Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aktualizacja, instalacja - Czy warto ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 LukasP

LukasP
  • 8 postów

Napisano 24 października 2015 - 10:35

Hej,

jak w temacie czy warto się przenosić na El Capitan?

Kilka moich uwag.

Moja frustracja ostatnimi wersjami systemu OS X sięgnęła zenitu. To co Apple aktualnie wyprawia nie mieści się w głowie.

Powiem krótko - od razu widać, że Jobsa brakuje!

Aktualizacja była wykonywana z Mavericksa (z pominięciem Yosemite - z tego co przeczytałem na różnych forach darowałem sobie tą wersję)

Wróćmy do tematu, więc jakie niespodzianki mogą na was czekać po aktualizacji:

•  BATERIA - system jest potwornym pożeraczem energii. Bateria zużywa się 3x szybciej niż na Mavericksie
  •  APLIKACJE - tak jak w osobnych tematach na tym forum występują problemy z poprawnością działania aplikacji.
  •  ZAWIESZA SIĘ - częsty przypadek nawet w wersji 10.11.1 - podczas pracy aplikacja przestaje reagować i trzeba wykonać twardy reset.
  •  PROBLEM Z WYŁĄCZENIEM - z tego co się doczytałem nie tylko u mnie występuje ten przypadek. Gdy chcecie wyłączyć laptopa znika górny pasek i na tym koniec. By wyłączyć sprzęt trzeba skorzystać z konsoli :-)
  • WOLNY - ogólnie mówiąc wolniejszy od Mavericksa a pracuję na dysku SSD. Nie robiłem czystej instalacji tylko upgrade. Mogę się domyślić jak jest na talerzówkach.
  • DISCK UTILITY - jeszcze bardziej okrojony - krok wstecz ?
  • DYSK ZEWNĘTRZNY (HDD) - w formacie NTFS i FAT32 nie można zapisywać plików :-) 
  • MODEMY 3G - problemy. Żeby zadziałały trzeba posiłkować się dodatkowymi zewnętrznymi aplikacjami i sterownikami.
  • DESIGN - najmniej istotny, no ale :-) powinni dać możliwość konfiguracji, np takiego jak był w Mavericks. Ludzie lubią skonfigurować wygląd pod siebie. Narzucili swój i koniec, no w końcu są zmiany

Czy jest sens pisania więcej? 

Nie rozumiem polityki Apple - mam wrażenie, że stosują regułę: wypuśćmy byle co, później zrobimy poprawki. What ?

Ludzie płacą takie potworne pieniądze za sprzęt a koncern robi sobie z nimi (nami) co chcą.

Podsumowanie

- jeżeli chcesz się nabawić dodatkowych siwych włosów  - upgradeuj

- jeżeli lubisz eksperymentować - możesz spróbować :-)

#2 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 24 października 2015 - 12:50

Najbardziej oczywistym postępowaniem w takiej sytuacji jest chyba czysta instalacja... warto wykonać tę robotę i raczej nie przywracać danych z Time Machine, tylko wszystko wgrać od nowa. Prawdopodobnie powinno pomóc. To, że fajniej byłoby po prostu wykonać aktualizację i już to zupełnie inna sprawa... Apropos - jaki sprzęt?

#3 LukasP

LukasP
  • 8 postów

Napisano 25 października 2015 - 10:35

MacBook Pro - połowa 2012 - I7 2.3 - 8GB RAM

Chodzi o kwestię przemyśleń. Czy np. po tygodniu pracy na tym systemie jesteś w stanie w 100% polecić go innym użytkownikom. Czy warto się na niego przenieść czy lepiej zostać przy starszym systemie.

#4 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 25 października 2015 - 12:49

Ujmę to tak - Yosemite zdaniem wielu userów był bodajże najsłabszym OS od Apple - cóż, pozostaje mi wierzyć na słowo, nie będę się mądrować, bo dopiero niedawno przesiadłem się na MacBooka... ja osobiście nie miałem żadnych problemów ani na Yosemite, ani teraz na El Capitanie. Mało tego - w pierwszej kolejności zrobiłem zwykłą aktualizację OS-a i wszystko śmigało. Jako stary "windowsowiec" stwierdziłem jednak, że "na czysto" będzie lepiej i tak też uczyniłem. Różnicy żadnej nie doświadczyłem. Czy poleciłbym? Tak! Chodzi jak błyskawica (chyba nawet szybciej niż Yosemite), jakiś większych błędów nie zauważyłem (poza problemami z kontem Gość, które opisałem w innym wątku). Momentami gdzieś tam się lekko przytnie, ale to jakiś niuans. Początkowo AirDrop nie działał, ale po ostatniej aktualizacji to się zmieniło. Generalnie - jestem zadowolony:)))

#5 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 25 października 2015 - 14:10

"DISCK UTILITY - jeszcze bardziej okrojony - krok wstecz ?"

- w terminalu nadal masz dostęp do reszty narzędzi

"DYSK ZEWNĘTRZNY (HDD) - w formacie NTFS i FAT32 nie można zapisywać plików :-) "

- a kiedykolwiek się dało? Apple w OS X nigdy nie umożliwiał zapisu na NTFS, możesz tylko za pomocą dodatkowych programów

"MODEMY 3G - problemy. Żeby zadziałały trzeba posiłkować się dodatkowymi zewnętrznymi aplikacjami i sterownikami."

- w windowsie też musisz instalować sterowniki, pobierz najnowsze ze strony producenta i tyle

Polecam czystą instalację i wtedy zobacz jak działa.

Użytkownik DanielF edytował ten post 25 października 2015 - 14:11

Fallout ...war, war never changes...

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 352 postów

Napisano 26 października 2015 - 09:07

Nie rozumiem, po co jest ten wątek. Sprawa 'brać, czy nie' była tu wałkowana od 1. bety.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych