Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Oryginały czy podróbki produktów Apple?”, nieuczciwi sprzedawcy oraz inne opinie o serwisach ogłoszeniowych, aukcyjnych.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5158 odpowiedzi w tym temacie

#1026 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 11:03

Widać, że kolo wyniuchał biznes. Ma też już pozytywa za jednego takiego "iPhone'a". Ciekawe, że ktoś się dał nabrać na gratisowe dwie karty pamięci i drugą baterię... Wydaje mi się, że to nie jest jakiś tam wielki oszust, tylko drobny cwaniaczek, taki co jak się go postraszy, to zmięknie. Zgłoś sprawę na policję, powinieneś dostać jakiś protokół czy coś - wyślij mu to i powiedz, że następne co dostanie, to będzie pozew sądowy.

#1027 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 15:54

nie nie nie tego pozytywa dostał od kogos z rodzinka, widac ze to nie inteligentni ludzie. Samo to ze wystawia drugi raz ta sama aukcje a daje mu pozytywa osoba co mieszka w tej samej wiosce co on;)

#1028 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 21:38

czy ma ktoś moze jakis pomysl co zrobic z tym kretaczem, jutro sie konczy licyatcij na nastepnego "iphona 3g 16gb" i dalej bedzie oszukiwal ludzi, tu jeszcze raz podaje link ówczesnego ogloszenia [url=http://www.motoallegro.pl/item557345924_iphone_3g_16gb_z_orange_nowy.html]IPHONE 3G 16GB Z ORANGE,NOWY!!! (557345924) - motoAllegro[/url]
a to link ogloszenia na którym ja sie przejechałem
[url=http://www.motoallegro.pl/item541719930_iphone_3g_16gb.html]IpHoNe 3g 16gb!!!! (541719930) - motoAllegro[/url]

Ma kilka kont a pozytywa dostał od osoby ze swojej wsi (podejrzane) pewnie rodzinka

JESZCZE RAZ PROSZE O JAKIES PODPWIEDZI

#1029 bijek

bijek
  • 55 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 22:23

Moim zdaniem powinieneś po prostu pójść z tym na policję i tyle. Im dłużej zwlekasz, tym gorzej.

#1030 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 17 lutego 2009 - 22:32

Jeśli nie uda Ci się do niego dodzwonić i postraszyć Policją, to zgłoś sprawę do nich i najlepiej razem z nimi przejedź się do tego gościa. Wreszcie kupiłeś od niego przedmiot, więc masz jego dane.

#1031 Alf_VIP

Alf_VIP
  • 44 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 17 lutego 2009 - 22:37

Ja właśnie zgłosiłem na Allegro tego gostka. Podałem im link do strony naszego forum opisującego problem. Jeżeli Allegro będzie zainteresowane uczynieniem portalu bezpiecznym dla kupujących, to wyciągnie konsekwencje wobec niego.
Dla zainteresowanych zgłoszeniem - proponuję wypełnienie Formularza

#1032 dekkiel

dekkiel
  • 209 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 22:37

heh ja bym się tam wybrał do tej wiochy i miejscowej zgłosił... z nimi przejechał pod jego dom i nara cfelu :PP A tak pozatym to ja bym od niego wcale nie kupił... zlookaj na aukcje(lokalizacja-internet)

#1033 wieloryp

wieloryp
  • 13 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 22:51

a facio spokojnie sprzedaje: [url=http://www.allegro.pl/item557345924_iphone_3g_16gb_z_orange_nowy.html]IPHONE 3G 16GB Z ORANGE,NOWY!!! (557345924) - Aukcje internetowe Allegro[/url] ...

#1034 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 23:55

i to jest najgorsze, ze zamiast policja raz dwa zalatwic sprawe to zwleka a cwaniak wrabia inne osoby.

#1035 monis

monis
  • 480 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lutego 2009 - 09:36

a mnie zastanawia tylko dlaczego nie sprawdziles sprzetu w obecnosci kuriera, w konc na tym polega przewaga wysylki za pobraniem.. tak to rownie dobrze mogles zaplacic mu z gory i dostac ta podrobe... ale wiem - madry Polak po szkodzie..

#1036 lettiq

lettiq
  • 50 postów
  • SkądW-wa

Napisano 18 lutego 2009 - 12:26

kiedys sie nacialem na allegro, sprawa byla na pare stowek, dotyczyla kart to magic the gathering, dostalem zupelnie nie to co bylo przedmiotem aukcji (czyli karty o duzo mniejszej wartosci w czasie gry) - a tez bylem mlody i glupi nie sprawdzilem przesylki, pedem na policje, nie sadzilem ze cos sie uda zalatwic, a pan oficer zadzialal od razu, kase na poczcie zablokowali, po 3 tygodniach ja odzyskalem bez wiekszych problemow, a panopek mial sprawe za oszustwo ktore jest dosc konkretnie u nas karane - wystarczy oszustwo na kwote chyba od 200pln (do 8 lat wtedy bylo za to, teraz to nie wiem). imvho kolega manio911 zostal oszukany i dziwie sie ze policja nie zadzialala jak trzeba - blokada kasy na poczcie/u kuriera to nie jest wielki problem. to ze allegro nie zadzialalo to akurat mnie srednio dziwi, bo co oni moga, zablokowac konto sprzedajacego co najwyzej...

#1037 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 20:12

ALE CZEMU NIE WYSTAWISZ NEGA !!!!!! Inni by nie kupowali ... nie rozumiem !!

#1038 manio911

manio911
  • 16 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 20:28

jak on wystawia komórke z innego konta, ma kilka kont, wiec co mi to da jak juz pewnie z tego konta co mi sprzedał nic nie bedzie wystawiał

#1039 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 21:51

To chyba dobrze co?

#1040 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 22:30

Jak dla mnie system komentarzy na Allegro nie jest do końca przemyślany. Często sprzedawcy w odwecie oddają np. negatywa, zupełnie niezasłużenie psując nam statystyki :-(. Ja dostałem tak jakiś czas temu neutralnego, mimo, że wina była sprzedającego. Mnie powinien wystawić pozytywa... I teraz już nigdy nie będę miał 100% pozytywnych.

#1041 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 22:34

Mozesz zglosic gdzies w jakiejs zakladce, ja mialem jednego negatywa ale zostal "skreslony" i mam 100%

#1042 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 22:55

Było to za czasów, gdy jeszcze nie było "unieważniania" - czyli chyba jednak było to ponad rok temu ;-).

#1043 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 23:00

Aaaa. Kurcze

#1044 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2009 - 14:03

Apple iPhone 8GB 3G 2.2. pol/menu SZCZECIN RATY (604769069) - Aukcje internetowe Allegro
myślę że to lipa i oszustwo ponieważ i dock i pudełko wskazują na iPhone'a 2g

#1045 anjszulc

anjszulc
  • 160 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 09 kwietnia 2009 - 14:15

moze nie lipa tylko ktos sie pomylil, 3G nie ma stacji dokujacej

#1046 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 kwietnia 2009 - 19:18

2G nowy, nieużywany z simlockiem Ery? Raczej niewykonalne. Jak dla mnie jest to 3G tyle, że sprzedawca "dorzuca" do niego docka.

#1047 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 09 kwietnia 2009 - 19:33

to jest iph 2G na 100%
DSC01966 na tej fotce widać dokładnie ze jest brak ikon iTunes,Appstore -co jak wiadomo na pudełku iph 3G widnieje
no i oczywiscie srebrna ikona kalkulatora ==\]
hyyh juz wszystko wiadomo

#1048 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 09 kwietnia 2009 - 20:17

a mnie zastanawia tylko dlaczego nie sprawdziles sprzetu w obecnosci kuriera, w konc na tym polega przewaga wysylki za pobraniem.. tak to rownie dobrze mogles zaplacic mu z gory i dostac ta podrobe...
ale wiem - madry Polak po szkodzie..

co masz na myśli pisząc 'sprawdzić w obecności kuriera"?
przecież kurier nie pozwoli Ci otworzyć paczki przed zapłatą

oczywiście masz możliwość zatrzymania go do czasu sprawdzenia zawartości, czy wszystko jest, czy jest całe itp ale to wszystko po zapłacie i podpisaniu odbioru.
Możesz co najwyżej spisać protokół szkody, który kurier Ci podpisze ale potem odjedzie razem z kopią protokołu i kasą za pobranie. Potem oczywiście masz papier (jednak nie jest to dowód że sprzedawca Cię wykiwał tylko że w paczce wg Ciebie czegoś brakuje lub jest nie to co powinno być) ale i tak się z tym wozisz po policji itp bo przecież firma spedycyjna nie miała specyfikacji zawartości, a nadawca zapewne się wyprze - przewoźnik nie stoi po niczyjej stronie - tylko przewozi towary. Skąd kurier ma wiedzieć co miało być w paczce? Skąd wie, że nie umówiłaś się z nadawcą że wyśle cegłę a ty odbierając powiesz że to miał być brylant za 10000zł? Tego typu zapisy są w każdym regulaminie przewoźników, który akeptuje się nadając i odbierając paczkę. Gdyby nie one przewoźnicy poszli by z torbami na wyłudzeniach klientów.

Jet oczywiście możliwość załatwienia tego ale musi być specyfikacja zawartości sporządzona przy nadaniu, którą firma przewozowa ma w momencie dostarczenia paczki - najczęściej jednak ktoś pisze np "elektronika" albo nic nie pisze, a kuriera guzik obchodzi co miało być w paczce - jeśli jest zapakowana i nie nosi śladów otwierania - nie ma szans na otwarcie przed zapłatą. Wtedy równie dobrze nadawca może wystąpić z oskarżeniem do przewoźnika że odbiorca w porozumieniu z kurierem ukradł coś z paczki i go wrabiają. Kurierzy mają dość problemów z uszkodzonymi w transporcie paczkami (bo spedytor najczęściej obarcza kosztami tego kuriera, który po drodze ostatni nie zeskanował paczki jako uszkodzona) żeby się gimnastykować ze sprawdzaniem zawartości przy klientach.

Zastanawiam się dlaczego ludzie łapią się na "bezpieczne wysyłki za pobraniem".
Realnie rzecz biorąc jak ktoś chce was wykiwać to to zrobi - trzeba myśleć od kogo się kupuje zamiast patrzeć tylko na cenę z nadzieją że złapało się niepowtarzalną okazję.

#1049 sebauk

sebauk
  • 86 postów
  • SkądBristol

Napisano 11 kwietnia 2009 - 13:40

Na allegro powinni tak samo zrobic jak na ebayu , korzystam z ebay i jest tak ze kupujacy musi wystawic komentarz jak najbardziej opisujacy transakcje . A jak kolwiek sprzedajacy moze tylko wystawic pozytywny komentarz wiec to jest dobre :]

#1050 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 13 kwietnia 2009 - 15:58

2G nowy, nieużywany z simlockiem Ery? Raczej niewykonalne. Jak dla mnie jest to 3G tyle, że sprzedawca "dorzuca" do niego docka.

Dodatkowo pudełko od 3G (moje erowskie) ma na zdjęciu iP obok ikonki zasięgu ikonkę 3G a nie AT&T.

Albo wałek, albo gość nie zamieszcza rzeczywistych zdjęć tylko je komuś świstnął (ew ma uniwersalny zestaw zdjęć na aukcje z iP) :). Tak czy siak sytuacja do wyjaśnienia i upewnienia się. Inna kwestia to cena która do atrakcyjnych nie należy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych