Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z dostępem do "Ochrona i prywatność".

• This topic is locked This topic is locked
7 replies to this topic

#1 jedrekj

jedrekj
  • 4 posts

Posted 20 March 2015 - 23:58

Cześć.

Kilka dni temu zdecydowałem się zaktualizować system na Yosemite. Przeskakiwałem z wersji OS 10.8.5, bo jakoś nigdy nie miałem potrzeby ulepszania systemu.

Po instalacji nowego systemu i kilku dniach użytkowania wszystko zdaje się być ok, działa płynnie, super.

Aż dzisiaj postanowiłem zająć się bezlitośnie wyskakującym komunikatem programu Mapy - nie może znaleźć mojej lokalizacji.

Pytanie pierwsze - czy można ominąć to dziadostwo? Nie chcę, żeby szukał lokalizację. Nie wiem dlaczego włącza się od razu po odpaleniu komputera. Nie lubię jak aple próbują mi ułatwić życie na siłę - sam uporządkuje muzykę, zdjęcia poprzerzuca do swoich albumów, których nie chcę używać, przejmie kontrolę na iphonem. Ze wszystkim sobie poradziłem, aż teraz na siłę muszę zacząć używać map, w dodatku chcą mi one pokazać gdzie się aktualnie znajduję.

Generalnie jestem zwolennikiem usuwania wszystkiego co niepotrzebne, ale map się nie da.

Pytanie drugie (problem docelowy). Dotarłem do Preferencji systemowych - Ochrona i prywatność i tu pojawia się kłopot. Żeby zmienić cokolwiek trzeba otworzyć kłódkę. Klikam w nią, wpisuję hasło, po czym udostępniają mi się wszystkie opcje na ułamek sekundy (dosłownie mignięcie) i kłódka dalej jest zablokowana.

Spotkał się ktoś z czymś takim? 

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 21 March 2015 - 00:51

Pytanie drugie (problem docelowy). Dotarłem do Preferencji systemowych - Ochrona i prywatność i tu pojawia się kłopot. Żeby zmienić cokolwiek trzeba otworzyć kłódkę. Klikam w nią, wpisuję hasło, po czym udostępniają mi się wszystkie opcje na ułamek sekundy (dosłownie mignięcie) i kłódka dalej jest zablokowana.

Spotkał się ktoś z czymś takim? 

A masz hasło czy tylko klikasz return. Bo to wygląda jakbyś nie miał hasła ustalonego wcale.

#3 jedrekj

jedrekj
  • 4 posts

Posted 21 March 2015 - 12:42

Cholera, masz mnie. 

Ale nigdy nie było z tym problemu. 

Mówisz, że to wystarczy? Nie bardzo chcę wpisywać hasło, bo będzie to kolejna zapora nie do ominięcia - przy każdej instalacji, czy większej zmianie, będę musiał je wpisywać, a dotąd udawało się potwierdzić wszystko Enterem.

Nie mam obaw, że przyjdzie zły sąsiad i nagrzebie mi w systemie - nie jest mi to hasło potrzebne.

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 21 March 2015 - 13:14

Cholera, masz mnie. 

Ale nigdy nie było z tym problemu. 

Mówisz, że to wystarczy? Nie bardzo chcę wpisywać hasło, bo będzie to kolejna zapora nie do ominięcia - przy każdej instalacji, czy większej zmianie, będę musiał je wpisywać, a dotąd udawało się potwierdzić wszystko Enterem.

Nie mam obaw, że przyjdzie zły sąsiad i nagrzebie mi w systemie - nie jest mi to hasło potrzebne.

Po prostu to zrób i nie kombinuj. Tak działają systemy uniksopodobne. Bo cię zbawi wciśnięcie np. kilku klawiszy po kolei na klawiaturze. Autologowanie sobie ustaw, to tylko będziesz musiał wpisywać przy kłódkach i instalacji oprogramowania.

#5 aluko

aluko
  • 12 posts

Posted 06 July 2015 - 07:53

A ja zgubiłem hasło do kłódki w Ochrona i Prywatność. Jak można je odzyskać?

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 06 July 2015 - 09:00

A ja zgubiłem hasło do kłódki w Ochrona i Prywatność. Jak można je odzyskać?

To jest zwykłe hasło administratora - poszukaj informacji o resetowaniu hasła admina - było milion razy. Słowa klucze: Reset Password utility OSX. Nigdy nie ustawiaj pustego hasła - bo to praktycznie również blokuje dostęp właśnie do pewnych okien w OSX.

#7 Nie Boguslaw

Nie Boguslaw
  • 1 posts

Posted 23 October 2017 - 19:29

Witam 

Jestem nowy

Jestem nowy zakupiłem MC book  i z tego co zrozumiałem sa dwa hasła 

- do logowania sie na stronie  =  ID + Haslo

- do logowania sie w systemie jako użytkownik  i tutaj mam problem.

Mam problem ze zmiana bądź odzyskaniem hasła użytkownika

Aby dokonać zmiana na kłódce (użytkownicy i grypy) muszę pamiętać hasło, a nie pamiętam - prosze o pomoc  co i jak powinienem zrobić ?.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 24 October 2017 - 12:21

1) po co dwa posty o tym samym? Jeden skasowałem.

2) dlaczego odświeżasz wątek z 2015/ Idę o zakład, że nie masz Yosemite.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users