Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

​Jak przy uruchamianiu komputera zlikwidować opcję podaj hasło?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 04 October 2015 - 07:58

Gdy włączam MacBooka, chciałbym unikać podawania wszelkich haseł. Jednak wgrywając system El Capitan, coś pozmieniałem w ustawieniach i teraz za każdym razem muszę podawać hasło. Pojawia się też informacja, na potrzeby logowania się do tego konta używane jest hasło iCloud. Jeśli musisz zmienić hasło, wykonaj to w witrynie appleid.apple.com przy użyciu innego urządzenia.

Bardzo proszę o pomoc, jak zlikwidować opcję podaj hasło?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 04 October 2015 - 23:49

System Preferences -> Users & Groups -> Change password.

I tam zmieniasz na lokalne albo to z iCloud. Najpierw wybierz lokalne, potem wyłącz.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 October 2015 - 09:23

System Preferences -> Users & Groups -> Change password.

I tam zmieniasz na lokalne albo to z iCloud. Najpierw wybierz lokalne, potem wyłącz.

Dziękuję ftpd za pomoc, jednak nie poradziłem sobie z problemem. Wykonałem wiele czynności ale nie znalazłem opcji zlikwidowania hasła. Przedstawię czynności jakie wykonałem.

Preferencje systemowe -> użytkownicy i grupy -> w dziale administrator kliknąłem zmień hasło -> zmień hasło iCloud -> podałem stare hasło i nowe ->  potem otrzymałem informacje Mac nie może połączyć się z iCloud; xxx zgłasza problem. Po wielokrotnej zmianie haseł, już informacja o iCloud przestała się pojawiać, ale niestety wciąż MacBook wymagał hasła przy logowaniu. W końcu nawet wylogowałem komputer z iCloud, ale okazało się że przy uruchamianiu komputera nadal muszę wypisywać hasło. Byłbym wdzięczny za dalszą pomoc.

Edited by bielin, 05 October 2015 - 09:23.

#4 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 05 October 2015 - 09:54

Ustawienia / Ochrona i Prywatność.

Zmień hasło na lokalne przyciskiem "Zmień hasło...", odznacz opcję Wyłącz logowanie automatyczne i Wymagaj hasła x minut po uśpieniu. Potem

Ustawienia / Użytkownicy i grupy / Opcje logowania / Automatyczne logowanie.

#5 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 October 2015 - 10:55

Ustawienia / Ochrona i Prywatność.

Zmień hasło na lokalne przyciskiem "Zmień hasło...", odznacz opcję Wyłącz logowanie automatyczne i Wymagaj hasła x minut po uśpieniu. Potem

Ustawienia / Użytkownicy i grupy / Opcje logowania / Automatyczne logowanie.

Dziękuję Damian Dudycz. Dzięki tobie problem został rozwiązany. (W nawiasie pisząc, jedynie nie rozumiem dlaczego już drugi raz w tym wątku wspomniano o lokalnym haśle. Ja mam to samo hasło w iCloud i w komputerze). Czy to oznacza że ponownie mogę włączyć w MacBooku iCloud, bo nie będzie on wymagał hasła przy logowaniu komputera? 

#6 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 05 October 2015 - 13:00

Masz 2 opcje - możesz używać do logowania hasła z iCloud, albo lokalnego hasła. One mogą być takie same, nie zmienia to faktu, że używasz jednej albo drugiej opcji. Jeśli użyjesz hasła iCloud, to jest one synchronizowane z twoim kontem Apple ID, czyli jeśli zmienisz je np. przez przeglądarkę na zupełnie innym komputerze, to na twoim macu zmiana ta zostanie zsynchronizowana i będziesz musiał użyć już tego nowego. W przypadku gdy masz lokalne - masz osobne hasło na macu i osobne dla Apple ID, zmiana jednego nie powoduje zmiany drugiego.

Wydaje mi się, że logowanie automatyczne można użyć tylko w przypadku używania hasła lokalnego, jeśli się mylę niech ktoś sprostuje.

Edited by Damian Dudycz, 05 October 2015 - 13:02.

#7 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 October 2015 - 15:40

Dziękuję Damian Dudycz za cenne informacje. Wszystko już rozumiem. 

#8 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 05 October 2015 - 16:34

Zastanawiam się nad rezygnacją z podawania hasła przy uruchamianiu maca, ale jak w takim razie rozwiązać kwestie bezpieczeństwa? Co w przypadku np. kradzieży, przecież wówczas taka osoba ma wszystkie nasze dane jak na talerzu...

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 05 October 2015 - 21:01

Zastanawiam się nad rezygnacją z podawania hasła przy uruchamianiu maca, ale jak w takim razie rozwiązać kwestie bezpieczeństwa? Co w przypadku np. kradzieży, przecież wówczas taka osoba ma wszystkie nasze dane jak na talerzu...

Jest jeszcze możliwość włączenia hasła sprzętowego (ustawia się to z partycji recovery, albo startując maka z pendriva. Takie hasło wyklucza odpalenie systemu z jakiegokolwiek dysku zewnętrznego. Czyli krótko mówiąc nie odpalisz systemu nawet z dysku recovery. Nie ma szans np. na jakąkolwiek instalację systemu, bez wpisania hasła.

To też jest jakaś forma zabezpieczenia, bo taki komputer po kradzieży jest troszkę mało użyteczny, skoro nie możesz postawić na nim systemu na czysto. Ja jej używam. Nie pamiętam teraz, ale chyba włączenie opcji "Znajdź mój mac" w preferencjach iCloud wymusza ustawienie takiego hasła, albo może tu coś mylę. W każdym razie dobrze sobie takie hasło włączyć.

#10 stuf

stuf
  • 8 posts

Posted 01 March 2016 - 01:41

Witam.

System el capitan 10.11

Proszę o poradę bo powyższe rozwiązania nie przynoszą żadnego skutku. Wciąż w "użytkownicy i grupy" Automatyczne logowanie jest nie dostępne :( Po resecie maca lub porannym włączaniu prosi o hasło. Hasło mam ustawione na te z iCloud.

#11 stuf

stuf
  • 8 posts

Posted 01 March 2016 - 07:47

Problem rozwiązany - dziękuje :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users