U mnie działa z tickniętym.
No tak ma być.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 22 sierpnia 2015 - 00:15
U mnie działa z tickniętym.
No tak ma być.
Napisano 22 sierpnia 2015 - 05:57
Mariusz a po ch... ci CMM,badziew jakich malo.
Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB
Napisano 22 sierpnia 2015 - 09:44
Mariusz a po ch... ci CMM,badziew jakich malo.
No wiesz... Pozwala ci zawsze usunąć trochę śmieci i programów z autostartu, jeśli nie chcesz by coś startowało razem z systemem... Poza tym nie jeden raz przekonałem się, że po odinstalowaniu niektórych aplikacji zostają śmieci w systemie, które CMM dosyć starannie czyścił.
Napisano 22 sierpnia 2015 - 09:46
No wiesz... Pozwala ci zawsze usunąć trochę śmieci i programów z autostartu, jeśli nie chcesz by coś startowało razem z systemem... Poza tym nie jeden raz przekonałem się, że po odinstalowaniu niektórych aplikacji zostają śmieci w systemie, które CMM dosyć starannie czyścił.
Nic czego nie można zrobić samemu.
Napisano 23 sierpnia 2015 - 10:35
a CMM to badziew bo...?
żeby wykopać doł, też można wystruga sobie łopatę, zamiast isć ki kupić ja w OBI.
Użytkownik maff edytował ten post 23 sierpnia 2015 - 10:36
Napisano 23 sierpnia 2015 - 11:41
Nic czego nie można zrobić samemu.
a w jaki sposób usuwasz resztki po odinstalowanych programach, czy czyścisz catch albo kontrolujesz rzeczy w autostarcie?
Napisano 23 sierpnia 2015 - 11:56
a w jaki sposób usuwasz resztki po odinstalowanych programach, czy czyścisz catch albo kontrolujesz rzeczy w autostarcie?
Resztek po programach nie masz jeśli usuwasz je od razu jakimś programem do tego celu, a nie po prostu wyrzucasz do kosza.
Programy w tzw. "autostarcie" to programy w kilku miejscach:
1. W Preferencjach systemowych>Użytkownicy i grupy>przycisk Logowanie - patrzysz co tam siedzi.
2. W katalogach /Biblioteki/LaunchAgents oraz Biblioteki/LaunchDaemons oraz rzadziej w twoim katalogu domowym (~/Biblioteki/LaunchAgents), siedzą pliki odpowiedzialne za startowanie usług przy starcie systemu - można je rozpoznać po nazwie - będą miały nazwę aplikacji w swojej nazwie. Żeby było śmieszniej to słynny CMM sam dodaje tam często swoje śmieci, które startują wraz z systemem. Można je po prostu gdzieś przenieść albo wywalić.
ALE TO CHYBA ZŁY WĄTEK....
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 23 sierpnia 2015 - 12:01
Napisano 23 sierpnia 2015 - 16:08
Napisano 23 sierpnia 2015 - 16:35
7 / Air2 / AW / Nano / Mac Mini / MBA
Napisano 24 sierpnia 2015 - 08:24
Mam prośbę do betatesterów ELC:
Możecie sprawdzić, czy Air Play MBP -> Apple TV (klonowanie obrazu / wideo) działa płynnie jak w mavericks'ie czy laguje jak w Yosemite?
Bardzo dziękuję z góry
Napisano 28 sierpnia 2015 - 14:55
El Capitan ciagle mi crashuje programy do rozpakowywania.
Czy ktos ma taki sam problem?
Napisano 28 sierpnia 2015 - 15:14
El Capitan ciagle mi crashuje programy do rozpakowywania.
Czy ktos ma taki sam problem?
Mam to samo. Myślałem, że tylko u mnie jest taki błąd...
Napisano 28 sierpnia 2015 - 16:57
Crashuje bo to wersja BETA, ludzie
Poczekajcie na oficjalną wersję i update programów;]
Napisano 31 sierpnia 2015 - 18:11
Kolejna Beta dev 8
MacBook Pro 13 Retina 2015
iPhone 7 Black
Napisano 31 sierpnia 2015 - 18:20
Napisano 31 sierpnia 2015 - 18:47
juz jest public. Na razie pobieram - może skończą się u mnie problemy z mail
Napisano 31 sierpnia 2015 - 19:59
O faktycznie jest, póki co pobieram na MBA potem Mini - zobaczymy jak im poszło tym razem
Napisano 31 sierpnia 2015 - 20:52
O faktycznie jest, póki co pobieram na MBA potem Mini - zobaczymy jak im poszło tym razem
Jestem mega zły. OS X pracuje stabilnie od przynajmniej 1,5 miesiąca. iOS ma masę błędów i jak nie było tak nie ma żadnego update'u...
Napisano 01 września 2015 - 10:41
Może ktoś sprawdzić czy wprowadzono pełne wsparcie dla NTFS?
Napisano 01 września 2015 - 10:48
Z pudełka nie ma ntfs, nadal readonly. Co gorsza przestał działać tuxera, jest nowy tuxera 2015
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Napisano 01 września 2015 - 13:19
O ile w 5 publicznej becie "wszystko" było OK to szóstka niestety przyniosła błędy :-(
iMac nie zapamiętuje kalibracji monitora, co chwilę pojawia się rozświetlony, rozmyty obraz.
Pomaga (ale tylko na chwilę) wejście do ustawień monitora/kolor.
Samo narzędzie do kalibracji jest "niepełne" - nie posiada zakładki "konfiguruj".
Tymczasowo powróciłem do 5-ej bety.
Napisano 02 września 2015 - 09:58
Mam to samo. Myślałem, że tylko u mnie jest taki błąd...
Beta 8 również nie przyniosła poprawy tego problemu
Napisano 03 września 2015 - 12:58
Ja mam błąd -36 przy zapisie czegoś na dysku zewnętrzym iscsi pod atto initiator-e ( wersja free cli ).
Oprócz tego EL Cap działa mi OK.
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Napisano 03 września 2015 - 14:28
Miałem dziś okazję na chwilę zarzucić nowy system z zewn. dysku (na codzień jestem wierny 10.9; Yosemite przetrzymałem chyba tylko przez 4 bety). Developerzy będą mieli trochę zachodu z niektórymi aplikacjami z prostego powodu: OS X zbliża się „pod maską” (nadużywane przez niektórych sformułowanie, wiem) do iOS – staje się coraz bardziej „zamknięty”.
Pierwszym krokiem był GateKeeper, zaimplementowany chyba z 10.8, lecz nadal „polegający” w tej kwestii na użytkowniczej decyzji, z Yosemite weszło podpisywanie kextów (dlatego właśnie było wiele płaczu typu: „mam niesamowicie wiele rozszerzeń jądra systemu, choć nic o nich nie wiedziałem, a Yosemite jest «be!», bo wcześniej nie było restartów, a teraz nagle są!), obecnie zaś dostaliśmy System Identity Protection. Wszystkie komponenty zainstalowane w niedozwolonych ze względów bezpieczeństwa miejscach, zostaną podobno po instalacji 10.11 przeniesione do folderu domowego (uprzedzam fakty, żeby w przypadku, kiedy okaże się to prawdą, znowu nie było skarg, że aplikacje, które posiadały kernel extensions nagle nie działają prawidłowo/wcale).
Kto wie, może to i dobrze – mniej rozszerzeń firm trzecich w niepotrzebnych miejscach, mniej narzekań nieświadomych użytkowników na kernel paniki…
Z jedną z ostatnich bet nie można już nawet SIP tak łatwo wyłączyć – nie ma w Recovery > Narzędzia odnośnej pozycji. Czyli kolejne utrudnienie bo nowo wprowadzoną komendę Terminala (nie ma nawet strony manuala) tylko tym, którym naprawdę to potrzebne, opłaci i zechce się szukać.
A propos manuala: również wiele krytycznych uwag wysunięto (także na tym forum) w kierunku usunięcia z Narzędzia dyskowego sprawdzania/naprawy uprawnień. Okazuje się, że to część powyższej taktyki ograniczania dostępu userom (nie mylić z fizycznym użytkownikiem komputera, oczywiście) do miejsc wrażliwych i wpływających na stabilność oraz bezpieczeństwo z uprawnieniami, jakich mieć nie powinni. Cytat z man diskutil:
HISTORY: […] Starting with Mac OS X 10.11, the verify- and repairPermissions verbs have been removed. […]
Co do UI: drobne niedociągnięcia gdzieniegdzie, 10.10 miał gorzej. Pozostaje nadzieja, że niczego nie potraktują przysłowiem „lepsze wrogiem dobrego” i tak koło 10.11.4 wszystko się ładnie naprostuje.
Użytkownik cronopioverde edytował ten post 03 września 2015 - 14:32
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 03 września 2015 - 17:32
Z jedną z ostatnich bet nie można już nawet SIP tak łatwo wyłączyć – nie ma w Recovery > Narzędzia odnośnej pozycji.
Instalowałem wszystkie bety i we wszystkich recovery działało...
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych