak polskich znaków ale specjalnie sprawdzałem działanie autokorekty przez cały post.

#43 prezioso

prezioso
  • 131 postów

Napisano 12 stycznia 2016 - 08:36

Witam wszystkich.

Czy faktycznie jest taki problem ze słownikiem, sprawdzaniem pisowni i autokorektą w systemie ElCapitain ?

Pytam ponieważ oprócz Excela na aktualnym Windowsie bardzo dużo piszę maili i dokumentów i działa to wyśmienicie. Przyznam szczerze, że nie mam czasu na czytanie każdego maila 3x aby wychwycić błędy i dlatego cenię sobie taką wygodę. Przymierzam się do zmiany komputera i systemu na OS X i przeczytałem sporo niechlubnych opinii w tym zakresie. Niestety nie mogę sobie pozwolić na zmianę słowa BEDZIE na PEDZIE i jest to niedopuszczalne.

Pytanie poza konkursem:

Jeśli na MacBooku zainstaluję pakiet Office (Word, Excel, Outlook) to korzystanie ze słowników, autokorekt i sprawdzanie pisowni będzie miało miejsce z poziomu systemu i słownika OSX czy Office ? Którego słownika i zasobu słów będzie używało to oprogramowanie ?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

#44 Remik

Remik
  • 758 postów
  • SkądDortmund/Germany

Napisano 14 stycznia 2016 - 19:36

DZIĘKUJĘ!!! Juz myślałem, że osiwieje przez to w El Capitan'ie

__________________________________________________________________________________________________________

“Dyskusja z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne, jak dobrze grasz, gołąb i tak na koniec przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z tego, że wygrał.”

#45 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 25 stycznia 2016 - 23:41

Witam wszystkich.

Czy faktycznie jest taki problem ze słownikiem, sprawdzaniem pisowni i autokorektą w systemie ElCapitain ?

Pytam ponieważ oprócz Excela na aktualnym Windowsie bardzo dużo piszę maili i dokumentów i działa to wyśmienicie. Przyznam szczerze, że nie mam czasu na czytanie każdego maila 3x aby wychwycić błędy i dlatego cenię sobie taką wygodę. Przymierzam się do zmiany komputera i systemu na OS X i przeczytałem sporo niechlubnych opinii w tym zakresie. Niestety nie mogę sobie pozwolić na zmianę słowa BEDZIE na PEDZIE i jest to niedopuszczalne.

Pytanie poza konkursem:

Jeśli na MacBooku zainstaluję pakiet Office (Word, Excel, Outlook) to korzystanie ze słowników, autokorekt i sprawdzanie pisowni będzie miało miejsce z poziomu systemu i słownika OSX czy Office ? Którego słownika i zasobu słów będzie używało to oprogramowanie ?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Widzę, że nikt nie odpisał więc dam znać co o tym sądzę.  El Capitan już w wersji 3  i słownik nadal do kitu. Kontaktowałem się z supportem i oczywiście nic nie zrobią - nie maja numeru do Tim'a. Robiłem też zgłoszenie na stronie angielskiej i bez żadnego odzewu. Czyli olewka jak zawsze. Mnie już to powoli doprowadza do szału. 

Jeśli zależy ci na dobrej korekcie, top w X nawet z proponowanym rozwiązaniem nie sądzę by jakość korekty zbliżała się do Windowsa.

Pozdr.

iMac 27 2011@i7 250GB SSD +1T HDD | iMac 27 2014i5 250GB SSD @biuro | MacBook Pro Retina 13 2014 250GB SSD... ipadiphone... masakra.

#46 microust

microust
  • 263 postów
  • SkądLitzmannstadt

Napisano 28 stycznia 2016 - 10:17

Dzięki wielkie. Mam nadzieję że kolejna aktualizacja tego nie rozwali. 

Przyznam że był to jeden z dwóch głównych problemów ostatniego roku w systemie. 

W sumie to stare czasy się przypomniały. ;-)

Drugi to działanie „spotlajta”, ale to już osobny wątek.

#47 Pshemas

Pshemas
  • 64 postów

Napisano 05 lutego 2016 - 23:51

A tak na marginesie, czy Wam też zawsze zdanie zaczyna z małej litery?

MBP 15" 2015  iPhone 6s  iPad 4  Apple TV3

#48 patryklisiak

patryklisiak
  • 150 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 09 lutego 2016 - 09:43

Koledzy, a mam do Was takie pytanie. Wszystko co pisaliście zrobiłem i jest ok, ale nie mogę nigdzie ustawić by poprawiało mi także gramatykę tzn chciłbym by nowe zdanie zawsze było zaczynane z duże litery:-(. Gdzie to mogę przestawić?:-(

#49 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 09 lutego 2016 - 19:43

Koledzy, a mam do Was takie pytanie. Wszystko co pisaliście zrobiłem i jest ok, ale nie mogę nigdzie ustawić by poprawiało mi także gramatykę tzn chciłbym by nowe zdanie zawsze było zaczynane z duże litery:-(. Gdzie to mogę przestawić?:-(

Obawiam się, że pomoże tylko przestawienie krzesła. Do pozycji z której sięgniesz komputera z windowsem.

Szlag mnie już z tym trafia.  Wczoraj musiałem Worda odpalać bo pisanie czegoś dłuższego w pages to masakra. A kiedyś pisałem prace dyplomowe w Pages i byłem mega zadowolony.  stare czasy...

#50 patryklisiak

patryklisiak
  • 150 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 09 lutego 2016 - 19:59

A ja myślałem ze tylko mi to przeszkadza:-(. I jak tu operować poprawna polszczyzna?:-(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych