Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Soft do edycji RAW na Maca - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#51 Chester

Chester
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 stycznia 2008 - 09:25

mnie się coraz bardziej Aperture podoba... im więcej o nim wiem tym bardziej jest "przyjazny" :) Ale PS też ma swoje zalety... szczególnie wtedy kiedy zdjęcia trzeba "mocno poprzerabiać"

#52 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 08 stycznia 2008 - 09:52

Z tego co się orientuję to AP to taki sami program jak LR czy C1, czyli soft do edycji RAWów. Natomiast sprawy związane z retuszowaniem i zaawansowaną edycją zdjęć wykonuje się w PSie i tu niestety nie ma chyba innej alternatywy.

#53 MalFunkTion

MalFunkTion
  • 118 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 13:36

nie ma co biadolic nad cena PS, sprawdzcie promocje na licencje "uczniowska" jesli tylko macie legitymacje np studencka lub kogos takiego wsrod najblizszej rodziny to trzeba wrecz skorzystac z okazji i kupic za marne grosze taka licencje na pelna wersje PS CS tyle ze nie mozna jej wykorzystywac do zajec komercyjnych - bodajze 179pln to kosztuje i ma sie pelnego legalnego PSa

#54 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 14:28

dokladnie AP, LR, C1 to tylko obrobka i katalogowanie rawow. Ale i tak pozniej obrobka zdjecia konczy sie na PS, owszem w AP czy LR mamy mozliwosc edycji danego RAWA w PS, ale nie radze przy AP zaczac obrabiac zdjecie na PS na nizszym sprzecie z prockiem 2.4Ghz i 4GB Ramu. Jeden program PS i zarowno rawy masz, jak i dalsza obrobke, a katalogowanie, owszem mozna korzystac z bridga, ale ja normalnie korzystam z folderow na dysku, a jak chce cos przejrzec serie to wlaczam previewu i tyle i bezklopotow zadnego

#55 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 08 stycznia 2008 - 14:43

MetalFunkTion - nikt nie biadoli, wątek rozpoczął się przed promocją edukacyjna PSa. Oczywiście że opłaca się z niej skorzystać i właśnie taki mam zamiar. Tym bardziej, że można sobie spokojnie ćwiczyć, eksperymentować itp. a jak już pojawi się możliwość zastosowania komercyjnego to z pierwszej umowy będzie można rozszerzyć licencję do pełna. Misiekkb - mógłbyś coś więcej napisać o tych wymaganiach sprzętowych. Planowałem zakup MBP ale nie wiem czy 2.2 czy 2.4, zresztą czekam na nowości może będzie odświeżona wersja. Do tego chce dorzucić 4 gb ramu. Mam nadzieje, że to wystarczy do pracy z RAWami. Przydałby się jeszcze porządny monitor, ale to już dalszy wydatek....

#56 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 17:17

Na moim MBP 2,33, 2GB ramu CS3 chodzi szybko i stabilnie, jestem w stanie pracowac naraz w PS, Illustratorze, sluchajac muzy z Itunsa, majac odpalone Adiuma, Skypa i maila, nie przycina sie i chodzi szybko, wymagania, o ktorych pisalem powyzej dotycza AP, gdyz tak wszystko wolno robil, a w dodatku jak otwieralem PS zeby edytowac zdjecie, to komputer dostawal trzkawki, chodzil na pelnych obrotach, nie bylo mowy o adium, a tym bardziej o itunsie, a rawy nie byly duze bo 5MB, poprostu AP, owszem przydaje sie, ale nie za taki koszt obciazenia systemu, zeby nic nie bylo mozna zrobic, lepiej zainwestowac samego photoshopa cz calego suita, tak jak komu co potrzebne, ale nei bawic sie w AP, LR, C1 to samo ma PS, a nadodek, nie tylko mozesz poprawic kontrast, barwy, jasnosc, przyslone, krzywe, a takze mozesz zmienic to co chcesz, przerobic na co chcesz, obrobic zdjecie jak chcesz, na tym wlasnei polega obrabianie zdjec, mimo ze jestem przeciwny poniekad poprawiana zdjec.

#57 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 08 stycznia 2008 - 23:31

Myślę o tej wersji studenckiej Web premium Ps exd Dw, Flash, Fw w zasadzie to wszystko czym mógłbym się zając bo o pozostałych programach z pakietu nie mam pojęcia. PSa potrzebuję na pewno, a Dw, Flash czy Fw przydadzą się do zrobienia jakiejś stronki typu galeria, portfolio, oferta. Ewentualnie jakieś flashowe prezentacje itp. Co prawda dopiero uczę się PSa, a o pozostałych programach nie mam zielonego pojęcia, ale prędzej czy później pewnie się przydadzą. Myślę, że można spokojnie poradzić sobie z PSem + Bridge + .... coś tam jeszcze jest do zarządzania projektami. Ewentualnie później Lr, ale jeśli będzie naprawdę potrzebny. W zasadzie najlepiej to zweryfikować jak się już człowiek mocno wkręci w PSa i wtedy jest możliwość porównania czy Lr lub Ap się przydaje czy jest zbędny. BTW czy jest w Bridge możliwość kopiowania metadanych z jednego pliku do drugiego, a najlepiej do całej grupy plików. Albo ustawianie presetów dla metadanych lub też grupowego ich wprowadzania. Chodzi mi o możliwość dobrego zarządzania plikami, wyszukiwania i katalogowania po kluczach, tagach, datach, eventach, miejscach, modelkach itp.......... Np w tej chwili mam w bibliotece około 8 gb zdjęć głównie z wakacji. Co prawda są skatalogowane poszczególnymi wyjazdami ale jeśli w każdym wyjeździe jest np około kilkuset zdjęć czasami ciężko jest coś znaleźć zwłaszcza jeśli szukasz konkretnego zdjęcia, albo potrzebujesz użyć jakiegoś obrazu z danego typu zdjęć np. góry, jeziora, architektura.

#58 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 postów
  • SkądTokyo

Napisano 09 stycznia 2008 - 02:27

.... AP, gdyz tak wszystko wolno robil, a w dodatku jak otwieralem PS zeby edytowac zdjecie, to komputer dostawal trzkawki, chodzil na pelnych obrotach, ....

Ja uzywam tylko aperture od 1.5 roku, soft jest w porzadku, ale wolny jest faktycznie, jak importuje zdjecia to zeby sie nie stresowac najlepiej jest wziac ksiazke i poczytac albo isc do kuchni zrobic sobie kanapke.
Sam import dlugo nie trwa (2GB pelna RAW kilkanascie minut), ale juz generowanie miniatur do zdjec kilkadziesiat minut a czasem i wiecej.
(A jak jestem uparty i chce uzywac w tym czasie kompa to znajduje sobie PID aperture, zmieniam mu priorytet na minimalny (renice) i niech sie meczy...)
Mimo tego jestem zadowolony.
A zdjeciam staram sie robic takie zeby nie trzeba ich bylo poprawiac - jedyne co ja manipuluje to balans bieli, kadrowanie i czasem ekspozycja - no ale to zalezy od specyfiki po co robimy te zdjecia, moze ktos obrabiac potrzebuje, wtedy soft klasy CS sie zdecydowanie przydaje.

#59 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 10:44

Poprawiac zdjecia, owszem to zalezy od tego jakie zdjecia robisz, owszem kontrast, saturation, balans bieli to podstawa, a dalsze obrabianei zdjec jak poprawianie nieodciaglosci zdjecia(np refleksy swietlne), czy wypuklanie czegos, kasowanie czegos to juz zalezy do czego kierujemy zdjecia, czy do gazety, jesli tak to jakie, czy tylko dla domowy uzytek. Co do BR to ma mozliwosc szukanai po czym chcesz, ale musli miec dana rzecz wpisane w nazwie badz w info o zdjeciu, to samo da ci zwykly spotlight. Ja wole tradycjne metody, czyli zakladajac katalog z opdowidnia nazwa i tam trzymac i nazwa pliku, ale i tak nie trzymam duzo zdjec, tylko staram sie nagrywac na plytki, gdyz za duzo waza

#60 Chester

Chester
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2008 - 17:06

jak dla mnie jedynym rozwiązaniem jest mariaż AP z PS-em - oczywiście wszystko zależy od tego co trzeba zrobić. Prawda jest taka, że podstawowe retuszowanie najłatwiej AP ale jak trzeba coś wycinać czy łączyć (generalnie zabawa lajerami ;) ) to już PS a do katalogowania tylko iPhoto :)

#61 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 12 stycznia 2008 - 01:36

Zdecydowałem się jednak na rozwiązanie PS + Camera RAW plug in + Bridge - zwłaszcza, że za 175 zł mam wersję EDU i jeszcze się na nią zdążę załapać, zresztą chyba pokuszę się o zakup pakietu Web Premium - 351 zł i mam wszystko co może mi się przydać. Jeśli okaże się, że naprawdę Ap albo Lr jest niezbędny to pomyślę o dodatkowym zakupie. Z drugiej strony, gdy pojawią się możliwości zarobkowe związane z pstrykaniem i edycją fotek, będzie można pomyśleć o jakimś dodatkowym sofcie, bo będzie na niego kasa. Jednak w tej sytuacji i tak na pierwszy plan pójdzie komercyjna licencja na PSa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych