Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook a1181 OS X 10.6.8- jakies gry?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 02 października 2015 - 19:19

Mam takiego laptopa jak w tytule.
Czy ktos mógłby mi prosze podrzucić linki z grami albo ciekawymi, przydatnymi programami pod dany model i system. Będę dozgonnie wdzięczny, gdyż na app storze nie mogę znalezc nic co by podlegalo pod mój system.

Pozdrawiam

#2 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 02 października 2015 - 21:49

Z grami ograniczyłem się w A1181 tylko do tych bezpłatnych (w App Store wybierasz zakładkę DARMOWE i przeglądasz dostępne tytuły). Ściągnięcie + instalacja i próba uruchomienia czyli czy przejdzie na tym systemie czy nie. Chyba dwie gry udało mi się odpalić na tym sprzęcie: grę detektywistyczną i coś jeszcze... Trzeba próbować. A jaką wersję systemu masz na A1181 Leopard/Snow Leopard/Lion ?

~edytka: Aha 10.6.8 czyli Snow Leopard - spróbuj aktualizować system do Liona jakieś 75% większa szansa na uruchomienie gier i aplikacji

Użytkownik circos edytował ten post 02 października 2015 - 21:50

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#3 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 02 października 2015 - 22:23

Stety lub niestety jestem nowym macowiczem, wiec z góry wybacz za podstawowe pytania.
Sprawdzalem czy moj laptop ma najnowsze oprogramowanie i niby ma. Jakim innym sposobem moge wgrać Liona?

I pytanie czy Lion ruszy na a1181. Mam wersje Black jesli to jakas roznica.

Użytkownik Michael Law edytował ten post 02 października 2015 - 22:24

#4 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 02 października 2015 - 22:31

Ja też nie jestem jakimś wyjadaczem od lat, bo pierwszy raz styczność z Apple miałem w pracy 2 lata temu jako macbook służbowy i zakochałem się w tym systemie i komputerach.

Czarna wersja A1181 to Limited Edition - wyszła ograniczona ilość tych modeli. Minus jest taki, że ściera się plastik bardziej widocznie niż w białej edycji - wiem, bo mam takiego właśnie służbowego A1181.

A1181 oficjalnie wspierany jest do Snow Leoparda. Szukałem bardzo długo aktualizacji i udało mi się znaleźć działającą Lion - mogę podesłać Ci namiar na moją chmurę z której możesz pobrać i zainstalować aktualizację. Ja na swoim A1181 zrobiłem takie uaktualnienie ze Snow Leoparda na Lion i działa. Jakieś 75% aplikacji więcej mi doszło działających z Apple Store i ogólnie jest to mały krok do polubienia tego systemu i macbooków niż utknięcie na niewspieranym już Snow Leopard.

Wczoraj pobierał i aktualizował Snow Leopard do Lion - AruOutlaw - napisz do niego i zapytaj co i jak mu teraz śmiga, z tego co mi zdążył wczoraj powiedzieć, to zadowolony :)

Tyle mogę pomóc :)

#5 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 02 października 2015 - 22:58

Duzy plus dla Ciebie :)
Jesli mógłbym prosić o podeslanie linka, namiaru na chmurę i moze jakiś prosty tutorial będę niezmiernie wdzięczny! :)
W takim razie jaka wersje OS X masz?
10.6.8 Lion?

#6 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 października 2015 - 05:27

Raczej nie możesz dać koledze 10.7 bo to piractwo - ten system nigdy nie był darmowy i kolega nadal może go spokojnie kupić w sklepie Apple -70 zł
Fallout ...war, war never changes...

#7 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 października 2015 - 08:21

Raczej nie możesz dać koledze 10.7 bo to piractwo - ten system nigdy nie był darmowy i kolega nadal może go spokojnie kupić w sklepie Apple -70 zł

A to tego nie wiedziałem , w takim razie Michael Law - nie będę w stanie Ci pomóc. Zachęcam do podjęcia decyzji zakupu w App Store oryginalnej kopii systemu.

#8 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 października 2015 - 08:34

W App Store nie kupi tylko przez stronę www.apple.com/pl

#9 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 03 października 2015 - 17:57

Circos, zapraszam na priv

#10 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 04 października 2015 - 18:55

DanielF. Tak czy tak moze Ty moglbys mi podeslac jakas paczke programow gier na moj system?

#11 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 października 2015 - 19:29

Zacznij od appstore, są tam też darmowe wszystko zależy czego potrzebujesz. Jeśli tęsknisz do starych gier z windowsa to polecam Wine  + ich instalacja na Maku -większość starszych działa np. Diablo 2 itd.

#12 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 04 października 2015 - 19:59

Wine rozumiem, ze jest jakims emulatorem, tak?

#13 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 października 2015 - 20:15

konkretnie polecam: http://wineskin.urge.../tiki-index.php

• Michael Law lubi to

#14 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 04 października 2015 - 20:47

Bardzo dziekuje w takim razie :)

W sumie off topic troche- Co mi da dolozenie drugiej kosci z pamiecia 2gr (Razem bedzie 4)?

#15 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 października 2015 - 20:56

w dual channel operacje na pamięci są szybsze. Więcej ramu nikomu nie zaszkodziło i każda przeglądarka go dobrze zagospodaruje.

• Michael Law lubi to

#16 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 04 października 2015 - 22:14

Oki. Bardzo dziekuje za pomoc :)

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 października 2015 - 17:59

Co do "ciekawych programów" - napisz do czego mają one być (ich zastosowania) .

#18 Michael Law

Michael Law
  • 10 postów

Napisano 06 października 2015 - 18:48

Jesli chodzi o program to interesuja mnie wszelkie widgety ktore ogarnalby jeszcze moj system.
Interesuje mnie jeszcze jakis darmowy dobry program do produkcji muzyki typu ableton albo fl, ale dedykowany pod maca.
Oraz program codziennego uzutku podobne do OneNote itp.
Chcialbym tez sie dowiedziec czy jest jakis program (darmowy) dzieki ktoremu moglbym trzymac swoje Dane z dysku (muzyka, filmy, zdjecia etc) gdzies w internecie pod haslem, tak zeby zakladajac, kupie sobie nowego maca, albo bede siedzial u znajomego moc sciagnac swoje Dane bez problem.

Wybaczcie bledy jesli sa w tekscie, ale jestem w ruchu I pisze na telefonie.

#19 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 października 2015 - 20:23

Widgety.

:blink:  Ale tak wszystkie do wszystkiego jak leci ? Sam "zaopatrywałem się" w widgety najpierw tutaj: https://www.apple.co...oads/dashboard/ na zasadzie "potrzebny widget do" i przekopywałem się przez tę kolekcję na piechotę do skutku. Jak nie było - dopiero gugle ze stosownym zapytaniem. Zbieractwo dla zbieractwa - hmm ....  jest tego trochę - fajne, ładne, przydatne i nieprzydatne. Mój priorytet to: przydatne do konkretnych celów i zastosowań . 

Chmury na dane wszelakie - iCloud (Apple) lub OneDrive OneNote & podobne usługi lub własny dysk zewnętrzny. 

Soft do muzy - są przecież wersje wymienionych na Mac'a. Darmówki - może jest gdzieś jakaś "perła" ale jak takowej nie znalazłem. Systemowe GarageBand jest do kitu ?

P.S. kopalnia softu: http://www.macupdate.com/ Korzystam z tego według zasady konkretne zapytanie, konkretna odpowiedź & sugestie - bo inaczej nie starczyłoby mi życia na grzebaniu w zasobach tego.

Użytkownik madmax332 edytował ten post 06 października 2015 - 20:30

• Michael Law lubi to

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 08 października 2015 - 13:26

Niezły śmietnik zrobiliście, gratuluję.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych