Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki dysk sieciowy do domu?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 09:12

Dzień dobry,

Czy możecie polecić urzadzenie, ktore spelni ponizsze wymagana uytkownikow domowych.

W domu mamy:
  • Komputery Mac
  • iPady
  • Telefony z Androidem - iPhonow nie ma w planach
  • Chromecast w TV
  • Planujemy razem z dyskiem zakupić Apple TV

Przypadki uzycia domowego dysku:
  • Kopia zapasowa dla komputerow - Time Machine, kopia robiona automatycznie
  • Domowa biblioteka iTunes
  • Domowe archiwum fotograficzne

Jesli chodzi o Time Machine to chyba tutaj nie ma zbyt wiele do kombinowania. Wazne, zeby kopie robily sie automatycznie.

Domowa biblioteka iTunes
  • Muzyka
    • Przeniesienie biblioteki zripowanych z CD i zakupionych w iTunes albumow na ten dysk
    • Dodawanie muzyki z dowolnego urzadzenia z iTunes
    • Mozliwosc uruchomienia muzyki na wiezy podlaczonej do sieci przez router apple
    • Mozliwosc uruchamiania muzyki przez dowolny mac, ipad lub telefon w domu
  • Filmy
    • Pobieranie filmow z iTunes prosto na ten dysk
    • Pobieranie takze gdy nie ma nas w domu - rano uruchamiam pobieranie na wieczor i ide do pracy
    • Uruchamianie filmow zarowno na TV podlaczonym przez Apple TV jak i innych urzadzeniach Apple w domu (maki, ipady)
  • Zdjecia
    • Domowe archiwum foto - wszystkie domowe zdjecia w jednym miejscu.
    • Automatyczne zgrywanie zdjec z telefonow Android do katalogow uzytkonikow po wejsciu do domu i zalogowaniu sie do wifi
    • Dostep do zdjec z urzadzen mobilnych - ipady i telefony Android. Szczegolnie ipady w celu edycji na kanapie
    • Mozliwosc rzucania zdjec na telewizorze przez chromecast i przez apple tv

Podejrzewam, że gdybyśmy mieli telefony iPhone, TimeCapsule byłaby w stanie to wszystko ogarnąć, ale na razie nie planujemy przejścia z Androida.

Z góry dzięki za wszyskie rekomendacje.

Uzupełnienie: internet mamy przez Apple Airport Express

#2 Minoritatoj

Minoritatoj
  • 71 postów
  • SkądErgoldsbach , D

Napisano 26 kwietnia 2015 - 09:36

Ważne pytanie: Apple Airport Express czy Extreme?

Ja mam serwer Nas z firmy Syn…gy. Jest szybki i łatwy (moje subiektywne zdanie) do obsługi.

Użytkownik Minoritatoj edytował ten post 26 kwietnia 2015 - 09:39

Z kobietą o rudych włosach jest jak z domem : im bardziej rdzawy dach, tym bardziej piwnica mokra. 

Jest to wyłącznie moja subiektywna ocena i w żadnym wypadku nie ma na celu urazić Panie.

#3 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 10:39

@Minoritatoj - Airport Express - ten podstawowy router wi-fi od Apple

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 11:19

idolw, dnia 26 Kwie 2015 - 08:12, napisał:

Dzień dobry,

Domowa biblioteka iTunes
  • Muzyka
    • Dodawanie muzyki z dowolnego urzadzenia z iTunes

Jeżeli masz na myśli jedną bibliotekę iTunes dla iluś tam urządzeń to od razu wybij to sobie z głowy... Niekte dyski sieciowe mają możliwość obsługiwania biblioteki iTunes, ale będzie ona widziana jako udostępniona biblioteka. Nie będziesz tam mógł nic dodawać z poziomu iTunes.

A co do reszty to nie kwestia dysku, tylko urządzeń/programó czy umieją streamować rzeczy z udziałów sieciowych. Dysk nie ma tu za bardzo nic do rzeczy.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 12:35

OleYek, dnia 26 Kwie 2015 - 10:19, napisał:

Jeżeli masz na myśli jedną bibliotekę iTunes dla iluś tam urządzeń to od razu wybij to sobie z głowy... Niekte dyski sieciowe mają możliwość obsługiwania biblioteki iTunes, ale będzie ona widziana jako udostępniona biblioteka. Nie będziesz tam mógł nic dodawać z poziomu iTunes.

Jestem w tej dziedzinie całkowitym nowicjuszem. Najchętniej bym się tym nie zajmował, ale doszedłem do ściany i ratowanie się dyskiem podłączanym przez USB za każdym razem nie jest możliwe.

Co znaczy, że nie będę mógł nic dodawać z poziomu iTunes?

Sugerujesz, że jak kupię nowy film / album przez Mac, to nie będę mógł go zapisać na tym dysku aby był dostępny do odtworzenia na iPadzie?

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 13:00

idolw, dnia 26 Kwie 2015 - 11:35, napisał:

Jestem w tej dziedzinie całkowitym nowicjuszem. Najchętniej bym się tym nie zajmował, ale doszedłem do ściany i ratowanie się dyskiem podłączanym przez USB za każdym razem nie jest możliwe.

Co znaczy, że nie będę mógł nic dodawać z poziomu iTunes?

Sugerujesz, że jak kupię nowy film / album przez Mac, to nie będę mógł go zapisać na tym dysku aby był dostępny do odtworzenia na iPadzie?

Chodzi o to, że będzie to miejsce tak jak w tej chwili czyli niezależnie czy zapisujesz na dysku komputera, USB czy sieciowym, będzie to działało dla jednego iTunes. Inne komputery muszą mieć swoją własną bibliotekę. ew. mogą korzystać z Twojej pod warunkiem, że masz włączony program i włączony w nim home sharing. Wtedy będą widzieć współdzieloną bibliotekę w trybie do odczytu tylko. Wyłączysz iTunes współdzielenie zniknie.

#7 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 14:04

OK, a w takim razie po co jest to nowe rozwiązanie z tworzeniem rodziny? Myślałem, że właśnie po to, aby można było płacić raz, ale, żeby mogło korzystać kilka osób, np. słuchać konkretnego albumu.

Czy na takim dysku będzie trzeba trzymać tyle razy te same pliki ilu jest użytkowników?

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 14:55

Mylisz pojęcia. Chura rodzinna nie ma nic wspólnego z tym gdzie trzymasz muzykę.

#9 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 20:56

Wyjaśnisz?

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 kwietnia 2015 - 23:36

Dysk to dysk, Family Sharing to pozwolenie na ściągnięcie kupionej rzeczy przez innego użytkownika.

#11 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 15:50

Dziękuję. Zaczynam powoli to rozumieć.

Jakie w takim razie polecasz rozwiązanie?

#12 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 20:57

Posiadam Synology, plusy:

- łatwość instalacji,

- możliwa wymiana dysków na własną rękę i jakich się chce,

- cichy,

- port 1GBIT,

- łatwość konfiguracji,

- w rozsądnej cenie,

- udogodnienie dla wszystkich osób w rodzinie

Minusy:

- udostępnianie iTunes jest dobre do maksymalnie 10 000 piosenek, jak ktoś ma kilkaset tysięcy to wczytanie ich zajmuje około 15 minut.

Po 8 miesiącach użytkowania polecam to urządzenie, mam do niego dostęp z iPhone, iPad, Mac, TV, wszystko zgromadzone w jednym miejscu. Jeśli chcesz, żeby każdy użytkownik miał swój katalog - osobisty to tworzysz konto w panelu administracyjnym. Jeśli chcesz publiczny to robisz analogicznie i jest dostępny dla wszystkich. Multum funkcji, nie sposób ich wymienić. Zajrzyj sobie na synology.com i odwiedź stronę panelu.

Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz w tym temacie :)

Komputer:  MacBook Pro Retina 13.3'' Late 2013 2.4/8/256

Telefon:  iPhone 5S 64GB Space Grey

NAS: Synology DS213j + 2x4TB WD Red Edition

#13 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 27 kwietnia 2015 - 21:04

Negatyf, dnia 27 Kwie 2015 - 19:57, napisał:

Posiadam Synology, plusy:

- łatwość instalacji,

- możliwa wymiana dysków na własną rękę i jakich się chce,

- cichy,

- port 1GBIT,

- łatwość konfiguracji,

- w rozsądnej cenie,

- udogodnienie dla wszystkich osób w rodzinie

Minusy:

- udostępnianie iTunes jest dobre do maksymalnie 10 000 piosenek, jak ktoś ma kilkaset tysięcy to wczytanie ich zajmuje około 15 minut.

Po 8 miesiącach użytkowania polecam to urządzenie, mam do niego dostęp z iPhone, iPad, Mac, TV, wszystko zgromadzone w jednym miejscu. Jeśli chcesz, żeby każdy użytkownik miał swój katalog - osobisty to tworzysz konto w panelu administracyjnym. Jeśli chcesz publiczny to robisz analogicznie i jest dostępny dla wszystkich. Multum funkcji, nie sposób ich wymienić. Zajrzyj sobie na synology.com i odwiedź stronę panelu.

Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz w tym temacie :)

Masz dwudyskowy czy jedno (jaki model) robisz też kopie time machine? Głośne to mozę bym kupił do salonu. Czy pod usb można podłączyć dodatkowy dysk zewnętrzny i jaki dostęp jest do tego dysku?

dzięki

#14 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 22:17

Ja poszedłem dalej i na płycie microiTX złożyłem małą maszynkę, wsadziłem 12TB dysków (3 dyski) bo więcej nie wejdzie w tak małą obudowę, jest niewiele większe od NASa na dwa dyski. Na tym stoi Linux i praktycznie możliwości są nieograniczone a cena podobna jak cena porządnego NASa... a i głony plus to jest top prawdziwy Gbit i transfer jest faktycznie 1Gbit, bo w NASach to co z tego, że interfejs jest 1Gbit jak to idzi emasakrycznie wolno...

Minusy to: trzeba znać się na Linuxie, ciut większe niż NAS

• elita lubi to

#15 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 05:34

OleYek, dnia 27 Kwie 2015 - 21:17, napisał:

Ja poszedłem dalej i na płycie microiTX złożyłem małą maszynkę, wsadziłem 12TB dysków (3 dyski) bo więcej nie wejdzie w tak małą obudowę, jest niewiele większe od NASa na dwa dyski. Na tym stoi Linux i praktycznie możliwości są nieograniczone a cena podobna jak cena porządnego NASa... a i głony plus to jest top prawdziwy Gbit i transfer jest faktycznie 1Gbit, bo w NASach to co z tego, że interfejs jest 1Gbit jak to idzi emasakrycznie wolno...

Minusy to: trzeba znać się na Linuxie, ciut większe niż NAS

Ale to jest rozwiązanie dla zaawansowanych, poza tym nie jest to jak energooszczędne jak dedykowany sprzęt.

Nie wiem dlaczego twierdzisz że nas-y mają słabe interfejsy - ja mam transfer na poziomie 110MB/s to chyba OK ?

Odnośnie Synology to samo mogę napisać o QNAP-e.

Jednak polecam modele NAS-ów oparte na procesorach intel nie arm - może są gośniejsze ( choć ja nie widzę różnicy ) ale wydajnoiścią biją arm-y.

P.S.

Nie używam serwera itunes - bibliotekę trzymam na udziale i nie muszę czekać na dostęp do piosenek :)

Użytkownik YABBA235 edytował ten post 28 kwietnia 2015 - 05:39

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#16 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 06:18

Posiadam DS213J, czyli dwuslotowy. Tak, robię kopie Time Machine - trzeba utworzyć specjalne konto użytkownika. Można podłączyć dysk zewnętrzny, dostęp do niego jest z poziomu Findera oraz przez panel administracyjny Synology.

#17 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 kwietnia 2015 - 08:18

YABBA235, dnia 28 Kwie 2015 - 04:34, napisał:

Ale to jest rozwiązanie dla zaawansowanych, poza tym nie jest to jak energooszczędne jak dedykowany sprzęt.

Nie wiem dlaczego twierdzisz że nas-y mają słabe interfejsy - ja mam transfer na poziomie 110MB/s to chyba OK ?

Jednak polecam modele NAS-ów oparte na procesorach intel nie arm - może są gośniejsze ( choć ja nie widzę różnicy ) ale wydajnoiścią biją arm-y.

Energooszczędne są na ARM, ale mniej wydajne, na Atomach są wydajne ale mniej energooszczędne :)

To czy je sam założysz czy kupisz gotowca to tylko kwestia późniejszej ekspoatacji. Taka płyta mikroitx potrafi być bardzo oszczędna, a zużycie prądu zasadniczo mieści się w tym co biorą dyski.

Jak się na tym nie znasz to zawsze możesz sobie freenas-a zainstalować na pendrive i mieć bez kombinacji. Przy odrobinie wiedzy zmodzisz taki NAS jakiego nie kupisz za cenę x2. W sumie gotowce są w porównywalnych cenach do 1-2 dyskowych NAS, powyżej cena gotowca strasznie rośnie, a na takiej płycie masz z reguły 4xsata i jakieś pcie na 4 kolejne :) i jeszcze ze 2 usb3 na 2 kolejne dyski. Więc zrobienie 10-cio dyskowego NAS podroży inwestycję tyle co wartość dysków (no i może kieszeni hotswap jakbyś takie chciał mieć).

Wszystko co do tego potrzebujesz to najtańsza obudowa z zasilaczem (byle uciągnął dyski) i płyta za 250-350zł, karta pcie-sata - za 500zł bez dysków masz 10-cio kieszeniowy NAS.

Tu ciekawy przewodnik jak sobie taki NAS "wyklikać" umiejąc tylko skręcić sprzęt:

http://www.dobreprog...temu,46136.html

Użytkownik elita edytował ten post 28 kwietnia 2015 - 08:24

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 08:31

YABBA235, dnia 28 Kwie 2015 - 04:34, napisał:

Takie transfery są ok, ale większośc tanich NASów nie osiąga takich wartości. Co do energooszczędności, to wbrew pozorom własnej budowy sprzęt nie żre dużo więcej prądu niż taki duży NAS, ale tutaj coś za coś.

#19 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 kwietnia 2015 - 11:02

W przypadku NAS to właściwie trzeba patrzeć na energię pobieraną przez dyski - to czy NAS je umie skutecznie uśpić itd bo one konsumują najwięcej. Tu lepsze są 2.5" bo są z reguły przewidziane na częste usypianie (laptop) i lepiej to znoszą, są energoszczędniejsze i cichsze. Niestety są wolniejsze, więc coś za coś. Ja akurat stawiam na 2.5" bo na wydajności w NAS mi za bardzo nie zależy, bardziej pojemność (to ma być głównie archiwum i storage multimedii). Multimedia nie potrzebują za wiele, a archiwum czy backup się robi gdzieś w tle i sporadycznie. Hałasu dysków 3.5" jakoś nie chciałbym słuchać w pokoju dziennym (nas stoi na aplitunerze).

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#20 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 11:18

elita, dnia 28 Kwie 2015 - 10:02, napisał:

Ja akurat stawiam na 2.5" bo na wydajności w NAS mi za bardzo nie zależy, bardziej pojemność (to ma być głównie archiwum i storage multimedii).

2,5" i pojemność raczej nie idą w parze. Więc trochę kłóci się to z założeniami Twoimi, a co do głośności to 2,5" umieją być głośniejsze niż 3,5" dyski. Chyba dawno nie słyszałeś dysków 3,5 których praktycznie nie słychać. Głośniejszy wielokrotnie umie być wentylator w NAS niż nawet 4 pracujące dyski.

#21 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 kwietnia 2015 - 11:27

OleYek, dnia 28 Kwie 2015 - 10:18, napisał:

Chyba dawno nie słyszałeś dysków 3,5 których praktycznie nie słychać.

Rzekłbym - nigdy ;)

pozakadrem.pl

#22 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 28 kwietnia 2015 - 11:34

Ja bym się w ogóle nie zastanawiał. W Synology transfery są takie same jak na microitx, ciągnie pełną rurką, żadnych spadków. Zaletą takiego NASa jest prostota użytkowania, wszystko jest intuicyjne. Posiadam WD Red i nie słychać ich w ogóle. posiadam rownież WD My Passport - żadnych szumów.

#23 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 kwietnia 2015 - 12:56

Ja bym tam się nie pchał w gotowce, produkt ma krótki cykl życia po którym staje się niestety bombą bezpieczeństwa, bez upgrade itd. Poza tym cena. Najtańszy 4-ro dyskowy Synology to koło 1300zł - sporo jak za atomika z 1GB ram. No i ta ilość pamięci to skromny bufor na kilka TB dysku.

Nie wiem co widzisz nieintuicyjnego w http://www.openmediavault.org/

Może to że dodatkowo 1 pendrive musisz zrobić z ISO? To trudniejszą operacją jest fizyczny montaż hdd czy w ogóle zrozumienie podziału dysku (jakieś rajdy?) w setupie Synology również. A jak już tu dotarłeś, to i z tym dasz sobie radę :)

pozakadrem.pl

#24 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 29 kwietnia 2015 - 07:24

Szanowni Państwo, wielkie dzięki za tę wkład w dyskusję.

Kontaktowałem się ze sklepem Synologic i polecono mi model DS214Play. Polecenie to wynika z konieczności transkodowania multimediów na urządzenia mobilne.

Czy, Waszym zdaniem, rzeczywiście streamowanie filmów wymaga najdroższej wersji dysku?

#25 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 kwietnia 2015 - 07:52

Znaczy na jakie urządzenia? Po co transkodować? 1200 za samą obudowę bez dysków... sporo...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych