Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Pro 1.1 OS X 10.6.8 - pierwszy Mac, kilka pytań

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 pomaranczuk

pomaranczuk
  • 5 posts

Posted 10 September 2015 - 20:35

witaj serdecznie,

od kilku dni jestem posiadaczem Mac'a Pro 1.1 - taka duża srebrna skrzynka :) jako że jest to mój pierwszy Mac i pierwszy kontakt z OS X mam kilka, być może dziwnych, pytań:

- zakupiłem nowy dysk, zainstalowałem i zaktualizowałem system do 10.6.8

- dokupiłem 4GB RAM'u, więc razem mam już 8

- komputer ma procesor Intel Xeon

- dokupiłem i zainstalowałem kartę Wi-Fi na USB i działa

pyt.1.

czy przy tej konfiguracji mogę zainstalować nowszy system? mam komplet oprogramowania Adobe, chodzi przede wszystkim o Lightroom'a który wymaga nowszego systemu. czytałem coś niecoś na ten temat i wyszło na to, że teoretycznie jest taka możliwość, aczkolwiek może to wymagać zmiany karty graficznej - jeśli to prawda, to jaką kupić?

pyt. 2.

czy jest opcja zainstalowania 2x4GB RAM'u + np. jedna kość 2GB? czytałem że RAM należy umieszczać parami - to konieczne?

pyt.3.

czym jest EFI? jak sprawdzić ilu bitowy mam sprzęt? wychodzi na to, że 64 ale pewności nie mam...

wdzięczny będę za odpowiedzi :) jestem początkującym użytkownikiem i terminal, konsola i jakieś komendy to dla mnie czarna magia, więc tak łopatologicznie proszę :)

#2 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 September 2015 - 20:50

Mac pro 1.1 ma 64 bit procesor ale efi 32 bit więc najnowszy system jaki zainstalujesz to 10.7.5

http://www.everymac....2.66-specs.html

Fallout ...war, war never changes...

#3 pomaranczuk

pomaranczuk
  • 5 posts

Posted 11 September 2015 - 07:09

wystarczy że podbiorę instalkę, włączę i samo ruszy? czy wymaga to grubszych kombinacji?

#4 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 11 September 2015 - 07:14

O ile dobrze pamiętam to 10.7 będziesz musiał kupić w sklepie Apple apple.com/pl i tam szukaj systemu 10.7 bo w MAS nei jest dostępny w sprzedaży, po zakupie zostanie Ci udostępniony system w AppStore, który możesz zainstalować jako nakładka na 10.6 lub stworzyć pendrive instalacyjny (milion porad na forum) i zrobić czystą instalację (zalecane).

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 September 2015 - 07:34

witaj serdecznie,

od kilku dni jestem posiadaczem Mac'a Pro 1.1 - taka duża srebrna skrzynka :) jako że jest to mój pierwszy Mac i pierwszy kontakt z OS X mam kilka, być może dziwnych, pytań:

- zakupiłem nowy dysk, zainstalowałem i zaktualizowałem system do 10.6.8

- dokupiłem 4GB RAM'u, więc razem mam już 8

- komputer ma procesor Intel Xeon

- dokupiłem i zainstalowałem kartę Wi-Fi na USB i działa

pyt.1.

czy przy tej konfiguracji mogę zainstalować nowszy system? mam komplet oprogramowania Adobe, chodzi przede wszystkim o Lightroom'a który wymaga nowszego systemu. czytałem coś niecoś na ten temat i wyszło na to, że teoretycznie jest taka możliwość, aczkolwiek może to wymagać zmiany karty graficznej - jeśli to prawda, to jaką kupić?

pyt. 2.

czy jest opcja zainstalowania 2x4GB RAM'u + np. jedna kość 2GB? czytałem że RAM należy umieszczać parami - to konieczne?

pyt.3.

czym jest EFI? jak sprawdzić ilu bitowy mam sprzęt? wychodzi na to, że 64 ale pewności nie mam...

wdzięczny będę za odpowiedzi :) jestem początkującym użytkownikiem i terminal, konsola i jakieś komendy to dla mnie czarna magia, więc tak łopatologicznie proszę :)

1. Apple zablokowało instalacje nowszy systemów na tym komputerze, mimo, że jest on w pełni 64 bitowy (taka firma).

Najwyższy system, który oficjalnie możesz na nim zainstalować kupisz tu: http://www.apple.com...6ZM/A/os-x-lion

2. Te komputery wymagają parowania kości ram, bo wtedy działają szybciej niż w pojedynczej konfiguracji.

3. Kiedyś był taki program, który to określał. Ale od dawna wiadomo mac pro 1.1 i 2.1, że ma EFI 32 bit.
Nie wynika to z lenistwa firmy, lecz z przemyślanej polityki (kup nowe).

Edited by Iro, 11 September 2015 - 11:12.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#6 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 11 September 2015 - 07:51

@Iro

podałeś link do systemu, który w wymaganiach ma "

• Mac Pro (z początku 2008 r. lub nowszy) a ten, który ma kolega jest chyba z 2006?

#7 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 September 2015 - 11:13

@Iro

podałeś link do systemu, który w wymaganiach ma "

• Mac Pro (z początku 2008 r. lub nowszy) a ten, który ma kolega jest chyba z 2006?

Przepraszam, już poprawiłem.
Teraz jest Lion ;)

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#8 pomaranczuk

pomaranczuk
  • 5 posts

Posted 11 September 2015 - 18:04

po stokroć dzięki :) system kupiony, będę testował. nie wiem z którego roku to Mac;

jak Wam to pomoże, mogę wrzucić numer seryjny

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 11 September 2015 - 18:39

po stokroć dzięki :) system kupiony, będę testował. nie wiem z którego roku to Mac;

jak Wam to pomoże, mogę wrzucić numer seryjny

Tu sobie wklej numer:

http://www.appleseri...sktop/index.php

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 17 September 2015 - 14:00

Wszystko było milion razy. Trochę samodzielności.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users