Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Oryginały czy podróbki produktów Apple?”, nieuczciwi sprzedawcy oraz inne opinie o serwisach ogłoszeniowych, aukcyjnych.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5158 odpowiedzi w tym temacie

#2726 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 10:58

to drugie to nie wiadomo. Niektórzy zaznaczają wszystko, żeby więcej osób znalazło jego aukcję. Jeżeli nie ma realnych zdjęć trudno powiedzieć czy podróba...

#2727 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 11:01

Zgadzam się, ale patrząc na osobę oferującą, bardzo lakoniczny opis ... stawiam na podróbę. Dodałem do obserwowanych ... zobaczymy :) Nie ma w opisie nic, co wskazuje na podróbę ... ani oryginał.

#2728 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 11:09

Zgadzam się, ale patrząc na osobę oferującą, bardzo lakoniczny opis ... stawiam na podróbę.
Dodałem do obserwowanych ... zobaczymy :)
Nie ma w opisie nic, co wskazuje na podróbę ... ani oryginał.

no niektórzy nie przykładają się zbytnio do opisu sprzedaży... zdjęcie z neta lub syfne zamazane robione z telefonu, opis w jednym ciągu bez logicznego układu itd...

#2729 Iphone Królowej

Iphone Królowej
  • 17 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 30 czerwca 2011 - 11:42

Ja może czepił bym się odległości przycisku home od ekranu,ale reszta jest okey.

Znajoma kupiła na tej aukcji i teraz ma chińską podróbę za 1800 zł i koleś nie chce się zgodzić na zwrot.. sprawa w toku.. Zdjęcia na aukcji to oczywiście oryginalny iPhone ale wysyła jakieś śmieci

#2730 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 12:53

Znajoma kupiła na tej aukcji i teraz ma chińską podróbę za 1800 zł i koleś nie chce się zgodzić na zwrot.. sprawa w toku.. Zdjęcia na aukcji to oczywiście oryginalny iPhone ale wysyła jakieś śmieci

Już wcześniej pisałem, jeżeli ktoś wystawia i opisuje aukcję jako oryginalne, piękne, wspaniałe a wysyła coś innego, tym samym nie spełnia wymogów aukcji.

Sprawa dla policji. Zwykłe oszustwo. Jest to dokładnie to samo, jeśli wyśle cegłę ... zamiast telefonu.
Wydrukować maile, wszystko co mamy i zgłaszamy do odpowiednich organów.

Proszę zwrócić uwagę na :
Program Ochrony Kupujących - Aukcje internetowe Allegro
naprawdę warto poczytać i się stosować, przynajmniej jest szansa na zwrot kasy ...
"
Program zapewnia Kupującemu rekompensatę do 10.000 zł w przypadku, gdy:

zapłacił za towar, ale go nie otrzymał;
otrzymał towar, który znacznie różni się od opisanego w ofercie.
"

no niektórzy nie przykładają się zbytnio do opisu sprzedaży... zdjęcie z neta lub syfne zamazane robione z telefonu, opis w jednym ciągu bez logicznego układu itd...

I to właśnie jest ignorancja przez sprzedającego, graniczące dla mnie z oszustwem.
Wiem, nie można wszystkich pakować do jednego worka, ale ja już bym u takiej osoby nie kupował ... chyba że z odbiorem osobistym :)

---------- Wpis dodano o 13:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:16 ----------

IPHONE 4 16 GB Biały Sprzedam PILNIE (1694525353) - Aukcje internetowe Allegro

"W zestawie są następujące akcesoria :
Telefon ,
Bateria ,
..."
ja bym się przyczepił ... brak zdjęć lub innych informacji.

#2731 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 12:56

strasznie szybko usunęli...

#2732 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 13:04

:) przecież wysyłam od razu info do allegro ... a działają coś chyba bardzo ambitnie ... i kasują natychmiast ... widać że siedzi ktoś kto się zna ... może wolą więcej wywalić niż ryzykować ... wymieniane wcześniej ubezpieczenia ?

#2733 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 13:06

usuwają, usuwają, ale zwykle to trwa kilka dni...

#2734 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 13:52

Będzie jazda :
iPhone 4 16GB BCM (1693615400) - Aukcje internetowe Allegro

wszystko super, ale :
- wszystkie aukcje to samo zdjęcie (wszędzie tylko 1 fon)
- cena z kosmosu za At&T
- zerrro informacji o sprzedającym.
- TYLKO przesyłka kurierska ...

nie ryzykowałbym ...

PS. wiem, wiem ... nudzę się i sprawdzam co pięć minut aukcje ... :D

PS1. szukałem i znalazłem ... patrzcie na zdjęcia ...

http://www.winandmac...ne4userunbox00/
czy to wam czegoś nie przypomina ??? :D

oraz

http://iphone.tgbus....611100830.shtml
do 3GS'ów

Zgłoszone ... :) do allegro ...

#2735 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 08:34

Hmmm ... w 10 minut dostałem odpowiedź od allegro. Aukcje ... zablokowane :) Jestem bardzo mile zaskoczony ...

#2736 Sagor

Sagor
  • 61 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 12:17

Nowy iPhone 4g 32gb (1695595229) - Aukcje internetowe Allegro
"Slot kart pamięci"
- cena atrakcyjna, oczywiście już sprzedany ... czekam na komentarz :) jaki kupujący wystawi ...
http://allegro.pl/no...1678297729.html - ten sam numer telefonu ...

#2737 arek2222

arek2222
  • 3 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:30

czy to oryginał Witam wszystkich mam pytanie czy ten telefon to oryginał. z góry dziękuję za odpowiedzi. [ATTACH=CONFIG]9182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9183[/ATTACH]

#2738 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:31

Wydaje mi się, że oryginał.

#2739 arek2222

arek2222
  • 3 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:34

dorzucę jeszcze kilka zdjęć. i bardzo Ci dziękuję za odpowiedz [ATTACH=CONFIG]9184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9187[/ATTACH]

#2740 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:41

Na moje oko to oryginał. Ja daję 99,9%.

#2741 KolczyQ

KolczyQ
  • 291 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2011 - 17:43

Jak dla mnie to napisy z tyłu są lekko za wysoko, ale może mi się wydaje. Weź za pobraniem lub odbiór osobisty.

#2742 kapen

kapen
  • 48 postów
  • SkądVancouver

Napisano 01 lipca 2011 - 17:44

dorzucę jeszcze kilka zdjęć. i bardzo Ci dziękuję za odpowiedz

[ATTACH=CONFIG]9184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]9187[/ATTACH]

Na zdjęciach to oryginał

#2743 arek2222

arek2222
  • 3 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:50

dziękuję wszystkim bardzo za pomoc. Tylko ciekawe czy właśnie ten telefon ze zdjęć to "ten" który gościu chce sprzedać. jeszcze raz dziękuję :)

#2744 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:59

dziękuję wszystkim bardzo za pomoc. Tylko ciekawe czy właśnie ten telefon ze zdjęć to "ten" który gościu chce sprzedać. jeszcze raz dziękuję :)

Ja zawsze zapraszam kuriera do przedpokoju, daje mu krzesełko żeby bidulek usiadł i przy nim sprawdzam zakupiony produkt :D

#2745 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2011 - 18:12

Pamietajcie ze nawet jak kurier nie ma czasu a cos jest nie tak z towarem ( jak juz kurier wyjdzie) to dzwonimy do firmy oni jeszcze raz przysylaja tego samego kuriera i spisujemy protokol. Nigdy tego nie testowalem ( na szczescie). Oczywiscie duzo lepszym rozwiazaniem jest to co napisal Erykos ale nie wszyscy kurierzy sa mili i sympatyczni.

#2746 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 18:19

Pamietajcie ze nawet jak kurier nie ma czasu a cos jest nie tak z towarem ( jak juz kurier wyjdzie) to dzwonimy do firmy oni jeszcze raz przysylaja tego samego kuriera i spisujemy protokol. Nigdy tego nie testowalem ( na szczescie). Oczywiscie duzo lepszym rozwiazaniem jest to co napisal Erykos ale nie wszyscy kurierzy sa mili i sympatyczni.

A mnie nie obchodzi, czy jest miły. Ma zaczekać i mnie to guzik obchodzi. Zamknę drzwi na kluczyk i będzie po rynnie schodzić.

#2747 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 18:32

@eloszki
Kurier przyjeżdża, ale takie działanie stanowi wypełnienie przez przewoźnika obowiązku wynikającego z art. 74 ust. 3 ustawy Prawo przewozowe regulującego sposób postępowania w przypadku stwierdzenia ubytku lub uszkodzenia niedającego zauważyć się przy odbiorze.
Przepis ten służy dochodzeniu roszczeń odszkodowawczych od przewoźnika, nie nadawcy przesyłki.
Przysłanie przez sprzedawcę podróbki nie jest ani ubytkiem ani uszkodzeniem przesyłki, protokół szkody nie jest więc do niczego potrzebny - przewoźnik nie ponosi za to odpowiedzialności.

Jedynym sposobem ustrzeżenia się przed przysłowiową cegłą w przesyłce jest paczka pocztowa z wykupioną usługą sprawdzenia zawartości. Kurier nie ma prawa wydać odbiorcy paczki dopóki ten nie pokwituje jej odbioru.

@Erykos
Chciałbym to zobaczyć ;)

Kodeks karny
Art. 189. § 1. Kto pozbawia człowieka wolności, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

#2748 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2011 - 18:52

Tryt rzeczywiscie absolutna racje masz zreszta jak juz zdazylem sie przekonac :) Rzeczywiscie co do podrob pozostaje tylko odbior osobisty lub allegro program ochrony kupujacych. Jezeli towar zdecydowanie sie rozni od opisywanego - zgloszenie faktu na policje i cierpliwie czekac na zwrot pieniedzy od allegro - to naprawde dziala To w takim razie samo proszenie kuriera o pozostanie przy odpakowaniu przesylki mija sie z celem bo i tak juz ma dokumenty podpisane. Jedno i drugie rozwiazanie wydaje sie mijac z celem bo wszelakiego rodzaju pretensje mozemy miec tylko do firmy przewozowej ( jak napisal tryt) za ewentualne uszkodzenie towaru. Mozna jeszcze zniszczyc te dokumenty ale zapewne tryt zaraz przytoczy odpowiedni paragraf :)

#2749 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 19:16

allegro program ochrony kupujacych.

Allegro często znajduje powód (z reguły błahe naruszenie regulaminu serwisu x lat temu), by odszkodowania nie wypłacić.
Jeśli odbiór osobisty nie wchodzi w rachubę, to najlepszą opcja jest Poczta Polska i sprawdzenie zawartości - w spokoju można sobie wszystko obejrzeć (pod czujnym okiem urzędnika pocztowego :)) i razie wątpliwości, odmówić odbioru.

Mozna jeszcze zniszczyc te dokumenty ale zapewne tryt zaraz przytoczy odpowiedni paragraf :)

276 kk - do dwóch lat ;)

#2750 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2011 - 19:21

Nie do konca rozumiem jak mozna naruszyc regulamin klikajac kup teraz albo biorac udzial w licytacji? A moze chodzi o jakies wczesniejsze naruszenie regulaminu ale co to ma do biezacych zakupow. Jakbys mogl rozwinac swoja mysl bylibysmy wdzieczni, bo troche nie rozumiem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych