tka11 nie mogę się z Tobą zgodzić. Mam i wiem co mówię. Chyba, że oczekujesz od tego maluszka pracy na poziomie Pro. Ale o tym już było tyle razy.....
Nie oczekuję, ale HD 6000 z Air 2015 jest znacznie mocniejsza od 2x droższego w tamtym okresie MB 12. Po prostu HD 5300 to słaby twór do Retiny ( tak jak w 2012 HD 4000 do nowego wówczas MBP Retina), nie wspominając juz o bardziej wymagających zadaniach. Ja rozumiem, że to nie jest sprzęt do gier ani wymagających zadań, ale 2016 jest znacznie wydajniejszy i dodatkowo natywnie wspiera hevc, a 2015 z tego co pamiętam to nie załapało się.
Nie mam tego rocznika, bo akurat posiadam 2016, wydaje mi się jednak ze już dawno minęły czasy kiedy integra była słaba... do podstawowych zadań (np. Filmy) ... 2015 tez moim zdaniem wystarczy.
Od 2005 roku skok w wydajności zintegrowanych układów to dobre parę tysięcy %, ale jak na 2015 to niestety HD 5300 jest stosunkowo mało wydajną grafiką jak w/w air ma znacznie mocniejszą, a był o 50% tańszy. 5 generacja intelów oznaczonych literką Y to tak naprawdę były świeże prototypy i widać to bardzo wyraźnie, po znacznym skoku wydajności pomiędzy 5 generacji M3, a 6, już nie wspominając o kaby lake, gdzie ten skok naprawdę jest ogromny.
Jak już wiele razy wspominając pierwsze modele większości macintoshy to "prototypy" i widać to po problemach... Malejąca pojemność baterii w świeżym MB 12 2015'. Gotująca się integra ( HD 4000 ) w pierwszych retinach, pierwsze Air też miały ogromne bolączki. :> Nie uważam że to zły sprzęt, wręcz przeciwnie - używałem MB 12 trochę czasu i bardzo mi się spodobał, jednak tym póżniejsza wersja modelu z określonej generacji tym lepiej jest ona dopracowana np. MBP Retina 2015, MBP 2012, Air 2015 i białas z 2010.
Użytkownik tka11 edytował ten post 07 grudnia 2017 - 19:58