Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

usuniecie wysłanej wiadomosci z serwera pocztowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 osikus

osikus
  • 9 postów

Napisano 12 maja 2015 - 13:35

Zdarza sie czasem ze gubi nas rutyna i wyslemy wiadomosc pocztowa do adersata a chcemy cos poprawic lub pomylka jest tak powazna ze chcemy ta wiadomosc usunac juz po wyslaniu ale przed dostaniem sie w rece adresata.

Jak to zrobic?

MacBook Air, Maveric ( 10.9.5) program pocztowy Microsoft Outlook for MAc 2011 v. 14.04.9

pozdrawiam

marek

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 12 maja 2015 - 15:33

Nie da się. Niektóre programy (np. webowy klient Gmaila) potrafią opóźnić celowo wysyłkę o kilka-kilkanaście sekund, tak aby można było cofnąć wysyłanie (ale tylko przez te kilka sekund).

Jest jakiś eksperymentalny szajs, o którym czytałem, który ma niby zamieniać tekst wysyłanego maila na rodzaj bitmapy czy pliku pdf podlinkowany do pliku na serwerze (rodzaj łącza) - więc wtedy jak zmienisz coś w tym pliku, to zmieni się klientowi w wiadomości mail, ale nie wiem nawet czy to już działa. To jakieś krzywe jest, bo maile straciłyby swoje wartości, że tak powiem, dowodowe. Na przykład mógłbyś coś zmienić w zaakceptowanej ofercie, itp.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 12 maja 2015 - 15:35

#3 osikus

osikus
  • 9 postów

Napisano 12 maja 2015 - 16:20

Nie da się. Niektóre programy (np. webowy klient Gmaila) potrafią opóźnić celowo wysyłkę o kilka-kilkanaście sekund, tak aby można było cofnąć wysyłanie (ale tylko przez te kilka sekund).

Jest jakiś eksperymentalny szajs, o którym czytałem, który ma niby zamieniać tekst wysyłanego maila na rodzaj bitmapy czy pliku pdf podlinkowany do pliku na serwerze (rodzaj łącza) - więc wtedy jak zmienisz coś w tym pliku, to zmieni się klientowi w wiadomości mail, ale nie wiem nawet czy to już działa. To jakieś krzywe jest, bo maile straciłyby swoje wartości, że tak powiem, dowodowe. Na przykład mógłbyś coś zmienić w zaakceptowanej ofercie, itp.

Dziwne ze Mac tego nie ma - przedtem korzystałem z Windowsa chyba MacrosoftExchange i byla taka opcja skasowania maila z serwera nadawczego pod warunkiem ze odbiorca juz go nie odebral. Kiedy to zrobil juz nie dalo sie tego cofnac. Dziwi mnie ze MS jest autorem Outlooka i nie przewidzial takiej opcji..?\

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 12 maja 2015 - 16:39

Dziwne ze Mac tego nie ma - przedtem korzystałem z Windowsa chyba MacrosoftExchange i byla taka opcja skasowania maila z serwera nadawczego pod warunkiem ze odbiorca juz go nie odebral. Kiedy to zrobil juz nie dalo sie tego cofnac. Dziwi mnie ze MS jest autorem Outlooka i nie przewidzial takiej opcji..?\

To widocznie jakaś specyficzna cecha systemów pocztowych Exchange. Wydaje mi się, że na Maku nigdy to nie osiągnęło pełnego zaimplementowania nigdzie :-(

#5 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 12 maja 2015 - 16:57

Pod warunkiem, żeby było wysłane do innego usera w obrębię tego samo Exchange'a.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 13 maja 2015 - 09:52

A to nie dział na takie dyskusje.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 osikus

osikus
  • 9 postów

Napisano 17 maja 2015 - 20:08

rozumiem ze sie nie da....

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 17 maja 2015 - 20:20

rozumiem ze sie nie da....

Nie da się. To działa tylko jak nadawca i odbiorca mają maile w obrębie tego samego serwera Exchange - np. w jednej firmie. Software musi to obsługiwać, więc pewnie tylko windowsowy Outlook wchodzi w rachubę, podpięty pod serwer Exchange, albo jakieś inne oprogramowanie biurowe z obsługą Microsoft Exchange.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych