Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 3 głosy

OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
588 odpowiedzi w tym temacie

#351 Mycroft

Mycroft
  • 57 postów

Napisano 10 września 2015 - 14:48

Pobrałem, zainstalowałem i działa... stabilnie i bez problemów (testuję od rana). Wielkiej zmiany nie zauważyłem od ostatniej aktualizacji bety - wydania dla developerów (tamto wydanie było równie stabilne).

#352 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 10 września 2015 - 15:24

Ja również zainstalowałem rano. Faktycznie sposób instalacji ubiegł zmianie... Ale chyba na plus. Nie zauważyłem żadnych różnic w stosunku do wersji beta. Może tylko trochę bardziej klatkują animacje minimalizacji okien (a może mi się wydaje...) na MBP retina. To, co mnie najbardziej ciekawi to bateria. Na beta byłem zadowolony...

#353 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 września 2015 - 22:11

A jak uruchomić ten bajer ze split view? Klikanie na zielony guzik w belce mi nie działa jak to było pokazywane min. na filmikach. Klikanie na zielony guziol jedynie działa jako przejście na fullscreen. Ale bajer z ukryciem belki górnej jest fajny :)

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#354 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2015 - 22:14

trzymasz ALT. Klikasz zielony guzik i chwile przytrzymujesz kliknięcie.... w tle zobaczysz niebieską poświatę :) Puszczasz zielony guzik i samo się ustawia na jednej połówce.

Zwróć uwagę na „poświatę” na połowie ekranu

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 10 września 2015 - 22:15

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#355 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 10 września 2015 - 22:16

znowu nie ma na gm bezpiecznego oprozniania kosza...

 Macbook Pro Retina 13 

 iPhone X 

#356 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 września 2015 - 22:18

No właśnie tego nie mam opcja z altem działa jako powiększenie okna na cały ekran ale nie fullscreen. Czuję że coś nie działa jak powinno. Jakby co robiłem nakładkę, po wyjściu wersji finalnej zrobię instalkę czysto. Poza tym bajerem z ukrywaniem górnego paska to jakiś różnic nie widzę w stosunku do poprzedniego systemu. Teraz wiem czemu apple w tak badziewny sposób zapowiedziało nowy system migając datą w telefonie.

#357 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 10 września 2015 - 22:20

A jak uruchomić ten bajer ze split view? Klikanie na zielony guzik w belce mi nie działa jak to było pokazywane min. na filmikach. Klikanie na zielony guziol jedynie działa jako przejście na fullscreen. Ale bajer z ukryciem belki górnej jest fajny :)

Działa tylko pod warunkiem, że masz zaznaczone ptaszkiem Osobne przestrzenie dla monitorów w preferencjach Mission Control.  (jeśli to odznaczyłeś to trzeba zaznaczyć i się przelogować)

#358 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2015 - 22:20

Trzymasz ALT i Trzymasz wciśnięty przycisk myszy na zielonym „powiększaczu”? 

U mnie jak trzymam te dwie rzeczy to mogę ustawiać okno programu albo na lewo albo na prawo przesuwając nim...

Też nie stawiałem na czysto od 1,5 roku, robie nakładki....

#359 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 września 2015 - 22:26

Działa tylko pod warunkiem, że masz zaznaczone ptaszkiem Osobne przestrzenie dla monitorów w preferencjach Mission Control.  (jeśli to odznaczyłeś to trzeba zaznaczyć i się przelogować)

O to było to :) teraz działa. Miałem te funkcję oznaczoną.

#360 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 września 2015 - 22:36

Co jak co ale SplitView jest genialną rzeczą.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#361 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2015 - 22:40

najfajniej, że okna poza tym, że się ustawiają na boki to jeszcze są skalowane fajnie. 

Podoba mi się.

#362 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 10 września 2015 - 23:09

Na plus na pewno również nowe notatki, które co prawda jeszcze nie dorównują możliwością Evernote, bo brak rozszerzenia do przeglądarki, ale przynajmniej nie ma ograniczenia do durnych 60 MB miesięcznie i są trzy razy szybsze. Oczywiście wersja na stronie iCloud (niby beta) na razie beznadziejna bo wszystkie notatniki łączy w jeden. Ale przynajmniej wyszukiwanie działa.

Fajne też wyłączanie dźwięku w Safari w pasku adresu. 

Na minus, wciąż nie ma synchronizacji Twarzy ze Zdjęć. Jak ściągasz bibliotekę na nowo z iCloud to o opisanych Twarzach można zapomnieć. Synchronizacja też do kitu, bo gdy instalujesz system na nowo i kopiujesz bibliotekę zdjęć z Time Machine to przy próbie synchronizacji albo wcześniej musisz wyrzucić zdjęcia z iCloud albo lepiej pociągnąć całą bibliotekę z sieci jeszcze raz na dysk, bo tak to chce kopiować zdjęcia jeszcze raz na serwer, mimo, że one już tam są - może i je nadpisze, nie wiem, bo jeśli przekroczysz limit miejsca na icloud to i tak nic nie zrobisz, bo marudzi, że nie ma miejsca. No ale to i w Yosemite pewnie tak samo działa.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 10 września 2015 - 23:11

#363 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 11 września 2015 - 06:30

trzymasz ALT. Klikasz zielony guzik i chwile przytrzymujesz kliknięcie.... w tle zobaczysz niebieską poświatę :) Puszczasz zielony guzik i samo się ustawia na jednej połówce.

Zwróć uwagę na „poświatę” na połowie ekranu

Co Wy z tym ALT-em? Wystarczy kliknąć na zielony przycisk i przytrzymać go przez około sekundę wciśniętego...

Na minus, wciąż nie ma synchronizacji Twarzy ze Zdjęć. Jak ściągasz bibliotekę na nowo z iCloud to o opisanych Twarzach można zapomnieć. Synchronizacja też do kitu, bo gdy instalujesz system na nowo i kopiujesz bibliotekę zdjęć z Time Machine to przy próbie synchronizacji albo wcześniej musisz wyrzucić zdjęcia z iCloud albo lepiej pociągnąć całą bibliotekę z sieci jeszcze raz na dysk, bo tak to chce kopiować zdjęcia jeszcze raz na serwer, mimo, że one już tam są - może i je nadpisze, nie wiem, bo jeśli przekroczysz limit miejsca na icloud to i tak nic nie zrobisz, bo marudzi, że nie ma miejsca. No ale to i w Yosemite pewnie tak samo działa.

Ja używam iCloud jedynie do synchronizacji ostatnich zdjęć. Resztę i tak wrzucam do Google, bo po 1: nie muszę za to płacić (nielimitowane miejsce), po 2 - iCloud jest wciąż niestabilne. Często, albo coś wyczyści, albo się zawiesi, albo ni stąd, ni zowąd nagle okazuje się, że moja biblioteka 400 zdjęć (1,2 GB w iphonie) w iCloud ma nagle 7 GB!!!

Poza tym ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz... Wczorajsza wersja zainstalowana u mnie to: 15A282a. Tu piszą, że powinno być 15A282c http://www.dobreprogramy.pl/OS-X-El-Capitan-na-ostatniej-prostej,News,66353.html

#364 MacEryk

MacEryk
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2015 - 06:57

Na DP: "Golden Master Candidate, oznaczone jako kompilacja 15A282c, było dziś dostępne przez kilka godzin w kanale deweloperskim, ale zostało wycofane". 

Może być tak, że wersja RC, która jest w tej chwili do pobrania w App Store ma inne oznaczenie.

#365 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 11 września 2015 - 08:47

To ja się wstrzelę w środek :D :

6eA694U.jpg

#366 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2015 - 09:25

Co Wy z tym ALT-em? Wystarczy kliknąć na zielony przycisk i przytrzymać go przez około sekundę wciśniętego...

Ja używam iCloud jedynie do synchronizacji ostatnich zdjęć. Resztę i tak wrzucam do Google, bo po 1: nie muszę za to płacić (nielimitowane miejsce), po 2 - iCloud jest wciąż niestabilne. Często, albo coś wyczyści, albo się zawiesi, albo ni stąd, ni zowąd nagle okazuje się, że moja biblioteka 400 zdjęć (1,2 GB w iphonie) w iCloud ma nagle 7 GB!!!

Poza tym ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz... Wczorajsza wersja zainstalowana u mnie to: 15A282a. Tu piszą, że powinno być 15A282c http://www.dobreprog...News,66353.html

Łooo. Byłem przekonany, że ALT musi byc :)

6eA694U.jpg

Ja mam „c” na końcu :P

#367 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 11 września 2015 - 09:38

Warto go zainstalować ?

#368 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2015 - 10:01

używam od którejs tam bety i jestem w miare zadowolony. Zainstalowałem z ciekawości w sumie i już tak zostało. 

Wszystko na czym mi zależy działa... 

#369 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 11 września 2015 - 10:09

Warto go zainstalować ?

Zrób sobie kopie Time Machine i zainstaluj 10.11 na próbę. Takie polecanie to wiesz jak działa - nie działa.

U mnie 10.11 chodzi świetnie, płynnie i wszystko cacy - co nie znaczy, że u ciebie będzie.

Jakoś te czasy co na wszystkich makach wszystko działało tak samo chyba odeszły.

#370 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 11 września 2015 - 10:18

Instaluje zaraz zobaczymy ;D

#371 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 września 2015 - 10:29

Po pierwszym już rozwiązanym problemie ze split view nie znalazłem nic do czego miałabym się przyczepić. Działa tak jak powinno, nie zgrzyta i nie piszczy :)

#372 krgsone

krgsone
  • 108 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 września 2015 - 10:38

6eA694U.jpg

u mnie znowu na końcu "a", a tak po za tym to dzisiaj zainstalowałem i wszystko hula jak ta lala  ;) nie ma do czego się przyczepić. Tylko narazie nie odczuwam wielkiego wzrostu wydajności, długo nie testowałem, ale takie jest moje zdanie. Spilt view super sprawa!

Użytkownik krgsone edytował ten post 11 września 2015 - 10:39

Komputer:  MacBook Pro 13 / i5 2.5 GHz / 16 GB Ram / SSD 256 / OS X El Capitan - 10.11.1 - Beta 1

Telefon: not 

#373 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 11 września 2015 - 11:16

Zwrost wydajnośći był odczuwalny po  przejściu z 10.10 na 10.11 od 2 bety.Teraz już tego nie odczuwam,jestem na 6 becie.Po oficialnym wydaniu postawie system na czysto i się zobaczy.

#374 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 11 września 2015 - 12:03

Zainstalowałem. Mam dysk SSD więc jakiegoś dużego skoku wydajności nie widzę... ale będe testował :)

#375 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 września 2015 - 12:06

Jak chcesz zobaczyć skok to otwórz dużego PDFa przez Podgląd. To powinno Cię zaskoczyć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych