Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy Windows na OS X

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 wuwaldorf

wuwaldorf
  • 2 postów

Napisano 25 września 2015 - 22:41

Cześc! Wybaczcie z góry jeżeli temat jest w złym dziale, ale nie wiem gdzie do czego to podpiąć, a z resztą jestem tutaj nowy i próbuje sie dopiero odnaleźć. :) Moje pierwsze pytanie będzie dotyczyło programów Windowsa. Głownie mi chodzi o Painta czy jest jakiś program zastępujący MS Paint na maca? Ważna rzeczą jest dla mnie wklejanie i łączenie ze sobą zdjęć tzw. "kolaż". Jakiś dobry program do zmniejszania rozdzielczości zdjęcia aby wszystko można było zapisać w formacie PNG. Czy OS X posiada screenshot'a tzw. Narzędzie wycinanie? a jeżeli nie czy jest jakaś alternatywa? Wracając jeszcze do Painta czy była by jakaś możliwość zainstalowania go na OS X? Dalszym Programami są Picasa 3, Gimp, Adobe Photoshop CS4, WinRar, czy one będą działały na systemie Maca? Właściwie czy programy które działają na Windowsie są wstanie działać na OS X? Aaa! a co z grami na PC jak Bioshock czy jakakolwiek gra? 

[CIACH] - Dla tego nie możesz się odnaleźć ;). Jedno pytanie - jeden problem. O zakup maca zadaj pytanie w odpowiednim dziale .

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 września 2015 - 06:12

1. Gry muszą być w wersji na OS X - polecam Steam, gry Blizzarda (Diablo, Starcraft) i inne. Gry na OS X można uruchamiać z PC tylko przez Wine/Crossover ale nie działają wszystkie.

2. PS 4 i inne - są wersje na OS X ale teraz nie kupisz tak starej wersji zostaje Ci abonament CC. Niektóre starsze wersje PS nie działają na nowszych systemach OS X (bo były pisane dla PowerPC itd).

3. W Podglądzie możesz wiele rzeczy zrobić wystarczy zobaczyć jakie narzędzia oferuje.

4. Poczytaj o skrótach do Zrzutów ekranowych

5. Litości, aż takim jesteś leniem że nie chce Ci się wejść na stronę producenta i sprawdzić czy jest wersja dla OS X np. Picasa?

6. W AppStore znajdziesz całą masę darmowych programów a'la Paint i do kolaży.

Użytkownik DanielF edytował ten post 26 września 2015 - 06:13

Fallout ...war, war never changes...

#3 wuwaldorf

wuwaldorf
  • 2 postów

Napisano 26 września 2015 - 12:45

1. Gry muszą być w wersji na OS X - polecam Steam, gry Blizzarda (Diablo, Starcraft) i inne. Gry na OS X można uruchamiać z PC tylko przez Wine/Crossover ale nie działają wszystkie.

2. PS 4 i inne - są wersje na OS X ale teraz nie kupisz tak starej wersji zostaje Ci abonament CC. Niektóre starsze wersje PS nie działają na nowszych systemach OS X (bo były pisane dla PowerPC itd).

3. W Podglądzie możesz wiele rzeczy zrobić wystarczy zobaczyć jakie narzędzia oferuje.

4. Poczytaj o skrótach do Zrzutów ekranowych

5. Litości, aż takim jesteś leniem że nie chce Ci się wejść na stronę producenta i sprawdzić czy jest wersja dla OS X np. Picasa?

6. W AppStore znajdziesz całą masę darmowych programów a'la Paint i do kolaży.

Jakbym wiedział to bym sie nie pytał o Picase na stronie gdzie masz ikonkę masz tylko wypisanego Windowsa wiec stąd moje zapytanie. 

Chyba nie jest Ci trudno udzielić informacji jeżeli wiesz a jesteś użytkownikiem OS X.[attachment=1562:os.PNG]

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 września 2015 - 18:45

Jakbym wiedział to bym sie nie pytał o Picase na stronie gdzie masz ikonkę masz tylko wypisanego Windowsa wiec stąd moje zapytanie. 

Chyba nie jest Ci trudno udzielić informacji jeżeli wiesz a jesteś użytkownikiem OS X.attachicon.gifos.PNG

Jak wejdziesz http://www.google.com/intl/pl/picasa/ z Maka, to masz wersję do pobrania na maka. Tak samo jest z Chrome i wieloma innymi programami. Tak działa nowoczesny Internet.

Patrząc na resztę twoich pytań sugeruję jednak poszukać stron o podstawach obsługi komputerów Apple, a dopiero potem na grupę, bo aż wstyd.

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 września 2015 - 20:03

Proponuję przeczytać tę książkę i wszystko się rozjaśni: http://ebookpoint.pl...wski,macpoy.htm

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 28 września 2015 - 09:31

Wszystko było tysiąc razy. Trochę samodzielności, leniu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych