Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 9 - Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
542 odpowiedzi w tym temacie

#376 dom3ll

dom3ll
  • 126 postów

Napisano 24 września 2015 - 23:40

Oszczędność włączona cały czas? Który to iP?

Jeśli ty bawisz i lansujesz się swoim iP to wygrywasz sobie iOS 9. Natomiast jeśli ktoś korzysta z poczty i samego dzwonienia to ma pełne prawo korzystać. Znam osobę która korzysta z iP 3G i na pewno nie ma ostatniej możliwej aktualizacji i jakoś mu to nie przeszkadza. A nie ma zapisu że używanie iPhone ze starszymi systemami grozi więzieniem.

Oszczędność włączona automatycznie od 20% tak to cały czas wszystko on :) 

#377 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2015 - 23:57

Jak komuś muli iOS na 6+ to problem znika podczas ładowania. Tak powinno to działać. Proponuję nie rozstawać się z gniazdkiem. :)

#378 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1 336 postów
Napisano 25 września 2015 - 05:26

Jak komuś muli iOS na 6+ to problem znika podczas ładowania. Tak powinno to działać. Proponuję nie rozstawać się z gniazdkiem. :)

Zjednej strony to śmieszne, że wydają iOS który na każdej wersji iPhone ma trochę błedów znaczących dla pracy telefonu. Z drugiej zaś to zawsze jakieś rozwiązanie aby nic nie muliło.

#379 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 25 września 2015 - 06:43

Ja póki co mam cały czas włączone zmniejszenie przezroczystości i jestem zadowolony, aczkolwiek odczuwam wewnętrzny niedosyt, że muszę uszczuplać efekty żeby telefon chodził płynnie  ;)

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#380 1ntensive

1ntensive
  • 79 postów
  • SkądChełm

Napisano 25 września 2015 - 06:44

Zauwazyl ktos problem z iTunes? Nie mozna przeniesc rzeczy kupionych do iTunes..

#381 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 25 września 2015 - 18:16

Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak to jest że na tylu rożnych specyfikacją urządzeniach iOS 9 działa tak różnie. Przeczytałem w kilku miejscach teorie o tym że Apple stara się zmusić nas do nowych 6s. Ogólnie byłoby to spoko gdyby nie fakt że najwięcej narzekań odnosi się do iPhone 6 czyli najmocniejszego urządzenia ze wszystkich na których dostępne jest iOS 9. Trochę to nie logiczne. Chyba że Apple uznało że osoby ze starszymi sprzętami skoro się nie przesiadły na 6-tło to należy im darować a przycisnąć tylko tych którzy je mają.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#382 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 25 września 2015 - 19:51

Wgrałem ręcznie IOS 9.0.1 ściągnięte z  osxdaily i telefon mega laguje, przy przewijaniu itp normalnie ma ściny :( IP6

Ja też nie mogę nic przenieść z Itunes, porażka ten IOS 9;/ po co go instalowałem ;/

Użytkownik Gontar3d edytował ten post 25 września 2015 - 20:09

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#383 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 25 września 2015 - 20:02

Wracaj do 8.4.1 póki możesz :D 

#384 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 25 września 2015 - 20:24

A w jaki sposób mogę to zrobic ? Jeżu jest fatalnie aplikacje pobierają się mega długo iTunes się wiesza telefon laguje tylko bateria na + ;/

Czuje sie jakbym miał jakiegoś samsunga takie lagi ;/

Już mam google pomogło :)

Użytkownik Gontar3d edytował ten post 25 września 2015 - 20:30

iPhone  X

#385 grzesj

grzesj
  • 189 postów
  • SkądSieradz

Napisano 25 września 2015 - 20:49

W jakiej sprawie google pomoglo?

Telefon: iPhone 6 Space Grey 64GB

#386 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 25 września 2015 - 20:51

Edit:

[CIACH] - to dyskusja o iOS9 nie poradnik jak  wrócić do 8.4.1. Proszę trzymać się tematu a tego typu pytania zamieszać w odpowiednim dla nich temacie. Tym razem upominam, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem.

tumpio

iPhone  X

#387 KrS1

KrS1
  • 58 postów

Napisano 26 września 2015 - 12:13

Od 3 dni mam 9 (dziś instlauje 9.0.1).

Ogólnie jestem zaskoczony pozytywnie na plus. Pierwsza rzecz warta opisania to bateria. Nigdy nie byłem z niej zachwycony, ale nie narzekałem. Pogodziłem się z tym, że tak ma być i jakoś przestała mi wadzić. Tak więc czy jest lepiej? Tak (choć mam pewna ciekawostkę).

Na plus:

• Mocno poprawiono czas czuwania. O pólnocy telefon miał 70% jak szedłem spać, rano o 7 miał 70%, posłuchałem godzinne muzyki, oglądnąłem jeden krótki filmik na YT i dalej 70%. Mamy 9:50, dokonała się  pobieranie do 9.0.1 i dalej 70%. Oczywiście na ile spadek % jest równy, i czy 1% (przy 70) = 1%(przy 30%) to kwestia mocno dyskusyjna :) Słuchanie muzyki też lepiej jeśli chodzi o baterie.
  • Spadek wydajności? Nie wydaje mi się. Spotlight zawsze mi ścinało przy wysuwaniu z góry. Z 2 strony wszystkie aplikacje mam w folderach pogrupowane tematycznie, więc w zasadzie nie używam tej opcji (screen 2).
  • Wyszukiwarka w ustawieniach, tego chyba w 8.4.1 nie było?
  • Bardzo przydatna funkcja iCloud drive. W końcu da się z tego korzystać bez problemu.
  • Można normalne, szybko zaznaczać wiele zdjęć.
  • Płynność działania Safari.

Na minus:

• Znacznie gorszy multitasking.
  • Odnosze wrażenie, że dłużej łapie ostrość.
  • Tragiczna czcionka w notatkach.
  • Spotlight wysuwany z boku ma inna funkcjonalność niż ten wysuwany z góry...
  • Bezsensowne polskie znaki w klawiaturze (przesuwanie)

I teraz taka ciekawostka. Aktualizuje zawsze przez WI-FI. Jak zaczynałem aktualizacje miałem 70% baterii. Po aktualizacji... 83%.

Załączone pliki

#388 sh11

sh11
  • 32 postów

Napisano 26 września 2015 - 13:24

spytam raz jeszcze - czy został rozwiązany problem z mmsami w plusie ?

z góry dzięki za pomoc

#389 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 września 2015 - 14:15

O MMSy pytaj Plusa, bo to ich wina, że nie mogą się przystosować do standardów i to oni powinni rozwiązać ten problem. Żadna aktualizacja iOS tego nie zmieni, tylko Plus ma na to teraz wpływ.

Użytkownik Chip edytował ten post 26 września 2015 - 14:16

#390 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 września 2015 - 10:50

Zaktualizowałem swoją 6tkę ale nie widzę nowej tapety "fali" na 5s też jej nie mam, u Was tak samo?

#391 1ntensive

1ntensive
  • 79 postów
  • SkądChełm

Napisano 27 września 2015 - 11:16

Niestety nie ma tej tapety juz..

#392 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 27 września 2015 - 14:15

Ehhh. Brak mi słów. To co sobą reprezentuje każda kolejna aktualizacja iOS robi się żenujące. Przyznam, miałem ogromne oczekiwania do wersji 9.

Pierwsze zdziwienie było przy konfiguracji kiedy ekran zaczął dziwnie migotać. Przypominało to tryb interlace na Amidze. Po instalacji, na początku telefon działał płynnie, ale z czasem zaczął przymulać. A praca na baterii wcale się nie wydłużyła. A jeśli już to niewiele. Ucieszyłem się z aktualizacji 9.0.1 bo liczyłem, że poprawi się płynność i czas pracy. Niestety, kolejna aktualizacja i kolejna porażka. Telefon zaczął okropnie zamulać, do tego stopnia, że przyjemnością stało się używanie niskobudżetowej Xperii E1 mojego syna.

Po aktualizacji do 9.0.1 iPhone 4s:

- krócej trzyma na baterii,

- aplikacji, w tym i gry zaczęły działać zdecydowanie wolniej,

- leżąc bezczynnie telefon potrafi pochłonąć 10% baterii w niecałą godzinę (najwyraźniej coś wtedy robi w tle bo jest lekko ciepły). Dodam, że wszystko co tylko możliwe jest powyłączane, czyli: odświeżanie w tle, lokalizacja, bluetooth, praca tylko w sieci "E", żadne 3G bo wtedy telefon nie wytrzymałby 2 godzin,

- czasami przy próbie odebrania połączenia reaguje dopiero za czwartym razem,

- to samo dotyczy odblokowania ekranu: przyciskam…. nic, przyciskam…. nic, przyciskam…. o jest. Przeciągam palcem… nic. Ponownie przeciągam….. nic. Za trzecim razem pojawia się klawiatura. Wystukuję kod odblokowania….. żadnej reakcji. Po 2-3 sekundach reakcja i poklatkowo pojawiają się ikonki. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Aha, telefon za każdym razem przywracany w DFU, bez przywracania kopii zapasowej (robiony na czysto).

Nie jestem ani fanbojem, ani hejterem. Sprzęt Apple bardzo mi się kiedyś podobał, jednak w tej chwili to jest sprzęt mocno niedopracowany. A przynajmniej system. Pojawiają się okropne niedoróbki które kiedyś miejsca nie miały i nie mogły mieć.

Jeżeli ktoś, kto zwłaszcza posiada starszy sprzęt typu iPad2 lub iPhone 4s - przestrzegam przed pokusą wykonania aktualizacji do wersji 9. Jeżeli kiedykolwiek zaistnieje możliwość powrotu do iOS 7 zrobię to bez wahania. Posiadany przeze mnie iPad2 ma wersje 7.1.2 i mimo swojego wieku pracuje tak, że aż miło się z niego korzysta. Uwierzcie mi, aż łezka w oku się kręcić że ten sprzęt tak dobrze funkcjonuje.

A na iPhonie pozostało mi tylko przywrócenie wersji 8.4.1 póki jeszcze jest taka możliwość bo iOS9 uniemożliwia funkcjonalne i sprawne korzystanie z mojego telefonu.

#393 kustosz12

kustosz12
  • 68 postów

Napisano 27 września 2015 - 14:38

"Evadi"  w 100 % potwierdzam to co napisałeś. Próbowałem wszystkich ios-owych dziewiątek i nie dało się używać ip 4s normalnie bo zaraz nerwy człowieka brały na szczęście zdążyłem wrócić na 8.4.1 i różnica jest kolosalna, ipek szybciutko śmiga choć nie jest to na pewno płynność ios 6 :P 

#394 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 27 września 2015 - 15:30

Jeżeli ktoś, kto zwłaszcza posiada starszy sprzęt typu iPad2 lub iPhone 4s - przestrzegam przed pokusą wykonania aktualizacji do wersji 9. Jeżeli kiedykolwiek zaistnieje możliwość powrotu do iOS 7 zrobię to bez wahania. Posiadany przeze mnie iPad2 ma wersje 7.1.2 i mimo swojego wieku pracuje tak, że aż miło się z niego korzysta.

Dobrze wiem co masz na myśli;-) Po przeczytaniu watku ios8, następnie ios9, tak bardzo się cieszę, że zostałem z 7.1.2 na iP5s.

#395 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 27 września 2015 - 19:19

no świetny wybór, szczególnie że na 5S śmiga 8 i 9 bez zarzutu (z 9 wiadomo jak jest - na wszystkich nowszych modelach gubi sie w tych samych miejscach)

#396 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2015 - 13:21

Używam iOS 9 od wersji GM i niestety nikomu nie mogę go polecić. Kto ma jeszcze taką możliwość, niech poczeka na wersję 9.1. Pomijam już to, że większość animacji się zacina - jest też sporo innych błędów. Postaram się zebrać je do kupy i wszystkie wymienić, bo uwierzcie mi - nigdy nie znalazłem ich aż tyle. A zaznaczam, że instalowałem iOS-a na czysto... Krótko mówiąc, jest źle. Miała być głównie poprawa stabilności, płynności i błędów, a jednak dali nowe tzw. "wodotryski", a działanie dalej pozostawia wiele do życzenia. Nie warto, naprawdę nie warto.

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#397 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 28 września 2015 - 13:22

Problem w tym, że 9.1 w obecnym jej kształcie też nie urywa.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#398 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2015 - 13:24

Mają jeszcze trochę czasu na poprawki. Oby zadziałali, bo tak naprawdę pierwszy raz żałuję, że zainstalowałem nową wersję. Wcześniej zawsze były jakieś problemy, ale bez przesady. Teraz iPhone mnie po prostu wk...... 

• mateuszns1 lubi to

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#399 Sziszapangma

Sziszapangma
  • 55 postów

Napisano 28 września 2015 - 15:21

No i niestety muszę sprostować swój wcześniejszy post ;/

Takie coś mnie dziś spotkało jak chciałam napisać smsa:

IMG_1273.jpg

Zonk numer dwa: dolna belka z aplikacjami gdzie mam wiadomości, telefon i mail po prostu się zawiesiła - miałam puste białe tło... pomogło dopiero ponowne uruchomienie..

Panowie! Czy istnieje możliwość zrobienia downgrade ewentualnie przywrócenie ustawień fabrycznych, ale żeby zachowały się jakoś zdjęcia? Ustawiłabym tela jako nowy bez przywracania kopii, ale nie chcę stracić fotek...

#400 Efendi

Efendi
  • 21 postów

Napisano 28 września 2015 - 15:28

w moim przypadku po ponownym uruchomieniu iphona (6) nie można było dokonać żadnych połaczeń (za kazdym razem wyskakiwało "połaczenie nieudane", wróciłem do 8.4.1 i wszystko jest OK. A w ip5 trzeba powtarzac czyność odbioru po 10 razy zanim fizycznie odblokuje połączenie......katastrofa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Bing (1)