Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprawdzanie pisowni, polski słownik

• Zamknięty Temat jest zamknięty
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 06 października 2015 - 09:38

Czy nastąpiła jakaś zmiana słownika w el capitan?

Nie potrafi w wielu słowach wskazać poprawnej pisowni. (ot z tego maila)

np. wskazac - co Wam podpowiada?

lub: prosze , mozna 

i szereg innych słów, literówek itd

jakieś uwagi?

• gimmi lubi to

#2 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 06 października 2015 - 09:52

Interesujące. Najpierw mi się wydawało, że Apple nie jest w stanie ogarnąć polskich ogonków, np. podpowiedzi do słowa „zolw” też są ciekawe, ale z drugiej strony „żułw” już daje prawidłową pisownię, choć zawiera ogonki – więc to nie to.

PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#3 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2015 - 10:32

No coś się zepsuło w tej kwestii zdecydowanie. Od bety którejś tam jest z tym problem.

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#4 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 06 października 2015 - 10:51

A czy któryś z rodzimych testerów/developerów może to gdzieś zgłosić?

• gimmi lubi to

#5 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 06 października 2015 - 10:54

Tak, czasem po kliknięciu na podkreślone słowo nie pokazuje się podpowiedź poprawnej pisowni. Nic się nie pokazuje. A czasem działa. Chyba trzeba poczekać na aktualizację. Zdecydowanie coś tu pochrzanili.

• gimmi lubi to

#6 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2015 - 16:12

Pewnie zapożyczyli do Siri  :D

<p>Komputer MacBook Pro 13 2.4 i5 2.4 GHz iPhone Xr,iPhone Xs  :D

#7 ergoergo

ergoergo
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2015 - 22:57

Czy coś się dzieje w tym temacie? Mam ten sam problem, także od kilku bet, a nie wiem czy nie od samego początku. Do tego od pierwszej instalacji nie mam żadnych plików pomocy. Nie wiem czy tam coś trzeba ustawiać gdzieś? Myślałem, że sam posuwałem pliki za pomocą np. CleanMyMac 3, ale przy kolejnych aktualizacjach chyba powinny powrócić? Może ma ktoś jakiś pomysł?

#8 Cienciwa

Cienciwa
  • 2 postów

Napisano 21 października 2015 - 13:22

Witam,

Zauważyłem wyraźne pogorszenie słownika po ostatniej aktualizacji. Wcześniej zresztą tez nie było idealnie.

Od paru lat jestem użytkownikiem Macamini i niestety z przykrością muszę przyznać, że w windowsie słownik jest o parę klas lepszy.

Czy istnieją jakieś komercyjne wersje słownika które można by zainstalować na moim maczku ?

Kamil 

#9 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 21 października 2015 - 14:35

sprawdzanie pisowni to jedna wielka porażka. Zamienia sam sobie wyrazy czasami na angielskie czasmi na polskie nie zwiazane z tym co się napisało, przy szybkim pisaniu jest to dość uciążliwe.

#10 Cienciwa

Cienciwa
  • 2 postów

Napisano 21 października 2015 - 17:22

Pytanie dość naiwne :)

Jaka jest szansa , że któryś z testerów zgłosi problem ze słownikiem ?

I jak jest szansa, że słownik będzie dobrej jakości ?

Odnoszę wrażenie, że nasz język ojczysty nie jest traktowany priorytetowo przez Apple  ?

Ponawiam pytanie z poprzedniego postu :

Czy istnieją jakieś komercyjne wersje słownika które można by zainstalować na moim maczku ?

Kamil

#11 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 21 października 2015 - 17:52

Gdzie mozna wylaczyc sprawdzanie pisowni?, czy dziala to z automatu?

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#12 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 22 października 2015 - 08:08

Preferencje sys -> klawiatura > tekst

U mnie bylo ustawione na sprawdzanie automatyczne, ustawilem PL, na razie podkreśla, ma jakiś strasznie małą baze słów.

#13 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 22 października 2015 - 22:29

Preferencje sys -> klawiatura > tekst

U mnie bylo ustawione na sprawdzanie automatyczne, ustawilem PL, na razie podkreśla, ma jakiś strasznie małą baze słów.

Próbowałem też ustawiać tam na PL, ale i tak przestaje działać po jakimś czasie - zależy od programu też. Poza tym przy ustawieniu na PL nie działa automatyczne zamienianie (chyba, że nie używasz).

#14 boosman

boosman
  • 131 postów
  • SkądRybnik

Napisano 23 października 2015 - 11:20

Nie wiem co oni zrobili z tym sprawdzaniem pisowni, ale obecnie to jest dramat. W poprzedniej wersji systemu było nieporównywalnie lepiej.

#15 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 października 2015 - 20:44

Cześć, 

Mam problem z poprawianiem pisowni w OS X. Wyzerowałem w iPhonie słownik klawiatury i od tej pory zauważyłem ze jak piszę na Macu to zdania podkreślone na czerwono nie pokazują poprawnych sugestii, badz ich nie ma w ogole, wczesniej moglem poprawic aby dodac a teraz nie ma. Jak przywrocic standardowy slownik polski aby mial te sugestie slow?

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#16 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2015 - 20:58

Słownik a właściwie poprawianie pisowni jest .... zjeb**e.

Od pierwszej bety.

Największy problem ma ze słowami w których występują polskie znaki.

Np powyższe słowo WYSTĘPUJĄ....:

5cnbf7.jpg

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 29 października 2015 - 21:00

#17 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 października 2015 - 21:05

A wpisz" badz" podpowiada Ci na "bądź" ? Bo u mnie same głupoty: 

ei8uc6.png

A wydaje mi się, że przed skasowaniem słownika przez iOS wszystko pokazywał ok.

Użytkownik madhunt3r edytował ten post 29 października 2015 - 21:06

#18 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2015 - 21:06

95% słów z polskimi znakami wygląda tak jak to co wkleiłeś.

#19 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 października 2015 - 21:08

Czyli to nie wina, że zresetowałem słownik przez iOS. Tylko tak to do dupy w El Capitan działa... Wydawało mi się ze kiedys było lepiej pod tym względem.

#20 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2015 - 21:08

Dobrze było do Yosemite.

#21 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 29 października 2015 - 21:16

Czyli to nie wina, że zresetowałem słownik przez iOS. Tylko tak to do dupy w El Capitan działa... Wydawało mi się ze kiedys było lepiej pod tym względem.

Nie. Nie wina. To resetuje tylko dodane przez Ciebie zastąpienia i sugestie w iOS. W OS X przechowywane są one w katalogu ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~TextInput/Dictionaries.

Systemowy słownik polski został skopany w El Capitan. Raportujcie, ja już to zrobiłem. Znowu się spieszyli na premierę. W 10.11.5 będzie dobrze – tuż przed zwaleniem tego ponownie w 10.12 :D

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#22 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 21:03

Spóźniony appendix, bo do tej pory czasu brakowało:
Trafiliśmy wszyscy, zdaje się, na okres przejściowy w implementacji języków obcych na OSX. Do tej pory (od Snow Leoparda chyba – poprawcie, jeśli się mylę), sprawdzanie pisowni w językach obcych amerykanom – w tym akurat przypadku w polskim – było implementowane do systemu na zasadzie „protezy”, „łatki”, czy jak zechcecie to nazwać (wyjaśnienie jednego z forumowiczów). Jeszcze w Mavericks (z Yosemite, jako czegoś, o czym warto jak najszybciej zapomnieć, nie korzystałem) miałem katalog /System/Library/Spelling, a w nim pliki *.aff i *.dic do języka polskiego. W El Capitan go nie ma. Jest za to lokalnie ~/Library/LanguageModeling. Podejrzewam, ale to tylko moja teoria, że chcą coś z tym zastarzałym stanem zrobić, może w podobny sposób jak w iOS; tyle że tam to działa w miarę, zaś na El Capitan nie. Nie wiem, gdybam…

W każdym razie jeżeli komuś nie pasuje teraźniejsze rozwiązanie, może nadal stosować dawne lokalnie dla każdego użytkownika – jak ma się więcej niż jednego, trzeba operację powtórzyć dla każdego z nich – zgodnie z poradą Preferencji systemowych zresztą:

MuzjGT8.png

Pobieramy po prostu stąd lub stąd (rozszerzenie można „na chama” zmienić z *.oxt na *.zip, żeby rozpakować pakiet systemowo), albo jeśli ktoś ma dostęp do starszych wersji systemu, bezpośrednio z katalogu /System/Library/Spelling – choć nie polecam; ubogie toto językowo w porównaniu z pozostałymi wspomnianymi – słowniki polskie. W nich po rozpakowaniu pakietów wynajdujemy sobie pliki pl_PL.affpl_PL.dic i kopiujemy je do katalogu [Twoja nazwa użytkownika]/Biblioteki/Spelling. Następnie w Preferencjach systemowych, o ile chcemy zachować opcję Automatycznego wyboru języka (chociaż jej używanie zawsze było w systemach Mac OS wielce niestabilne), wchodzimy do panelu Klawiatura > Tekst > Automatycznie, rozwijamy listę i na samym dole pod Konfiguruj (czyli w oknie, które pokazałem powyżej) doznaczamy sobie Polski (Biblioteki). I tyle. Działa na pewno, poniżej przykłady:

zutWI4r.png

Cbca9PC.png

W3c4ijo.png

• imrik lubi to

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#23 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 03 listopada 2015 - 23:10

cronopioverde - działa :) dzięki :)

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#24 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 00:59

cronopioverde - działa :) dzięki :)

Wiem, że działa – bym się nie wygłupiał z wstawianiem rozwiązania (fakt, że połowicznego i tymczasowego), gdybym się wcześniej nie upewnił :D  

#25 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 06:06

madhunt3r: proszę nie tworzyć nowych wątków skoro temat dokładnie o tym samym już istnieje. Wątki połączyłem.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych