Instalowałem wszystkie bety i we wszystkich recovery działało...
A czy ja napisałem, że Recovery nie działa???!
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 03 September 2015 - 17:33
Instalowałem wszystkie bety i we wszystkich recovery działało...
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Posted 03 September 2015 - 17:36
sorry. źle zrozumiałem...
Posted 03 September 2015 - 17:53
sorry. źle zrozumiałem...
Nie ma sprawy. Sam po dniu pracy zmęczony jestem.
Z drugiej strony wkurzają trochę tą nadopiekuńczością. Chciałem sobie zmienić format wyświetlania daty na 'EEE dd MMM HH:mm:ss' za pomocą defaults write na ~/Library/Preferences/com.apple.menuextra.clock, a po każdym zabiciu proces SystemUIServer zaczyna od razu zapisywać na pliku swoją wersję. Komenda iosnoop też nie działa z wszystkimi opcjami. A nie chciałbym na stałe odblokowywać Maca z System Integrity Protection, bo nie mam takiej potrzeby; nie „developuję" (zresztą pewnie po każdej aktualizacji systemu i tak wróciłby do domyślnych).
Ale cóż… coś za coś. „Czas przywyknąć”, jak popularna postać mawiała
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Posted 03 September 2015 - 18:28
A nie chciałbym na stałe odblokowywać Maca z System Integrity Protection, bo nie mam takiej potrzeby; nie „developuję" (zresztą pewnie po każdej aktualizacji systemu i tak wróciłby do domyślnych).
A u mnie ta funkcja po zainstalowaniu na czysto bety 5 zniknęła zupełnie. Również ostatnie aktualizacja do bety 6 jej nie przywróciła. Nawet nie mam opcji wyłączenia lub włączenia tego z poziomu partycji recovery. Działa mi wszystko jak na Maveriksie. Nie wnikam, bo nie powiem, żeby mi to przeszkadzało
Instalowałem z poziomu Mavericksa bezpośrednio uruchamiając instalatora z AppStore i wskazując miejsce instalacji na drugą partycję. Później partycję z Mavericsem sformatowałem i używam jej różnych dokumentów jako dodatkowy dysk.
Posted 03 September 2015 - 18:35
A u mnie ta funkcja po zainstalowaniu na czysto bety 5 zniknęła zupełnie. Również ostatnie aktualizacja do bety 6 jej nie przywróciła. Nawet nie mam opcji wyłączenia lub włączenia tego z poziomu partycji recovery. Działa mi wszystko jak na Maveriksie. Nie wnikam, bo nie powiem, żeby mi to przeszkadzało
Instalowałem z poziomu Mavericksa bezpośrednio uruchamiając instalatora z AppStore i wskazując miejsce instalacji na drugą partycję. Później partycję z Mavericsem sformatowałem i używam jej różnych dokumentów jako dodatkowy dysk.
Wiem. Napisałem o tym we wcześniejszym poście (http://myapple.pl/fo...rowe/?p=1999854) Teraz jest inna opcja, „jeszcze bardziej nielaicka”, żeby nie odblokowywali niepowołani. Nie podam tutaj, bo nie ma potrzeby. Kto zechce, znajdzie. No, i właśnie „wniknąłem”, bo mi potrzeba było chwilowo. Ale nie wykluczam, że po finalnym wydaniu też już nie będę, bo raporcik poszedł do źródła; za co też trzymam kciuki.
Posted 03 September 2015 - 19:03
T
Wiem. Napisałem o tym we wcześniejszym poście (http://myapple.pl/fo...rowe/?p=1999854) Teraz jest inna opcja, „jeszcze bardziej nielaicka”, żeby nie odblokowywali niepowołani. Nie podam tutaj, bo nie ma potrzeby. Kto zechce, znajdzie. No, i właśnie „wniknąłem”, bo mi potrzeba było chwilowo. Ale nie wykluczam, że po finalnym wydaniu też już nie będę, bo raporcik poszedł do źródła; za co też trzymam kciuki.
To jaki jest teraz zakres działanie tego SIP? Bo ja mam dostęp do wszystkiego, mogę wykasować co chcę, ładować/nie ładować usługi (poprzez launchctl), które chcę. Programy "ingerujące" w system i wrzucające różne pierdołki wcale nie do katalogu domowego, też normalnie działają. A nic nie wyłączałem żadnym tajnym sposobem...
Edited by Yellowfrog, 03 September 2015 - 19:05.
Posted 03 September 2015 - 19:23
T
To jaki jest teraz zakres działanie tego SIP? Bo ja mam dostęp do wszystkiego, mogę wykasować co chcę, ładować/nie ładować usługi (poprzez launchctl), które chcę. Programy "ingerujące" w system i wrzucające różne pierdołki wcale nie do katalogu domowego, też normalnie działają. A nic nie wyłączałem żadnym tajnym sposobem...
Sami może nie są jeszcze pewni finalnych skutków. W październiku prawdopodobnie się okaże. Póki co, rzeczy, które wspomniałem, nie mogę wykonać. A w Disk Utility mam co do dysku z EC info:
Aha. I PS:
Ten sam smutny los, co Naprawę uprawnień, spotkał bezpieczne opróżnianie kosza. Pewnie też nie chciało im się z tym bawić. To, na szczęście, póki co, można szybko skrypcikiem maleńkim ominąć, jak ktoś by chciał wymieść z kosza (czyt. nadpisać) jakieś osobiste dane
Edited by cronopioverde, 03 September 2015 - 19:27.
Posted 04 September 2015 - 01:04
Bezpieczne usuwanie nie ma sensu przy dyskach SSD, także możliwe że ta opcja pokazuje się tylko na komputerach z dyskami talerzowymi.
Posted 04 September 2015 - 01:38
Bezpieczne usuwanie nie ma sensu przy dyskach SSD, także możliwe że ta opcja pokazuje się tylko na komputerach z dyskami talerzowymi.
Nie. To znaczy nie pokazuje się.
Posted 04 September 2015 - 08:16
Z racji tego że mamy publiczną betę to mam nadzieje że mogę zadać jedno proste pytanie. Z racji tego że ten system startuje trochę za szybko aplikację z auto startu czy może mi ktoś polecić jakiś fajny sposób na ich spowolnienie - konkretnie jednej Kodi.
PS. próbowąłem już "DelayedLauncher" ale jakoś nie bardzo chciał działać :/
7 / Air2 / AW / Nano / Mac Mini / MBA
Posted 06 September 2015 - 07:13
O ile w 5 publicznej becie "wszystko" było OK to szóstka niestety przyniosła błędy :-(
iMac nie zapamiętuje kalibracji monitora, co chwilę pojawia się rozświetlony, rozmyty obraz.
Pomaga (ale tylko na chwilę) wejście do ustawień monitora/kolor.
Samo narzędzie do kalibracji jest "niepełne" - nie posiada zakładki "konfiguruj".
Tymczasowo powróciłem do 5-ej bety.
"Zaryzykowałem" i ponownie zainstalowałem 6 publiczną betę
Z kalibracją jest już OK choć Kalibrator monitora dalej "niepełny".
Posted 10 September 2015 - 06:23
Dostałem maila od Apple:
"Thank you for participating in the Apple Beta Software Program. Your feedback and usage of the OS X El Capitan public beta has helped us make this release great. We are pleased to give you access to the OS X El Capitan GM Candidate.
If you are currently testing OS X El Capitan, please back up your Mac and do the following to install the GM Candidate. Go to your Purchased tab in the Mac App Store and click the Download button next to OS X El Capitan GM Candidate. Then click Continue to download the full OS X installer. When your download finishes, the installer will automatically launch. Follow the onscreen instructions to complete installation."
Niestety w "kupionych" nie wyświetla mi się El Capitan
Posted 10 September 2015 - 06:32
Dostałem maila od Apple:
"Thank you for participating in the Apple Beta Software Program. Your feedback and usage of the OS X El Capitan public beta has helped us make this release great. We are pleased to give you access to the OS X El Capitan GM Candidate.
If you are currently testing OS X El Capitan, please back up your Mac and do the following to install the GM Candidate. Go to your Purchased tab in the Mac App Store and click the Download button next to OS X El Capitan GM Candidate. Then click Continue to download the full OS X installer. When your download finishes, the installer will automatically launch. Follow the onscreen instructions to complete installation."
Niestety w "kupionych" nie wyświetla mi się El Capitan
U mnie jest...
Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Zabawki: IPhone 3GS 8GB / 4 16GB / 4S 16 GB / 5S 32GB / 6S 64GB (na sprzedaż) / 8 Plus 64GB / Macbook Pro 13" late 2013 / Apple Watch 2 Nike Edition
Posted 10 September 2015 - 06:36
Musiałem na nowo ściągnąć profil... Dopiero wtedy pojawiło się...
Posted 10 September 2015 - 07:04
Powinno być do pobrania w App Store w "Kupione".
Posted 10 September 2015 - 08:08
Instalował już ktoś GM ?
Posted 10 September 2015 - 09:37
póki co ściąga się tak, że pokazuje że pobierze się za 7 dni...
Posted 10 September 2015 - 10:23
Mi już zassało, ale czekam na opinie
Posted 10 September 2015 - 10:46
Pobrane, zainstalowane - na pierwszy rzut oka jest bardzoo OK
iPhone 6 16GB Space Grey + iPod nano 5G 8GB + MacBook Pro 13 Early 2015
Posted 10 September 2015 - 11:11
@up, ciekawe czy to rzeczywiście jest ostateczna wersja 10.11 przeznaczona na premierę 30.09
Komputer: MacBook Pro 13 / i5 2.5 GHz / 16 GB Ram / SSD 256 / OS X El Capitan - 10.11.1 - Beta 1
Telefon: not
Posted 10 September 2015 - 11:22
Do tej pory z tego co pamiętam tylko raz było inaczej, a zazwyczaj GM = wersja z dnia premiery.
Posted 10 September 2015 - 11:52
Do tej pory z tego co pamiętam tylko raz było inaczej, a zazwyczaj GM = wersja z dnia premiery.
Dziwne tylko, że udostępniają go aż 20 dni przed oficjalną premierą.
Działa bezproblemowo MS Office 2011 na GM?
Edited by maziboss, 10 September 2015 - 11:53.
Posted 10 September 2015 - 12:44
Jak tam z działaniem GM?nie wiem czy pobierać.Zostało jeszcze dobre 20 dni do Oficialnego, tak że jakieś poprawki będą na 100%.
Posted 10 September 2015 - 12:49
Jak tam z działaniem GM?nie wiem czy pobierać.Zostało jeszcze dobre 20 dni do Oficialnego, tak że jakieś poprawki będą na 100%.
Poczekajcie do jutra z opiniami, bo ciągnie się jak krew z nosa z tego AppStore, to raczej jeszcze nikt porządnie nie przetestował. Publiczna beta 6 u nie praktycznie nie sprawia najmniejszych problemów, to być może GM będzie jednaj już tą ostateczną wersją.
Posted 10 September 2015 - 14:42
Zainstalowane i dziala.
Zdaje sie byc stabilne - ja juz mam wrzucone na laptopie i jednym iMacu, pozostal starszy iMac i drugi laptop.
*** nie moge uzywac polskich znakow ***
0 members, 6 guests, 0 anonymous users