Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pamięć sama się zapełnia po aktualizacji.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawsur

Pawsur
  • 1 postów

Napisano 17 września 2015 - 18:22

Witam, wczoraj zaktualizowalem mojego iphone 5c do ios 9. Po tym zrobilem restore i zalozylem nowe apple id. Gdy zobaczylem zuzycie pamieci wewnetrznej zauwazylem ze na czystym telefonie zajete jest ok 400 mb przez "others". Skontaktowalem sie z obsluga apple i wraz z konsultantem przeprowadzilem restore i backup jakies 6 razy uzywajac roznich apple id. Teraz moj "czysty" iphone sam zapełnia pamiec. W ciagu 5 minut potrafi wytworzyc ok 30mb danych. Teraz moge swobodnie powiedziec ze czuje sie jak wlasciciel alcatela nie apple... Mam jeszcze wolne 4 gb pamieci wiec chyba musze robic restore co 2 dni :) macie jakies rozwiazanie ?

#2 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:04

Witam

Zamiast zakładać nowy wątek chciałem podłączyć się do pytania kolegi wyżej. Przeglądałem fora ale nigdzie nie moge znaleźć sensownej odpowiedzi. 

Od czasu update'u do iOS9 mam cały czas problem z wolnym miejscem w moim iPhonie. Na początku kasowałem aplikacje, zdjęcia, wiadomości itd. ale co jakiś czas wyskakiwała mi informacja że Storage Full. Przed świętami przeprowadziłem restore, po czym po wgraniu backupu spowrotem miałem kolo 5GB wolnego, nie instalowałem żadnych nowych aplikacji, zrobiłem kilka zdjęć, po nowym roku pojawiło mi się Storage Full… Podłaczyłem tel pod iTunes na pasku pojawiło się zdjecia- 340MB, Apps- 1.2GB, Others- 8.6GB. Zrobiłem restore tel. znowu, pomogło na 2 dni, dzisiaj znowu pojawiła się informacja Storage Full. Googlowałem co może być przyczyną tak wielkiego rozmiaru others, wyskoczyło że catche w safari- usunąłem, data z aplikacji- sprawdzałem wszystki aplikacje typu Messenger, FB, Ebay, ale po zsumowaniu wyszlo że Documents & Data we wszystkich aplikacjach to co najwyżej 300MB, stream zdjęć, iCloud Photo Library wyłączone. Ma ktoś cholerka jakiś pomyśł co zrzera 8.6GB w moim 16GB telefonie?

iPhone 6, 16GB iOS9.2

#3 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:16

Others to cache aplikacji, cache apple music itp czyli syf ktorego nie ma jak usunac bo nie ma opcji czyszczenia cache.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#4 kris55577

kris55577
  • 100 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:30

Nie wiem ale u mnie na 5 tez znika pamięć ale żeby nie było to fejsbook ogromnie dużo danych bo całość sięga juz blisko 500mb z czego coś ponad 100mb to aplikacja reszta to dane i co dziwne fb co jakiś czas udowa je i cały cykl przyrostu masy fejsbookowej zaczyna sie na nowo. W sumie mam 2,5 GB muzyki zainstalowane kilka apek i kilka dużych gier i zostało ok 840 Mb wolnego miejsca przynajmniej tak pokazuje w iPhone ,dziś zsynchronizowalem z iTunes na kompie gdzie mi wykazało ze mam 2.2 GB wolnego miejsca,jakiś czas temu tez robiłem synchronizacjie bo juz całkiem miejsca zabrakło i przez synchronizację zwolniło sie miejsca tylko nie pamietam teraz ile ale dość sporo.dla mnie tez jest zagadka co oprócz fejsa tyle wpiernicza może aktualizacje niektórych gier nie usuwają starych plików co wyglada ze dana gra ma więcej zajętego miejsca niż to pokazuje ios

#5 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:36

Others to cache aplikacji, cache apple music itp czyli syf ktorego nie ma jak usunac bo nie ma opcji czyszczenia cache.

Wszędzie gdzie czytałem piszą to samo o czym mówisz, że others to cache aplikacji, ale z reguły zajmują one koło 300MB- w niektórych przypadkach dochodzą do 1GB i to jest już uważane za przegięcie, a u mnie 8GB na 16GB telefonie z którego pamięci użytkowej jest tylko 11.6GB to mega dziwna i frustrująca sprawa. 

#6 kris55577

kris55577
  • 100 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:39

Po pierwsze nie na 16gb bo pamięci użytkownika jest 12,5 ale fakt tego inne u mnie tez chyba jest niewiele ze 300mb

#7 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:40

Nie wiem ale u mnie na 5 tez znika pamięć ale żeby nie było to fejsbook ogromnie dużo danych bo całość sięga juz blisko 500mb z czego coś ponad 100mb to aplikacja reszta to dane i co dziwne fb co jakiś czas udowa je i cały cykl przyrostu masy fejsbookowej zaczyna sie na nowo. W sumie mam 2,5 GB muzyki zainstalowane kilka apek i kilka dużych gier i zostało ok 840 Mb wolnego miejsca przynajmniej tak pokazuje w iPhone ,dziś zsynchronizowalem z iTunes na kompie gdzie mi wykazało ze mam 2.2 GB wolnego miejsca,jakiś czas temu tez robiłem synchronizacjie bo juz całkiem miejsca zabrakło i przez synchronizację zwolniło sie miejsca tylko nie pamietam teraz ile ale dość sporo.dla mnie tez jest zagadka co oprócz fejsa tyle wpiernicza może aktualizacje niektórych gier nie usuwają starych plików co wyglada ze dana gra ma więcej zajętego miejsca niż to pokazuje ios

Wykasowałem teraz FB i FB Messangera ale zrobiło się tylko 400MB więcej, czyli tyle ile zajmowały te dwie aplikacje razem z data&documents. Czyli wynika z tego że to nie FB jest parówkowym skrytożercą.

#8 kris55577

kris55577
  • 100 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 13:46

Owszem bo tak jak pisałem juz cos innego choć u mnie po synchronizacji z fejsa zostały usunięte stare dane i wolnego miejsca mam teraz 1,1

Załączone pliki

• Załączony plik  image.png   160,2 KB   1 Ilość pobrań

#9 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 14:05

U mnie niestety Spotify zajmkuje 9,1 giga przy zaledwie 2 zsynchronizowanych albumach. Taki urok jego zbierania syfu w cache. Jedynie reinstalacja pomaga, ale przecież nie o to chodzi...

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#10 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 07 stycznia 2016 - 14:19

U mnie niestety Spotify zajmkuje 9,1 giga przy zaledwie 2 zsynchronizowanych albumach. Taki urok jego zbierania syfu w cache. Jedynie reinstalacja pomaga, ale przecież nie o to chodzi...

Za pierwszym razem reinstall pomógł na tydzień, za drugim razem na dwa dni ;/ wnerwiające jest to że z roku na rok z Apple jest coraz gorzej. Sprobuje dzisiaj lub jutro skontaktować się z Apple support, może oni coś wymyślą.

#11 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 07 stycznia 2016 - 22:55

Właśnie skończyłem livechat z Apple support, jak zwykle na połącznie z operatorem chata czekałem mnij niż 2 minuty (a to się ceni, nie spotkałem innej firmy która by tak szybko oferowała support i to dla sprzętu po gwarancji). No ale do rzeczy, zrobiłem backup do iTunes, później w pozycji iTunes restore phone, przywrócenie backup'u z iTunes i narazie others zajmują 500MB, ciekawe co będzie za dni...

#12 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 07 stycznia 2016 - 23:09

"Inne" mogą powiększać się znacznie gdy podłączysz telefon do iTunes. W czasie synchronizacji pojawiają się błędy i waga rośnie.
 MacBook 12",  iPad Pro 11”,  iPhone Xs Max

#13 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 08 stycznia 2016 - 11:43

"Inne" mogą powiększać się znacznie gdy podłączysz telefon do iTunes. W czasie synchronizacji pojawiają się błędy i waga rośnie.

U mnie to cholerka idzie do góry nawet bez podłączania tel do iTunes, praktycznie nigdy wcześniej nie podłączałem tel do komp bo zawsze robiłem backup'y do iClould, wczoraj wieczorem jak się kłądłem spać miałem 8GB wolnego, 'inne' zajmowały 500MB, dzisiaj rano mam już 4.5GB wolnego, sprawdzałem teraz 'inne' i cholerstwo urosło do 4GB przez noc nie używając telefonu. Załamka.

#14 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 13:46

To jak sprawdzasz wielkość "innych" bez podłączenia do iTunes?

#15 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 08 stycznia 2016 - 19:16

To jak sprawdzasz wielkość "innych" bez podłączenia do iTunes?

Bez iTunes chyba nie ma możliwości sprawdzenia. To co pisałem wcześniej to że praktycznie nigdy wcześniej nie podłączałem tel. do komputera, dopiero jak zacząłem mieć problemy w wolnym miejscem to podłączyłem i pokazało ile było 'innych'. Wczoraj też podłączyłem do iTunes podczas rozmowy z supportem Apple i po restore 'innych' było 500MB, jak dzisiaj rano zobaczyłem że przez noc ubyło mi 3.5GB to podłączyłem znowu żeby zobaczyć który robal mi zżera pamięć i okazało się że stan który pokazywał iPhone przed podłączeniem do iTunes czyli że mam 4.5GB wolnego odpowiadał temu co pokazywał iTunes, tylko że w iTunes pokazało że ten robal nazywa się inne. 

Pewnie masz racje, że iTunes może podczas synca wrzucać jakieś śmieci, ale w moim przypadku to raczej odpada, bo kilka dni temu robiłem restore z iCloud'a i do momentu aż pokazało mi się na ekranie że nie ma miejsca telefonu nie podłączałem do komp

#16 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 19:55

Spróbuj Battery Doctor ma opcje czyszczenia cache'a.

#17 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 20:22

Nie polecam tego programu i innych tego typu. Potrafi wykasować muzykę, zdjęcia, notatki.

http://myapple.pl/fo...e-inne/page-1
http://www.makoweabc...troche-miejsca/

#18 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 20:30

Nie polecam tego programu i innych tego typu. Potrafi wykasować muzykę, zdjęcia, notatki. ....

Hmm, to dziwne. Nigdy mi się to nie zdarzyło.

#19 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 20:44

Używałem przez rok do czasu. Zdziwiłem się, że tak dużo skasował pewnego razu, wchodzę w muzykę, a tam pusto. ;)

#20 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 21:16

Używałem przez rok do czasu. Zdziwiłem się, że tak dużo skasował pewnego razu, wchodzę w muzykę, a tam pusto. ;)

Pewnie nie pasowała stylowo doktorowi ;).
Tych aplikacji jest kilka. Korzystałem od Beijing Kingsoft i nie było nigdy kłopotów.
W każdym razie dobrze wiedzieć, ze coś takiego się może zdarzyć.

#21 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 19 stycznia 2016 - 18:10

Problem znowu wrócił, po 8 dnach dysk pełny. Zainstalowałem Disk Doctora Beijing Kingsoft, usunął 180MB szitu, mimo wszystko iPhone pokazuje 0 bytes wolnego, iTunes 170MB wolnego, 'Inne' zajmują 9.45GB przecież to jest jakaś masakra.

#22 dawid595

dawid595
  • 493 postów

Napisano 19 stycznia 2016 - 21:04

Restore i nie podłączaj telefonu do iTunes.

#23 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 19 stycznia 2016 - 23:13

Restore i nie podłączaj telefonu do iTunes.

OK, chyba już robię 4 restore w przeciągu ostatnich 6 tygodni, może do 4 razy sztuka..

#24 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 stycznia 2016 - 01:15

Niestety nie wiemy ajkich aplikacji używasz. Jest opcja, że jakaś aplikacja powoduje taki bałagan.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#25 iMaaciek

iMaaciek
  • 17 postów
  • SkądUK

Napisano 21 stycznia 2016 - 09:33

Restore bez podłączenia do iTunes też nic nie dał, zrobiłem restore we wtorek wieczorem, dzisiaj rano znowu zero ;/ wczoraj wieczorem były jeszcze 4GB wolnego.

Poniżej screen shoty z aplikacjami które mam w telefonie.

[url=http://www.tinypic.pl/f9x5quk98zal]f9x5quk98zal_t.jpg[/URL]

[url=http://www.tinypic.pl/ljkr3zb7gzsz]ljkr3zb7gzsz_t.jpg[/URL]

[url=http://www.tinypic.pl/f74re8irdxv1]f74re8irdxv1_t.jpg[/URL]

[url=http://www.tinypic.pl/y8xmmvevfq5w]y8xmmvevfq5w_t.jpg[/URL]

Przepraszam bo jestem dość nowy na forum i chyba zrobiłem mały bałagan przy załączaniu zdjęć.

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych